Diabetes bij kinderen: symptomen, behandeling en informatie voor ouders

Diabetes bij kinderen verandert het hele leven. Veel getroffenen zijn geschokt door de diagnose en hebben wat tijd nodig om dit te verwerken. Maar hoe wordt diabetes bij kinderen vastgesteld? Hoe ontwikkelt de ziekte zich? …

Diabetes bij kinderen: symptomen, behandeling en informatie voor ouders

Ärztin misst Blutzucker beim kleinem Jungen
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Kinderziekten
 6. »
 7. Diabetes bij kinderen: symptomen, behandeling en informatie voor ouders
Hoe herken ik diabetes bij mijn kind?

Als u diabetes bij uw kind vreest, moet u letten op bepaalde symptomen zoals overmatig drinken, vermoeidheid, gewichtsverlies en plassen.

Welke vorm van diabetes krijgen kinderen?

Beide vormen van diabetes kunnen op elke leeftijd voorkomen. Diabetes type 1 komt echter eerder voor als kind, terwijl het risico op diabetes type 2 toeneemt op volwassen leeftijd.

Hoe kan diabetes worden behandeld?

Om uw kind te helpen een normaal leven te leiden, zijn veranderingen op vele gebieden nodig. Vooral een gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging zijn een must.

Diabetes bij kinderen verandert het hele leven. Veel getroffenen zijn geschokt door de diagnose en hebben wat tijd nodig om dit te verwerken. Maar hoe wordt diabetes bij kinderen vastgesteld? Hoe ontwikkelt de ziekte zich? En hoe gevaarlijk is het voor kinderen en jongeren? In ons artikel bespreken we diabetes type 1 en diabetes type 2 en leggen we uit welke behandelingsmogelijkheden er zijn voor de ziekte.

[knop]Gids voor diabetes bij kinderen[/knop]

1. een leven met diabetes

ein Kind spritzt sich Insulin
Kinderen moeten leren zichzelf te injecteren.

Kinderen die diabetes krijgen, zijn de rest van hun leven afhankelijk van medicijnen. Constante controle van hun eigen bloedsuikerspiegel is noodzakelijk als onderdeel van elke therapie. Ook al betekent dit aanvankelijk een sterke beperking en een ernstige verlaging, de meeste patiënten wennen na verloop van tijd aan de frequente controle van hun bloedsuiker.

In tegenstelling tot vroeger is het tegenwoordig veel gemakkelijker om het dieet aan te passen, te bewegen en toch de waarden in de gaten te houden. Met de juiste medicatie kunnen kinderen met diabetes een normaal leven leiden.

2. de alvleesklier werkt het lichaam tegen

Bauchspeicheldrüse
De alvleesklier werkt verkeerd.

In principe is de belangrijkste taak van de alvleesklier de productie van het hormoon insuline, zodat de via het voedsel opgenomen suiker uit het bloed kan worden gefilterd en aan de cellen kan worden doorgegeven.
Zo worden alle weefsels voldoende bevoorraad en hebben de spieren altijd voldoende energie beschikbaar.

Bij kinderen die diabetes type 1 ontwikkelen, herkent het immuunsysteem de insulineproducerende bètacellen als aanvallers en probeert ze daarom te elimineren. Na verloop van tijd zijn de getroffen kinderen daardoor niet meer in staat zelf insuline te produceren, zodat de bloedsuikerspiegel sterk stijgt, maar de cellen geen suiker ontvangen. De auto-immuunziekte kan niet worden genezen (althans nog niet), zodat kinderen met diabetes voor de rest van hun leven afhankelijk zijn van een kunstmatige toevoer van insuline.

De oorzaken voor het ontstaan van diabetes type 1 bij kinderen zijn nog niet definitief opgehelderd. Zowel genetische als omgevingsfactoren spelen een rol. Het is vooral alarmerend dat het aantal kinderen met diabetes type 1 elk jaar met ongeveer 3 tot 5 % toeneemt.

Bij diabetes type 2 ligt de oorzaak vooral bij overgewicht en gebrek aan lichaamsbeweging, die meestal samen voorkomen. In tegenstelling tot type 1 kan de alvleesklier zelf nog wel insuline produceren. De werking van de insuline is echter aanzienlijk minder, zodat een externe toevoer noodzakelijk is. Andere geneesmiddelen in tabletvorm kunnen echter voldoende zijn om de patiënt te ondersteunen, zodat injecties in eerste instantie niet nodig zijn.

3. diagnose van diabetes bij kinderen – dit zijn de tekenen waaraan u een ziekte kunt herkennen

De eerste symptomen van diabetes bij kinderen treden vaak binnen enkele dagen of weken op.
In de volgende lijst vindt u de belangrijkste symptomen die erop wijzen dat uw kind mogelijk diabetes heeft.

Kind ist müde
Kinderen met diabetes zijn snel vermoeid als de insulinespiegel te laag is.
 • Peuters drinken extreem veel.
 • Ze beginnen weer te plassen, ook al is deze fase al achter de rug.
 • Zowel kinderen als zuigelingen verliezen soms veel gewicht, omdat het voedsel niet goed kan worden gebruikt.
 • Vermoeidheid en lusteloosheid op school en thuis
 • Problemen met sporten
 • Ouders kunnen bij sommige kinderen een acetongeur opmerken.
 • Jeukende huid en wonden die langzaam genezen.

Let op: Neem in dit geval zo snel mogelijk contact op met een arts, want zowel sterk verhoogde als te lage bloedsuikerwaarden kunnen dramatische gevolgen hebben:

Als een kind aan diabetes type 2 lijdt, treden deze symptomen ook op, maar het duurt vaak veel langer en het sluipende proces wordt niet altijd herkend. Een dieet dat sterk gericht is op suiker en vet leidt tot een permanent verhoogde insulinespiegel, waardoor het natuurlijke lichamelijke evenwicht wordt verstoord en blijvend kan worden beschadigd.

4. bloedglucosewaarden buiten het normale bereik.

Zowel te hoge als te lage bloedglucosewaarden kunnen tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Bij diabetes bij kinderen is het daarom belangrijk dat de bloedglucose zo regelmatig mogelijk wordt gemeten en dat de insulinedosering nauwkeurig is. Omdat dit niet altijd gemakkelijk is, vooral in het begin, wordt bij kleine kinderen vaak een insulinepomp gebruikt, die met regelmatige tussenpozen kleinere doses insuline afgeeft om de bloedsuikerspiegel zo constant mogelijk te houden.

De volgende korte tabel moet u helpen hypoglykemie of een verhoogde insulinespiegel te herkennen:

Te lage bloedglucosespiegel Te hoge bloedglucosespiegel
 • Plotseling zweten
 • Puffen
 • Verhoogde polsslag
 • Moeite met zien (wazig zicht, zwarte ogen, vernauwing van het gezichtsveld)
 • Concentratieproblemen
 • Verwarring, slaperigheid
 • Krampen tijdens het sporten
 • Moeite met spreken
 • Trek in zoetigheid (om snel suiker binnen te krijgen)
 • In extreme gevallen dreigt bewusteloosheid, zodat onmiddellijk medische hulp nodig is.
 • Kinderen hebben veel dorst
 • Frequente uitstapjes naar het toilet (vaak geassocieerd met plassen bij jongere kinderen)
 • Misselijkheid en/of braken
 • Snelle daling van het prestatievermogen
 • Vermoeidheid en moeheid
 • Geur van aceton (vergelijkbaar met nagellak) is merkbaar (in dit geval is er sprake van hyperaciditeit, een ketoacidose, in welk geval medisch advies nodig is)

Hoewel sommige van de symptomen in deze tabel op elkaar lijken, zult u na verloop van tijd een goed gevoel ontwikkelen of de bloedsuiker eerder te hoog of te laag is. In elk geval moet een test worden gedaan om dienovereenkomstig te kunnen reageren.

5 Sport en gezonde voeding – een must voor diabetici

Hantel, Gemüse sowie eine Insulinspritze
Bewegen helpt de insulinespiegel te reguleren.

Als bij kinderen diabetes wordt vastgesteld, betekent dit vaak beperkingen op het gebied van sport. Dit geldt echter slechts in beperkte mate en betekent geenszins dat kinderen geen enkele sport kunnen beoefenen.

Integendeel, sport op de kleuterschool en op school is belangrijk om door beweging de bloedsuikerspiegel te verlagen. Kinderen moeten er echter altijd voor zorgen dat zij kort voor het sporten iets eten of insuline spuiten.

Bij wedstrijdsport is dit moeilijk, maar zelfs dit is mogelijk met een aangepaste houding en een aangepast dieet en nauwe controle. Een goed voorbeeld en rolmodel is Matthias Steiner, die ondanks diabetes de Olympische gouden medaille bij het gewichtheffen kon winnen.

Tip: Een energiereep of, nog beter, een gel moet altijd in je sporttas zitten om te voorkomen dat de bloedsuikerspiegel te laag wordt.

6. openlijk omgaan met diabetes

Aangezien kinderen met diabetes de rest van hun leven met deze ziekte moeten worstelen, is het belangrijk om er open over te zijn.
Informeer vrienden, kennissen, kleuterleidsters en schoolmeesters over de ziekte. Enerzijds bespaart u uzelf en uw kind een hoop vervelende vragen, anderzijds weten zij wat ze moeten doen in een acute situatie.

Let op: aarzel niet om hulp te zoeken bij andere bronnen. U kunt geschikte artsen bij u in de buurt vinden, bijvoorbeeld direct hier via de Duitse Diabetesvereniging.

7. gids over diabetes bij kinderen

No products found.


No products found.


No products found.

Gerelateerde berichten