Kind 15 maanden: Tussen ontwikkelingsspurt en opstandige fase

Wanneer een kind 15 maanden oud is, heeft het niet veel meer gemeen met een baby. Ook al laat de motoriek nog wat te wensen over, het wordt steeds gemakkelijker om de ontwikkeling actief te …

Kind 15 maanden: Tussen ontwikkelingsspurt en opstandige fase

kind 15 monate
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Ontwikkeling van het kind
  6. »
  7. Kind 15 maanden: Tussen ontwikkelingsspurt en opstandige fase
Hoeveel woorden kan een kind spreken met 15 maanden?

Er zijn grote verschillen in taalontwikkeling. Maar mama en papa en een handvol andere woorden zijn voor de meeste peuters met 15 maanden geen probleem meer.

Is het normaal dat een kind met 15 maanden nog niet kan lopen?

Het is vrij ongebruikelijk, maar nog steeds binnen het redelijke. In het algemeen moet u uw kind echter actief aanmoedigen om zo snel mogelijk de beweging in te halen.

Wat kan ik doen als mijn kind ’s nachts niet doorslaapt?

Net als volwassenen hebben kinderen heel andere slaapbehoeften. Probeer uw kind daarom eerst wat minder slaap te geven om te kijken welk effect dit heeft.

Wanneer een kind 15 maanden oud is, heeft het niet veel meer gemeen met een baby. Ook al laat de motoriek nog wat te wensen over, het wordt steeds gemakkelijker om de ontwikkeling actief te ondersteunen en te beïnvloeden.

In ons artikel lees je wat een kind met 15 maanden al moet kunnen en wat je binnenkort kunt verwachten.

Bedenk echter altijd dat elke peuter steeds weer een ontwikkelingsspurt kan maken, zodat de status quo vaak heel snel verandert.

[button]Prentenboeken voor kinderen vanaf één jaar[/button]

1. een kind van 15 maanden – zo ziet de ontwikkeling eruit

ein kleines maedchen sucht sich buntstifte aus
De ontwikkeling varieert sterk.

Als een kind 15 maanden oud is, kan het al lopen en zijn zelfs de eerste woordjes geen probleem meer. Door de nieuw verworven mobiliteit en de toenemende ontdekkingsdrang gaan de kleintjes op onderzoek uit.

Sta hen niet in de weg, maar ondersteun uw kind bij het langzaam maar zeker zelf traplopen en op de bank gaan zitten.
Ook al ziet het pad langs de meubels er soms waaghalzerig uit, ook kinderen in deze fase moeten leren hun eigen ervaringen op te doen en een keer of twee te vallen.
Alleen zo kunnen ze leren weer op te staan en verder te gaan.

Maar helaas komt ook de uitdagingsfase steeds dichterbij en beginnen een of twee peuters hun boosheid en ergernis al vroegtijdig luidkeels te uiten.
Dus als een kind vaak zeurt, kunnen dit al de eerste tekenen zijn van het begin van de opstandige fase.
Het beste is om je intern voor te bereiden op het niet overschatten van driftbuien, maar tegelijkertijd je kind te laten zien wat mogelijk is en welk gedrag gewoonweg niet acceptabel is.

Let op: als een peuter op deze leeftijd nog niet loopt, moet daar binnenkort verandering in komen. Plaats voorwerpen die uw kind prikkelen zodanig dat het de moeite waard is om op te staan.
Kinderen moeten uiterlijk met 16 maanden kunnen lopen. Anders is een bezoek aan de kinderarts de moeite waard.

U kunt een kort persoonlijk ervaringsverslag van een moeder over de ontwikkeling van haar kind van 15 maanden zien in deze video:

https://www.youtube.com/watch?v=M6yQESwhBdY

2. de taalkundige ontwikkeling van een kind van 15 maanden oud

Lengte en gewicht:

Jongens en meisjes hebben op dit moment een zeer vergelijkbare grootteverhouding. Afhankelijk van hoe ver de ontwikkeling al gevorderd is, zijn er hier echter al snel grote verschillen.
Gemiddeld wegen kinderen ongeveer 9 tot 10 kg bij een lengte van 75 tot 80 cm.

Rond hun eerste verjaardag spreken de meeste kinderen enkele woorden. 3 maanden later spreken ze echter vaak nog niet veel meer woorden, omdat niet alleen de taal maar ook vele andere punten in deze periode van groot belang zijn.

Maak u geen zorgen als een kind nog niet spreekt. In veel gevallen gaat dit heel snel goed en behoren de aanvankelijke zorgen al snel tot het verleden.

De beste manier om kinderen te ondersteunen in hun taalontwikkeling is door veel met hen te communiceren. Zorg er vooral voor dat u duidelijke instructies geeft. U kunt deze duidelijker maken door middel van gebaren, zodat het voor kinderen gemakkelijker is om de taal te interpreteren.

De uitdrukking op het gezicht van een ouder is heel belangrijk voor kinderen. Toon daarom duidelijk uw vreugde wanneer uw kind een woord min of meer correct zegt.
Om de spraak te helpen verbeteren, kunt u het woord dan duidelijk herhalen, maar alleen op een positieve manier (“Dat klopt, dat is een auto.” of “Ja, dat klopt, dat is je arm.”).

Tip: Wanneer een kind ongeveer 50 woorden kan spreken, wordt dit meestal gevolgd door een sterke ontwikkelingsspurt die ertoe leidt dat het kind binnen enkele maanden 200 of zelfs meer woorden beheerst.

3. motorische vaardigheden – onderschat uw kind niet

erste gehversuche
De eerste pogingen tot lopen gaan vaak nog wat moeizaam.

Zodra een kind kan lopen, zal het proberen deze nieuwe vaardigheid te ontwikkelen. Het duurt een hele tijd voordat het evenwichtsgevoel is gerijpt. Geef je kind daarom altijd de gelegenheid om zich op verschillende ondergronden te bewegen en de stabiliteit steeds opnieuw te testen.

Inhet algemeen moet een kind tegen de leeftijd van 15 maanden zelfstandig kunnen staan en trappen op en af kunnen kruipen.
Als u thuis geen trappen hebt om op te oefenen, bezoek dan vrienden of kennissen en ga regelmatig naar de speeltuin, zodat uw kind verschillende bewegingspatronen leert kennen.

Niet alleen de grove maar ook de fijne motoriek ontwikkelt zich zichtbaar, zodat een kind met 15 maanden al een potlood kan vasthouden en moet proberen beide handen te gebruiken bij het spelen.

Vanwege de toenemende behoefte om zelf dingen uit te proberen, kunt u uw kind een lepel geven om zelf te eten of de eerste pogingen tot aankleden wagen.
Ook al duurt het misschien een paar minuten langer, dit zijn belangrijke gebeurtenissen die zowel de zelfstandigheid als de fijne motoriek trainen.

4. tips om met typische problemen om te gaan

In de loop van de ontwikkeling doen zich steeds weer zeer uiteenlopende problemen voor, met meer of minder ernstige gevolgen.

Als een kind niet slaapt, lijdt niet alleen het kind zelf, maar bereiken ook de ouders hun grenzen. De gezondheid lijdt eronder en het stressniveau is zo hoog dat het moeilijk wordt om recht te doen aan het eigen kind.
Handel daarom zo snel mogelijk bij slaapproblemen.

ein kind isst mit 15 monaten selbststaendig
Dek de ruimte royaal af tijdens de eerste pogingen om te eten.

Als algemene regel geldt hier het advies dat kinderen die de nacht niet doorslapen alleen een dutje moeten doen. Veel ouders hebben de neiging de slaapbehoefte van hun kind te overschatten.

Voor een kind van 15 maanden zijn twee extra slaapjes echter niet meer nodig. Ook moeten regelmatige bedtijden in acht worden genomen.
Zorg er ook voor dat uw kind minstens 4 uur wakker is voordat u het naar bed stuurt. Vaste bedtijdrituelen en het vermijden van televisiegebruik ’s avonds helpen om kinderen wat meer rust te geven, zodat in slaap vallen geen probleem meer is.

Het is ook typisch dat een kind met 15 maanden weigert te eten. Misschien kan dit probleem worden opgelost door uw kind een lepel te laten gebruiken.
Anders is het belangrijkste om rustig te blijven. Dwang leidt meestal tot latere problemen. Geef uw kind dus de kans om iets te eten, maar zet hem of haar niet onder druk.
Ook hier geldt het principe dat het eten op vaste tijden wordt geserveerd. Als uw kind deze tijden negeert, komt er in de tussentijd niets anders.

Anders maak je het kinderen wel erg gemakkelijk om precies te krijgen wat ze willen. In geval van twijfel is de wens slechts het opleggen van de eigen wil.

Tip: Als je twijfels hebt over de gezondheid van je kind, aarzel dan niet om een arts te raadplegen om uit te sluiten dat gezondheidsfactoren de oorzaak zijn.
In geval van twijfel zal dit u ook helpen om in de toekomst wat meer ontspannen te blijven, ook al is er eigenlijk nog tijd over tot de volgende gezondheidscontrole (U7).

5. prentenboeken voor kinderen vanaf één jaar

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten