Vitamine D bij kinderen: hoe een tekort te herkennen en te corrigeren

Elk kind heeft vitamine D nodig om sterke en gezonde botten te krijgen en voor een goede ontwikkeling van de spieren. Maar hoeveel vitamine D hebben kinderen eigenlijk nodig? En kan dit worden gedekt met …

Vitamine D bij kinderen: hoe een tekort te herkennen en te corrigeren

Vitamin D Kinder
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Voeding
  6. »
  7. Vitamine D bij kinderen: hoe een tekort te herkennen en te corrigeren
Waarom is de vorming van vitamine D moeilijker in de winter?

Daar zijn drie redenen voor. Ten eerste brengen kinderen minder tijd buiten door. Daarnaast zijn de dagen relatief kort en is het vaak bewolkt. Ten slotte is de UV-straling in de winter aanzienlijk lager dan in de zomer.

Wat zijn de gevolgen van een vitamine D-tekort?

Een vitamine D-tekort kan bijdragen tot het ontstaan van verschillende ziekten of deze zelfs uitlokken. Rachitis is bijzonder problematisch. Ook het risico op depressie neemt toe.

Betaalt de ziekteverzekering een test om een vitamine D-tekort op te sporen?

Tot nu toe moest u de test zelf betalen. Deze kosten ongeveer 25 euro.

Elk kind heeft vitamine D nodig om sterke en gezonde botten te krijgen en voor een goede ontwikkeling van de spieren. Maar hoeveel vitamine D hebben kinderen eigenlijk nodig? En kan dit worden gedekt met behulp van zonlicht?

In ons artikel presenteren we de huidige aanbevelingen en lichten we het risico van een vitamine D-tekort toe.

[button]Vitamine D kopen voor kinderen[/button]

1. veel kinderen hebben onvoldoende vitamine D

Baby in der Sonne
Vooral baby’s hebben vitamine D nodig.

Alle mensen zijn in principe in staat om zelf vitamine D aan te maken. Het is dus niet nodig om vitamine D via speciale preparaten binnen te krijgen. Dit kan echter alleen als we voldoende zonlicht krijgen. Vooral in de winter vormt dit echter een grote uitdaging om de volgende redenen:

  • Kinderen brengen weinig tijd buiten door.
  • De dagen zijn relatief kort en het is vaak bewolkt.
  • De UV-straling is in de winter aanzienlijk lager dan in de zomer.

Om vitamine D-tekort bij kinderen te voorkomen, wordt daarom in het hele land profylactisch vitamine D aan baby’s toegediend. Volgens de aanbeveling van de Duitse Vereniging voor Kindergeneeskunde en Adolescentengeneeskunde moet in het eerste levensjaar of in de eerste 18 maanden van het leven een dagelijkse suppletie van 400 tot 500 IE (Internationale Eenheden) worden gegeven.
De toevoer van vitamine D is vooral belangrijk wanneer baby’s in de herfst of winter worden geboren en anders weinig zonlicht krijgen.

Een tekort aan vitamine D komt echter ook voor bij veel kinderen en adolescenten. Ondertussen wordt een profylactische extra dosis vitamine D nogal kritisch bekeken.
Hoewel de hooggedoseerde tabletten naar verwachting geen bijwerkingen veroorzaken, zijn ze ook niet absoluut noodzakelijk.
Meer informatie over de achtergrond van de aanbeveling van de Duitse vereniging voor kinder- en jeugdgeneeskunde vindt u hier.

Meer informatie over het debat over vitamine D voor kinderen vindt u in deze video:

2. gevolgen van een tekort aan vitamine D

Krankheitserreger
Een tekort aan vitamine D verzwakt het immuunsysteem.

Een tekort aan vitamine D kan bijdragen tot de ontwikkeling van verschillende ziekten of ze zelfs uitlokken. Rachitis is bijzonder problematisch. Hierdoor blijven de botten zacht en worden ze in de loop van de ontwikkeling niet voldoende hard om bestand te zijn tegen grotere belasting.

De gevolgen van een onvoldoende toevoer van vitamine D zijn echter niet definitief opgehelderd. Er zijn echter verschillende studies die erop wijzen dat een voorraad hooggedoseerde tabletten zinvol is om groeistoornissen te voorkomen en het immuunsysteem in het algemeen te versterken.

Bij een te laag vitamine D-gehalte neemt ook de kans op depressie toe. Soms zijn er hart- en vaatproblemen, concentratieproblemen of nervositeit. Zelfs ernstige ziekten zoals kanker of multiple sclerose zouden verband houden met lage vitamine D-spiegels.

Als kinderen moe en lusteloos lijken of als soortgelijke symptomen kunnen worden waargenomen, kan een test van de vitamine D-spiegel informatie verschaffen over de vraag of een therapie inderdaad aangewezen is.

Tip: Als u kinderen wilt, moet u uw vitamine D-balans in de gaten houden. Er kan een verhoogde behoefte aan vitamine D zijn, vooral tijdens de zwangerschap.

Studies zijn echter schaars en verre van overtuigend. Vooral rokers en mensen met overgewicht hebben een tekort aan vitamine D. Dat deze twee componenten niet noodzakelijkerwijs bevorderlijk zijn voor de kinderwens zou inmiddels bekend moeten zijn.

3. neem vitamine D op via de voeding

Vitamin-D-reiche Lebensmittel
Het wordt voor veganisten moeilijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen.

Vitamine D wordt niet alleen door zonlicht gemaakt. Hoewel UV-straling een groot deel uitmaakt, is een evenwichtige voeding die rijk is aan vitamine D ook een nuttige aanvulling.

Om uw gezondheid te bevorderen moet u daarom vaker vette vis eten, zoals zalm, makreel of haring. Ook eieren, zuivelproducten, paddenstoelen en avocado zijn goede bronnen van vitamine D voor uw lichaam.

Artsen waarschuwen echter dat een vegetarisch of veganistisch dieet grote problemen kan veroorzaken, omdat met name groenten slechts relatief kleine hoeveelheden vitamine D bevatten.
Om een voldoende effect te bereiken en de symptomen van een vitamine D-tekort te voorkomen, moeten extreme hoeveelheden groenten worden gegeten.

Let wel: voordat u meteen uw toevlucht neemt tot vitamine D-druppels of -tabletten van de drogist of apotheek, moet u uw vitamine D-niveau laten controleren.

Vooral bij chronische ziekten vindt suppletie met vitamine D vaker plaats om een tekort te compenseren of om een verhoogd verbruik als gevolg van andere medicijnen tegen te gaan.

4. Veel tijd buiten doorbrengen

Kind pustet eine Pusteblume
Profiteer het hele jaar door van de zonuren.

Naast voeding kan veel vitamine D worden opgenomen door regelmatige wandelingen in de frisse lucht. Zorg er daarom voor dat je kinderen zowel in de zomer als in de winter zoveel mogelijk zon krijgen.

Hoewel vitamine D belangrijk is voor de ontwikkeling, moet u voorzichtig zijn met blootstelling aan de zon om geen risico te lopen op zonnebrand. Dit verhoogt dan weer het risico op huidkanker.

Maar maak je geen zorgen, vooral in de zomer wanneer het risico op zonnebrand het grootst is, is slechts 15 tot 30 minuten zon (zonder zonnebrandcrème) per dag voldoende om het lichaam van voldoende vitamine D te voorzien.

5. belangrijke vragen en antwoorden – FAQ’s

Kinder beim Fußball spielen
Kinderen hebben beweging nodig.

Zijn er kinderen die een bijzonder risico lopen?

Vooral kinderen met een donkere huidskleur hebben meer kans op een vitamine D-tekort. Dat komt doordat de huidcellen langer nodig hebben om vitamine D aan te maken. Deze beschermende functie tegen te veel zonlicht wordt in Duitsland snel een probleem.

Een andere risicogroep zijn kinderen die vegetarisch of veganistisch opgroeien. Ouders moeten daarom vroegtijdig overwegen of het zinvol is hun vitamine D-gehalte te laten controleren.

Betaalt de ziektekostenverzekering een test om een vitamine D-tekort op te sporen?

Tot nu toe moest u de test zelf betalen. Deze kosten ongeveer 25 euro.

Zijn er nog andere maatregelen om de botstructuur te verbeteren?

Naast vitamine D is voldoende beweging van elementair belang voor een goede botdichtheid. Laat uw kinderen dus bij voorkeur regelmatig buiten spelen om beide gebieden te bestrijken.

6. vitamine D voor kinderen kopen

No products found.

Gerelateerde berichten