Pasgeboren acne is een klein puistje dat rond de derde levensweek kan ontstaan, eerst in het gezicht en later op het hele lichaam.
Het ontstaan van puistjes wordt veroorzaakt door een verandering in de hormoonhuishouding.
In de regel is bij babyacne geen behandeling nodig. Na enkele weken of maanden verdwijnen de puistjes vanzelf.
Bij de geboorte van een baby moet het hele lichaam zich eerst aanpassen aan de nieuwe situatie. Vooral de huid heeft vaak te lijden onder het feit dat de omgeving niet langer vochtig maar droog is. Acne bij pasgeborenen is een veel voorkomende huidreactie.
Ze wordt gekenmerkt door kleine rode puistjes die over het hele lichaam kunnen verschijnen. Waar de puistjes vandaan komen, hoe lang ze duren en welke behandeling in dit geval nodig is, kunt u vinden in dit artikel.
[button]Verder lezen over de verzorging van pasgeborenen[/button]
Inhoudsopgave
1. elke vijfde baby heeft last van pasgeboren acne
Mannen en vrouwen die voor het eerst ouders worden, besteden in de eerste weken en maanden van hun leven speciale zorg om ervoor te zorgen dat ze alles goed doen en dat het hun baby aan niets ontbreekt. Maar zelfs een uitstekende verzorging kan sommige huidirritaties niet voorkomen.
Pasgeboren acne, ook wel baby-acne genoemd, treft ongeveer 20% van de pasgeborenen. Statistisch gezien komt het vaker voor bij jongens dan bij meisjes, want het treft jongens in vier van de vijf gevallen.
Babyacne is ongevaarlijk en niet besmettelijk. Het kan echter zo ernstig zijn dat veel ouders niet zeker weten of deze uitslag nog wel normaal is.
De symptomen van pasgeboren acne zijn:
- kleine puistjes met een wit puntje in het midden.
- Puisten verschijnen eerst in het gezicht, later op de buik, borst of het hele lichaam.
- Puistjes jeuken niet en veroorzaken geen pijn
- In sommige gevallen is er ook sprake van een droge huid
- De duur van pasgeboren acne is enkele weken tot maanden.
De symptomen verschijnen meestal enkele dagen tot weken na de geboorte. In de meeste gevallen verschijnen ze echter in de derde levensweek.
Als de uitslag vooral op de hoofdhuid verschijnt, kan het ook om een wiegkapje gaan. Deze huidontsteking kan na verloop van tijd ook overgaan in neurodermitis.
Belangrijke informatie over acne bij pasgeborenen krijg je ookin deze video:
2. baby acne vs. baby acne – dit zijn de verschillen
.
In verband met de term pasgeboren acne komt ook vaak het woord babyacne voor. Hoewel deze twee termen erg op elkaar lijken, zijn het twee verschillende aandoeningen.
Terwijl pasgeboren acne meestal ongevaarlijk is, is kinderacne een huidziekte die een ernstig verloop kan hebben. De puistjes zijn ontstoken en kunnen ernstige jeuk veroorzaken. Daarom moet baby-acne dringend door een arts worden onderzocht en behandeld.
Doorslaggevend voor het onderscheid is het tijdstip waarop de puisten verschijnen. Verschijnt de uitslag rond de derde levensweek, dan spreekt men van pasgeboren acne of baby-acne. Ontstaan de puisten pas tussen de derde en zesde levensmaand, dan is het zeer waarschijnlijk dat uw kind aan babyacne lijdt.
De oorzaken van babyacne zijn nog niet helemaal duidelijk. Onderzoekers denken dat het genetisch bepaald is. Daarom is het waarschijnlijker dat getroffen kinderen ook in de puberteit last krijgen van acne.
3. De oorzaak is een daling van de maternale hormonen.
Baby acne veroorzaakt door medicijnen
In recente studies hebben onderzoekers vastgesteld dat er waarschijnlijk een verband bestaat tussen het nemen van medicijnen tijdens de zwangerschap en het optreden van acne bij pasgeborenen. Deze resultaten zijn echter nog niet volledig bevestigd.
Veel ouders vragen zich af of pasgeboren acne iets te maken heeft met voeding of dat ze iets verkeerd doen. Dit is echter niet het geval. Dat baby-acne ontstaat, heeft volledig natuurlijke oorzaken. In de laatste drie maanden van de zwangerschap komt er een enorme hoeveelheid hormonen vrij die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van de baby.
Na de geboorte moet de hormoonhuishouding van de baby echter volledig veranderen, omdat de hormoonspiegel in het begin abrupt daalt. De tussentijdse onbalans kan leiden tot een verhoogde talgproductie. De talg komt dan weer naar buiten via de puistjes in het gezicht, op de buik en op de borst.
Omdat de hormoonhuishouding zichzelf relatief snel reguleert, duurt pasgeboren acne niet lang. Hoe lang het precies duurt, verschilt echter sterk van kind tot kind.
Onderzoekers verklaren het feit dat jongens vaker worden getroffen dan meisjes door het feit dat de hormoonhuishouding bij jongens meer aan verandering onderhevig is.
4. pasgeboren acne verdwijnt meestal vanzelf
Over de verzorging van de babyhuid bestaat nog steeds onenigheid. Terwijl sommige kinderartsen bijvoorbeeld adviseren om baby’s de eerste weken slechts zelden en alleen met water in bad te doen, zijn anderen van mening dat milde badtoevoegingen en crèmes geen probleem zijn.
Daarom hebben professoren van de Charité Berlin samen met huiddeskundigen enkele aanbevelingen voor de verzorging van de babyhuid opgesteld.
Veel ouders weten echter niet wat ze moeten doen als de huid van de baby zulke kleine vlekjes vertoont. Als uw kind last heeft van pasgeboren acne, kunt u het beste afwachten en er niets aan doen. Een speciale behandeling is niet nodig. De duur van dergelijke babyacne is meestal maar een paar weken. Daarna verdwijnt het vanzelf zonder littekens achter te laten.
Breng daarom zelf geen speciale crèmes of zalven aan. In het ergste geval kunnen deze leiden tot ernstige ontstekingen. Hetzelfde geldt voor het proberen uitknijpen van de puistjes.
Wat u wel kunt doen, is de huid van uw baby altijd droog houden. Dit betekent dat u melk of speeksel uit de mond en wangen moet verwijderen. Was het gezicht van uw baby ook regelmatig met een molton en wat warm water. Een populair middel uit de homeopathie zijn verschillende Schüssler-zouten.
Let op: als de puistjes erg gaan etteren, als ze gaan jeuken of als u merkt dat uw kind zich onwel voelt, moet u voor de zekerheid de kinderarts raadplegen.
5. verdere literatuur over de verzorging van pasgeborenen
No products found.
No products found.
No products found.