Fruit voor kinderen: de juiste hoeveelheid

Fruit voor kinderen is gezond en daarom belangrijk voor hun verdere ontwikkeling. Helaas zijn niet alle kinderen even enthousiast over fruit, dus we geven je tips hoe je dit kunt veranderen. Daarnaast lees je in …

Fruit voor kinderen: de juiste hoeveelheid

obst fuer kinder
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Voeding
 6. »
 7. Fruit voor kinderen: de juiste hoeveelheid
Kunnen kinderen te veel fruit eten?

Hoewel er algemene grenzen zijn, worden deze meestal niet overschreden.

Hoe maak ik kinderen enthousiast voor fruit?

U kunt fruit voor kinderen klaarmaken om hun fascinatie te vergroten. Afhankelijk van het idee hebt u maar een paar minuten tijd nodig.

Maakt het uit welk fruit ik voor kinderen koop?

U kunt het beste gaan voor regionale biologische producten die op dat moment in het seizoen zijn. Zo beschermt u het milieu en profiteert u van voedselrijke fruitsoorten.

Fruit voor kinderen is gezond en daarom belangrijk voor hun verdere ontwikkeling. Helaas zijn niet alle kinderen even enthousiast over fruit, dus we geven je tips hoe je dit kunt veranderen.

Daarnaast lees je in ons artikel hoeveel fruit kinderen eten en welke soorten fruit ze met mate moeten eten.
[button] Fruitblikken voor onderweg [/button]

1. fruit voor kinderen – hoe krijg je de kleintjes warm voor gezonde traktaties?

Kinderen kunnen het beste van jongs af aan leren dat groenten en fruit iets moois zijn. In principe zijn de meeste kinderen relatief nieuwsgierig en raken ze enthousiast over veel verschillende recepten.

Als kinderen echter in een moeilijke fase zitten of al geïnternaliseerd hebben dat fruit eten meer een plicht is, is het een goed idee om met een paar kleine trucjes te werken.

Probeer bijvoorbeeld een fruitbuffet, zodat de kleintjes veel verschillende dingen kunnen kiezen. Door het fruitbord mooi te rangschikken en een gezicht te maken van bijvoorbeeld bananen, aardbeien en een appel, zal bijna geen enkel kind het kunnen weerstaan.

Het is belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd gezond leren eten. Daarom is er een EU-schoolprogramma, dat in deze video (voor Oostenrijk) in het kort wordt gepresenteerd:

1.1 Ideeën voor het dagelijks leven

ein kind traegt einen korb mit obst und gemuese

In het begin moet u wat meer moeite doen om fruit voor kinderen smakelijk te maken. In het dagelijks leven is de tijd echter beperkt, dus vroeg of laat kunt u overschakelen op eenvoudiger bereidingswijzen.

Zolang u een gezonde voeding voor kinderen modelleert met 2 porties fruit per dag, zullen bijna alle kinderen die vanzelf volgen.
Zo krijgen ze voldoende vitaminen en mineralen binnen.

De eerste fruitmaaltijd van de dag begint het best bij het ontbijt. Een grote beker kwark, yoghurt, havermout, noten en vers fruit is de ideale start van de dag.

Maar om kinderen een handje te helpen en bij te dragen tot een voldoende fruitaanbod, zijn de volgende ideeën ideaal voor school of kleuterschool:

eine snackbox mit verschiedenem obst fuer kinder
Pak voldoende fruit in de broodtrommel.
 • Doe stukjes appel in het ontbijtblik: Zo kunnen kinderen slechts een paar hapjes fruit eten zonder een hele appel op te hoeven eten.
 • Beleg brood met schijfjes appel: Naast groenten als tomaten, komkommers en sla kunnen ook fijne appelschijfjes op brood worden gelegd om voor een iets andere smaak te zorgen.
 • Fruitspiesjes nodigen uit tot snacken: Fruitspiesjes kun je heel snel maken. Snijd bijvoorbeeld een banaan en een paar druiven of aardbeien in hapklare stukjes en spies ze achter elkaar.
  In slechts enkele minuten kunt u ervoor zorgen dat fruit beter wordt ontvangen.
Tip: Deze ideeën zijn natuurlijk niet alleen geschikt voor de kleuterschool of school, maar ook voor gezamenlijke uitjes.

1.2 Schikideeën voor kinderfeestjes

Wanneer een kinderverjaardag of ander feestje eraan komt, rijst altijd de vraag naar het eten. Het hoeft echter niet altijd zoetigheid te zijn, want veel kinderen kunnen zich ook laten inspireren door een heerlijke fruitschaal.

Je moet het fruit wel dienovereenkomstig versieren, zodat de kinderen verbaasd zijn en graag een hapje nemen. Wij hebben een aantal ideeën voor het versieren van een fruitschaal voor u op een rijtje gezet:

ein krokodil bestehend aus obst und gemuese
Kinderen zijn gemakkelijk te inspireren.
 • Figuren uit fruit snijden: Mits je een beetje artistieke vaardigheid hebt en enigszins creatief bent, kun je met een zester heel gemakkelijk figuurtjes snijden.
  Honing- of galiameloenen zijn bijzonder geschikt, omdat ze relatief zacht zijn maar zich toch goed laten vormen.
  Appels of peren bieden ook een goede mogelijkheid om gezichten te snijden.
 • Maak fruitfiguren: Je hebt iets minder vaardigheid nodig als je meerdere vruchten in één figuur kerft.
  Het enige wat hier belangrijk is, is dat de ogen goed tot hun recht komen, zodat je op het eerste gezicht kunt zien dat het om een klein kunstwerkje gaat.

2. de juiste hoeveelheid fruit voor kinderen

Bij groenten en fruit nemen kinderen graag een tweede portie, terwijl dat bij snoep een uitzondering moet blijven. Qua gezondheid hoef je je geen zorgen te maken als kinderen wat meer eten.

Wel is het een goed idee om het principe van 5 porties groenten en fruit per dag te volgen, met 2 porties fruit. Maar omdat kinderen nog kleiner zijn, is het soms moeilijk om de juiste hoeveelheid te bepalen.

De vuistregel dat één portie gelijk is aan één gevulde hand helpt u hierbij.
Bij bessen daarentegen is één portie gelijk aan 2 gevulde handen.

In de volgende korte tabel vindt u een overzicht van de belangrijkste fruitsoorten met hun respectieve fructosegehalte:

Fruitsoort Fructosegehalte (per 100 g)
Appel 5,7 g
Abrikoos 0,8 g
Banaan 3,4 g
Peer 6,7 g
Braam 3,1 g
Aardbei 2,3 g
Bosbes 3,3 g
Framboos 2,1 g
Aalbes 2,5 g
Honingmeloen 1,3 g
Kiwi 4,6 g
Kers 6,0 g
Mango 2,6 g
Mandarijn 1,3 g
Sinaasappel 2,5 g
Papaja 0,3 g
Pruim 2,0 g
Kruisbes 3,3 g
Druif 7,4 g
Watermeloen 3,9 g

De waarden hebben telkens betrekking op 100 g. Terwijl het heel gewoon is om een hele banaan te eten, eten heel weinig mensen een vergelijkbare hoeveelheid bosbessen, dus de waarden moeten altijd in verhouding tot de typische portiegrootte worden gezet.

Hoewel soms wordt gezegd dat te veel fructose tandbederf veroorzaakt, is het in feite een veel groter probleem dat kinderen te weinig fruit (en ook groenten) eten.
Wees daarom vrij royaal bij het meten van de handgrootte.

Tip: Het beste is om te variëren met verschillende soorten fruit om kinderen zo volledig mogelijk te voorzien van alle belangrijke vitamines.

3. Kinderen kopen best groenten en fruit in het seizoen.

verschiedenes obst
Let bij het kiezen van fruit voor kinderen op het huidige seizoen.

In bijna elke supermarkt kun je het hele jaar door een grote verscheidenheid aan fruit krijgen. Je bent dus niet meer per se gebonden aan het typische seizoen bij het maken van je keuze.

Met het oog op het gehalte aan voedingsstoffen en de belasting met pesticiden kunt u voor kinderen echter het beste fruit kopen dat op dat moment in het Duitse oogstseizoen valt.

Het consumentenadviescentrum maakt het u gemakkelijk en biedt een seizoenskalender voor groenten en fruit die u hier kunt downloaden en op uw koelkast kunt hangen.

Dit betekent echter geenszins dat u het helemaal zonder tropisch fruit zoals bananen, papaja’s, meloenen en mango’s moet stellen.
Maar het meeste fruit moet zo mogelijk niet eerst ingevlogen worden.

Tip: Ook al is het wat duurder, het loont de moeite om voor biologisch fruit te gaan, omdat de belasting met pesticiden aanzienlijk lager is.

4. Bestel fruitblikken online – zo blijft fruit lang vers

No products found.

Gerelateerde berichten