Kind wil niet alleen slapen: redenen en tips om ermee om te gaan

Eindelijk de hele nacht doorslapen en het hele bed voor zichzelf hebben – daar dromen veel nieuwe ouders van. Helaas is het niet vanzelfsprekend dat kinderen zich direct thuis voelen in hun eigen bed. Maar …

Kind wil niet alleen slapen: redenen en tips om ermee om te gaan

Kind will nicht alleine schlafen
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Ontwikkeling van het kind
  6. »
  7. Kind wil niet alleen slapen: redenen en tips om ermee om te gaan
Waarom schuilen kinderen in het bed van hun ouders?

Kinderen zoeken automatisch de nabijheid van een ouder op. Ook ’s nachts om zich veilig te voelen.

Waarom is slapen in het eigen bed zo’n uitdaging, vooral voor kinderen in de dagopvang?

Op kleuterleeftijd is de fantasie van kinderen bijzonder ontwikkeld, zodat niet alleen rollenspellen, maar ook het inbeelden van het monster onder het bed voorkomt.

Hoe kan ik mijn kind helpen in slaap te vallen en de nacht door te slapen?

Veel kleuters vinden het nuttig om een lichtje te hebben om bij in slaap te vallen en de zekerheid dat ze in geval van nood naar het bed van hun ouders kunnen vluchten.

Eindelijk de hele nacht doorslapen en het hele bed voor zichzelf hebben – daar dromen veel nieuwe ouders van. Helaas is het niet vanzelfsprekend dat kinderen zich direct thuis voelen in hun eigen bed.

Maar waarom is dat eigenlijk zo? Hoe komt het dat een kind niet alleen wil slapen? En welke mogelijkheden zijn er om dit te veranderen? In ons artikel gaan we niet alleen in op de redenen voor het problematische slaapgedrag van sommige kinderen, maar laten we ook zien hoe je je kleintjes langzaam maar zeker kunt laten wennen aan het alleen in slaap vallen.

[button]Slaapmiddelen voor kinderen[/button]

1. de natuur heeft schuld

Mutter mit schlafendem Säugling auf dem Arm
Baby’s vallen bijzonder goed in slaap als ze fysiek dicht bij elkaar zijn.

Kinderen hebben een heel speciale band met hun ouders. Dat is een goede zaak, maar soms kan het een beetje stressvol zijn als ze voortdurend op zoek zijn naar liefde en nabijheid en er, zelfs ’s nachts, niet van overtuigd kunnen worden dat een beetje afstand zinvol is.

Als je baby niet alleen slaapt, is dat eigenlijk heel logisch. Je baby is permanent afhankelijk van jou. Tijdens het slapen gaan moet je er dus voor zorgen dat er iemand oplet. Omdat je baby anders weerloos is, wordt hij snel bang en kan hij niet zelfstandig in slaap vallen.

Een gebruikelijk bedtijdritueel in veel gezinnen is dat de moeder of vader hun dochter of zoon ’s avonds in de armen houdt en wacht tot de slaap langzaam over hen komt.
Deze kleine hulp om in slaap te vallen is zinvol voor een peuter, maar kan later een probleem worden.

Als uw baby na een paar minuten of hopelijk uren wakker wordt en alleen in de kamer is, zal hij of zij meestal beginnen te huilen. Als u in de buurt bent, er snel bij bent en de baby in uw armen neemt, ontspant de situatie meestal snel en kan hij verder slapen. Daarom vallen veel kinderen in slaap tijdens de borstvoeding.

Tip: Als je baby niet alleen slaapt, is dat volkomen normaal. Maar met een paar tips kun je de overstap naar een eigen bedje makkelijker maken.

2. de juiste leeftijd om alleen te slapen

Kind weint im eigenen Bett
Kinderen moeten eerst wennen aan de verandering.

Het is begrijpelijk dat een kind in het begin niet alleen wil slapen. Zodra het echter geleidelijk begrijpt dat papa en mama naast de deur zijn en er geen gevaar is, is het tijd om te oefenen.

Veel kinderen vinden het nuttig om een soort slaapmaatje te hebben, waarbij ze geleidelijk leren dat ze veilig zijn. Neem de tijd met deze stap en begin er niet te vroeg mee, maar wacht ook niet te lang.

Hoewel de ontwikkeling van kind tot kind sterk verschilt, is het vrij ongebruikelijk om kinderen in het eerste levensjaar alleen te laten slapen.
Daarna is het aan u om uw eigen grens te vinden. Een kind van 4 jaar zou echter alleen moeten kunnen slapen. Als een kind van 6 jaar nog niet alleen kan slapen, is dat vrij ongebruikelijk en in de meeste gevallen te wijten aan de opvoedingsstijl.

Tip: Er is geen optimale leeftijd waarop kinderen alleen moeten slapen. Houd echter ook rekening met uw behoeften als koppel, die niet mogen dalen.

3. tips om in je eigen bed in slaap te leren vallen

Als kinderen er eenmaal aan gewend zijn om op de arm van hun vader of moeder in slaap te vallen, kan het lang duren voordat ze op een andere manier de nodige veiligheid bereiken.
Leg uw kind ’s avonds in zijn of haar eigen bedje en wen het aan een gewoon bedtijdritueel. Blijf aanvankelijk in de buurt totdat uw kind daadwerkelijk in slaap is gevallen.

Kind liegt mit einem Kuscheltier im Bett
In slaap vallen gaat meestal beter met knuffels.

Direct lichamelijk contact is niet nodig. Je kind zal merken dat je in de buurt bent en dat hij of zij veilig is.

Bedenk uw eigen avondritueel of gebruik het volgende als leidraad:

  • samen lezen
  • samen een liedje zingen
  • een korte knuffel

Korte leuke momenten, zoals elke avond naar de kleerkast rennen, zijn goede manieren om de stemming te verlichten. Pas echter op dat u het ritueel niet te veel uitbreidt. Anders bestaat het risico dat uw kind erg opgewonden raakt en niet moe wordt.

Opmerking: Gemiddeld hebben kinderen één tot twee weken nodig om aan de verandering te wennen. Wees dus geduldig als er de eerste dagen niets verbetert.

3.1 Knuffels en welterusten-liedjes

Als het inslapen steeds gemakkelijker gaat, verkort dan langzaam de avondrituelen. Na een tijdje zou de nachtzoen voldoende moeten zijn om uw kind te laten weten dat het veilig is om in slaap te vallen.

Aangezien kinderen het beste en gemakkelijkste in slaap vallen met slaapliedjes en knuffels, ligt het voor de hand deze twee hulpmiddelen te combineren. Dat vond ook de start-up Rock my Sleep. Het sympathieke bedrijf uit Stuttgart heeft een“muziekdoosje in cool” ontwikkeld dat meer dan 600 liedjes bevat om je te helpen in slaap te vallen en eruitziet als een schattig knuffeldier. Je kunt deze muziekdoosjes bestellen in de Rock my Sleep online shop.

4. als kinderen niet meer alleen kunnen slapen

Hand kommt unter dem Bett eines Kindes hervor
De fantasie van een kind maakt het soms moeilijk om alleen in slaap te vallen.

Niet alleen de overgang van het ouderlijk bed, of de wieg ernaast, naar slapen in de eigen kamer stelt kinderen voor een uitdaging.

Veel kinderen die al goed alleen konden slapen, krijgen daar in de kleuterjaren weer problemen mee. Als uw kind niet meer alleen wil slapen, komt dat vaak door een sterke fantasie. In deze fase ontwikkelen kinderen plotseling angsten voor het donker, denken ze aan het monster in de kast of zijn ze bang voor schaduwen op de muur.

Dit is een heel normale tijd. Praat er met uw kind over, kijk onder het bed en in de kast en overtuig uzelf er samen met uw kind van dat daar niets op de loer ligt.

Blijf nu wat langer bij het bed staan en geef je kind de kans om in slaap te vallen. Zodra dit weer beter werkt, kunt u de afstand langzaam vergroten.

Het is echter vooral belangrijk dat uw kind zich veilig voelt om naar u toe te komen. Zelfs grote kinderen hebben af en toe angsten.

Let op: je kind dwingen om zelf in slaap te vallen of hem ’s nachts laten huilen vergroot de problemen meestal aanzienlijk. Bovendien lijdt het vertrouwen dat er altijd iemand in de buurt is eronder.

Vergeet niet dat opvoeden altijd individueel is. Als u vindt dat het niet goed is voor de gezondheid van uw kind om alleen te slapen, voel u dan niet verplicht dit af te dwingen, ook al zien sommige onderzoekers dat anders en gaan ze ervan uit dat kinderen alleen moeten slapen.

Tip: Na verloop van tijd neemt de lengte van de slaap aanzienlijk af. Verkort daarom geleidelijk het dutje of sla het helemaal over als er moeite is om in slaap te vallen.
Na een paar dagen wennen de meeste kinderen aan het veranderde ritme.

5. slaapmiddelen voor kinderen

No products found.


No products found.


No products found.

Gerelateerde berichten