Spenen: Hoe je liefdevol afscheid neemt van de borst

Hoewel borstvoeding veel voordelen heeft voor jou en je baby, komt er een moment dat je je baby wilt spenen. Denkt u erover na hoe u uw baby op de juiste manier kunt afbouwen? Moet …

Spenen: Hoe je liefdevol afscheid neemt van de borst

abstillen
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Voeding
 6. »
 7. Spenen: Hoe je liefdevol afscheid neemt van de borst
Wat betekent “spenen” eigenlijk?

Het afbouwen van borstvoeding door de moeder of een borstvoedende ouder.

Hoe werkt het afbouwen?

Afbouwen kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door het aantal borstvoedingen langzaam te verminderen. Een borstvoedende ouder kan een verloskundige of arts raadplegen om een methode te vinden die het beste bij de persoonlijke situatie past.

Wanneer is het juiste moment om te spenen?

Afbouwen is een individuele beslissing en kan op elk moment dat het de borstvoedende ouder en het kind uitkomt.

Hoewel borstvoeding veel voordelen heeft voor jou en je baby, komt er een moment dat je je baby wilt spenen. Denkt u erover na hoe u uw baby op de juiste manier kunt afbouwen? Moet u snel en pijnloos afbouwen of juist geleidelijk en voorzichtig?

In dit artikel geven we je graag informatie over het onderwerp spenen. We informeren je over wanneer je moet spenen en in welke gevallen dit niet nodig is. Daarnaast geven we u een oriëntatie over hoe het spenen in zijn werk gaat en waar u op moet letten tijdens het spenen, afhankelijk van de leeftijd van uw kind op het moment van spenen.

Borstvoeding en spenen – een natuurlijk proces

Het is eerst belangrijk te begrijpen dat, net als borstvoeding, spenen een natuurlijk proces is dat langzaam en geleidelijk verloopt.

Er zijn vele redenen waarom moeders hun kinderen borstvoeding geven. Niet voor niets blijven gynaecologen en verloskundigen erop wijzen dat exclusieve borstvoeding tijdens de eerste zes levensmaanden van je baby zorgt voor een optimale toevoer van voedingsstoffen.


De voordelen van borstvoeding op een rijtje:

 1. Gezondheidsvoordelen voor de baby: Moedermelk bevat alle voedingsstoffen die de baby nodig heeft voor zijn lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Borstvoeding kan het risico op ziekten, allergieën en overgewicht verminderen.
 2. Gezondheidsvoordelen voor de moeder: Borstvoeding kan ervoor zorgen dat de baarmoeder na de geboorte sneller weer zijn normale omvang aanneemt, het risico op bepaalde ziekten verkleinen en stress verminderen.
 3. Band tussen moeder en kind: borstvoeding versterkt de band tussen moeder en kind en bevordert een hechte relatie.

abstillen
spenen

Net zoals borstvoeding een natuurlijk proces is, moet het spenen een zacht en geleidelijk proces zijn. Dit helpt borstinfecties of het vasthouden van melk te voorkomen, en het helpt ook voorkomen dat uw baby te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt.

Er is geen beste tijd om te spenen, maar wel een goed moment.

Wanneer en hoe u goed kunt spenen hangt af van verschillende individuele factoren, zoals uw gezondheid, de band tussen u en uw baby en uw persoonlijke wensen. Er zijn echter aanbevelingen op basis van de natuurlijke ontwikkeling van uw baby en de gezondheidsvoordelen van borstvoeding.

abstillen
spenen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt aan om baby’s ten minste 6 maanden uitsluitend borstvoeding te geven. De algemene aanbeveling is om uiterlijk in de 7e maand te beginnen met aanvullende voeding.


Aanvullende informatie over het beginnen met aanvullende voeding: De aanbeveling om uiterlijk in de 7e maand te beginnen met aanvullende voeding betekent niet, zoals vaak verkeerd wordt begrepen, dat u uw kind vanaf de 7e maand aanvullende voeding moet geven. Uw kind zal u signalen geven als het klaar is voor aanvullende voeding. U kunt de typische signalen lezen in ons artikel “Introductie van aanvullende voeding”. Dwing uw kind nooit om aanvullende voeding te eten, want dat kan leiden tot verstoord eetgedrag in de verdere ontwikkeling van uw kind.


Bovendien is de officiële aanbeveling van de WHO dat borstvoeding tot 2 jaar of langer moet worden voortgezet als beide partijen dat willen . De WHO beveelt dit aan omdat studies hebben aangetoond dat moeders die in totaal 2 jaar borstvoeding geven (dit kan ook met verschillende kinderen zijn) een aanzienlijk lager risico op borstkanker hebben. In het beste geval stop je dus met borstvoeding nadat je kind twee jaar is geworden.

Geleidelijk afbouwen voorkomt gezondheidsproblemen voor moeder en kind

Verloskundigen en borstvoedingsconsulenten schatten dat de natuurlijke leeftijd voor het afbouwen tussen 2 en 4 jaar ligt. De reden hiervoor is dat moedermelk niet langer absoluut noodzakelijk is om de toevoer van voedingsstoffen aan het kind te garanderen. Op voorwaarde natuurlijk dat uw kind regelmatig eet en voortdurend in gewicht toeneemt.

Aan de andere kant neemt de behoefte om te zogen bij kinderen van deze leeftijd meestal vanzelf af , zodat het speenproces natuurlijk zacht verloopt. Over het algemeen is er echter geen juiste leeftijd voor het spenen en beslissen u en uw kind zelf hoe lang u borstvoeding wilt geven.

Er kunnen echter redenen zijn om eerder te spenen. Een veel voorkomende reden is het verlangen van de moeder naar meer onafhankelijkheid. U kunt zich ook fysiek ongemakkelijk voelen bij het geven van borstvoeding en bijvoorbeeld vaak borstontstekingen hebben. Nogmaals, het is aan u en uw baby om te beslissen wanneer het tijd is om te stoppen met borstvoeding.

abstillen
afbouwen

Afbouwen kan ook voorzichtig en geleidelijk op jongere leeftijd. Afhankelijk van de leeftijd van uw kind wanneer u besluit te stoppen met borstvoeding, zijn er verschillende dingen waar u rekening mee moet houden. Hieronder volgt een overzicht:

Spenen vóór 6 maanden

In de eerste 6 maanden mag uw baby geen aanvullende voeding krijgen, omdat de spijsvertering en het immuunsysteem nog niet voldoende ontwikkeld zijn. Als u gaat spenen, heeft uw baby zeker voormelk uit een fles nodig. U moet hem ook een fopspeen aanbieden om de zuigbehoefte van uw baby te bevredigen. Dit laatste helpt bij het verminderen van stress en zelfregulatie. Net als bij borstvoeding is het belangrijk om de fles naar behoefte te geven.

Spenen met de start van aanvullende voeding

Als u wilt stoppen met borstvoeding als u begint met aanvullende voeding, is het een goed idee om de borstvoeding geleidelijk af te bouwen. Zo kunt u de borstvoeding één keer afbouwen bij elke nieuwe maaltijd die uw kind goed accepteert. Het algemeen bekende “babyvoedingsplan” werkt volgens dit principe. Helaas wordt het vaak verkeerd begrepen en wordt het afbouwen van borstvoeding gezien als een noodzaak. U kunt net zo goed aanvullende voeding introduceren en de borstvoeding normaal voortzetten. Als u besluit direct te stoppen met borstvoeding, zijn er een paar dingen waar u rekening mee moet houden:


Let op: Snel en pijnloos spenen – dit lukt helaas maar in heel weinig gevallen. Als u toch zo snel en pijnloos mogelijk wilt spenen, moet u uw borsten goed verzorgen. Omdat uw melkproductie zich eerst zelf moet reguleren, moet u regelmatig uw borst afkolven of melk kolven om melkverzadiging of borstontstekingen te voorkomen. Ook moet u moedermelk vervangen door voormelk, die u uw baby het hele eerste levensjaar kunt geven. U kunt voormelk in een flesje geven of in een beker. U kunt er ook pap mee bereiden.


abstillen
Spenen

Spenen na het eerste levensjaar

Na het eerste levensjaar is moedermelk niet per se meer nodig om uw baby te voeden. Daarom hoeft u uw baby geen voormelk te geven als u niet geleidelijk wilt spenen. Het is voldoende om uw kind voldoende maaltijden en vocht te geven. Zorg er wel voor dat uw baby voldoende eet en drinkt. De beste tekenen zijn een actief en evenwichtig kind, voortdurende gewichtstoename en een aan de leeftijd aangepaste ontwikkeling.

Toch biedt borstvoeding ook na het eerste levensjaar voordelen voor de gezondheid van uw kind. In het bijzonder past moedermelk zich flexibel aan de behoeften van uw kind aan. Zij produceert antilichamen die zich naar behoefte aanpassen aan de omgeving van uw kind en de daaruit voortvloeiende eisen aan zijn of haar immuunsysteem.

abstillen
spenen

6 onnodige redenen die vaak ten onrechte tot spenen leiden

Er zijn redenen waarom moeders denken dat ze moeten spenen. In veel gevallen is de medische wetenschap het er echter over eens dat spenen in die gevallen niet nodig is. In de volgende situaties is spenen niet absoluut noodzakelijk:

 • Borstontsteking: Borstvoeding kan zelfs borstontstekingen in de hand werken, omdat de melkproductie niet abrupt afneemt als de borstvoeding snel wordt gestopt. Praat met uw verloskundige of gynaecoloog als u hier last van heeft.
 • Een doorkomende baby: Als uw baby tandjes krijgt, leert hij of zij borstvoeding te geven met tandjes. Soms duurt het even voordat kinderen leren borstvoeding met tandjes te geven, omdat het mondgevoel verandert. Meestal komt dit echter na korte tijd weer tot rust.
 • Vernieuwde zwangerschap: Zolang u gezond bent, kunt u de borstvoeding gewoon voortzetten, omdat het lichaam tijdens de zwangerschap moedermelk kan blijven produceren.
 • Medicatie: Als u medicijnen moet gebruiken, moet u de borstvoeding met uw arts bespreken. Hij of zij kan beoordelen welke medicijnen verenigbaar zijn met borstvoeding en u dienovereenkomstig adviseren.
 • Werk: Als u weer aan het werk wilt, zijn er manieren om werk en borstvoeding te combineren. In het eerste levensjaar heb je zelfs wettelijk recht op borstvoedingspauzes tijdens de werkuren. Praat met je werkgever om een manier te vinden.
 • Roken: Het is natuurlijk duidelijk dat moeders die borstvoeding geven niet mogen roken. Het is niet duidelijk hoe roken gezondheidsproblemen veroorzaakt bij kinderen waarvan de moeder rookt. Toch wordt moeders aangeraden door te gaan met borstvoeding als zij niet kunnen stoppen met roken. U kunt hier meer lezen over de risico’s van tabaksgebruik tijdens de borstvoeding en preventieve maatregelen.
abstillen
spenen

Verschillende opties voor geleidelijk afbouwen

Het is mogelijk om de borstvoeding af te bouwen en in te passen in je dagelijkse routine naarmate je daar behoefte aan hebt.

Overdag de borstvoeding afbouwen

Na het eerste levensjaar kunnen u en uw kind periodes afspreken waarin u overdag geen borstvoeding geeft. Uw kind zal leren zich hieraan aan te passen. Als u bijvoorbeeld werkt of uw kind gaat al naar de kinderopvang, kunt u overdag minder of alleen na het werk borstvoeding geven. Zodra u thuis bent, legt u uw baby in bed. Zo kan hij of zij bijkomen van de indrukken van de dag, reguleren en zijn portie mama nabijheid krijgen.

Spenen ’s nachts

Veel moeders vinden borstvoeding ’s nachts een last. Je kind kan echter leren om ’s nachts te stoppen met borstvoeding. Het is belangrijk om te weten dat dit samenhangt met de ontwikkeling van je kind. Als je baby nog te jong is, kan het zijn dat hij of zij ’s nachts nog voeding nodig heeft. In dat geval is nachtelijke borstvoeding nog steeds aan te raden. Als alternatief kunt u uw baby een flesje geven.


Tip: Je hebt misschien wel eens gehoord van de term “droomvoeding”. Dit is wanneer moeders die borstvoeding geven hun kinderen nog een keer de borst geven voordat ze zelf naar bed gaan. Dit kan ertoe leiden dat je kind langer doorslaapt en jij een paar uur slaap per keer krijgt.


Als je merkt dat je kind ’s nachts vaak niet meer drinkt, maar alleen nog maar zuigt, kun je een “borstvoedingsvrije” periode instellen. Hier kunt u water aanbieden als vervanging en uw baby op een andere manier in slaap sussen als hij of zij wakker wordt en huilt. De verandering duurt meestal een paar dagen, maar daarna accepteren veel kinderen de nieuwe situatie en slapen ze vaak beter door . Het kan ook helpen als de vader of iemand anders de zorg voor uw kind overneemt tijdens deze nachtelijke periodes.


Aanvullende informatie: Speentabletten zijn geneesmiddelen die kunnen worden gebruikt om het spenen te ondersteunen. Ze worden ingenomen om de melkstroom te verminderen. Tegenwoordig worden echter zelden spenenpillen voorgeschreven omdat de bijwerkingen ernstig kunnen zijn en het effect toch alleen in de eerste 6 maanden betrouwbaar is. U moet altijd een arts raadplegen voordat u speentabletten inneemt.


Samengevat: U en uw kind geven vorm aan het speenproces.

Wij hopen dat ons artikel u heeft geholpen om te begrijpen hoe u het speenproces kunt inrichten volgens uw behoeften. Zoals u ziet zijn er verschillende mogelijkheden en uiteindelijk is het belangrijk dat uw behoeften en die van uw kind centraal staan. Veel succes!

FAQ Afbouwen

Hoe lang duurt het voordat de borst weer teruggaat na het spenen?

Het terugtrekken van de borst kan enkele weken tot enkele maanden duren, afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd, grootte en metabolisme van de borstvoedende ouder.

Hoe stop ik de borstvoeding als mijn kind niet wil?

Het is belangrijk om het kind langzaam te laten wennen aan het spenen en eventueel alternatieve voedingsmethoden zoals een fles aan te bieden.

Hoe lang duurt het afbouwen?

De duur van het spenen hangt af van verschillende factoren, zoals de leeftijd van het kind, de duur van de borstvoeding en het persoonlijke verloop.

Wanneer word ik weer ongesteld na het spenen?

De terugkeer van de menstruatie na het spenen kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd, grootte en metabolisme van de borstvoedende ouder. Het is niet ongewoon dat de menstruatie terugkomt tijdens de borstvoeding, afhankelijk van hoe lang de borstvoeding duurt.

Gerelateerde berichten