Melkproductie stimuleren: tips en huismiddeltjes om de melkproductie te verhogen

De meeste moeders besluiten tijdens de zwangerschap dat zij hun kind na de geboorte borstvoeding willen geven. Dit lukt echter niet in alle gevallen. Te weinig melk is de meest voorkomende reden voor vroegtijdig spenen. …

Melkproductie stimuleren: tips en huismiddeltjes om de melkproductie te verhogen

milchbildung anregen
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Voeding
  6. »
  7. Melkproductie stimuleren: tips en huismiddeltjes om de melkproductie te verhogen
Wat zijn de mogelijke oorzaken van een lage melkproductie?

De oorzaken van onvoldoende melkproductie zijn zeer divers. In zeer weinig gevallen zijn er echter medische redenen die de melkproductie verhinderen.

Hoe kan de melkproductie op natuurlijke wijze worden gestimuleerd?

Ontspanning is de belangrijkste manier om succesvol borstvoeding te geven. Massages, vaker borstvoeding geven en het veranderen van borstvoedingshoudingen helpen ook.

Welke huismiddeltjes of medicijnen kunnen worden gebruikt?

Typische huismiddeltjes zijn brandnetel en fenegriek. Men kan echter ook medicijnen gebruiken om de melkproductie te stimuleren door galactogoga toe te dienen.

De meeste moeders besluiten tijdens de zwangerschap dat zij hun kind na de geboorte borstvoeding willen geven. Dit lukt echter niet in alle gevallen.

Te weinig melk is de meest voorkomende reden voor vroegtijdig spenen. In dit artikel leer je over de mogelijke oorzaken van een lage melkproductie.
Ook krijg je veel handige tips over hoe je de melkproductie kunt stimuleren.
[button] Borstvoedingsboeken voor nieuwe moeders [/button]

1. de oorzaken van een lage hoeveelheid moedermelk kunnen velerlei zijn

eine schwangere frau umfasst ihre brueste
De borsten groeien al tijdens de zwangerschap.

Al tijdens de zwangerschap begint het lichaam moedermelk te produceren. De grootte van de borsten neemt toe als de borstklieren zich differentiëren en er geel colostrum wordt geproduceerd.
De productie van rijpe melk daarentegen begint pas bij de geboorte, nadat de placenta is uitgedreven.

Deze melkproductie maakt de borsten vol, hard en zwaar. Om de melkvorming niet te belemmeren, moet een kind al in de eerste uren en dagen na de geboorte aan de borst worden gelegd.

Hoe vaker en beter de borst geleegd wordt, hoe meer melk er geproduceerd kan worden. Sommige moeders ontwikkelen echter een borstvoedingsprobleem door een gebrek aan melkproductie.

Dit kan zowel te wijten zijn aan een subjectief waargenomen gebrek aan melk als aan een feitelijke onvoldoende melkproductie. Hieronder worden de mogelijke oorzaken nader toegelicht.

1.1 Stress heeft een ongunstig effect op de melkproductie

Het verkeerde gevoel:
Veel moeders hebben het gevoel dat ze te weinig melk produceren. Toch heeft de baby eigenlijk voldoende voorraad.
In geval van twijfel helpt het om de baby voor en na de borstvoeding te wegen om na te gaan hoeveel melk de baby precies drinkt.

Als een moeder problemen heeft met de borstvoeding, is dat niet noodzakelijk omdat er te weinig melk wordt geproduceerd. De twee meest voorkomende redenen voor een lagere productie van moedermelk zijn stress en een verkeerde aanhechting.

Zowel positieve als negatieve stress kan leiden tot borstvoedingsproblemen. Ook de angst dat je niet genoeg melk produceert kan een enorme druk veroorzaken. Vraag je daarom eerst af in hoeverre er sprake kan zijn van stress of ongunstige omstandigheden.

De belangrijkste regel is om jezelf niet te stressen en nooit borstvoeding te geven als het snel moet. Je eigen stress wordt automatisch overgedragen op het kind en kan dus gemakkelijk leiden tot een weigering om borstvoeding te geven.
Geef ook geen borstvoeding in het openbaar als u zich ongemakkelijk voelt.

Blijf daarom rustig en ontspannen en wissel ook verschillende keren van borst om je kind een signaal te geven dat alles in orde is en dat er genoeg tijd is.
Ook al klinkt dit in eerste instantie een beetje paradoxaal, u bespaart uzelf veel tijd door de tijd te nemen.
Maar niet alleen het borstvoedingsproces zelf wordt een uitdaging, ook de hoeveelheid melk neemt af als je jezelf te veel onder druk zet.

Er zijn nog nauwelijks sluitende studies en veel aanstaande moeders zijn onduidelijk over het tijdstip van borstvoeding. U kunt hier meer lezen over de onderzoeken.

1.2 Te weinig melk kan ook medische oorzaken hebben

Slechts in 5% van alle gevallen zijn er medische redenen voor een te lage melkgift. Deze zijn deels te wijten aan de moeder, maar ook deels aan het drinkgedrag van het kind als gevolg van anatomische bijzonderheden.

Bij moeders komen vooral placentaresten en hormonale problemen voor, die ertoe kunnen leiden dat er te weinig melk wordt geproduceerd. Soms is de melk dan erg waterig, d.w.z. weinig voedzaam voor het kind. Bijgevolg wordt het kind vaak ontevreden en kan het zelfs de borst weigeren, zodat de honger niet voldoende kan worden gestild.

Er zijn echter ook problemen die voortkomen uit de pasgeborene zelf. Sommige baby’s zijn bijvoorbeeld te slaperig om voldoende te kunnen drinken. Bij andere baby’s zijn er anatomische redenen, zoals een verkort tongriempje of een gespleten lip of gehemelte, die het zuigen bemoeilijken.
Daardoor wordt er te weinig melk geproduceerd omdat de melk nooit helemaal leeg gezogen kan worden.

2. tips om de melkproductie actief te stimuleren

Gelukkig zijn er enkele methoden en huismiddeltjes die helpen om de melkproductie te stimuleren.
We geven je een kort overzicht van de verschillende benaderingen:

mutter beim stillen
Verschillende ideeën kunnen je helpen als je de melkproductie wilt stimuleren.
  • Geef de baby vaker borstvoeding: Geef na een borstvoedingspauze slechts 2 tot 3 uur de tijd tot de volgende maaltijd.
  • Verander de borstvoedingspositie: Verander de positie als u merkt dat uw baby niet sterk zuigt, maar eerder op de tepels zuigt.
  • Kolf na elke voeding: Kolf de melkresten eruit. Als uw borsten leeg zijn, wordt er automatisch meer melk geproduceerd, dus de kolf dient alleen als ondersteuning.
  • Geef borstmassages: Het beste moment om te masseren is tijdens het kolven. Maar ook ontspannen onder een warme douche heeft een positief effect op je gezondheid en op de melkproductie.
  • Zorg voorrust en ontspanning: Tijdens de borstvoedingsperiode moet u uzelf en uw kind zoveel mogelijk rust gunnen. Geniet van deze intensieve tijd en geef uw baby liefde en geborgenheid.
  • Muziek: Luister naar ontspannende muziek.
  • Zelfzorg: Drink thee en eet voldoende. Als je jezelf verwaarloost, zal je lichaam snel zijn grenzen bereiken.

In deze video zie je ook enkele tips om de melkproductie weer te stimuleren:

3. melkproductie stimuleren met Galaktogoga

Als eenvoudige maatregelen en huismiddeltjes geen succes hebben, kunnen vrouwen ook hun toevlucht nemen tot zogenaamde galactogoga. Dit is een melkvormend middel dat van nature in sommige voedingsmiddelen zit.
Galactogoga helpt de lage prolactinespiegel te verhogen.

Kleine hoeveelheden zitten in sommige voedingsmiddelen en zouden een heilzame werking hebben. Gewoonlijk worden fenegriek, koriander, komijn en brandnetels gebruikt om de melkproductie te stimuleren.

Controversieel, maar in veel gevallen zeer effectief, zijn medicijnen in de vorm van tabletten. Daarmee kan de melkproductie tot 200% worden verhoogd. Al deze preparaten zijn echter alleen op recept verkrijgbaar.

In geval van twijfel is het devies hier om eerst alle natuurlijke methoden uit te putten alvorens een medicinale oplossing te overwegen.

Je kunt de melkproductie ook stimuleren zonder zwangerschap. Dit vereist echter veel geduld.

4. Borstvoedingsboeken voor moeders – met een beetje geduld naar een ontspannen borstvoedingsperiode

No products found.

Gerelateerde berichten