Afkolven is vooral zinvol als u uw kind uitsluitend van moedermelk wilt voorzien, maar u niet 24 uur per dag bij uw baby kunt blijven. U kunt de afgekolfde moedermelk ook doneren aan moedermelkbanken.
Er zijn verschillende manieren om moedermelk te bewaren. Als je het op kamertemperatuur bewaart, is het ongeveer vier uur houdbaar. In de koelkast is het maximaal vijf dagen houdbaar. Als u een voorraad wilt aanleggen, kunt u moedermelk het beste in de vriezer bewaren.
Gekoelde moedermelk kun je het beste ontdooien in een warmwaterbad. De melk mag echter maar tot maximaal 37°C worden verwarmd, anders worden de voedingsstoffen vernietigd. Bevroren moedermelk moet eerst ongeveer 24 uur in de koelkast ontdooien.
Moedermelk is de beste en gezondste manier om een pasgeborene te voeden. Maar omdat sommige moeders niet 24 uur per dag bij hun kind kunnen zijn, is borstvoeding soms niet mogelijk. In dat geval is het zinvol om de moedermelk af te kolven en te bewaren. Maar hoe kan ik moedermelk bewaren? En hoe zit het met de houdbaarheid?
In dit artikel leggen we uit wat de voordelen zijn van het afkolven en bewaren van moedermelk. We laten je kennismaken met de verschillende mogelijkheden en geven je informatie over hoe lang moedermelk in elk geval houdbaar is. Ook geven we je tips over hoe je de moedermelk daarna weer kunt opwarmen.
[button]Bestel moedermelkzakjes direct online[/button]
Inhoudsopgave
1. het afkolven van moedermelk heeft veel voordelen
Borstvoeding geeft een baby precies wat hij of zij nodig heeft in de eerste weken en maanden van het leven. Moedermelk is licht verteerbaar, bevat alle belangrijke voedingsstoffen en beschermt de baby tegen ziekten. Talrijke studies hebben al aangetoond dat pasgeborenen die borstvoeding krijgen minder kans hebben op infecties dan baby’s die flesvoeding krijgen.
Volgens de “Study to collect data on breastfeeding and infant feeding in Germany” van de German Nutrition Society bedraagt het borstvoedingspercentage van moeders in Duitsland 82%. 56% van de vrouwen voedt hun baby de eerste vier maanden uitsluitend met moedermelk.
Moeders die hun baby borstvoeding geven zijn echter vaak zeer beperkt, omdat zij hun baby om de paar uur aan de borst moeten leggen. Wie echter werkverplichtingen heeft of gewoon tussendoor vrij wil hebben, hoeft de borstvoeding niet op te geven.
Om je baby ook in deze situaties van moedermelk te kunnen voorzien, is het zinvol om de moedermelk af te kolven. Zo kun je gemakkelijk een melkvoorraad opbouwen. Als je iets goeds wilt doen, kun je deze moedermelk ook doneren.
In principe zijn er de volgende manieren om de borst leeg te kolven:
- de borst afkolven met de hand
- met een handmatige borstkolf
- met een elektrische kolf
Tip: U kunt ook een kolf gebruiken om de melkproductie te stimuleren.
2. de moedermelk bewaren – zo lang is ze houdbaar
Hoe lang je moedermelk kunt bewaren, hangt vooral af van hoe je het bewaart en bij welke temperatuur. Natuurlijk is moedermelk niet zo lang houdbaar als ze niet gekoeld wordt bewaard als wel als ze in de vriezer wordt bewaard.
In het volgende willen we u kennis laten maken met verschillende manieren om moedermelk te bewaren. We laten zien wat de houdbaarheid in elk geval is en geven u tips waar u op moet letten.
Over het algemeen is vers afgekolfde moedermelk voedzamer dan gekoelde moedermelk. Dit is echter beter dan ingevroren moedermelk.
2.1 Moedermelk onderweg bewaren
Biest
De eerste melk die na de geboorte van een baby wordt geproduceerd, heet colostrum. Deze dikke melk heeft een gele kleur en is bijzonder voedzaam en beschermend. Daarom moet u deze melk niet te lang bewaren, maar zo snel mogelijk aan uw baby geven.Als u de hele dag onderweg bent en daarom geen borstvoeding wilt geven, kunt u de moedermelk ook in speciale flesjes meenemen. Deze moeten gemaakt zijn van glas of BPA-vrij plastic. Ook moeten ze voor gebruik worden gesteriliseerd, anders kunnen bacteriën en ziektekiemen zich verzamelen en verspreiden.
Vers afgekolfde moedermelk is graag koel en kan daarom maximaal vier uur op kamertemperatuur worden bewaard. Als de melk onder zeer hygiënische omstandigheden is afgekolfd, moet ze binnen zes uur worden gebruikt. Hoewel de houdbaarheid erg kort is, heeft verse, ongekoelde melk het voordeel dat ze bijzonder veel belangrijke voedingsstoffen bevat.
Dus als je moedermelk vers wilt geven, maar het toch heen en weer moet vervoeren, kun je het voor de zekerheid bewaren in een koeltas met extra koelelementen. Zo blijft het tot acht uur houdbaar.
2.2 Bewaren in de koelkast
Een andere mogelijkheid is om moedermelk in een speciaal bakje of flesjes in de koelkast te bewaren. U kunt de melk het beste helemaal achterin de koelkast op het laagste schap bewaren, omdat daar de temperatuur het laagst is.
Zetde moedermelk onmiddellijk na het afkolven in de koelkast. U kunt het beste moedermelkflesjes of moedermelkzakjes gebruiken. Gewone diepvrieszakjes, babyflesjes of ijsblokjesbakjes zijn niet geschikt. Bij een temperatuur van ongeveer vier graden Celsius is de melk ongeveer drie tot vijf dagen houdbaar.
2.3 Moedermelk veilig invriezen
Als je een voorraad moedermelk wilt aanleggen, is het verstandig om deze in de vriezer te bewaren. Ingevroren moedermelk is tot zes maanden houdbaar. Om het bij te houden, kun je de zakken gewoon labelen met een datum.
Kolf de melk af en vul deze in speciale moedermelkzakjes. Deze zijn bijzonder hygiënisch en besparen bovendien veel ruimte. Glazen flessen zouden bij zulke lage temperaturen kunnen barsten. Vul deze zakjes echter slechts voor driekwart, omdat de melk bij temperaturen onder nul uitzet.
U kuntde moedermelk het bestein zo klein mogelijke porties verdelen (ongeveer 60 ml). Zo is het ontdooien achteraf bijzonder gemakkelijk. Bovendien zijn er minder restjes die u zou moeten weggooien.
Tip: U kunt ook de melk van verschillende kolfbeurten verzamelen en bij elkaar gieten. Dit is vooral handig als de afzonderlijke porties erg klein zijn. Het is wel belangrijk dat de melkporties dezelfde temperatuur hebben.
Afgekolfde moedermelk ontdooien en opwarmen
Als je moedermelk in de koelkast of vriezer hebt bewaard, moet je het zo voorzichtig mogelijk ontdooien. Zo voorkom je dat waardevolle vitaminen en belangrijke voedingsstoffen worden vernietigd.
Legde bevroren melk eerst ongeveer 12 tot 24 uur in de koelkast. Het is dan nog 24 uur houdbaar. Daarna kunt u de fles of zak in een kom water met een maximumtemperatuur van 37 graden leggen om het op lichaamstemperatuur te brengen. Schud er dan een beetje mee, zodat het bezonken vet zich weer met de melk mengt.
Dat de ontdooide melk een beetje ranzig kan ruiken is volkomen normaal, omdat een enzym de vetten afbreekt en daarbij vetzuren vrijmaakt. Dit proces is uiterst belangrijk omdat het voorkomt dat bacteriën zich vermenigvuldigen.
Tip: Als u het bijzonder snel moet doen, kunt u de bevroren melk ook ontdooien onder warm stromend water (maximaal 37 graden). Ontdooien in de magnetron moet echter absoluut worden vermeden.
4. Voorgesteriliseerde moedermelkzakjes goedkoop online kopen
No products found.