Ingestorte fontanel van de baby: informatie over redenen en behandeling

Dat het baby’s lukt om door het geboortekanaal te komen is vooral te danken aan het feit dat de schedel nog heel zacht en gemakkelijk kneedbaar is. De openingen in de schedel worden fontanellen genoemd. …

Ingestorte fontanel van de baby: informatie over redenen en behandeling

baby mit eingefallener fontanelle
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Ontwikkeling van het kind
  6. »
  7. Ingestorte fontanel van de baby: informatie over redenen en behandeling
Wat zijn fontanellen?

Fontanellen zijn de openingen tussen de botten van het hoofd van een baby. Deze openingen maken het hoofdje flexibel genoeg om door het geboortekanaal te passen en de hersenen ongehinderd te laten groeien.

Wanneer sluiten de fontanellen zich?

De kleine fontanel aan de achterkant van het hoofd sluit al in de derde levensmaand. Daarna volgen de voorste en achterste laterale fontanellen. De grote fontanel aan de voorkant van het hoofd blijft het langst open. Bij de meeste kinderen groeit deze in de loop van het tweede levensjaar dicht.

Wat te doen als de fontanel is ingevallen?

Een ingezakte fontanel is geen reden tot paniek. Dit geldt vooral als hij alleen in zittende positie verschijnt. Als hij ook liggend verzonken is, kan dat het gevolg zijn van een vochttekort. Raadpleeg in dat geval een kinderarts.

Dat het baby’s lukt om door het geboortekanaal te komen is vooral te danken aan het feit dat de schedel nog heel zacht en gemakkelijk kneedbaar is. De openingen in de schedel worden fontanellen genoemd. Als een fontanel echter is ingevallen, kan dit wijzen op een gezondheidsprobleem.

In dit artikel leggen we uit hoeveel fontanellen je baby heeft en wat hun functies zijn. Daarnaast laten we zien welke redenen meespelen als de fontanel is ingevallen.

[button]Verder lezen over de ontwikkeling van baby’s in het eerste jaar[/button]

1. de fontanellen zijn openingen in de schedelplaat…

aufbau kopf baby
De grote fontanel is bijzonder goed te voelen.

Voordat een baby het levenslicht kan zien, moet hij eerst door het nauwe geboortekanaal. Het probleem is dat het hoofd van de baby aan het einde van de zwangerschap te groot is voor het vrouwelijke bekken. Daarom heeft de natuur het zo geregeld dat de botten en platen van de schedel van een baby kunnen bewegen, zodat het hoofdje bij de geboorte flexibel is.

Om de schedelplaten te kunnen bewegen, hebben ze als het ware open ruimtes nodig. Deze openingen worden fontanellen genoemd. Ze zijn zacht en met elkaar verbonden door bindweefsel. Ossificatie daarentegen vindt later plaats.

Er zijn in totaal zes fontanellen op het hoofd van een baby:

  • grote fontanel aan de voorkant van het hoofd
  • kleine fontanel aan de achterkant van het hoofd
  • twee voorste laterale fontanellen
  • twee achterste laterale fontanellen

De fontanellen hebben echter nog een andere belangrijke functie. Ze zorgen ervoor dat de hersenen van het kind kunnen groeien. In de eerste maanden en jaren van het leven groeien de hersenen van een kind zo snel dat de schedelkap, en dus de vorm van het hoofd, voortdurend verandert.

Zelfs als er gaten tussen de schedelplaten zitten, hoeft u uw kind niet als een rauw ei te behandelen. Zorg er alleen voor dat uw kind zich niet aan deze plaatsen stoot.

2. de grote fontanel sluit zich tegen het tweede levensjaar.

Preventief Preventieve onderzoeken

In het kader van de preventieve onderzoeken gaat de kinderarts altijd na of en in welke mate de fontanellen gesloten zijn. Dit is belangrijk om vroegtijdige of late sluiting te behandelen. Een overzicht van de onderzoeken en de respectievelijke tijdstippen vindt u hier.

Zodra de hersenen niet meer zo sterk groeien, sluitende fontanellen zich geleidelijk. De kleine fontanel achteraan het hoofd sluit tegen de derde levensmaand. Daarna zijn de laterale fontanellen aan de beurt. De voorste sluiten tegen de 12e maand, de achterste tegen de 18e maand.

Dit betekent dat een baby vanaf dat moment slechts één fontanel heeft die nog niet gesloten is: de grote fontanel aan de voorkant van het hoofd. Deze is ruitvormig en meet ongeveer twee centimeter bij twee centimeter. Het is de meest opvallende en voelbare fontanel.

Bij ongeveer 50% van de kinderen is de grote voorste fontanel al gesloten tussen de 9e en 18e levensmaand. Het kan echter ook gebeuren dat dit proces tot de 27e levensmaand duurt.

Als een fontanel te vroeg is gesloten, kan een ongelijke schedelgroei het gevolg zijn. In sommige gevallen is een operatie noodzakelijk.

3. Een verzonken fontanel kan een waarschuwing zijn.

mutter fuehlt die fontanelle ihres babys
Als de deuk ook bij het liggen voelbaar is, wijst dit op een vochttekort.

Als jij en je partner voor het eerst ouders zijn geworden, is er meestal veel onduidelijkheid over de fontanellen. Veel moeders weten niet zeker of de fontanel er normaal uitziet of een reden tot zorg is.

Bij een gezonde baby is de fontanel zacht en pulseert hij lichtjes. Hij mag niet naar buiten of naar binnen uitpuilen. Hij kan echter ook veranderen, afhankelijk van de positie van de baby. Hij is nauwelijks merkbaar als de baby ligt, maar kan iets verzonken zijn als de baby rechtop zit. Dat komt doordat de bloeddruk in het hoofdje daalt.

Als de fontanel een ongewone vorm aanneemt, kan dat verschillende oorzaken hebben. Als de fontanel verzonken is terwijl uw kind ligt, is de meest voorkomende oorzaak een acuut vochttekort, dat bijvoorbeeld kan worden veroorzaakt door braken, diarree of te weinig drinken.

De volgende symptomen kunnen ook voorkomen:

  • droge slijmvliezen
  • donkere kringen onder de ogen
  • verminderde urineproductie
  • vermoeidheid
  • onregelmatig knipperen

Al deze tekenen zijn waarschuwingssignalen die een onmiddellijk bezoek aan de kinderarts of een kinderkliniek noodzakelijk maken. Aarzel in dit geval niet om onmiddellijk te gaan.

4 De behandeling hangt af van de oorzaak

baby mit einer infusion
Bij acute uitdroging moeten elektrolyten via een infuus worden toegediend.

Als de fontanel van uw kind slechts licht verzonken is, is het voldoende dit in eerste instantie te observeren. Dit geldt vooral als uw kind zich verder goed voelt en geen symptomen vertoont. Bied in dat geval meer vocht aan en kijk of het probleem zichzelf oplost. Als het probleem echter verergert, moet u een kinderarts raadplegen.

Een arts kan snel vaststellen of er sprake is van een ziekte door een echo te maken.

De behandeling hangt dan af van de betreffende oorzaak. Als een baby lijdt aan uitdroging, moet eerst de vochtbalans weer in evenwicht worden gebracht.

Als uw baby nog borstvoeding krijgt, moet u hem vaker dan normaal voeden om het vochttekort te corrigeren. Door de voedingsstoffen die het bevat, krijgt een kind alles wat het op dat moment nodig heeft.

Soms is het echter ook nodig om het vocht via een infuus rechtstreeks in de ader te geven. Dit betekent dat uw kind enkele uren of mogelijk zelfs een nacht in het ziekenhuis moet blijven.

5. verder lezen over de ontwikkeling van baby’s in het eerste jaar

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten