Vojta therapie voor baby’s: toepassing en werkwijze van de Vojta methode

De Vojta-therapie werd in de jaren zestig ontwikkeld door de Tsjechische neuroloog Václav Vojta. Het stelt patiënten in staat de bewegingspatronen uit te voeren die gezonde mensen automatisch en onbewust uitvoeren, ondanks een beschadigd zenuwstelsel …

Vojta therapie voor baby’s: toepassing en werkwijze van de Vojta methode

Kleinkind wird nach der Vojta Methode behandelt
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Ontwikkeling van het kind
 6. »
 7. Vojta therapie voor baby’s: toepassing en werkwijze van de Vojta methode
Wat is Vojta therapie?

Vojta-fysiotherapie is een behandelmethode die bedoeld is om de gevolgen van aandoeningen van het bewegingsapparaat of het centrale zenuwstelsel te minimaliseren.

Op welke leeftijd kan de therapie worden toegepast?

De Vojta-methode kan worden toegepast bij patiënten van elke leeftijd, maar is het meest effectief bij zuigelingen en jonge kinderen, omdat het zenuwstelsel hier nog bijzonder kneedbaar is.

Waarom wordt de Vojta-therapie bekritiseerd?

Baby’s die worden behandeld met fysiotherapie volgens Vojta huilen voortdurend – men vermoedt dat zij de ouders als agressors zien en hechtingsangst ontwikkelen.

De Vojta-therapie werd in de jaren zestig ontwikkeld door de Tsjechische neuroloog Václav Vojta. Het stelt patiënten in staat de bewegingspatronen uit te voeren die gezonde mensen automatisch en onbewust uitvoeren, ondanks een beschadigd zenuwstelsel of bewegingsapparaat. De methode is echter niet zonder controverse.

[button]Gids voor Vojta-therapie vindt u hier[/button].

1. hoe vojta therapie werkt

Mann bekommt Physiotherapie
De Vojta-methode helpt ook volwassenen, hoewel ze met meer succes bij kinderen wordt toegepast.

Bij baby’s, kinderen, maar ook volwassenen die om verschillende redenen aan bewegingsstoornissen lijden, wordt in het kader van de Vojta-methode de zogenaamde reflexbeweging uitgevoerd: Dit activeert en traint zenuwbanen die anders geblokkeerd blijven en tot blijvende stoornissen of verlammingen leiden. De activering, die in veel gevallen meerdere keren per dag wordt herhaald door middel van oefeningen, stelt het gehandicapte lichaam in staat een spiergeheugen op te bouwen. Zo kunnen mensen leren lopen die dat anders niet zouden doen.

2. Veel patiënten kunnen baat hebben bij Vojta-therapie

Er zijn verschillende beperkingen waarbij de Vojta-Methode kan helpen. Deze omvatten

 • Ziekten van de wervelkolom en spieren
 • Verlamming van armen en benen
 • Misvormingen van de heupen, armen en benen
 • Bewegingsstoornissen door hersenletsel
 • Bewegingsstoornissen veroorzaakt door een hernia, beroerte of
 • multiple sclerose
 • bij zuigelingen: centrale coördinatiestoornissen

Er zijn echter ook verschillende contra-indicaties: De Vojta-methode is niet geschikt voor patiënten die lijden aan ontstekings- en koortsziekten of broze botten. De behandeling mag ook niet worden uitgevoerd tijdens de zwangerschap, en de arts kan ook een veto uitspreken in het geval van bepaalde spier- en hartziekten.

3. De vojta-therapie stimuleert de zenuwbanen.

Physiotherapeutin erklärt kindlichem Patienten den Ablauf der Behandlung
Voordat de Vojta-therapie begint, legt de behandelend fysiotherapeut de procedure uit aan de patiënt of zijn ouders.

Fysiotherapie volgens Vojta wordt aangeboden door speciaal opgeleide fysiotherapeuten. Hun praktijken bieden meestal ook manuele therapie, de Bobath-methode en lymfedrainage. De patiënt neemt een bepaalde houding aan; baby’s worden in deze houding vastgehouden door de ouders of de therapeut, omdat zij nog niet actief kunnen deelnemen.

Door druk uit te oefenen op bepaalde reflexpunten worden de zenuwbanen die door de ziekte zijn aangetast,gestimuleerd. Op die manier kunnen de spieren die met de zenuwen verbonden zijn, worden gestimuleerd. Bovendien wordt de ademhaling verdiept en worden de kauw- en spuugreflexen gestimuleerd. Omdat deze therapie idealiter jarenlang zeer regelmatig moet worden uitgevoerd, leren de fysiotherapeuten de ouders van de jonge patiënten oefeningen die ze zelf thuis kunnen doen.

Een inzicht in de ervaringen met Vojta therapie vindt u hier:

Tip: Het is het beste om de oefeningen meerdere keren per dag te doen.

4 De kosten van de therapie worden gedekt door de ziektekostenverzekering.

Arzthelferin gibt Patientin Krankenkassenkarte
In Duitsland worden de kosten voor de Vojta-therapie gedekt door de ziektekostenverzekering.

Als de arts bijvoorbeeld vaststelt dat de motorische ontwikkeling van een kind vertraagd is door een centrale coördinatiestoornis, kan hij of zij Vojta-therapie voorschrijven. In dit geval dekt de ziektekostenverzekering de kosten van de behandeling: de positieve ervaringen en successen van de behandeling zijn goed gedocumenteerd . Vanuit het oogpunt van de orthodoxe geneeskunde wordt de therapie nuttig geacht omdat zij mensen helpt motorische vaardigheden te verwerven die zij zonder behandeling niet zouden hebben gehad.

5. er is scherpe kritiek op de Vojta-therapie

schreiendes Baby auf dem Arm des Vaters
Baby’s huilen tijdens de behandeling volgens de Vojta-methode, waardoor critici veronderstellen dat ze het oervertrouwen verliezen.

De Vojta-methode voor kleine kinderen wordt van verschillende kanten bekritiseerd: Omdat de baby’s tijdens de behandeling huilen, beschouwen de critici de therapie als een daad van barbarij. Volgens hen lijden de baby’s pijn tijdens de behandeling – een bewering die door voorstanders van de therapie ten stelligste wordt verworpen. Zij wijzen erop dat baby’s altijd huilen als iets onbekend is, en een drukbehandeling is altijd onbekend. Zodra kinderen zich anders kunnen uitdrukken, stellen ze, huilen ze niet meer en klagen ze niet over pijn.

Kritische stemmen vermoeden dat de daad van agressie die de baby’s moeten opvatten als de behandeling door de ouders, hun basisvertrouwen blijvend verstoort. Dit kan leiden tot hechtingsangst, wantrouwen, pessimisme en problemen met het gevoel van eigenwaarde op latere leeftijd. Ook de voorstanders van de Vojta-therapie ontkennen dit effect: integendeel, ouders en kinderen die deze behandeling jarenlang samen ondergaan, zouden een bijzonder hechte band hebben.

De critici bevelen aan om in plaats van deze behandeling de Bobath-methode te gebruiken, die zachter is en individueel op elke patiënt is afgestemd. Deze methode werd al in de jaren veertig ontwikkeld door het echtpaar Bobath. Zij verkent de individuele mogelijkheden voor kinderen met een handicap op een zachtere en speelse manier. De Bobath-methode kan ook door de arts worden voorgeschreven. Meer informatie over dit type behandeling vindt u hier.

Tip: Laat u in ieder geval uitgebreid adviseren door een arts die u vertrouwt.

6. gids voor Vojta-therapie

No products found.

Gerelateerde berichten