Baby’s kunnen nog niet goed communiceren. Het enige middel dat ze nog hebben om zich kenbaar te maken is huilen. Een kind huilt wanneer het verdrietig is, wanneer het pijn heeft of wanneer het niet voldoende wordt verzorgd.
Als een baby niet slaapt, kan de Ferber-methode helpen. Het houdt in dat je de baby laat uithuilen en alleen controles uitvoert. Het concept is echter zeer omstreden binnen de psychologie.
Veel ouders willen ondersteuning. Wees daarom niet bang om uw kinderarts te vragen naar de problemen. Zo kunt u samen zoeken naar individuele oplossingen.
De baby laten huilen – soms noodzakelijk of volledig onaanvaardbaar? Bijna geen enkel ander onderwerp wordt zo controversieel besproken door wetenschappers, opvoeders en ouders. Maar wat is nu juist? Wat kan ik doen als de baby ’s nachts huilt?
In onze gids willen we u informatie geven over waarom baby’s huilen en wat ze daarmee willen uitdrukken. Ook laten we u kennismaken met de Ferber-methode en leggen we uit hoe de methode gevolgen kan hebben voor het kind. Tot slot krijgt u tips die uw kind helpen om in slaap te vallen en de nacht door te slapen.
[button]Koop het Babyslaapboek[/button]
Inhoudsopgave
1. kinderen uiten hun behoeften door te huilen
“Mijn kind wil niet stoppen met huilen” of “Mijn kind huilt de hele dag” – dit zijn typische zinnen van ouders die totaal niet weten wat ze moeten doen. Wanneer een baby veel huilt en niet in slaap kan vallen, kan dit voor ouders erg demotiverend zijn.
Maar waarom stopt een kind niet met huilen? Baby’s kunnen nog niet goed communiceren. Het enige middel dat ze nog hebben om zich te laten horen is huilen. Een kind huilt als het verdrietig is, als het pijn heeft of als zijn behoeften niet voldoende worden bevredigd.
Pasgeborenen kunnen ook nog niet de hele nachtdoorslapen. Dat komt vooral omdat ze nog geen ritme hebben kunnen ontwikkelen. Pas na ongeveer zes maanden zijn de kleintjes klaar om een paar uur te slapen.
Tot zover de theorie. In de praktijk is het beeld echter meestal heel anders. Uit een onderzoek dat Pampers samen met het onderzoeksinstituut Forsa heeft uitgevoerd, blijkt dat 78% van de kinderen onder de één jaar ’s nachts tot vier keer wakker wordt.
Maar honger, dorst of een volle luier zijn niet de enige veel voorkomende redenen waarom de baby niet slaapt of helemaal niet in slaap kan vallen. Kinderen hebben liefde, nabijheid en geborgenheid nodig. Als ze de nacht alleen in een donkere kamer moeten doorbrengen, worden ze bang. En deze angst is volkomen natuurlijk.
2. de baby gecontroleerd laten huilen – de Ferber-methode
Is het goed om de baby te laten huilen? Of moet je de baby altijd kalmeren als hij voortdurend huilt? Op welk moment moet een kind leren zelf in slaap te vallen?
Als de baby ’s nachts huilt, weten veel ouders niet hoe ze moeten reageren. Ook uit angst voor het sudden infant death syndrome rennen ouders bij elk piepje de kinderkamer in. De Ferber Methode, genoemd naar de Amerikaanse kinderarts en neuroloog Richard Ferber, is bedoeld om ouders wat hulp te bieden.
Het doel van deze methode is dat kinderen leren zichzelf te kalmeren als ze ’s nachts wakker worden. Het is belangrijk dat deze methode alleen wordt toegepast bij kinderen die gezond zijn.
Geleidelijk spenen moet als volgt verlopen: De moeder of vader brengt het kind in vermoeide toestand naar bed. Daarna volgt een slaapritueel, zoals voorlezen of knuffelen. Daarna verlaten de ouders de kamer. Als het kind huilt, kunnen de ouders na 5 minuten kijken of hun kind in orde is. Ze kunnen een hand op de buik leggen of zachtjes over de rug aaien om het te kalmeren. Ze mogen het kind echter nooit in hun armen houden.
2.1 Elk kind kan leren slapen
De bestseller “Ieder kind kan leren slapen” van Annette Kast Zahn en Hartmut Morgenroth is ook gebaseerd op de Ferber-methode. Het is echter een mildere vorm.
Verdere controles vinden plaats na respectievelijk 5 en 10 minuten. In de volgende nachten moet de tijdspanne steeds worden verlengd. De maximale wachttijd aan het eind is 30 minuten. De controles worden alleen uitgevoerd als het kind huilt.
Al na enkele dagen is het kind klaar om zelf in slaap te vallen en zichzelf te kalmeren als het ’s nachts wakker wordt. Volgens Ferber is het leren veranderen van slaapgewoonten vooral belangrijk wanneer kinderen al verkeerde rituelen hebben geïnternaliseerd, zoals het voortdurend rondgedragen worden.
Anderzijds is de veronderstelling dat ouders hun kinderen permanent moeten laten uithuilen verkeerd. Ferber benadrukt nadrukkelijk dat het belangrijk is dat het kind merkt dat er iemand in de buurt is.
3. het kind laten huilen kan traumatische gevolgen hebben
DeFerber-methode heeft vooral de laatste jaren veel kritiek gekregen. Tegenstanders van deze methode bekritiseren vooral dat het onthouden van nabijheid en veiligheid leidt tot negatieve gevolgen voor het kind in de vorm van psychologische schade.
Doordat ouders de baby laten huilen, zijn de kinderen niet in staat de stress te verminderen. Dit leidt weer tot een verhoging van het stressniveau en tot onaangename bijwerkingen. Bovendien wordt het vertrouwen in de ouders verstoord.
.Tot nu toe zijn er geen studies die bevestigen dat de Ferber-methode schadelijk is voor kinderen. In een nieuwe Australische studie vonden onderzoekers zelfs dat de Ferber-methode geen negatieve effecten heeft. De slaaptraining had zelfs een positief effect in vergelijking met de controlegroep. De kinderen vielen veel beter in slaap en werden ’s nachts minder vaak wakker. Ook ten aanzien van het stressniveau en de ouder-kind relatie werden geen verschillen gevonden.
De Ferber-methode werkt eigenlijk heel vaak. Deskundigen vermoeden echter dat de kinderen zich er op een gegeven moment gewoon bij neerleggen. Dit betekent dat ze niet leren zichzelf te kalmeren, maar van uitputting in slaap vallen. Het feit dat ze niet getroost worden, kan ook leiden tot een traumatische ervaring.
Is de methode goed of niet? Helaas kan deze vraag niet algemeen worden beantwoord. Elk ouderpaar moet individueel beslissen of de Ferber-methode voor hen geschikt is. U kunt het programma ook individueel aanpassen, bijvoorbeeld door de baby te laten huilen, maar er wel aan vast te houden. Bovenal is het belangrijk dat u de methode alleen gebruikt als het basisvertrouwen al volledig ontwikkeld en versterkt is.
Slaapprogramma’s mogen alleen worden gebruikt als noodoplossing.
Een ander kritisch oordeel over de Ferber-methode is te vinden in de volgende video:
4. rituelen helpen baby’s de hele nacht door te slapen
Een goede en gezonde slaap is enorm belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Doordat de baby ’s nachts huilt en niet kan slapen, kunnen de ervaringen van de dag niet goed verwerkt worden.
Als het kind ’s nachts niet slaapt en veel huilt, heeft dit natuurlijk ook een negatief effect op de nachtrust van de ouders. Onderneem daarom actie als u merkt dat de situatie niet verbetert of zelfs verslechtert.
De volgende tips kunnen helpen bij het inslapen:
- Over het algemeen vaste tijden om in slaap te vallen
- Pas de tijd om in slaap te vallen echter aan aan de tijd van het jaar en de individuele behoefte aan slaap.
- Dezelfde routine voor het naar bed gaan (uitkleden, wassen…)
- bijvoorbeeld voorlezen of knuffelen om in slaap te vallen
- Creëer een sfeer van welzijn
- Uitzonderingen toestaan in geval van ziekte
Tip: Veel ouders willen steun. Wees daarom niet bang om met uw kinderarts over de problemen te praten. Zo kunt u samen naar individuele oplossingen zoeken.
5. koop babyslaapboeken
No products found.