Helmtherapie voor baby’s: Informatie over hoofdorthesen voor kinderen

Het hoofd van een baby is in het eerste levensjaar nog zeer zacht en misvormd. Dit is volkomen normaal en zal in de loop van de tijd groeien. Bij sommige baby’s zijn echter zeer sterke …

Helmtherapie voor baby’s: Informatie over hoofdorthesen voor kinderen

Kind mit Helm fuer helmtherapie
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Ontwikkeling van het kind
 6. »
 7. Helmtherapie voor baby’s: Informatie over hoofdorthesen voor kinderen
Wanneer is helmtherapie nodig voor baby’s?

Als de schedel van een baby erg vervormd is, kan de vorm van het hoofd worden gecorrigeerd met behulp van een op maat gemaakte speciale helm. Als de misvormingen slechts zeer gering zijn, kunnen eenvoudige maatregelen zoals fysiotherapeutische oefeningen of positietherapie ook helpen.

Wanneer moet de behandeling beginnen?

In de eerste levensmaanden is het hoofd van een baby nog zeer zacht en kneedbaar. Artsen gebruiken deze tijd om de vorm van het hoofd dienovereenkomstig aan te passen. Helmtherapie moet daarom zeker beginnen voor het begin van de twaalfde levensmaand.

Worden de kosten voor de therapie gedekt door de ziektekostenverzekering?

In principe dekken de wettelijke ziekenfondsen de kosten van helmtherapie niet, omdat deze niet in de verstrekkingencatalogus is opgenomen. Daarom wordt per geval bekeken in hoeverre de kosten kunnen worden gedekt.

Het hoofd van een baby is in het eerste levensjaar nog zeer zacht en misvormd. Dit is volkomen normaal en zal in de loop van de tijd groeien. Bij sommige baby’s zijn echter zeer sterke asymmetrieën te zien. In dat geval kan helmtherapie helpen.

Bij helmtherapie moeten de kinderen gedurende een bepaalde tijd een helm dragen, zodat het hoofd de gewenste vorm kan aannemen. Wij geven u informatie over hoe lang en tot welke leeftijd helmtherapie zinvol is en welke voor- en nadelen eraan verbonden zijn.

1. helmtherapie wordt gebruikt bij schedelasymmetrieën

aerztin tastet an einem babykopf
Het doel van helmtherapie is om de schedel in de gewenste vorm te brengen.

Elke baby heeft een individuele hoofdvorm. Om de schedel aan te passen aan de hersenen van het kind, is deze in de eerste levensmaanden nog erg zacht en gemakkelijk vervormbaar. In de eerste zes maanden verdubbelen de hersenen bijna in omvang.

Veel ouders zijn echter ongerust als ze merken dat het hoofd van hun kind erg vervormd is. Sinds ouders het advies krijgen hun kind voornamelijk op de rug te leggen om het plotselinge doodsyndroom bij kinderen te voorkomen, is de frequentie van schedelpositievervormingen sterk toegenomen. Door de eenzijdige houding van de kinderen is het achterhoofd afgeplat.

Maar ook andere oorzaken kunnen verantwoordelijk zijn voor de schedelasymmetrie:

 • Ruimtegebrek in de baarmoeder (bijvoorbeeld door een meerlingzwangerschap).
 • Complicaties tijdens de geboorte (tangbevalling)
 • Voortijdige sluiting van de schedelnaden.
 • Gedwongen houding door aangeboren mispositie van de heup
 • Vroeggeboorte

Om deze misvormingen te behandelen, krijgen de kinderen een helm op. De helm past niet op het punt waar het hoofd is afgeplat. Het doel van de behandeling is de schedel in de vorm van de op maat gemaakte helm te brengen.

Als de schedelvervorming slechts zeer gering is, kunnen fysiotherapeutische oefeningen of positietherapie ook helpen.

Bekijk deze video om te zienhoe helmtherapie andere getroffen baby’s heeft geholpen:

2. begin de behandeling in het eerste levensjaar

Chirurgische behandeling

Als een kind lijdt aan premature ossificatie van de schedelnaden, is een operatie vaak noodzakelijk om de misvormingen te behandelen. Craniosynostose komt echter zeer zelden voor.

Het hoofd van eenbaby is alleen in de eerste levensmaanden zeer buigzaam. Daarom moet de therapie uiterlijk op de leeftijd van 12 maanden beginnen. Voorwaarde is wel dat de baby zijn hoofd zelf kan vasthouden. De beste resultaten worden bereikt als wordt begonnen tussen de vierde en zesde levensmaand. Dit is de periode waarin de groei van het hoofd het sterkst is.

U moet met uw arts bespreken of helmtherapie nuttig en noodzakelijk is. Als asymmetrie niet wordt behandeld, kan dit leiden tot problemen in de rug, nek en kaak. Sommige studies hebben ook melding gemaakt van cognitieve stoornissen als gevolg van positieafwijkingen van de schedel.

Met behulp van een röntgenfoto kunnen artsen de misvorming in vogelvlucht bekijken. Daarnaast wordt het hoofd opgemeten met een 3D-camerascan om een individuele hoofdorthese te kunnen maken. Deze is gemaakt van polyethyleen kunststof en weegt slechts ongeveer 200 gram. Er zijn veel verschillende kindvriendelijke ontwerpen waaruit u uw favoriet kunt kiezen.

Om succesvol te zijn moeten kinderen de helm 23 uur per dag dragen. Dit betekent dat de orthese alleen voor persoonlijke hygiëne mag worden afgedaan. U kunt uw kind vertrouwd maken met het dragen van de helm tijdens een korte gewenningsperiode. Hoe lang de helm gedragen moet worden, hangt vooral af van de ernst van de misvorming. De behandelingsperiode kan variëren van acht weken tot acht maanden. Gemiddeld dragen kinderen de hoofdhelm ongeveer vier tot vijf maanden.


3 Helmtherapie heeft veel voordelen

kleines kind mit einem helm
De meeste kinderen raken snel gewend aan het permanent dragen van een helm.

Veelgehoorde kritiek is dat het voordeel van helmtherapie nog niet wetenschappelijk is bewezen. In een studie van de Duitse Vereniging voor Sociale Kindergeneeskunde en Adolescentengeneeskunde konden wetenschappers echter aantonen dat de visuele en gemeten resultaten na de behandeling zeer goed zijn.

Aangezien de schedel van een kind in latere stadia minder groeit, kan een terugval worden uitgesloten. Het resultaat is na afloop van de therapie levenslang stabiel. Bovendien is helmtherapie een pijnloze en zachte maatregel om de schedel actief vorm te geven.

Sommige families hebben echter negatieve ervaringen met de behandeling en de lange draagtijd. Natuurlijk is het in het begin schokkend als ouders horen dat hun baby deze helm nu een aantal maanden permanent moet dragen. Kinderen wennen er echter heel snel aan, zodat ze de helm accepteren en er soms zelfs van leren houden.

Een ander punt van kritiek is dat helmtherapie alleen een positief effect heeft op de vorm van de schedel. De malpositie van de kaakgewrichten en de halswervelkolom wordt met deze orthese niet gecorrigeerd. Natuurlijk zijn ook de hoge kosten een factor die deze therapie voor sommige ouders onaantrekkelijk maakt.

Moet ik een helmtherapie bij mijn kind laten uitvoeren – Ja of Nee? Dit is een vraag die veel getroffen ouders zich stellen. Om u te helpen beslissen, hebben we een overzicht gemaakt van de belangrijkste voor- en nadelen van helmtherapie.

 • Goede resultaten
 • Resultaten gaan een leven lang mee
 • pijnloos en zachtaardig
 • lange draagtijd en duur
 • hoge kosten
 • slechts selectief effect
 • lichte drukplekken en roodheid
 • onaangename behandeling

4. publieke ziektekostenverzekeraars dekken de kosten alleen in individuele gevallen.

versichertenkarte mit geld
De therapie is niet opgenomen in de verstrekkingencatalogus van de wettelijke ziektekostenverzekering.

Helmtherapie is niet goedkoop. Gemiddeld bedragen de kosten voor deze behandeling zo’n 1500 tot 2500 euro. De kosten omvatten het kennismakings- en begeleidingsgesprek, de scanneropnames, de vervaardiging van de individuele orthese en de controleafspraken. Aangezien helmtherapie niet is opgenomen in de vergoedingencatalogus van de wettelijke ziekenfondsen, is het in de meeste gevallen niet mogelijk de kosten te laten dekken.

U moet echter bij uw ziekenfonds navragen in hoeverre de (gedeeltelijke) kosten kunnen worden vergoed. In individuele gevallen zullen de ziekenfondsen de kosten dekken als een orthopeed de helm heeft voorgeschreven en bevestigt dat deze therapievorm in dit geval de enige kansrijke is. Bovendien moet de arts uitleggen in hoeverre gevolgschade te verwachten is als er geen therapie wordt uitgevoerd.

Let op: U mag de hoofdorthese in geen geval zelf aanschaffen. Wettelijke ziekenfondsen mogen de kosten achteraf niet vergoeden.

Gerelateerde berichten