Mijn kind heeft luizen! Hoe u nu moet handelen

Vraagt u zich af wat u moet doen als uw kind luizen krijgt op de crèche? Misschien heeft u net ontdekt dat uw kind hoofdluis heeft en weet u niet wat u moet doen? Of …

Mijn kind heeft luizen! Hoe u nu moet handelen

laus
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Kinderziekten
  6. »
  7. Mijn kind heeft luizen! Hoe u nu moet handelen
Wat zijn de eerste tekenen van luizen?

De eerste tekenen van hoofdluis zijn jeuk en irritatie op het hoofd.

Zijn luizen slecht?

De luizen zelf zijn niet erg, maar de jeuk en het ongemak kunnen verontrustend zijn.

Hoe zien hoofdluizen eruit?

Hoofdluizen zijn kleine, bruine insecten die zich vasthechten aan de haarwortels van het hoofd en zich voeden met het bloed van hun gastheer.

Vraagt u zich af wat u moet doen als uw kind luizen krijgt op de crèche? Misschien heeft u net ontdekt dat uw kind hoofdluis heeft en weet u niet wat u moet doen? Of heeft uw kind jeuk aan het hoofd en vermoedt u luizen? De meeste ouders krijgen hier minstens één keer in het leven van hun kind mee te maken. In ons artikel hebben we de belangrijkste informatie verzameld, van symptomen tot diagnose en behandeling tot preventieve maatregelen.

Wat zijn hoofdluizen?

Hoofdluizen zijn kleine insecten die zich vestigen op het hoofd van mensen en zich voeden met bloed. Ze veroorzaken meestal een onaangename jeuk . Ze vormen echter geen ernstig gezondheidsrisico omdat ze geen ziekten overbrengen.

laus
luizen

Hoofdluizen komen veel voor bij kinderen. Dat komt omdat kinderen veel lichamelijk contact zoeken. Vooral in de kinderopvang, waar de kleintjes in grotere groepen bij elkaar zijn, is de kans op overdracht dus groot – de kinderen steken hun hoofden bij elkaar, knuffelen en delen voorwerpen zoals haarbanden, petten en dergelijke.

Hoofdluizen hebben zes poten en een ovaal lichaam ter grootte van een sesamzaadje. Hier vindt u afbeeldingen van de hoofdluis: kindergesundheit-info.de.

Luizen klampen zich met hun klauwen vast aan het haar en verplaatsen zich van de ene plek naar de andere om bloed te zuigen. Ze blijven dicht bij de hoofdhuid omdat ze om de paar uur moeten zuigen om niet uit te drogen.


Belangrijke informatie: De eitjes van hoofdluizen worden ook wel neten genoemd. Ze zijn meestal ongeveer 1 mm lang en ovaal van vorm. Neten zijn kleverig en kunnen niet gemakkelijk worden verwijderd, tenzij ze worden uitgekamd met een speciale luizenkam. Luizen leggen hun neten meestal achter in de nek of achter de oren. In ieder geval worden ze altijd in de buurt van de hoofdhuid gevonden.

Als je luizen of eitjes verder dan ongeveer 1 cm van de hoofdhuid vindt, kun je er meestal van uitgaan dat ze dood zijn. We zullen in dit artikel uitleggen waarom.


Na ongeveer acht dagen komen de larven uit de neten van luizen en ontwikkelen zich tot volwassen luizen, die op hun beurt eitjes leggen. Een luizenplaag kan zich dus snel verspreiden als ze niet tijdig wordt behandeld.

Hoe herken je ze? Symptomen van luizen en tekenen

Als je kind luizen heeft, is een van de duidelijkste tekenen een jeukend hoofd. Bovendien zijn luizen met het blote oog te zien. Ze zitten bij de hoofdhuid en daar kun je meestal de kleine bruinige puntjes zien. U kunt een vergrootglas gebruiken om het ongedierte gemakkelijker te vinden.

De meest voorkomende symptomen van luizen bij kinderen zijn jeuk achter in de nek en het gevoel dat er iets op het hoofd kruipt. U kunt ookrode vlekken op dehuid van uw kind zien door bijten of krabben. Soms vindt u bloedvlekken op het kussen of in petten van gekrabde luizenbeten.

laus
luizen

Als u vermoedt dat uw kind hoofdluis heeft, is het raadzaam een luizenkam te halen bij de drogist of apotheek. U moet het haar van uw kind ermee borstelen om te zien of de luizen of neten uit het haar gekamd kunnen worden. U moet dit als volgt doen:


Tip:

  • Kam eerst het haar van uw kind met een gewone haarborstel of kam.
  • Maak zijn haar nat.
  • U kunt ook conditioner aanbrengen om trekken te voorkomen.
  • Kam vervolgens het haar van uw kind in strengen minstens 2 keer van de hoofdhuid naar de uiteinden.
  • Veeg na elke streng de luizenkam uit op een vod of toiletpapier en controleer op luizen of neten.

Behandeling van hoofdluis

Als u een luizenplaag bij uw kind opmerkt, is het belangrijk om snel te handelen omdat de luizen zich snel vermenigvuldigen. Een vrouwelijke luis legt meerdere eitjes per dag.

Een bezoek aan de dokter is meestal niet nodig. U kunt de luizen zelf behandelen. Daar zijn producten voor in de apotheek. Als uw kind jonger is dan 12 jaar, betaalt de ziektekostenverzekering de producten. Meestal volstaat het uw kinderarts te bellen om het nodige recept te krijgen. De kinderarts kan u ook telefonisch meer informatie geven.

laus
luis

Er zijn verschillende methoden om hoofdluis bij kinderen te behandelen. Er zijn verschillende producten op de markt. Er zijn chemische producten die de luizen in het haar doden met insecticiden en producten met siliconenolie die de luizen verstikken.


Waarschuwing: Sommige chemische shampoos kunnen allergische reacties veroorzaken bij uw kind. Er is een verhoogd risico bij sprays, omdat het product via de luchtwegen het lichaam kan binnendringen.


Er zijn ook verschillende huismiddeltjes en kruidenmiddeltjes, maar die zijn niet goed onderzocht. Daarom kan er vanuit medisch oogpunt weinig worden gezegd over de doeltreffendheid ervan . Veel voorkomende behandelingen zijn kokosolie, extracten van de neemboom en behandelingen met azijn, mayonaise of bakolie.

Hygiënische maatregelen

Hygiënische maatregelen kunnen de luizenplaag niet bestrijden, maar ze kunnen wel helpen om ze sneller onder controle te krijgen.


Let op: De luizen en neten kunnen er niet uitgewassen worden. Ze kleven aan het haar en de neten zijn erg kleverig, waardoor ze niet gemakkelijk kunnen worden uitgewassen. Het haar van uw kind vaker wassen kan echter helpen om de jeuk te verlichten.


U moet ook het beddengoed vaker verschonen om dode dieren en bloedvlekken te verwijderen. Luizen drogen na een paar uur uit en sterven wanneer ze zich niet meer in de onmiddellijke nabijheid van de hoofdhuid bevinden. Daarom is overdracht via voorwerpen vrij onwaarschijnlijk. U kunt luizen van borstels, kammen, kussenslopen en kleding verwijderen door ze enkele uren of dagen apart te bewaren, bijvoorbeeld in een plastic zak.

Toepassing van luizenmiddelen

In de regel worden luizenmiddelen meerdere keren toegepast. Na de eerste behandeling wordt gedurende ongeveer 8-10 dagen een tweede behandeling toegepast om eventueel overlevende beestjes te doden.

Na de eerste behandeling moet u uw kind opnieuw kammen met de luizenkam om de dode diertjes en neten te verwijderen. Herhaal dit meerdere malen om te controleren of er nog beestjes in het haar zitten.

laus
luizen

Aanvullende informatie: Als u luizenneten vindt die verder dan 1 cm van de hoofdhuid verwijderd zijn, kunt u ervan uitgaan dat het alleen de lege huls is en dat de larven al zijn uitgekomen. Luizen leggen hun eitjes namelijk op 1-2 mm van de hoofdhuid en de larven komen na 8-10 dagen uit. Het haar groeit ongeveer 10 mm per maand. Lege neten vormen geen besmettingsgevaar meer. U kunt ze ook herkennen doordat ze een witachtige glans hebben.


Preventie van hoofdluis

Luizen in het haar zijn moeilijk te voorkomen omdat ze van mens tot mens worden overgedragen en kinderen sociale wezens zijn die lichamelijk contact zoeken en nodig hebben. Het is belangrijk te begrijpen dat een luizenplaag niet wordt veroorzaakt door slechte hygiëne. Ze voeden zich uitsluitend met bloed, niet met huidschilfers of huidvet. Hoewel veel ouders zich ongemakkelijk voelen als hun kinderen luizen hebben, hoef je je niet schuldig te voelen of te denken dat je iets verkeerd hebt gedaan.

Luizenplagen moeten worden gemeld. Dit betekent dat u de kinderopvang of school moet vertellen als uw kind luizen in het haar heeft. Volgens de wet moeten kinderen met luizenplaag thuis blijven totdat de luizenplaag met succes is behandeld. De belangrijkste preventieve maatregelen zijn dus al door de staat geregeld.

Anders kunt u nog enkele andere maatregelen nemen, met name de volgende:


  • Uw kind moet ook privé contact vermijden met kinderen die momenteel luizen hebben.
  • Instrueer uw kind om geen haarborstels, petten of andere persoonlijke voorwerpen te delen.
  • Als u merkt dat uw kind vaker aan zijn hoofd krabt, controleer dan het haar op luizen. Hoe eerder u ze ontdekt, hoe gemakkelijker ze te bestrijden zijn.

Een laatste blik op het onaangename onderwerp

Samengevat: hoewel hoofdluizen bij kinderen onaangenaam en vervelend zijn, vormen ze geen ernstiger gevaar voor de gezondheid. Als u een hoofdluizenplaag vermoedt, moet u snel handelen en uw kind thuis houden tot de besmetting is verholpen. Hoofdluizen zijn aangifteplichtig, dus u moet altijd de bevoegde instanties inlichten, ook al is dat onaangenaam. Kinderdagverblijven hebben er meestal ervaring mee en zullen geen verkeerde conclusies trekken over slechte hygiëne of verzorging.

FAQ Luizen

Waarom krijgen volwassenen geen luizen?

Volwassenen hebben minder kans om luizen te krijgen omdat hun hoofdhuid en haar anders zijn dan dat van kinderen en daarom minder bevorderlijk zijn voor het overleven van luizen.

Waarom vermijden luizen gekleurd haar?

Luizen vermijden geverfd haar omdat de chemicaliën in haarverf hun overleving kunnen beïnvloeden.

Kan shampoo helpen tegen luizen?

Shampoo kan de jeuk verlichten, maar het is geen doeltreffende behandeling tegen luizen.

Gerelateerde berichten