BMI van kinderen: Berekening, tabel en betekenis van de waarden

[button]Boeken over gewichtsverlies voor kinderen kopen[/button] De Body Mass Index, kortweg BMI, is een formule waarmee kan worden berekend of iemand overgewicht of ondergewicht heeft. Maar hoe zit het met de BMI van kinderen? In …

BMI van kinderen: Berekening, tabel en betekenis van de waarden

BMI Kinder
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Voeding
  6. »
  7. BMI van kinderen: Berekening, tabel en betekenis van de waarden
Hoe wordt de BMI voor kinderen berekend?

De BMI-formule verandert niet voor kinderen. Afhankelijk van de leeftijd gelden echter verschillende waarden.

Mijn kind zit boven of onder de optimale BMI – wat nu?

In de loop van de kindertijd zijn er altijd grotere of kleinere afwijkingen van het ideale gewicht, maar die zijn niet van belang. De BMI-tabel geeft aan binnen welk bereik uw kind zich ongeveer zou moeten bevinden.

Hoe zinvol is de BMI?

De BMI kan niet meer zijn dan een richtlijn, omdat de waarden geen rekening houden met de lichaamsbouw van het kind. Op deze en andere vragen gaan we hier nader in.

[button]Boeken over gewichtsverlies voor kinderen kopen[/button]

De Body Mass Index, kortweg BMI, is een formule waarmee kan worden berekend of iemand overgewicht of ondergewicht heeft. Maar hoe zit het met de BMI van kinderen? In hoeverre is de klassieke tabel zinvol en met welke bijzonderheden moet rekening worden gehouden?

In ons artikel laten we zien waar je op moet letten bij het berekenen van de BMI van kinderen en welke waarden staan voor een normaal gewicht.

1. de BMI-formule – wat zit erachter?

BMI-Buchstaben und Maßband
De BMI is slechts ten dele geschikt om het ideale gewicht te bepalen.

De Body Mass Index wordt in principe gebruikt om ruwe informatie te krijgen over het gewicht in verhouding tot de lengte. Helaas bereikt de BMI al heel snel zijn grenzen, omdat de formule slechts twee waarden combineert en volledig voorbijgaat aan individuele fysieke kenmerken.

De formule zelf is:
BMI = gewicht (in kg) / (lengte (in m))².
Bijvoorbeeld, een meisje van 1,50 m dat 40 kg weegt, heeft een BMI van 17,8.

Gangbare tabellen zijn alleen voor volwassenen. Hier ligt het normale bereik tussen 18 en 24, afhankelijk van de visie. Op hogere leeftijd nemen de waarden geleidelijk toe, maar dit is meer voor het gemak van de gemiddelde persoon dan voor enige echte zin.

U kunt online een gratis BMI-calculator vinden, bijvoorbeeld hier op de website van het Federaal Centrum voor Gezondheidsvoorlichting.

Tip: Als u vermoedt dat uw kind te weinig of te veel weegt, raadpleeg dan uw kinderarts.

2 BMI meten bij kinderen – een ingewikkelde taak

Duitsland is te dik:

Helaas neemt niet alleen het aantal volwassenen met overgewicht en obesitas toe. Ook baby’s en jonge kinderen worden alarmerend getroffen.

In principe is het niet moeilijk om de BMI van kinderen te berekenen. Het is echter zeer de vraag in hoeverre uit deze waarde conclusies kunnen worden getrokken over de gezondheid van baby’s, peuters of adolescenten.

Hoewel kinderen verschillende ontwikkelingsfasen doormaken, hebben zij herhaaldelijk groeispurten waardoor de BMI meestal korte tijd sterk daalt. Dit is echter volkomen normaal en maakt deel uit van de ontwikkeling van elk kind tot volwassene.

In de loop van de ontwikkeling van een kind gaan de BMI-waarden steeds meer lijken op de waarden van een volwassene. Een kind van 4 of 5 jaar heeft bijvoorbeeld een normaal gewicht met een BMI van 14 of 15, terwijl deze BMI bij een volwassene zou wijzen op ernstig ondergewicht.

Daarom wordt voor de BMI van kinderen ook het percentiel gebruikt. Dit geeft ouders een vergelijkingswaarde.
Een percentiel van 60 betekent dat 60 % van de kinderen in de vergelijkingsgroep lichter is en slechts 40 % zwaarder.

Het geslacht heeft slechts een klein effect op een goede of slechte BMI.

3. BMI-waarden voor kinderen in één oogopslag – hier kunt u zien of de BMI van uw kind normaal is.

Houd er rekening mee dat de volgende BMI-tabel voor kinderen slechts een ruwe richtlijn is. Door de BMI van uw kind te berekenen, krijgt u dus alleen een indicatie van de mate waarin uw kind gezond is of geclassificeerd is als risicovol voor gezondheidsproblemen.

Leeftijd Normaal gewicht
2 jaar oud 14 tot 17 jaar
4 jaar 13,5 tot 16,5
6 jaar 13,5 tot 18
8 jaar 13,5 tot 20
10 jaar 14 tot 20,5
12 jaar 14,5 tot 21
14 jaar 15 tot 22 jaar
16 jaar 17 tot 23 jaar
18 jaar 18 tot 24 jaar
Körper wird vermessen
BMI geeft geen nauwkeurige analyse.

Binnen de respectieve leeftijdsgroepen zijn er echter altijd ontwikkelingssprongen die niet in deze algemene waarden kunnen worden verdisconteerd. Bovendien verschillen de waarden van meisjes en jongens enigszins van elkaar.

In het algemeen geldt dat als u een BMI berekent die aan de rand van het bereik ligt of totaal afwijkt, u niet moet aarzelen om hulp te zoeken. Vooral voor kinderen met overgewicht zijn er tal van hulpaanbiedingen van de ziektekostenverzekeraars.

4. belangrijke vragen en antwoorden – FAQ’s

Waarom is de BMI een onnauwkeurige waarde?

De BMI houdt op geen enkele manier rekening met de lichaamsbouw. Goed getrainde mannen met nette bovenarmen worden bijvoorbeeld geclassificeerd als overgewicht of obesitas. Evenzo vallen slank gebouwde vrouwen al snel in de categorie ondergewicht zonder enige zinvolle reden.

Verstandige berekeningsmethoden omvatten altijd zowel het spier- als het vetpercentage.

übergewichtiges Kind präsentiert einen Apfel
U kunt met een verandering in het voedingspatroon in een vroeg stadium een groot verschil maken voor uw kind.

Waarom bestaat de BMI überhaupt als rekenmethode?

De Body Mass Index maakt het voor wetenschappers relatief eenvoudig om de bevolking in verschillende groepen in te delen. Als je echter niet helemaal aan de norm voldoet, moet je je daar niet te veel zorgen over maken, maar waarde hechten aan een redelijke verhouding tussen lichaamsvet en spieren.

Wordt een hoge BMI bij kinderen automatisch geassocieerd met ziekten?

In principe betekent een hoge BMI een slechte start in het leven. Het risico op diabetes en hart- en vaatziekten neemt snel toe. Bij kinderen met obesitas wordt bijvoorbeeld al een hoge bloeddruk vastgesteld, wat leidt tot schade aan de bloedvaten.

Vaak hebben de gevolgen van obesitas op lange termijn negatieve gevolgen. Bovendien neemt het gewicht van kinderen met overgewicht meestal niet af in de loop van hun leven. Vroegtijdig ingrijpen kan hier echter wonderen doen.

5. boeken kopen over afvallen voor kinderen

No products found.

Gerelateerde berichten