Als een kind tussen de middag niet wil eten, moet het wachten tot het avondeten. Zo went het kind veel sneller aan een regelmatig ritme. Dit geldt niet als een kind geen pap wil. Probeer echter ook hier niets te forceren.
Als uw kind relatief kleine maaltijden eet, heeft het waarschijnlijk gewoon niet meer nodig. Als een kind daarentegen niet wil eten, kan het bestaande gevoel van verzadiging toch voldoende zijn om het vol te houden tot de volgende maaltijd.
Als u zelf lusteloos aan tafel zit of af en toe een lunch of diner overslaat omdat een paar snoepjes en chips genoeg waren, zal dit een beslissende invloed hebben op het gedrag van uw kind. Zorg er dus voor dat u regelmatig en evenwichtig eet.
Wanneer een kind niet wil eten, kan dit al snel een ware beproeving worden voor de ouders. Allereerst is het echter belangrijk om rustig te blijven. In de meeste gevallen houdt de fase na korte tijd vanzelf op.
Maar wat zit er eigenlijk achter als een kind weigert te eten? Op welk moment is het gepast om je zorgen te maken? En welke oplossingen zijn er als het kind niet wil eten?
In onze gids leest u welke tips u kunt gebruiken om uw kinderen aan te zetten tot eten zonder druk uit te oefenen.
[button]Gids voor eetgedrag van kinderen[/button]
Inhoudsopgave
1. afwachten en kalm blijven
Zodra een kind voedsel weigert, gaan bij veel ouders de alarmbellen rinkelen. Vaak ontstaan er echter problemen waar die er eigenlijk niet zouden moeten zijn.
Terwijl kinderen op éénjarige leeftijd vaak nog relatief open zijn en graag nieuw voedsel proberen, kan het eetgedrag behoorlijk lastig worden naarmate het kind zich ontwikkelt. Een kind van 4 jaar zegt veel vaker nee, zodat voedselweigering af en toe voorkomt.
Druk en stress aan tafel maken het voor kinderen alleen maar moeilijker om zich te ontspannen en te eten. Zinnen als “Eet je groenten of je krijgt geen toetje” of “Als je je bord niet leeg eet, gaat de zon niet schijnen” helpen niet.
Als kinderen geen bijzondere honger hebben, hebben ouders de neiging het tegenovergestelde te bereiken door druk uit te oefenen en het eetgedrag te problematiseren. Kinderen in de uitdagende fase profiteren hiervan en proberen opzettelijk te rebelleren tegen de strenge orde. Zodra dit gedrag verontrustend is, is het doel bereikt.
Tip: Gemiddeld eindigt de moeilijke periode rond de leeftijd van 6 jaar. Dit betekent echter niet dat een kind van 6 jaar nu alles eet. Wel wordt het meestal geleidelijk gemakkelijker.
2 Duidelijke regels zorgen voor ontspanning aan tafel
Als je echt honger hebt, eet je wat. In tegenstelling tot veel volwassenen worden kinderen nog erg beïnvloed door hun hongergevoel. Als ze nog verzadigd zijn van het laatste tussendoortje, is het verhoudingsgewijs makkelijk om de lunch te weigeren.
Maar als kinderen sinds het ontbijt niets meer hebben gegeten, weerstaan slechts weinig kinderen de verleiding van een geslaagde lunch. Het is belangrijk dat kinderen leren dat er alleen eten is op bepaalde tijden.
Als een kind tussen de middag niet wil eten, moet het wachten tot het avondeten. Zo went het kind veel sneller aan een regelmatig ritme. Dit geldt natuurlijk niet als de baby geen pap wil. Probeer echter ook hier niets te forceren. Als uw baby het eten weigert, probeer het dan op een later tijdstip nog eens.
Een overgeslagen maaltijd is geen reden tot zorg. Alleen het permanent weigeren van voedsel is een echt probleem.
3. de benodigde hoeveelheid voedsel verschilt aanzienlijk van elkaar
Niet alle kinderen eten evenveel. Sommige baby’s hebben slechts twee derde nodig van wat hun leeftijdsgenootjes eten. Voor kinderen die veel bewegen en heel actief zijn, kan het verschil nog groter zijn.
Dus als uw kind relatief kleine maaltijden eet, heeft het waarschijnlijk niet meer nodig. Als een kind daarentegen niet wil eten, kan het bestaande gevoel van verzadiging toch voldoende zijn om het uit te houden tot de volgende maaltijd.
Als de volgende maaltijd al te voorzien is en er regelmatig tussendoortjes zijn, hoeven kinderen geen eetbuien te hebben tijdens de lunch of het avondeten.
Tip: Niet alleen de hoeveelheid voedsel, maar ook de samenstelling verschilt van kind tot kind. Wel zijn er vaak cycli waar te nemen waarin om de paar dagen een ander voedingsmiddel centraal staat, dat kinderen steeds lijken te kunnen eten.
4 De juiste voeding eten – je kind gezond houden
Zoek naar uitgebalanceerd voedsel van hoge kwaliteit en vermijd snoep en snacks zoveel mogelijk. Volkorenproducten en groenten en fruit zijn onmisbare onderdelen van een gezonde voeding.
Dit werkt natuurlijk alleen als je als ouder een rolmodel bent. Als u zelf lusteloos aan tafel zit of af en toe een lunch of diner overslaat omdat een paar snoepjes en chips genoeg waren, zal dit het gedrag van uw kind sterk beïnvloeden.
Let daarom op de volgende eetregels:
- Kies gezond en minder bewerkt voedsel.
- Zorg ervoor dat je regelmatig eet.
- Snacks moeten niet de regel worden.
- Als u niet wilt dat uw kind iets in het bijzonder eet, koop het dan niet.
- Uw kind bepaalt zelf of en hoeveel het wil eten.
- Als uw kind een maaltijd heeft overgeslagen, blijf dan consequent en wacht tot de volgende maaltijd.
5 Zelf eten geven of eten – een moeilijke overgang
Terwijl veel kinderen zo jong als 1 jaar oud meestal nog gevoed worden, is dit ingewikkelder voor oudere kinderen. Zodra kinderen de wens hebben om zelf te eten, gebeurt het meestal dat een kind niet wil eten. Hun hulp wordt afgewezen, zodat veel ouders in het begin overdonderd zijn.
Als u deze wens echter respecteert, gaat het na een paar eerste pogingen meestal vanzelf. Zorg er wel voor dat u voorbereid bent op de eerste eetpogingen.
- Zorg voor plastic bestek en serviesgoed.
- Doe uw kind een grote slab om.
- Bedek de vloer (in het begin is het meestal een grote puinhoop).
- Bied uw hulp aan, maar wees erop voorbereid dat die misschien wordt geweigerd.
6. Het eetgedrag lijdt eronder als kinderen ziek zijn.
Als een kind griep heeft of verkouden is, is de eetlust meestal beperkt. Als kinderen ziek zijn, is dat geen probleem. Het lichaam heeft minder energie nodig omdat de kleintjes weinig bewegen en veel slapen. Als de aandoening echter langer duurt of als een kind langer dan een dag niet wil eten, moet het contact opnemen met de kinderarts.
7. belangrijke vragen en antwoorden – FAQ’s
Wanneer moet ik naar de dokter?
Als bovenstaande tips geen succes hebben en je kind langere tijd niet wil eten, moet je een arts raadplegen. Voedselintoleranties of andere ziekten kunnen de oorzaak zijn. In de meeste gevallen gaan de fasen echter snel voorbij.
Heeft het zin om kinderen mee te laten beslissen?
In principe is de keuze van het voedsel aan u. Blijf echter openstaan voor suggesties. Een goede manier om kinderen een beetje keuzevrijheid te geven is hen een “of”-vraag te stellen. Door te vragen “Wil je liever kip kerrie met rijst en salade of aardappelen met kleurrijke groenten?” krijgt je kind het gevoel dat hij of zij niet genegeerd wordt.
Waarom is het zo belangrijk om aandacht te besteden aan gezonde voeding?
Naast hun eigen gezondheid lijdt niet alleen de huidige gezondheid van een kind onder slechte eetgewoonten. Uit onderzoeksresultaten blijkt veeleer dat kinderen hun eetgewoonten baseren op die van hun ouders.