Kinderen met lactose-intolerantie: symptomen en klachten voor u uitgelegd

Jonge kinderen kampen soms met spijsverteringsklachten zoals buikpijn. Als de klachten echter meestal optreden na het eten van zuivelproducten, kan er sprake zijn van lactose-intolerantie. Maar wat zit er achter deze term en hoe ontstaat …

Kinderen met lactose-intolerantie: symptomen en klachten voor u uitgelegd

laktoseintoleranz kinder
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Voeding
 6. »
 7. Kinderen met lactose-intolerantie: symptomen en klachten voor u uitgelegd
Wat is lactose-intolerantie?

Bij lactose-intolerantie mogen kinderen geen voedingsmiddelen eten die lactose bevatten. Omdat ze het enzym lactase missen, kan de lactose niet goed verteerd worden.

Wat zijn de symptomen van melkintolerantie?

Doordat de lactose onveranderd in de dikke darm terechtkomt, ontstaan symptomen als buikpijn, winderigheid en diarree. De symptomen treden meestal korte tijd na het eten van het betreffende voedingsmiddel op.

Hoe kan ik omgaan met lactose-intolerantie bij mijn kind?

Het belangrijkste is om producten die lactose bevatten zoveel mogelijk te vermijden. Verander daarom het dieet door lactosevrije voedingsmiddelen te gebruiken.

Jonge kinderen kampen soms met spijsverteringsklachten zoals buikpijn. Als de klachten echter meestal optreden na het eten van zuivelproducten, kan er sprake zijn van lactose-intolerantie. Maar wat zit er achter deze term en hoe ontstaat deze intolerantie?

Melkintolerantie ontstaat wanneer er een afname is van de lactaseactiviteit. De meest voorkomende symptomen zijn winderigheid, diarree en buikkrampen. Wat u kunt doen als uw kind aan lactose-intolerantie lijdt, leest u in de volgende hoofdstukken.

[button]Met speciale kookboeken is de verandering van het dieet gemakkelijker[/button].

1. bij lactose-intolerantie kan de lactose niet goed verteerd worden.

laktose molekuel
Het enzym lactase breekt lactose af in zijn bestanddelen.

“Mama, papa, mijn buik doet pijn”, dit is een zin die alle ouders waarschijnlijk wel eens van hun kinderen hebben gehoord. Buikpijn is een van de aspecifieke symptomen die bij veel verschillende ziekten kunnen voorkomen.

Hoewel lactose-intolerantie zich vaak ontwikkelt in de adolescentie en de volwassenheid, kunnen ook kinderen er last van hebben. De reden waarom zoveel mensen geen melk kunnen verdragen, is dat melk niet per se bedoeld was als voedsel. Pas toen in Europa de vee- en zuivelindustrie werd ontdekt, begonnen mensen de melk van dieren te drinken.

Volgens de statistieken lijdt zo’n 15 tot 20% van de Duitsers aan lactose-intolerantie. In Afrika en Azië kan zelfs 80 tot 100% van de bevolking geen lactose verteren.

De intolerantie voor lactose wordt veroorzaakt doordat de lactose die erin zit niet of zeer slecht verteerd kan worden. Bij veel mensen ontbreekt nog het enzym lactase, dat lactose afbreekt in zijn bouwstenen. Tegelijkertijd betekent dit dat lactose-intolerantie bij kinderen geen allergie is die een immuunreactie in het lichaam veroorzaakt.

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van lactasedeficiëntie. In de meeste gevallen is de deficiëntie genetisch bepaald. In zeldzame gevallen wordt het veroorzaakt door verschillende diarreeziekten. Lactose-intolerantie bij baby’s komt meestal alleen voor bij premature baby’s. Dit is echter meestal slechts een tijdelijke intolerantie. Raadpleeg een arts en geef uw kind gedurende deze periode lactosevrije babyvoeding.

2. de symptomen treden op na de consumptie van lactose

Lactose-intolerantie versus melkeiwitallergie

Melkallergie, een allergie voor de eiwitten in koemelk, treft vaak baby’s tot ongeveer drie jaar. De meest voorkomende symptomen van een melkeiwitallergie zijn een rode uitslag in het gezicht, tranende ogen en een verstopte neus.

Als de melksuiker niet in zijn bestanddelen kan worden afgebroken, kunnen verschillende symptomen optreden, die sterk in intensiteit kunnen variëren. Het is niet altijd gemakkelijk om lactose-intolerantie vast te stellen. Terwijl sommige kinderen de symptomen ongeveer 15 tot 20 minuten na het eten opmerken, treden de symptomen bij andere kinderen pas na enkele uren op.

De meest voorkomende symptomen van lactose-intolerantie bij kinderen zijn:

 • Winderigheid
 • Slappe ontlasting of diarree
 • Misselijkheid
 • Braken
 • Constipatie
 • Buikpijn (soms kramp)
 • Opgeblazen buik

Daarnaast kunnen er nog andere klachten zijn, maar die zijn veel minder specifiek. Het gaat bijvoorbeeld om vermoeidheid, innerlijke onrust, hoofdpijn en slaapstoornissen.

Tip: Als uw kind vaak kampt met buikpijn, moet u samen een voedingsdagboek bijhouden. Noteer wat uw kind heeft gegeten en wanneer de symptomen optraden. Dit maakt het gemakkelijker om een voedselintolerantie te herkennen.

3. Alleen de arts kan een definitieve diagnose stellen.

kind bei einem h2-atemtest
Een arts kan lactose-intolerantie vaststellen door middel van verschillende testprocedures.

Zelfs als bovenstaande symptomen op uw kind van toepassing zijn, kan lactose-intolerantie niet altijd duidelijk worden vastgesteld. Als je kind vaak last heeft van spijsverteringsproblemen, moet je zeker een kinderarts raadplegen om de oorzaken te achterhalen.

Het kan vrij moeilijk zijn om een test bij kinderen uit te voeren. De meeste procedures zijn zeer tijdrovend en leveren alleen duidelijke resultaten op als het kind langere tijd nuchter blijft.

Als een arts vermoedt dat het kind mogelijk lactose-intolerant is, zal hij of zij het kind eerst adviseren om zijn of haar dieet te veranderen en alleen lactosevrij voedsel te consumeren. Dit is een eenvoudige manier om te zien of de symptomen verbeteren.

De volgende tests zijn ook mogelijk om lactose-intolerantie vast te stellen:

 • Waterstofademtest
 • Lactosebelastingstest
 • Lactose gen test

Sommige intoleranties treden slechts korte tijd op en verdwijnen dan vanzelf. Behandeling is alleen nodig als de symptomen zeer ernstig zijn en/of langere tijd aanhouden. In de meeste gevallen is de eerste stap een lactosevrij dieet om de darmen tot rust te brengen.

Slechts in zeldzame gevallen moeten kinderen de rest van hun leven geen zuivelproducten meer eten. In de meeste gevallen kunnen kinderen na enige tijd weer zuivelproducten eten.

4. tips om met de lactose-intolerantie van uw kind om te gaan

frau schaut im supermarkt auf ein etikett
Kijk bij het boodschappen doen goed of een product lactose bevat.

Veel ouders zijn in de war als een kinderarts vaststelt dat hun kind aan lactose-intolerantie lijdt. Ze weten niet precies waar ze op moeten letten en welke producten voortaan verboden zijn. Ook is er onduidelijkheid over remedies tegen lactose-intolerantie.

Daarom geven we je hieronder graag tips hoe je om kunt gaan met de lactose-intolerantie van je kind.

 • Informeer de omgeving: Omdat vooral kleine kinderen nog niet goed kunnen omgaan met een lactose-intolerantie, moet u grootouders, opvoeders en vrienden zeker informeren over de voedingsmiddelen die uw kind moet vermijden.
 • Kijk altijd op etiketten: Als bij verschillende tests is vastgesteld dat een van uw kinderen aan lactose-intolerantie lijdt, moet u er in de toekomst bij het boodschappen doen op letten dat het lactosegehalte van een voedingsmiddel minder dan 1 g lactose per 100 g voedsel bevat. Sommige levensmiddelen bevatten lactose, hoewel u dat niet zou vermoeden. Dit zijn bijvoorbeeld bakkerijproducten, kruidenmengsels of groenten in blik.
 • Verander het dieet: Lactose-intolerantie is een groter probleem bij kinderen dan bij volwassenen, omdat zij veel calcium nodig hebben om te groeien. Zorg er daarom voor dat u voor uw kind gerechten bereidt die veel calcium bevatten. Vooral broccoli, venkel, boerenkool, bananen en vijgen zijn geschikt. Maar ook andere groenten en fruit bevatten deze belangrijke voedingsstof.
 • Gebruiklactosevrije producten: De laatste jaren hebben verschillende fabrikanten steeds meer producten op de markt gebracht die geen lactose meer bevatten. Dit zijn bijvoorbeeld lactosevrije melk of kaas. Ook zijn er melkproducten die van nature lactosevrij zijn.
 • Gebruik middelen tegen lactose-intolerantie: In uitzonderlijke gevallen kunnen kinderen ook tabletten innemen die lactase-enzymen bevatten. Deze zorgen ervoor dat de lactose in de dunne darm kan worden afgebroken. U kunt deze medicijnen krijgen in natuurvoedingswinkels of apotheken. Hoewel deze middelen niet schadelijk zijn voor de gezondheid, mogen ze alleen worden ingenomen als een kind bijvoorbeeld binnenkort jarig is.

5 Speciale kookboeken maken het gemakkelijker om het dieet te veranderen.

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten