Te veel vruchtwater: Hoe gevaarlijk is polyhydramnios?

Alszich te veel vruchtwater verzamelt in de buik van de aanstaande moeder, kan dit complicaties veroorzaken. Maar hoe gevaarlijk is polyhydramnio eigenlijk? Betekent het automatisch dat het kind groot is? En is een kind gehandicapt …

Te veel vruchtwater: Hoe gevaarlijk is polyhydramnios?

schwangere frau haelt ihren bauch
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Tijdens de zwangerschap
 6. »
 7. Te veel vruchtwater: Hoe gevaarlijk is polyhydramnios?
Wat is polyhydramnios?

Als een zwangere vrouw lijdt aan polyhydramnio, is er te veel vruchtwater in de baarmoeder.

Wat kan te veel vruchtwater veroorzaken?

De aanwezigheid van te veel vruchtwater kan worden veroorzaakt door ziekten van de moeder, zoals diabetes mellitus, of door aandoeningen van de foetus. In ongeveer negen van de tien gevallen wordt echter geen specifieke oorzaak gevonden.

Hoe moet polyhydramnios worden behandeld?

De behandelingsmogelijkheden zijn zeer divers en hangen af van het type en de ernst.

Alszich te veel vruchtwater verzamelt in de buik van de aanstaande moeder, kan dit complicaties veroorzaken.

Maar hoe gevaarlijk is polyhydramnio eigenlijk? Betekent het automatisch dat het kind groot is? En is een kind gehandicapt als er te veel vruchtwater is?

In dit artikel lees je wat polyhydramnio is , wat de oorzaken zijn en in hoeverre behandeling nodig is.

[button]Verder advies over het tijdstip van de bol[/button]

1. polyhydramnios komt meestal voor aan het einde van de zwangerschap.

schwangere frau haelt ihren bauch
Een verhoogde hoeveelheid vruchtwater komt meestal tegen het einde van de zwangerschap voor.

Vruchtwater is heel belangrijk voor een groeiende baby. Er moet een bepaalde hoeveelheid zijn voor de baby om goed te kunnen groeien en ontwikkelen. Het vruchtwater vernieuwt zich ongeveer elke drie uur, en de hoeveelheid wordt altijd gereguleerd.

Verstoringen in deze processen kunnen er echter toe leiden dat er te veel vruchtwater aanwezig is. Terwijl de normale hoeveelheid vruchtwater rond de 30e week van de zwangerschap 850 tot 1500 ml bedraagt, wordt een hoeveelheid van meer dan 2000 ml polyhydramnios of hydramnios genoemd. Polyhydramnios komt slechts zelden voor, namelijk in iets minder dan 1% van de zwangerschappen.

Een te grote hoeveelheid vruchtwater kan echter een aantal complicaties veroorzaken. Vroeggeboorte komt vaker voor, vooral als de baby ook nog eens groot is. Bovendien is vaker een keizersnede nodig, omdat de grote hoeveelheid vruchtwater verhindert dat de baby naar het bekken beweegt.

Maar te veel vruchtwater kan ook gevolgen hebben voor het kind. In sommige gevallen is het kind nog erg klein en licht bij de geboorte. In het ergste geval leidt polyhydramnio tot de dood van het kind.

Een persoonlijk verslag van het optreden van polyhydramnio is te zien in deze YouTube-video:

2. in sommige gevallen kan geen specifieke oorzaak worden vastgesteld

schwangere frau bekommt von ihrer aerztin den blutzucker gemessen
Diabetes kan een van de oorzaken zijn van te veel vruchtwater.

De oorzaken van te veel vruchtwater kunnen zeer uiteenlopend zijn. In veel gevallen kunnen artsen zelfs geen specifieke oorzaak vaststellen. Met betrekking tot de ontwikkeling komen enerzijds maternale ziekten en anderzijds infantiele ziekten in aanmerking.

Maternale ziekten omvatten:

 • Placenta insufficiëntie
 • Infecties
 • Zwangerschapsdiabetes (door een verkeerd dieet, bijv. te veel zoetigheid)

Polyhydramnios komt ook vaker voor bij meerlingzwangerschappen. Dit komt vooral doordat er bij monozygote meerlingzwangerschappen een ongelijke verdeling van vruchtwater kan zijn.

Aangezien de baby vanaf ongeveer de 14e week van de zwangerschap verantwoordelijk is voor de vernieuwing van het vruchtwater, kunnen foetale ziekten er ook toe leiden dat er te veel vruchtwater aanwezig is.

Normaal drinkt een kind een bepaalde hoeveelheid vruchtwater en scheidt het dit uit via de urine. Als de functie van een van de betrokken organen verstoord is, neemt een baby minder vruchtwater op of scheidt het meer uit, zodat de vruchtwaterbalans uit balans raakt. Dit kan worden veroorzaakt door een handicap (zoals het syndroom van Down), maag-darmstoornissen of neurologische ziekten.

3. een gynaecoloog spoort een teveel aan vruchtwater op door middel van een echo-onderzoek.

Vruchtwater onderzoek

Om misvormingen of chromosoomafwijkingen in een vroeg stadium op te sporen, kan een vruchtwaterpunctie worden uitgevoerd. Dit kan echter ook tot complicaties leiden. Als u niet zeker weet wat u moet doen, kunt u ook naar een centrum voor zwangerschapsbegeleiding gaan.

Bij de meeste aanstaande moeders wordt polyhydramnio vastgesteld door middel van een echografie tijdens een normale controle. Als de arts vermoedt dat er te veel vruchtwater is, zal hij dit onderzoeken door nauwkeurige metingen te verrichten.

De volgende waarden worden bepaald:

 • Vruchtwaterindex
 • Twee-diameter vruchtwaterdepot
 • diepste vruchtwaterdepot

Er zijn echter vaak symptomen die op dit probleem kunnen wijzen. Zo hebben getroffen vrouwen vaak last van trekken in de onderbuik, ernstige buikpijn, vroegtijdige weeën, duizeligheid of ademhalingsmoeilijkheden tijdens de zwangerschap als ze te veel vruchtwater hebben. Een ander teken is een buik die te groot is voor de betreffende week van de zwangerschap.

Ga daarom bij klachten zeker naar de gynaecoloog.

4. de behandelmethoden zijn gevarieerd

schwangere nimmt eine tablette mit einem glas wasser ein
Er worden speciale medicijnen gebruikt om de baarmoeder te ontspannen.

Hetis belangrijk om niet te veel te stressen als je ontdekt dat er te veel vruchtwater in de baarmoeder zit. In veel gevallen zijn de gevolgen niet zo gevaarlijk als je zou denken.

Polyhydramnios hoeft niet altijd behandeld te worden, want ze kunnen vanzelf verdwijnen. Artsen raden zwangere vrouwen aan om in deze periode zoveel mogelijk te rusten. Daarom wordt u ook met ziekteverlof gestuurd.

Maar omdat te veel vruchtwater ook complicaties kan veroorzaken, is het in sommige gevallen zinvol om een passende behandeling te starten. Afhankelijk van de ernst zijn er verschillende mogelijkheden.

Een behandelingsmogelijkheid is het toedienen van medicijnen. Deze helpen de baarmoeder te ontspannen en voorkomen een vroegtijdige bevalling. De tabletten stimuleren de baby ook om meer vruchtwater te drinken.

Als diabetes mellitus verantwoordelijk is voor de verhoogde hoeveelheid vruchtwater, moet de bloedsuikerspiegel worden aangepast.

In ernstigere gevallen is een punctie van de vruchtzak nodig. In dat geval kan een deel van het vruchtwater naar buiten worden afgevoerd. In progressieve stadia kan men niet om een kunstmatige bevalling heen om moeder en kind te beschermen.

Tip: Als u en uw partner na de geboorte van dit kind nog een kind willen, moet u vooraf met uw gynaecoloog bespreken in hoeverre er risico’s zijn.

5. verder advies over het tijdstip van de bal

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten