Babyvoeding: de juiste voeding in het eerste levensjaar

Baby’s maken veel stappen in het eerste levensjaar. Om ervoor te zorgen dat ze altijd goed verzorgd worden, is babyvoeding een belangrijk aspect. In ons artikel laten we je zien hoe je je baby gezond …

Babyvoeding: de juiste voeding in het eerste levensjaar

baby ernaehrung
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Voeding
  6. »
  7. Babyvoeding: de juiste voeding in het eerste levensjaar
Hoe lang moet ik mijn kind borstvoeding geven?

U kunt uw kind het beste uitsluitend borstvoeding geven tot het 5 maanden oud is. Daarna kunt u uw kind borstvoeding blijven geven, maar aanvullende voeding geven en de borstvoeding tot het einde van het eerste levensjaar afbouwen.

Mag ik alcohol drinken als ik mijn kind borstvoeding geef?

Idealiter drinkt u geen alcohol om een optimale voeding voor uw baby te garanderen. Als u echter niet helemaal wilt afzien van een glas wijn, geef uw baby dan eerst borstvoeding en kolf melk af.
Het probleem is dat alcohol relatief langzaam wordt afgebroken, zodat er residuen in de moedermelk kunnen achterblijven.

Mogen kinderen zout eten?

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die ongeschikt zijn voor babyvoeding. Zout belast de nieren en is daarom alleen goed in zeer zwakke doses, maar kan ook helemaal worden weggelaten.
In kant-en-klare producten zit meestal te veel zout.

Baby’s maken veel stappen in het eerste levensjaar. Om ervoor te zorgen dat ze altijd goed verzorgd worden, is babyvoeding een belangrijk aspect.

In ons artikel laten we je zien hoe je je baby gezond en correct kunt voeden, wat een kind al kan eten en welke dingen je in het begin beter kunt laten staan.
[button] Boeken over babyvoeding [/button]

1. babyvoeding – borstvoeding, aanvullende voeding en regelmatige maaltijden

Voor baby’s is het eerste levensjaar van groot belang voor hun ontwikkeling. Hun gewicht verdubbelt immers meer dan en ze moeten de wereld in al haar facetten leren kennen.
De moederborst speelt daarbij de eerste maanden de grootste rol.

Idealiter geeft u uw kind de eerste 4 tot 6 maanden uitsluitend borstvoeding. Als alles volgens plan verloopt, hoeft u zich direct na de geboorte geen zorgen te maken over verdere voeding.

Daarna breekt een fase aan waarin u geleidelijk kunt beginnen met het geven van aanvullende voeding. De melkportie neemt geleidelijk af vanaf de 4e of 6e maand tot de 10e of 12e maand.
Daarna volgt de overgang naar gezinsmaaltijden met kindvriendelijke recepten.

Als u geen borstvoeding kunt geven, kunt u beginnen met het geven van voorvoeding aan uw baby. Dit vervangt de moedermelk.
U kunt het ook het hele eerste levensjaar naast de aanvullende voeding geven.

2. nabijheid en vertrouwdheid tijdens de maaltijd

eine mutter fuettert ihr baby
Eten is cruciaal verbonden met het aspect nabijheid.

Als baby’s hun eerste jaar zouden moeten beschrijven, zou het waarschijnlijk minder over honger en dorst gaan, maar veel meer over nabijheid en geborgenheid.
Het zijn immers deze aspecten die van groot belang zijn voor de verdere ontwikkeling, naast het zuivere aanbod van micro- en macronutriënten.

Neem daarom altijd de tijd voor borstvoeding of voor het geven van aanvullende voeding. Uw baby zal merken of u hectisch of ontspannen bent. Zo kunt u negatieve gevoelens, zoals stress, automatisch overbrengen op uw baby.

Hoewel kinderen in de eerste levensfase automatisch een sterkere natuurlijke band met hun moeder hebben, is de overgang naar aanvullende voeding een kans voor zowel vader als moeder om zich met de voeding van de baby bezig te houden.
Zorg dat je als ouders samen lacht als het niet zo goed gaat en de eerste pogingen tot voeden misgaan.

Let op: In de eerste levensweken is de maag van baby’s nog erg klein. Daarom moeten kinderen ongeveer elke één tot drie uur drinken.
Daarna nemen baby’s geleidelijk meer moedermelk op, zodat ook de intervallen tussen de borstvoedingen aanzienlijk toenemen
.

3 Babyvoeding – een verantwoordelijke taak tijdens de borstvoedingsperiode

Terwijl u uw baby borstvoeding geeft, moet u de principes van een gezonde en evenwichtige voeding volgen. Als u dit tot nu toe hebt verwaarloosd, is het nu de hoogste tijd om iets te veranderen om uw kind van alle belangrijke voedingsstoffen en mineralen te voorzien.

U kunt zich daarom het beste aan de volgende principes houden:

  • Rook niet en onthoud u van alcohol.
  • Geniet met mate van koffie. Drink bij voorkeur niet meer dan 1 à 2 kopjes per dag.
  • Eet zo weinig mogelijk winderig voedsel. Uien moeten alleen in kleine hoeveelheden worden gegeten.
  • Eet weinig citrusvruchten, zoals sinaasappels, citroenen of grapefruits.
  • Krijg voldoende calcium binnen. Zuivelproducten zoals kaas, yoghurt of kwark zijn bijzonder goede bronnen.
  • Voedingssupplementen zijn over het algemeen niet nodig.
  • De hoeveelheid calorieën die u nodig heeft stijgt met ongeveer 500 per dag, maar verschilt van persoon tot persoon.
  • Ga niet op dieet terwijl u uw kind borstvoeding geeft, want dat heeft een negatief effect op de hoeveelheid melk en de samenstelling van de moedermelk.
Tip: Eet gevarieerd. Zo leert uw baby al verschillende smaken kennen.

4 De introductie van aanvullende voeding – een duidelijk plan maakt het makkelijker voor u om het te bereiden.

Kant-en-klare producten:
Uit een recente studie blijkt dat veel kant-en-klare producten voor baby’s te veel suiker bevatten.

Voor de introductie van aanvullende voeding worden gepureerde groenten aanbevolen. Dit wordt gevolgd door de toevoeging van aardappelen in de tweede week.
In de derde week voegt u een beetje vlees toe aan de groentepap.
Het beste is om één keer per week vlees te vervangen door vette vis, zoals zalm.

U kunt uw kind ook een vegetarisch dieet geven. Er zijn echter soms grote problemen met de samenstelling. Als u twijfelt, praat dan met een voedingsdeskundige of zet uw eigen behoeften even opzij.

Vervang geleidelijk niet één, maar alle borstvoedingsmaaltijden van de dag door aanvullende voeding. Daarna volgen ’s avonds melk en granenpap en aan het eind fruit en granenpap.

Omdat kinderen in de eerste levensmaanden zonder pap konden, vinden sommige baby’s de verandering moeilijk.
Probeer daarom in het begin een meer vloeibare pap. Zodra dit wordt geaccepteerd, kan de maaltijd steeds vaster en molliger worden.

Tip: Als u zelf voor uw baby en uw gezin kookt, zal uw kind snel wennen aan de verschillende smaken. Bij kant-en-klare producten daarentegen bestaat het gevaar dat alles altijd erg op elkaar lijkt en kinderen minder open reageren op nieuwe dingen.

Een mening over hoe babyvoeding er in het eerste levensjaar uit zou kunnen zien, zie je in deze video:

5. voedingsmiddelen die niet geschikt zijn voor babyvoeding in het eerste jaar

Veel ouders zijn onzeker over wat er in babyvoeding mag en zoeken daarom antwoorden in een tabel of een boek.
Om je een eerste aanwijzing te geven en zodat je je niet uitgebreid hoeft in te lezen, hebben we in onze tabel kort de belangrijkste geschikte en ongeschikte voedingsmiddelen op een rijtje gezet:

Goede voedingsmiddelen voor babyvoeding Ongeschikte voedingsmiddelen voor babyvoeding
Bijna alle groenten (wortelen, courgettes, venkel, pompoen, spinazie enz.) Groenten die winderigheid veroorzaken (uien, linzen, erwten, kool, enz.), moeilijk verteerbare groenten (paprika’s) en groenten die giftige stoffen bevatten (aubergines).
Biologische oliën van hoge kwaliteit Eenvoudige oliën; vooral koudgeperste oliën zonder biologisch keurmerk bevatten soms te veel schadelijke stoffen.
Natuurlijke suiker (in de vorm van fruit) suiker en honing (zowel in dranken als voedingsmiddelen)
natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen Kant-en-klare producten met smaakversterkers, aroma’s en conserveringsmiddelen
Moedermelk (vooral in het eerste levensjaar) Koemelk en producten met koemelk (in het eerste levensjaar)
Milde kruiden (kinderen moeten echter eerst de pure smaak van een voedingsmiddel leren kennen) Hete kruiden, peper en zout (alleen oké in extreem lage doses)

Naarmate uw kind ouder wordt, kunt u steeds meer van het plan afwijken en nieuwe dingen proberen.
Begin echter altijd voorzichtig en probeer bijvoorbeeld een nieuwe specerij zoals tijm en geen kruidenmix om uit te vinden wat uw kind lekker vindt.

6. lezen voor zwangerschap – babyvoeding in het eerste levensjaar

No products found.

Gerelateerde berichten