Leren tekenen voor kinderen: stap-voor-stap instructies en grappige motieven

Leren tekenen voor kinderen is niet zo moeilijk als velen aanvankelijk denken. Maar hoe werkt het? Wat zijn de eenvoudige motieven en waar kun je het beste mee beginnen? In ons artikel presenteren we verschillende …

Leren tekenen voor kinderen: stap-voor-stap instructies en grappige motieven

Zeichnen lernen für Kinder
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Knutselideeën
 8. »
 9. Leren tekenen voor kinderen: stap-voor-stap instructies en grappige motieven
Wat is het voordeel van leren tekenen voor kinderen?

Als kinderen op jonge leeftijd met een potlood beginnen, traint dit niet alleen hun creativiteit, maar breidt het ook hun fijne motoriek uit.

Hoe begin je met leren tekenen voor kinderen?

De eerste geometrische vormen, zoals cirkels, lijnen en driehoeken, vormen een goede basis.

Hoe slagen de eerste kunstwerken?

Natuurlijk wil je kind niet de hele dag bezig zijn met het tekenen van cirkels en vormen. Met eenvoudige stapsgewijze instructies wordt het kinderspel om de eerste motieven te maken.

Leren tekenen voor kinderen is niet zo moeilijk als velen aanvankelijk denken. Maar hoe werkt het? Wat zijn de eenvoudige motieven en waar kun je het beste mee beginnen?

In ons artikel presenteren we verschillende stapsgewijze instructies waarmee kinderen verschillende technieken kunnen oefenen.

[button]Kleurboeken kopen[/button]

1. tekenen bevordert de fijne motoriek

ein Kind ist umgeben von Buntstiften
In het begin ziet het er meestal wat chaotisch uit.

Zelfs jonge kinderen zijn in staat om te leren tekenen. Er is geen perfecte beginleeftijd om zowel met schilderen als met tekenen te beginnen.
Voorwaarde is wel dat een kind een potlood goed kan vasthouden.

Voor sommige kinderen lukt dat al op driejarige leeftijd, voor andere op vierjarige leeftijd of pas op vijfjarige leeftijd. De eerste krabbels, die ouders graag schilderen noemen, zijn in principe een goed begin.

De eerste eigen tekeningen zijn geschikt op het moment dat kinderen het potlood relatief nauwkeurig kunnen hanteren en reeds bestaande motieven kunnen inkleuren. Zodra kinderen op school leren schrijven, moeten tekeningen met sjablonen geen probleem meer zijn.

Tip: Schilderen en tekenen helpen kinderen om creatief te zijn en hun eigen ideeën te realiseren.

2 Eenvoudige geometrische vormen dienen voor kinderen als basis om te leren tekenen.

Bij het leren tekenen voor kinderen is het goed om te beginnen met eenvoudige figuren. Als een kind iets meer kan dan krabbelen, kan het al beginnen.

De meeste sjablonen voor dieren of andere motieven vormen de volgende geometrische basisvormen:

 • Cirkel
 • Driehoek
 • Rechthoek
 • Ellips

Om te leren tekenen, leg je wat papier klaar en zorg je ervoor dat je fatsoenlijke kleurpotloden en stiften hebt. Er zijn weinig dingen frustrerender dan wanneer goedkope potloden blijven breken.

In deze video zie je hoe je een paar eenvoudige dieren tekent (vos, egel, eend en giraffe):

3. stap voor stap naar je eigen tekening

In de volgende paragrafen presenteren we verschillende ideeën die gemakkelijk kunnen worden uitgevoerd dankzij stapsgewijze instructies.

De structuur is zo opgezet dat u in het begin vrij eenvoudige tekeningen zult aantreffen. Houd er rekening mee dat de eerste tekeningen er niet precies zo uit hoeven te zien als de plaatjes. Kinderen moeten juist plezier hebben in het zelf ontdekken van kunst.

Hier ziet u hoe kleurrijke ballonnen kunnen worden getekend met slechts een paar basisprincipes:

Zeichnen lernen für Kinder mit einer Anleitung für luftballons
Zo lukken de eerste ballontekeningen.

Letters en cijfers vormen in het begin grotere problemen voor kinderen. Ook veel details kunnen alleen met succes worden getekend met een beetje oefening, dus de eerste tekeningen moeten vrij eenvoudig zijn.

Zodra u echter merkt dat een kind geen problemen meer heeft met zeer fijne streken, kunt u overgaan tot een paar complexere tekeningen.

Vooral dieren zijn erg populair bij kinderen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een muis?

Zeichnen lernen für Kinder mit einer Anleitung zum Zeichnen einer Maus
In een paar minuten is de eerste muis getekend.

Met een schildpad wordt het iets ingewikkelder. De basis is echter vrij eenvoudig, zodat een kind de details naar believen kan weglaten of veranderen. Het is belangrijk om creatief tekenen op dit punt aan te moedigen. De uiteindelijke tekening hoeft niet altijd precies zo te zijn als het origineel.

U kunt hier zien hoe kinderen een schildpad leren tekenen:

Zeichnen lernen für Kinder mit einer Anleitung zum Zeichnen einer Schildkröte
Pas de schildpad naar wens aan.

Leren tekenen voor kinderen moet enthousiasme opwekken. Hoe kan dat makkelijker dan met schattige dieren die in een mum van tijd getekend zijn?In de volgende afbeelding zie je hoe een schaapje getekend kan worden.
Met een beetje fantasie kun je een heel plaatje maken met verschillende schapen in een weiland. Misschien zijn er nog een paar andere dieren in de buurt die je in het juiste formaat kunt tekenen.

Tip: Misschien is een tekencursus voor een verjaardag een goed cadeau-idee om uw kind te stimuleren.

Zeichnen lernen für Kinder mit einer Anleitung zum Zeichnen eines Schafs
Er zijn maar zes stappen nodig om een schaap in de wei te zetten.

4. technisch geïnteresseerde kinderen zijn enthousiast over duidelijke vormen

Niet alleen ronde vormen, maar ook duidelijke lijnen getekend met een liniaal spreken sommige kinderen bijzonder aan. Eenvoudige ideeën zijn bijvoorbeeld hekken of een ster. Daarentegen hebben kinderen iets meer tekentalent nodig als het gaat om een veelheid aan details.

In tegenstelling tot dierenmotieven spelen hier huizen, fabrieken, auto’s, treinen of machines een doorslaggevende rol. Idealiter ondersteunt u uw kind op het gebied dat voor uw kind bijzonder interessant lijkt.

Hier vindt u stap-voor-stap instructies voor het tekenen van een huis:

Zeichnen lernen für Kinder mit einer Anleitung zum Zeichnen eines Hauses
Allereerst moet de basis goed zijn.

Laat je kind zeker kennismaken met verschillende richtingen en stijlen. Dit betekent geenszins dat technisch enthousiaste kinderen zich per se tot dieren of strips moeten wenden. Een beetje openheid voor andere ideeën kan echter geen kwaad.

5 Tekenen is voor alle leeftijden

Niet alleen jonge kinderen, maar ook tieners of sommige volwassenen hebben een passie voor tekenen. Er zijn nu talloze kleurboeken op de markt, zodat het mogelijk is om zelfs de eerste stappen van het tekenen heel laat te leren.

In veel gevallen wordt het enthousiasme van de ouders voor kunst ook overgedragen op hun kinderen. Het is daarom altijd een goed idee om zelf potlood en papier ter hand te nemen en je fantasie de vrije loop te laten.

Als je geïnteresseerd bent in complexe tekeningen voor volwassenen, heb je de mogelijkheid om te leren hoe je een mooie loofboom en vele andere interessante motieven tekent.

6. kleurboeken kopen

No products found.

Gerelateerde berichten