Vagina na de geboorte: ontwikkeling, veranderingen en problemen

Kinderen krijgen is in onze samenleving vanzelfsprekend. Maar hoe de vagina er na de bevalling uitziet, is een onderwerp dat tijdens de zwangerschap en na de geboorte zelden wordt besproken. Toch houdt deze vraag veel …

Vagina na de geboorte: ontwikkeling, veranderingen en problemen

vagina nach geburt
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Na de zwangerschap
  6. »
  7. Vagina na de geboorte: ontwikkeling, veranderingen en problemen
Hoe ontwikkelt de vagina zich na een bevalling?

Tijdens een vaginale bevalling zet de vagina tien keer zo groot uit als normaal. Maar omdat het een spier is, neemt hij daarna snel weer af. Blijvende veranderingen komen slechts zelden voor.

Wat zijn veel voorkomende problemen?

Na de geboorte kunnen problemen ontstaan door onvoldoende regressie van de bekkenbodem. Voorbeelden hiervan zijn blaaszwakte, incontinentie en minder gevoel bij seks.

Hoe kunnen vrouwen de regressie actief ondersteunen?

Er zijn veel verschillende oefeningen om de bekkenbodem te trainen. Allereerst moet u beslist een begeleide postnatale cursus volgen, die door uw ziektekostenverzekering wordt betaald. Om de bekkenbodem te trainen is buikspiertraining bijzonder geschikt.

Kinderen krijgen is in onze samenleving vanzelfsprekend. Maar hoe de vagina er na de bevalling uitziet, is een onderwerp dat tijdens de zwangerschap en na de geboorte zelden wordt besproken. Toch houdt deze vraag veel aanstaande moeders bezig.

In dit artikel leggen we uit hoe de vagina na de bevalling verandert en welke problemen daardoor vaak ontstaan. Daarnaast krijg je tips over hoe je de terugval actief kunt ondersteunen en hoe je de bekkenbodem kunt trainen.
[button]Bestel perineum massage olie voordelig online[/button].

1. in de meeste gevallen gaat het uitrekken van de vagina zo ver mogelijk terug.

frau betrachtet ihre vagina im spiegel
Zorg ervoor dat je de eerste weken na de bevalling niet in de spiegel naar je vagina kijkt.

Al tijdens de zwangerschap maken de meeste vrouwen zich niet alleen zorgen over hun gezondheid, maar ook over hoe hun vagina er na de geboorte uit zal zien. Er bestaat een grote angst dat de vagina na de vaginale bevalling te wijd zal zijn, zodat seks met de partner onbevredigend zal zijn.

Natuurlijk veranderen zwangerschap en bevalling het vrouwenlichaam. Tijdens een natuurlijke bevalling vertienvoudigt de vagina. Hij wordt wijder, zodat het hoofdje van de baby erdoor kan.

De vagina is echter ontworpen om uit te zetten en weer samen te trekken tot de oorspronkelijke grootte. Dus hij wordt meteen na de geboorte weer een stuk smaller. Maar meestal duurt het een paar weken tot een paar maanden voordat de vagina weer volledig samentrekt. Alleen het vaginakanaal kan vergroot zijn, zodat je tampons een of twee maten groter moet kopen. De breedte van het vaginakanaal heeft echter geen invloed op de seks.

Na de bevalling kan de vagina er op korte of lange termijn iets anders uitzien. In de eerste weken kunnen de schaamlippen wat verslappen en er wat donker uitzien. In de meeste gevallen merken echter alleen verloskundigen of gynaecologen dat je een natuurlijke bevalling hebt gehad.

2. de vagina na de geboorte – dit zijn de meest voorkomende problemen

frau bedeckt mit den haenden ihren intimbereich
Een zwakke blaas merk je vooral als je lacht of niest, of als je sport.

Het lichaam van een vrouw heeft na de geboorte van een kind wat tijd nodig om te herstellen. De postpartumperiode is een goede gelegenheid om zich in de nieuwe rol te nestelen en te genieten van de nieuwe gezinssituatie. In deze periode vindt de postpartum flow plaats, die alle bacteriën uit de baarmoeder spoelt.

Als tijdens de bevalling een scheur in de perineum is ontstaan, kunt u de eerste weken en maanden pijn hebben bij het zitten, lopen of plassen. Vermijd in dat geval seks tot de verwonding volledig genezen is.

De uitrekking van de bekkenbodem kan ook een gevoel van neerwaartse druk veroorzaken. Dit drukgevoel gaat ook vaak gepaard met blaaszwakte of incontinentie.

Tijdens de involutie van de zwangerschap kan het ook gebeuren dat er onverwachts lucht uit de vagina ontsnapt. Dit kan onaangenaam zijn, maar het is volkomen normaal door de veranderingen die de bevalling met zich meebrengt.

Een bevalling kan ook gevolgen hebben voor je seksleven. Zo kan het vaginale slijmvlies erg droog zijn, wat jeuk of pijn tijdens het vrijen veroorzaakt. In dat laatste geval kun je gewoon een glijmiddel gebruiken. Ten tweede klagen sommige moeders over minder gevoel. Dit probleem doet zich echter meestal alleen voor door een verzwakte bekkenbodem, dus versterking ervan moet een prioriteit zijn.

In zeldzame gevallen kan zich na de geboorte een cyste vormen. Als u bloedingen of andere symptomen ervaart, moet u naar uw gynaecoloog gaan.

Een persoonlijk verslag over de effecten van een bevalling op het vrouwelijk lichaam vindt u in deze video:

3. de spieren van de bekkenbodem actief ondersteunen door middel van oefeningen.

Bekkenbodemschade door vaginale bevalling

Veel vrouwen zijn onvoldoende geïnformeerd over de mate waarin een vaginale bevalling de bekkenbodem kan beschadigen. Volgens de resultaten van de SwePOP-studie komt bekkenbodemzwakte twee keer zo vaak voor bij een vaginale bevalling dan bij een keizersnede. Bovendien hebben vrouwen ook veel vaker last van urine-incontinentie na een natuurlijke bevalling.

Om ongemakken te voorkomen is het enorm belangrijk om enkele weken na de bevalling te beginnen met postnatale gymnastiek om de bekkenbodem te versterken. De oefeningen hebben ook een positief effect op de vagina na de bevalling.

In het volgende geven we je graag enkele tips om je bekkenbodemspieren actief te versterken:

  • Woonpostnatale lessen bij: Tijdens een normale bevalling worden de banden en spieren van de bekkenbodem zwaar belast. Begin daarom direct na de kraamperiode met speciale postnatale gymnastiek. Deze cursussen worden vaak aangeboden door verloskundigen of fysiotherapeuten. De cursuskosten worden meestal vergoed door de ziektekostenverzekering.
  • Daag je buikspieren regelmatig uit: De beste manier om je bekkenbodem te versterken is het trainen van je buikspieren met klassieke sit-ups. Voordat u uw buikspieren gaat trainen, moet u er echter voor zorgen dat een eventuele rectus diastase gesloten is.
  • Oefen de blaas: In de laatste maanden van de zwangerschap wordt de blaas erg samengeknepen, waardoor je vaker naar het toilet moet. Omdat de blaas zo gewend is geraakt aan de toestand, geeft hij na de geboorte nog vroegtijdig een seintje dat een tochtje naar het toilet nodig is. Weersta deze eerste aandrang daarom zo vaak mogelijk. Zo kan de blaas leren zichzelf weer volledig te vullen.

Tip: U kunt het beste al tijdens de zwangerschap beginnen met bekkenbodemtraining. Dit heeft als voordeel dat de terugval veel sneller zal verlopen.

4 Voorkom geboorteblessures door perineum massage

bio-kosmetik
Het beste is om altijd massageolie in biologische kwaliteit te kopen.

Een verhoudingsgewijs veel voorkomend geboorteletsel is een perineale scheur. Door overmatige rek tijdens de bevalling kan het weefsel tussen de vulva en de anus scheuren. De omvang wordt verdeeld in verschillende categorieën. Terwijl een perineale scheur van de eerste graad geneest zonder hechtingen, is medische behandeling onvermijdelijk vanaf de derde graad van ernst.

Om zo’n perineumscheur te voorkomen, moet u uw perineum al acht tot negen weken voor de verwachte bevallingsdatum verzorgen. Masseer daartoe het perineum twee keer per dag gedurende enkele minuten met een speciale perineummassageolie. Ga vervolgens met je duim de vagina in en masseer de binnenkant van de vaginawanden met ronddraaiende bewegingen.

Nu kunt u het perineum extra oprekken door de vagina naar het perineum toe te trekken. Dit oprekken kan in het begin ongemakkelijk of zelfs een beetje pijnlijk zijn. Hoe beter het perineum wordt opgerekt, hoe meer de pijn afneemt.

Veel zwangere vrouwen doen de perineummassage het liefst alleen in een ontspannen sfeer. Je kunt echter zeker ook je partner bij de massage betrekken. Dit kan de band en nabijheid tussen jullie verder versterken.

Als je tijdens de bevalling toch een perineale scheur hebt opgelopen, moet je ervoor zorgen dat de wond volledig genezen is voordat je weer geslachtsgemeenschap met je partner hebt. Als u nog in de postnatale periode zit, moet u ook een condoom gebruiken om te voorkomen dat er bacteriën binnendringen.

4. perineum massage olie voor een optimale voorbereiding op de bevalling

No products found.

Gerelateerde berichten