Een gezonde darm wordt bevolkt door miljarden bacteriën. Deze zorgen ervoor dat ziekteverwekkende kiemen worden vernietigd. Om de bacteriën te voeden, moeten bepaalde voedingsmiddelen worden ingenomen.
Tijdens een behandeling met antibiotica worden ook de nuttige bacteriën in de darm vernietigd. Als te veel bacteriestammen in de darm worden gedood, kan dit leiden tot bijvoorbeeld diabetes, obesitas, inflammatoire darmziekten en een zwak immuunsysteem.
Probiotica bestaan uit verschillende bacteriestammen die de darm koloniseren. Terwijl sommige verantwoordelijk zijn voor de genezing van het darmslijmvlies, zorgen andere ervoor dat de spijsvertering wordt bevorderd.
Wanneer kinderen last hebben van hardnekkige infecties of verkoudheid, schrijven kinderartsen vaak antibiotica voor om de ziekte te bestrijden. Deze medicijnen hebben echter ook een negatief effect op de darmflora. Daardoor krijgen veel kinderen last van winderigheid, diarree, verstopping en buikpijn. In dat geval kunt u een darmreiniging voor uw kind overwegen.
Een gezonde darm is de basisbouwsteen voor ons algemeen welzijn. Om de darmen na antibiotica weer op te bouwen, kunnen zowel geschikte voedingsmiddelen als probiotica uit de apotheek worden gebruikt. Hoe de behandeling werkt en wat de voor- en nadelen zijn, leest u in onze gids.
[button]De darm weer op sterkte helpen met probiotica[/button].
Inhoudsopgave
1. de ontwikkeling van de darmflora is belangrijk voor de gezondheid
Graan- en suikerrijke voeding
In de huidige maatschappij zijn voedingsmiddelen met veel graan en suiker bijzonder populair. Dit heeft enorme gevolgen voor onze darmflora. Die is niet meer zo divers, waardoor gevaarlijke bacteriën zich gemakkelijker kunnen verspreiden.
De menselijke darm is tot acht meter lang en heeft een oppervlakte van 400 tot 500 vierkante meter. Het is een belangrijk orgaan voor onze gezondheid omdat het ons beschermt tegen ziekteverwekkende kiemen. Dit is mogelijk omdat het al gekoloniseerd is door miljarden “goede” bacteriën. Dit bacterietapijt wordt ook wel darmflora genoemd.
De bacteriën halen hun energie uit voedsel dat het menselijk lichaam binnenkrijgt. Het spijsverteringskanaal van een baby is bij de geboorte nog onrijp, zodat zich eerst microben moeten vormen. Via de moedermelk krijgt een baby levende darmkiemen binnen, die vervolgens de darmen kunnen koloniseren.
Hoelanger een kind borstvoeding van zijn moeder krijgt, hoe beter zich een gezonde darmflora kan ontwikkelen. Maar ook geschikte babyvoeding zorgt ervoor dat de darmflora zich goed kan opbouwen. Hoewel er talloze soorten bacteriën in de darm voorkomen, zijn sommige van deze bacteriën bijzonder belangrijk voor onze gezondheid.
De belangrijkste darmbacteriën zijn:
- Lactobacillen
- Escherichia (E.) coli
- Bifidobacteriën
De eerste levensjaren zijn bijzonder belangrijk voor de ontwikkeling van een gezonde darmflora. Deze periode wordt daarom ook wel de kritieke fase genoemd.
Veel belangrijke informatie over de ontwikkeling van een gezonde darmflora krijg je ook in deze video:
2. antibiotische behandelingen veranderen het darmslijmvlies
Dat de darmflora zich niet goed kan ontwikkelen of tussentijds vernietigd wordt, kan verschillende oorzaken hebben. Een veel voorkomende oorzaak is het gebruik van antibiotica. Die kunnen de afweer van de darm enorm verzwakken.
Volgens een nieuwe studie doden de actieve bestanddelen van het antibioticum ook de bacteriën die onschadelijk zijn en het lichaam moeten beschermen tegen indringers. Zelfs zes maanden na inname van het medicijn is de darmflora nog niet volledig hersteld. Sommige bacteriestammen blijven zelfs permanent weg.
Na antibiotica treden dus vaak ongewenste symptomen op, zodat de therapie in sommige gevallen meer kwaad dan goed doet. Daarom moeten antibiotica alleen worden gebruikt als het gaat om een bacteriële infectie die niet zonder medicijnen kan worden bestreden. Het is ook belangrijk het antibioticum in te nemen volgens de instructies van de arts.
Veel voorkomende symptomen van een verstoorde darmflora zijn:
- Spijsverteringsklachten, zoals winderigheid, diarree, kolieken en een vol gevoel.
- Hoofdpijn
- Vermoeidheid en slaapproblemen
- Prikkelbaarheid
- Zenuwachtigheid
- Diabetes
- Obesitas
- Allergieën en astma
3. darmreiniging bij kinderen kan darmflorastoornissen corrigeren
Als de darmen uit balans zijn, heeft dat een negatief effect op het hele lichaam. Daarom is het erg belangrijk om een beschadigde darmflora zo snel mogelijk te behandelen. Zo kan ernstige gevolgschade worden voorkomen.
In tal van studies hebben wetenschappers al kunnen aantonen dat probiotica (levende micro-organismen) een positief effect hebben op de darmflora. Ze helpen gezonde bacteriën zich te herstellen. Terwijl sommige bacteriestammen het darmslijmvlies genezen, zorgen andere ervoor dat de spijsvertering wordt bevorderd. Probiotica kunnen al worden gebruikt bij de inname van antibiotica.
Terwijl volwassenen vaak hun darmen laten reinigen vóór een probioticakuur, is dit bij kinderen meestal niet nodig. Omdat zuigelingen en peuters nog geen tabletten kunnen slikken, wordt het medicijn meestal in poedervorm toegediend.
Dit wordt dagelijks door een beetje water geroerd. Geschikt zijn bijvoorbeeld de medicijnen Symbioflor of Laflorin. Sommige ouders hebben ook positieve ervaringen met homeopathische middelen.
Hoe lang de probiotica moeten worden ingenomen, hangt af van hoe erg de darmflora is aangetast. In de regel duurt zo’n kuur ongeveer één tot drie maanden.
Daarnaast moet u ervoor zorgen dat uw kind gezond en evenwichtig eet. Om de bacteriële flora in de darmen te ondersteunen, kunt u volkorenproducten, peulvruchten, noten, yoghurt, fruit en groenten gebruiken. Anderzijds moet u witmeelproducten en suiker zoveel mogelijk vermijden.
Darmrevalidatie kan ook worden gebruikt om allergieën en neurodermitis te voorkomen. In dat geval nemen vrouwen probiotica in tijdens de zwangerschap.
4 Probiotica voor kinderen – altijd nuttig of ook gevaarlijk?
Een darmreiniging doen bij een kind is de norm geworden. Maar zijn probiotica echt nuttig? En hebben ze geen bijwerkingen?
Als kinderen beginnen met probiotica, kunnen ze aanvankelijk lichte ongewenste bijwerkingen ondervinden, zoals winderigheid. Deze zijn echter zeer zeldzaam. Als kinderen echter immuungecompromitteerd zijn, hebben wetenschappers ernstige bijwerkingen geconstateerd, dus in dat geval is het af te raden ze in te nemen.
Voor gezonde mensen is een darmspoeling dus een goede manier om de darmen weer in balans te brengen. Voor kinderen is een evenwichtige voeding echter vaak voldoende om van spijsverteringsproblemen af te komen. Alleen als een kind herhaaldelijk ziek is of voortdurend met spijsverteringsproblemen kampt, wordt een probioticatherapie aanbevolen.
Bij gebruik van antibiotica kunnen probiotica het best preventief worden gebruikt om te voorkomen dat de darmflora wordt aangetast.
5. De darmen weer op krachten helpen met probiotica
No products found.
No products found.
No products found.