Het kind wordt geïnjecteerd met sterk verzwakte en/of dode ziekteverwekkers, zodat het lichaam de juiste antilichamen kan vormen.
De permanente vaccinatiecommissie geeft informatie over alle nuttige vaccinaties voor baby’s en kleine kinderen. Voor een basisvaccinatie zijn vaak meerdere vaccinaties nodig.
Nee. Ook al komen zogenaamde tegenstanders van vaccinatie herhaaldelijk met dergelijke beschuldigingen aanzetten, het is medisch bewezen dat vaccinaties geen gevaar opleveren voor uw kind en vooral degenen beschermen die niet gevaccineerd kunnen worden door de zogenaamde kudde-immuniteit.
Vaccinaties beschermen tegen verschillende infectieziekten – zowel de gevaccineerden zelf als het grote publiek. Want als veel mensen gevaccineerd zijn, kunnen ziekten zich minder snel verspreiden. Zo beschermt de vaccinatie van ouders en andere contactpersonen ook zuigelingen van wie de basisvaccinatie nog niet is voltooid.
[button]Meer lezen over de gezondheid van kinderen[/button]
Inhoudsopgave
1. dit is wat er gebeurt tijdens de vaccinatie
.Bij een vaccinatie wordt het lichaam geconfronteerd met verzwakte of gedode ziekteverwekkers. Deze veroorzaken zelf geen infectie. Toch worden er antistoffen gevormd en zogenaamde geheugencellen die bij een latere hernieuwde confrontatie met deze ziekteverwekkers kunnen beschermen tegen het uitbreken van een ziekte. Sommige vaccinaties moeten met bepaalde tussenpozen worden herhaald, zodat de zogenaamde “basisimmunisatie” wordt bereikt.
2. vaccinatie-aanbevelingen voor zuigelingen
In Duitsland geeft de Permanente Commissie voor Vaccinatie (STIKO) van het Robert Koch Instituut aanbevelingen over vaccinaties. Onderdeel van deze aanbevelingen is de vaccinatiekalender met de standaardvaccinaties voor zuigelingen, kinderen, adolescenten en volwassenen.
Om de basisvaccinatie te voltooien zijn vaak meerdere vaccinaties nodig, die met een bepaald interval plaatsvinden. Deze staan vermeld in de STIKO-vaccinatiekalender, die u hier kunt bekijken. Voor zuigelingen worden de volgende vaccinaties aanbevolen:
- In de 2e, 3e, 4e en 11e-14e levensmaand: tetanus (kinkhoest), difterie, pertussis (kinkhoest), Haemophilus influenzae type b, poliomyelitis (polio), hepatitis B (geelzucht) en pneumokokken.
- Vanaf de 12e levensmaand: een vaccinatie tegen meningokokken .
- In de 11e-14e levensmaand en de 15e-23e levensmaand: Vaccinaties tegen mazelen, bof, rodehond en varicella (waterpokken).
Voor veel van deze ziekten zijn combinatievaccins beschikbaar, zodat kinderen slechts enkele injecties hoeven te krijgen om de bescherming van het vaccin te krijgen. Afhankelijk van het vaccin moeten kinderen vaker of minder vaak gevaccineerd worden. De kosten voor de belangrijke vaccinaties worden gedekt door de wettelijke ziekenfondsen. Vraag uw kinderarts naar de verschillende vaccins en combinatievaccins.
3. onzekerheid over vaccinaties
Sommige ouders twijfelen of ze hun kind wel echt moeten laten vaccineren. Ze vragen zich af welke gevaren de vaccinaties met zich mee kunnen brengen. Het Federaal Centrum voor Gezondheidsvoorlichting wijst echter uitdrukkelijk op het belang van vaccinaties, vooral voor de zogenaamde “kinderziekten”. Want die zijn zeer besmettelijk, verspreiden zich snel en kunnen zeer ernstige gevolgen hebben. Daarom blijft het belangrijk om kinderen op jonge leeftijd tegen deze ziekten in te enten.
4. bronnen en linktips
Het Paul Ehrlich Instituut beantwoordt op deze pagina kritische vragen over vaccinaties en vaccins.
Ouders kunnen informatie over vaccinaties en de verschillende ziekten vinden op de vaccinatiepagina’s van het Federaal Centrum voor Gezondheidsvoorlichting. Ook het Centrum voor Reisgeneeskunde geeft gedetailleerde informatie over de noodzakelijke vaccinatiebescherming bij reizen naar het buitenland.
Deze tekst dient uitsluitend ter informatie en vervangt geen onderzoek, diagnose of advies van een bevoegd arts. De hier verstrekte informatie kan en mag niet worden gebruikt als basis voor een onafhankelijke diagnose of zelfmedicatie. Bovendien verwijzen wij naar paragraaf 4, sectie 2 van onze gebruiksvoorwaarden.
5. verdere literatuur over de gezondheid van kinderen
No products found.