RS-virus bij kinderen – Alles wat u moet weten over de ziekte, symptomen en behandeling

De belangrijkste feiten in het kort: Het RS-virus is een van de meest voorkomende besmettelijke ziekten bij kinderen. Vooral als uw kind naar de kinderopvang gaat, is het belangrijk om op de hoogte te zijn …

RS-virus bij kinderen – Alles wat u moet weten over de ziekte, symptomen en behandeling

rs virus
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Kinderziekten
  6. »
  7. RS-virus bij kinderen – Alles wat u moet weten over de ziekte, symptomen en behandeling

De belangrijkste feiten in het kort:

Wat is het RS-virus?

Het RS-virus is een virus dat luchtweginfecties kan veroorzaken. Het RS-virus komt vooral voor bij kinderen.

Wat zijn de symptomen van het RS-virus?

In milde gevallen zijn de symptomen vergelijkbaar met een verkoudheid en omvatten hoest, koorts en een loopneus. In ernstigere gevallen treden ademhalingsmoeilijkheden op.

Is het RS-virus levensbedreigend?

In zeldzame gevallen kan het bij zuigelingen en jonge kinderen ernstiger symptomen zoals longontsteking en ademnood veroorzaken en levensbedreigend zijn.

Het RS-virus is een van de meest voorkomende besmettelijke ziekten bij kinderen. Vooral als uw kind naar de kinderopvang gaat, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van mogelijke ziekten. In contact met veel andere kinderen is de kans op besmetting groot en nauwelijks te vermijden. Daarom geven wij u in dit blogartikel graag een overzicht van het virus. Je leert wat het virus is, welke symptomen typisch zijn voor de ziekte en hoe je het kunt behandelen. Aan het eind geven we u enkele tips over hoe u uzelf en uw kind kunt beschermen tegen besmetting.

Wat is het RS-virus? Ziektebeeld, getroffenen en besmetting

Het RS-virus (respiratoir syncytieel virus) is een virus dat infecties van de bovenste en onderste luchtwegen kan veroorzaken. De ziekte komt vooral voor bij kinderen van 6 maanden tot 4 jaar.

rs virus
rs-virus

Het virus wordt van mens tot mens overgedragen, voornamelijk via druppelinfectie, bijvoorbeeld door hoesten of niezen. Vermoed wordt dat het virus ook kan worden overgedragen door contact met besmette oppervlakken of voorwerpen. Geïnfecteerde personen bij wie de ziekte asymptomatisch is, kunnen het virus ook overdragen.

Het seizoen voor RS-virussen in Midden-Europa valt gewoonlijk in de wintermaanden tussen november en april. De meeste gevallen doen zich voor in de maanden januari en februari. Volgens het Robert Koch Instituut zijn er in het verleden ook eerder clusters van besmettingen geweest in de maanden september en oktober.

Het RS-virus: bijzonder gevaarlijk voor kinderen met reeds bestaande aandoeningen

RSV-infectie kan bij iedereen ademhalingsproblemen veroorzaken, ongeacht de leeftijd. Meestal zijn de symptomen van het virus typische verkoudheidsverschijnselen.

rs virus
rs-virus

Baby’s en jonge kinderen lopen echter meer risico op een ernstiger verloop van de ziekte omdat hun immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is. Daarom kunnen ernstiger symptomen zoals longontsteking en kortademigheid bij deze leeftijdsgroepen vaker voorkomen.

Over het geheel genomen moeten de ernstigste ziekteverlopen echter als zeldzaam worden beschouwd: Volgens het RKI is het sterftecijfer bij kinderen 0,2 procent. Zuigelingen en kinderen met reeds bestaande aandoeningen zoals een hartafwijking of bronchopulmonale dysplasie (d.w.z. een chronische longziekte) hebben echter een aanzienlijk hoger risico en moeten apart worden beschouwd.

rs virus
rs-virus

Een meer gedetailleerde beschrijving van de typische symptomen vindt u in een apart hoofdstuk in ons artikel.

Het verloop van de ziekte lijkt op een griepachtige infectie.

De incubatietijd van het RS-virus bedraagt gewoonlijk 2-8 dagen bij zowel kinderen als volwassenen. Na besmetting treden de symptomen meestal binnen 3-7 dagen op.

Meestal treden eerst symptomen van ziekte van de bovenste luchtwegen op. Binnen drie dagen kunnen deze symptomen overgaan in de lagere luchtwegen.

Als het verloop van de ziekte mild is, duurt het meestal een week voordat de symptomen verdwijnen.


Let op: Omdat baby’s en kleine kinderen een groter risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte , is het belangrijk dat ouders goed op de symptomen letten. Als u merkt dat de toestand van uw kind verslechtert en de symptomen van een ziekte van de lagere luchtwegen optreden, moet u onmiddellijk contact opnemen met een arts. Als uw kind langer dan drie dagen koorts heeft, moet u ook met hem of haar naar de dokter gaan.


Typische symptomen zijn verkoudheid, bronchitis en zelden longontsteking.

De symptomen van een RS-virusinfectie kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen van persoon tot persoon verschillen. Meestal ervaren zowel volwassenen als kinderen symptomen van aandoeningen van de bovenste luchtwegen, zoals droge hoest, loopneus, koorts en mogelijk keelontsteking (faryngitis). Binnen drie dagen kunnen deze symptomen overgaan in de lagere luchtwegen.

Symptomen van aandoeningen van de lagere luchtwegen zijn bronchitis en bronchiolitis, en zelfs longontsteking. Symptomen van bronchitis zijn algemene vermoeidheid of lusteloosheid en moeite met eten. Kinderen weigeren vaak te eten of te drinken. Braken komt ook vaker voor bij kinderen. Daarnaast zijn er ademhalingsproblemen zoals versnelde ademhaling, hoesten of kortademigheid (dyspneu).

rs virus

rs virus

Zuigelingen en jonge kinderen kunnen ook verkleuring van de lippen en het gezicht hebben en een blauwe tint, wat kan wijzen op een zuurstoftekort . Dit kan optreden wanneer de diepere luchtwegen ontstoken raken, vooral de bronchiën.

Een asymptomatisch verloop komt ook vaker voor bij oudere kinderen en volwassenen. Toch kunnen ook deze mensen het virus overdragen.

Tips voor de behandeling van de symptomen bij kinderen

De behandeling van RS-virusinfectie is meestal symptomatisch en omvat maatregelen om de symptomen te verlichten. Volgens het Robert Koch Instituut bestaat er nog geen effectieve oorzakelijke behandeling van het virus. U kunt typische en vrij milde verkoudheidsverschijnselen bij uw kind behandelen met klassieke middelen.


Behandeling van milde symptomen bij RS:

  • Veel vocht drinken
  • Hoestsiroop
  • Neusspray
  • Koortsverlagende medicijnen

Het is belangrijk dat uw kind voldoende vocht drinkt. Dit helpt om het slijm los te maken en de luchtwegen vrij te maken. U moet er ook voor zorgen dat uw kind voldoende drinkt om uitdroging te voorkomen. Kinderen vermijden vaak drinken als ze een virusinfectie hebben, vooral als ze moeite hebben met slikken of pijn hebben door een keelontsteking.

Ook hoestsiroop en neusspray kunnen worden gebruikt. Hoestsiroop helpt de hoest te verzachten en maakt het slijm los, waardoor het gemakkelijker kan worden opgehoest. Neusspray werkt ook slijmoplossend en helpt de bovenste luchtwegen vrij te houden.

Koortsverlagende geneesmiddelen kunnen de koorts helpen verlagen en zo de symptomen van het ongemak verlichten. Veel kinderartsen raden aan koortsverlagende geneesmiddelen pas te gebruiken vanaf hoge temperaturen, zoals 39 graden Celsius. Vergeet niet dat koorts een natuurlijke reactie van het immuunsysteem is en het lichaam helpt ziekteverwekkers te bestrijden. Dit is echter slechts een algemene aanbeveling en kan het advies van uw kinderarts niet vervangen.

rs virus
rs virus

Symptoombehandeling voor ernstige gevallen

In ernstiger gevallen, zoals bij baby’s en jonge kinderen of bij patiënten met bestaande longaandoeningen of hartafwijkingen, kan ziekenhuisopname nodig zijn om de symptomen te behandelen en te controleren. Externe zuurstof kan nodig zijn als er sprake is van longontsteking.


Opmerking: Het is ook belangrijk te weten dat antibiotica niet effectief zijn voor RSV-infectie. Antibiotica werken voor bacteriële infecties, maar hebben geen effect op virale infecties.


Preventieve maatregelen

Een vaccin is nog niet goedgekeurd. Alleen voor zuigelingen en kleine kinderen met een verhoogd risico bestaat de mogelijkheid van passieve immunisatie. In dat geval krijgen de jonge patiënten tijdens het RSV-seizoen elke maand een antistof toegediend.

Aangezien er geen manier is om uw kind tegen besmetting te beschermen door vaccinatie, kunnen alleen bepaalde hygiëne- en gedragsmaatregelen de kans op besmetting verkleinen. In het volgende hoofdstuk hebben we enkele tips samengesteld over hoe u uzelf en uw kind kunt beschermen.

rs virus
rs virus

Hoe kunt u uzelf en uw kinderen beschermen tegen het RS-virus?

Er zijn enkele maatregelen die u kunt nemen om uzelf en uw kinderen te beschermen tegen het RS-virus. Hier volgen enkele tips in een overzicht, die we daarna verder toelichten:


7 tips om jezelf te beschermen tegen RSV:

  1. Was regelmatig uw handen
  2. Vermijd contact met ogen, neus en mond
  3. Houd afstand van mensen met de ziekte
  4. Vermijd drukke plaatsen
  5. Ventileer regelmatig
  6. Draag een ademhalingsmasker
  7. Neem hygiënemaatregelen in acht, vooral op openbare plaatsen

1. handen wassen

U en uw kind moeten regelmatig uw handen wassen met zeep en warm water. Het virus kan op uw huid gaan zitten en via contact met slijmvliezen (ogen, neus, mond) uw lichaam of dat van uw kind binnendringen. U kunt ook anderen beschermen door regelmatige handhygiëne als u zelf besmet bent. Dergelijke maatregelen zijn vooral belangrijk tijdens het RSV-seizoen, omdat het niet ongewoon is dat infecties bij volwassenen en oudere kinderen asymptomatisch zijn en dat de betrokkenen niet merken dat ze besmet zijn. U en uw kind moeten uw handen wassen, vooral na gebruik van het openbaar vervoer en een bezoek aan openbare voorzieningen. Handen wassen voor het eten is ook belangrijk om te voorkomen dat het virus via het voedsel het lichaam binnenkomt. Handen wassen na het snuiten van de neus, hoesten of toiletbezoek is ook belangrijk om andere mensen te beschermen tegen besmetting, vooral in uw eigen huishouden.

2. Vermijd contact met slijmvliezen.

Vermijd ook het aanraken van uw ogen, neus of mond en leg uw kind uit dat het ook voorzichtig moet zijn. Het virus kan via de slijmvliezen in uw ogen, neus of mond terechtkomen en u of uw kind op die manier besmetten.

3. houd afstand

Houd afstand van mensen die ziek zijn: Als u weet dat iemand in uw omgeving een RS-virusinfectie heeft, moet u contact vermijden totdat de persoon geen symptomen van het RS-virus meer heeft. Soms is het niet mogelijk om contact met mensen die de ziekte hebben volledig te vermijden – bijvoorbeeld als u in hetzelfde huishouden woont als de persoon in kwestie. In dat geval moet u proberen een minimumafstand van ten minste één meter aan te houden. Dit geldt natuurlijk ook voor uzelf of uw kind. Als u zich ziek voelt, moet u thuisblijven en onnodig contact vermijden om te voorkomen dat u anderen besmet.

4. Vermijd drukke plaatsen

Tijdens het RSV-seizoen kan het een goed idee zijn om drukke plaatsen te vermijden. Vooral als uw kind of uzelf tot de risicogroepen behoren, heeft uw arts u waarschijnlijk toch al geadviseerd om openbare plaatsen met grote aantallen mensen te vermijden.

5. ventileren

Ventileer regelmatig. Lucht uw huis regelmatig om de lucht te verfrissen en de verspreiding van het virus te voorkomen.

6. draag een ademhalingsmasker

Draag een ademhalingsmasker. Vooral in gesloten ruimten waar de minimale afstand niet altijd kan worden aangehouden, kan een ademhalingsmasker het risico van besmetting verminderen. Dit kan een effectieve maatregel zijn om uzelf te beschermen, bijvoorbeeld als uw kind ziek is met een RSV-infectie en u hem of haar verzorgt.

7. Neem hygiënemaatregelen in acht

En last but not least: Houd u aan de hygiënemaatregelen: Houd u aan de hygiënemaatregelen in uw omgeving, vooral op openbare plaatsen zoals kinderdagverblijven, scholen of het openbaar vervoer.

RS-virus in het kort

Samengevat is het RS-virus een van de meest voorkomende infectieziekten bij kinderen. Het kan echter ook volwassenen treffen. De symptomen variëren van mild tot ernstig en kunnen ademhalingsproblemen, koorts en, minder vaak, longaandoeningen omvatten. Het is belangrijk om tijdens het RSV-seizoen te letten op symptomen bij uw kind en snel te handelen in geval van infectie. Als uw kind hoge koorts, ernstige ademhalingsproblemen of blauwe lippen heeft, moet u onmiddellijk een arts raadplegen. Meestal wordt het RS-virus behandeld door veel te drinken en te rusten. Er zijn echter ook medicijnen die de symptomen kunnen verlichten en de duur van de ziekte kunnen verkorten. Als ouder moet u op de hygiëne van uw kinderen letten en hen leren regelmatig hun handen te wassen. Ook het vermijden van nauw contact met mensen die de ziekte hebben, kan besmetting helpen voorkomen. Als uw kind ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch ziek wordt, zijn er behandelingen beschikbaar en in de meeste gevallen is uw kind na een paar dagen weer beter.

FAQ RS-virus

Hoe lang is het RS-virus besmettelijk?

Het RS-virus is meestal enkele dagen tot een week voor en na het optreden van de symptomen besmettelijk.

Wanneer is een besmetting met het RS-virus voorbij?

Een infectie met het RS-virus is voorbij als de symptomen zijn verdwenen. Dit duurt meestal enkele dagen tot een week. Bij kinderen kan de infectie iets langer duren, vooral als zij tot een van de kwetsbare groepen behoren.

Waar komt het RS-virus vandaan? (herhalen)

Het RS-virus is afkomstig van dieren en wordt van mens tot mens overgedragen, voornamelijk via druppelinfectie.

Wanneer moet ik met mijn kind naar de dokter als ik het RS-virus vermoed?

Als uw kind langere tijd (meer dan drie dagen) koorts heeft en symptomen vertoont van een ziekte van de lagere luchtwegen (bronchitis, kortademigheid, weigering om te eten), moet u een arts raadplegen.

Gerelateerde berichten