Een kind van 2 jaar oud: Dit is hoe de ontwikkeling van een kind eruit ziet als het twee jaar oud is.

Vooral in de eerste levensperiode is de ontwikkeling bij kinderen buitengewoon spannend. Veel ouders vragen zich af welke vaardigheden normaal zijn en op welk punt je je zorgen moet maken of er iets mis is. …

Een kind van 2 jaar oud: Dit is hoe de ontwikkeling van een kind eruit ziet als het twee jaar oud is.

kind 2 jahre alt
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Ontwikkeling van het kind
  6. »
  7. Een kind van 2 jaar oud: Dit is hoe de ontwikkeling van een kind eruit ziet als het twee jaar oud is.
Hoe groot en zwaar is een kind van 2 jaar?

Gewoonlijk ligt het gewicht tussen 11 en 13 kg bij een lengte van 85 tot 90 cm. Kleinere afwijkingen zijn echter geen reden tot bezorgdheid.

Welke motorische vaardigheden moet een kind hebben op de leeftijd van 2 jaar?

Door het grote aantal verschillende motorische gebieden is het niet eenvoudig om deze in te perken. Toch zijn er enkele basisvaardigheden, zoals veilig lopen, die elk kind moet beheersen.

Waarom wordt mijn kind steeds opstandiger?

Op zich is dat een positief teken, want uw kind lijkt zich veilig te voelen. Alleen in een veilige omgeving worden grenzen getest. Laat u dus zo mogelijk niet van de wijs brengen.

Vooral in de eerste levensperiode is de ontwikkeling bij kinderen buitengewoon spannend. Veel ouders vragen zich af welke vaardigheden normaal zijn en op welk punt je je zorgen moet maken of er iets mis is. In onze tekst laten we zien wat een kind op tweejarige leeftijd meestal moet kunnen en in hoeverre afwijkingen oké zijn.

[button]Advies van de redactie: Speelse taalontwikkeling vanaf 2 jaar[/button]

1. de lichamelijke ontwikkeling van een kind op de leeftijd van 2 jaar

Slaapproblemen:

Als een kind de nacht niet doorslaapt, is dat geen reden tot bezorgdheid. Veel kinderen op deze leeftijd voelen zich zo. Toch moet u nadenken over de vroegere gewoonten. Misschien is het de moeite waard af te zien van het dagelijkse dutje, zodat uw kind ’s avonds moe genoeg is om naar bed te gaan?

De lengte en het gewicht van jongens en meisjes verschillen maar weinig in de eerste levensfase. Hoewel jongens over het algemeen iets zwaarder zijn, zijn de individuele verschillen veel opvallender.

Gemiddeld is de lengte van een 2-jarig kind echter ongeveer 85 à 90 cm. Het gewicht varieert dienovereenkomstig tussen 11 en 13 kg. Kleinere afwijkingen van drie tot vier centimeter in de lengte en 1 tot 1,5 kg in het gewicht komen vaak voor.

Over het algemeen kan een plotselinge ontwikkelingssprong op tweejarige leeftijd de verhouding tussen lengte en gewicht verstoren.
In de regel regelt deze zich echter weer binnen enkele weken of zelfs maanden.

De belangrijkste tanden en kiezen zijn nu zichtbaar, zodat eten geen probleem meer is. Alleen de melkwangtanden en de tweede melkwangtand kunnen nog even op zich laten wachten. Maar uiterlijk op 3-jarige leeftijd moeten de melktanden compleet zijn.

Tip: Als u het gevoel hebt dat uw kind te klein, te groot, te dik of te dun is, moet u niet aarzelen een kinderarts te raadplegen. Als er werkelijk sprake is van groeistoornissen, kunnen deze in een vroeg stadium worden tegengegaan.

Een persoonlijk verslag van de ervaringen van een moeder met het gedrag van haar 2-jarige dochter kunt u zien in deze YouTube-video:

https://www.youtube.com/watch?v=POqfVyPCWZs

Overigens is het immuunsysteem van een 2-jarig kind nog niet erg volgroeid, dus het is gebruikelijk dat kinderen in deze periode vaker koorts hebben. Dit geldt vooral als ze voor het eerst naar een dagverblijf gaan.

2. de motorische vaardigheden van een kind van 2 jaar

Wat moet een kind kunnen op de leeftijd van 2 jaar? Deze vraag is typisch voor deze leeftijd van het kind, aangezien de ontwikkelingsverschillen tussen kinderen van dezelfde leeftijd duidelijk merkbaar zijn.

De meeste kinderen gaan ook naar de kleuterschool, wat betekent dat er steeds meer gesprekken zijn met andere moeders of vaders die melden wat hun kind al kan.
Op dit punt moet de voorzichtige opmerking worden gemaakt dat de meeste ouders graag praten over wat hun eigen kind kan, maar zeer terughoudend worden als het erom gaat te vertellen op welke gebieden het nog niet zo goed functioneert.

ein kleiner junge laeuft ueber eine wiese
In het begin zien de loopbewegingen er vaak nog wat onhandig uit.

Maak je dus geen zorgen als andere kinderen zogenaamd al veel meer kunnen. Enerzijds is dat niet altijd waar en anderzijds kan de ontwikkeling binnen enkele weken sterk veranderen.

Sommige kinderen kunnen met 9 maanden al lopen, zodat ze op 2-jarige leeftijd al heel goed bewegen. Als een kind daarentegen relatief laat leert lopen, bijvoorbeeld met 18 maanden, kan niemand verwachten dat het op tweejarige leeftijd een perfect evenwicht heeft.

Een vloeiende gang, het rollen met de voeten en de toenemende neiging om ergens op te klimmen zouden echter wel aanwezig moeten zijn.

Bij typische onderzoeken wordt ook altijd getest of een kind op 2-jarige leeftijd een bal kan gooien en vangen.
Dit is echter geen must op deze leeftijd. Een bal schieten en rollen daarentegen mag voor geen enkel kind nog een probleem zijn.

Tip: Hoe meer u uw kind op dit gebied aanmoedigt, hoe gemakkelijker het zich veilig zal kunnen bewegen. Trouwens, een zelfverzekerde uitstraling verbetert het zelfvertrouwen en kinderen kunnen nieuwsgierig de wereld ontdekken.

3 Taal – een van de belangrijkste aspecten van de ontwikkeling

Elk kind heeft tijd nodig om zijn ouders te begrijpen en de taal te leren. Terwijl sommige peuters op 2-jarige leeftijd al volledige zinnen kunnen uitspreken, kunnen andere kinderen slechts gebrekkig communiceren.

Bij het leren spreken is het heel interessant dat sommige kinderen eerst nauwelijks spreken en dan een grote sprong maken.
Andere kinderen daarentegen vertonen een vrij constante taalontwikkeling.

In het algemeen moet een kind echter tegen de leeftijd van 2 jaar minstens 100 (beter 200) woorden beheersen. Bovendien zijn zinnen van 2 woorden een belangrijk teken dat de taal als zodanig wordt begrepen.

Woorden kennen betekent echter niet dat ze perfect moeten worden uitgesproken. Het gaat er veeleer om dat een kind bepaalde dingen duidelijk kan benoemen.

Let op: Als een kind niet spreekt, kunnen aanmoedigingsspelletjes voor 2-jarigen helpen. Het is echter belangrijk dat u eerst een kinderarts en eventueel een logopedist raadpleegt om vast te stellen of het kind een spraakontwikkelingsstoornis heeft.

Meer informatie over spraakontwikkelingsstoornissen vindt u op de website van de Duitse federale vereniging voor logopedie.

4. zelfvertrouwen groeit met toenemende zekerheid

De ontwikkeling van kinderen van twee jaar oud gaat razendsnel. Hoe beter kinderen kunnen communiceren en hoe duidelijker ze kunnen verwoorden wat ze willen, hoe eerder onderwijs nodig is.

In de uitdagende fase, die rond deze tijd begint en bij sommige kinderen een hele tijd kan duren, luistert een kind vaak niet en probeert het koste wat kost zijn zin te krijgen.

Sommige kinderen slaan uit, gooien zichzelf op de grond of slaan met deuren. Hoewel deze fase uiterst stressvol kan zijn, moet u deze drang als iets positiefs zien, omdat uw kind leert begrijpen hoe het samenleven in de maatschappij werkt.

U moet op dit punt vooral geduld hebben en het op de zachte manier proberen. Kinderen, en natuurlijk ook volwassenen, moeten immers op een gegeven moment leren omgaan met boosheid, teleurstelling en verdriet. Dit werkt, ook al lijkt helaas niet iedereen zich daarvan bewust, zonder geschreeuw en beledigingen.

Om een kind in deze fase te ondersteunen, is het zinvol om kleine taken over te dragen. Dit kan gaan om het ontgrendelen van de deur met de sleutel, waarmee ook de fijne motoriek wordt getraind.
Maar het kan ook gaan om het bestellen van een ijsje alleen, als dat al tot de mogelijkheden behoort.

Aanbeveling van de redactie: Speelse taalontwikkeling vanaf 2 jaar.

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten