De Secret Santa gewoonte: hoe je het thuis kunt introduceren

Heb je ooit gehoord van de traditie van de Secret Santa? Als je er meer over wilt weten, ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel leggen we uit wat de traditie inhoudt, …

De Secret Santa gewoonte: hoe je het thuis kunt introduceren

wichteltür
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Ouders
  4. »
  5. De Secret Santa gewoonte: hoe je het thuis kunt introduceren
Wat is een Secret Santa deur?

Een Secret Door is een klein deurtje dat in de muur van een kamer wordt ingebouwd, zodat het lijkt alsof er een kleine Secret Santa achter woont.

Wanneer bouwt de elf zijn elfendeurtje in mijn huis?

De Secret Santa bouwt zijn deur meestal tijdens de Advent.

Wat doet de Secret Santa in mijn huis?

De elf moet in uw huis wonen en helpen. Hij bezoekt graag kinderen tijdens de advent en geeft ze cadeautjes.

Heb je ooit gehoord van de traditie van de Secret Santa? Als je er meer over wilt weten, ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel leggen we uit wat de traditie inhoudt, waar de oorsprong ligt en geven we je tips voor een succesvolle uitvoering.

De Secret Santa Door: een kerstgebruik uit Scandinavië

De Secret Santa door is een Scandinavische adventstraditie die de laatste jaren ook in Duitsland steeds populairder is geworden. Het idee erachter is dat een elfje je tijdens de advent elke dag bezoekt en een kleine verrassing achterlaat. Op 24 december heb je dan een hele verzameling verrassingen om te openen en van te genieten.

Deze traditie is dan ook bijzonder populair bij kinderen. De Secret Santa door vindt zijn oorsprong in Denemarken en Scandinavië. Er zijn daar verschillende gebruiken wat betreft de uitvoering van de Secret Santa door met Kerstmis.


Goed om te weten: In de mythologie en tradities van de Scandinavische landen spelen kobolden een belangrijke rol. Er zijn verschillende kabouters, bijvoorbeeld boekenkabouters of kerkkabouters, die verschillende hulpjes of streken uithalen en zo het leven van de mensen makkelijker en soms moeilijker maken. De kerstelf heet “Julenisse” en is bijzonder populair.


In Denemarken en Noorwegen draagt de kerstelf de korte naam “Nisse”. Het is afgeleid van het Deense woord voor Sinterklaas: Niels. Nisse laat elke dag een kleine verrassing achter, maar de huisbewoners mogen die pas op 24 december openen.

In Zweden en Finland daarentegen heten de huisgenootjes Tonttu of Tomte. Ook hier zijn er verschillen in de manier waarop de traditie van de Secret Santa deur met Kerstmis wordt uitgevoerd: Vergelijkbaar met de in Duitsland wijdverbreide adventskalender mag je hier de surprises openen zodra de elf ze heeft gebracht.

wichteltür
Geheime Kerstman deur

En als de Secret Santa is verhuisd?

Het intrekken van de Secret Santais het begin van de Secret Santa deurgewoonte. De elf wordt uitgenodigd in uw huis en op een speciale deur geplaatst. Vanaf dan laat de elf elke dag een kleine verrassing achter.

Soms bakt de elf ’s nachts stiekem kerstkoekjes en laat vaak een kleine puinhoop achter in de keuken. Kleine voetafdrukken in het meel verraden hem. Soms versiert de elf ook de kerstboom met kleine kerstballen. Er wordt ook gezegd dat er meldingen zijn van Secret Santa’s die verlanglijstjes in de brievenbus stoppen en in ruil daarvoor ’s nachts de woonkamer opruimen.


Pas op: de elf wordt vaak beschreven als ondeugend en speels. Daarom ervaren veel gezinnen dat de elf tijdens de advent soms kleine streken uithaalt. Hij vindt het bijvoorbeeld leuk om voorwerpen te verstoppen of te verwisselen. Ook helpt hij zich soms aan het speelgoed van de kinderen en laat hij een puinhoop achter die pas de volgende ochtend wordt opgemerkt.


Op 24 december verhuist de elf weer. Je kunt een kleine afscheidsceremonie voor de elf voorbereiden. Uiterlijk nu kunnen de verzamelde surprises geopend worden.

De Secret Santa gewoonte thuis uitvoeren

De laatste jaren is de traditie van de Secret Santa met Kerstmis steeds meer verspreid geraakt. Vooral in de Verenigde Staten is deze traditie sterk vercommercialiseerd. Daardoor zijn er nu veel Secret Santa sets te koop die alles bevatten wat je nodig hebt om de traditie thuis uit te voeren. Veel online winkels bieden ook Secret Santa sets aan.

De Secret Santa-traditie biedt echter ook veel ruimte voor creatieve expressie. Vooral met kinderen kan dit een leuke prekersttraditie zijn. DIY-ideeën zijn wijdverbreid op het internet. Je kunt met je kinderen een heel verhaal rond het elfje verzinnen en voor de kleine huisbezoeker koken, bakken en knutselen voor alles wat het waard is.

wichteltür
Geheime Kerstman deur

Het is bijzonder geschikt om tijdens de kerstperiode de elfjes in de kamer van de kleintjes te laten intrekken. Plaats hiervoor het Secret Santa-deurtje in de kinderkamer boven een plint. Je kinderen zullen heel blij zijn als ze ’s morgens beseffen dat de elf actief is geweest en ze niets hebben gemerkt – ook al sliepen ze in dezelfde kamer! Een Secret Santa-deur in de kinderkamer is echter ook moeilijk uit te voeren, omdat je ’s nachts de kamer binnen moet sluipen zonder je kinderen wakker te maken. Je kunt het beste van tevoren een verhaaltje bedenken om aan je kinderen te vertellen, voor het geval ze je betrappen bij het naderen van de geheime deur in de kinderkamer ;).

No products found.

4 tips voor een harmonieus samenleven met de Secret Santa

Tips voor ouders om de Secret Santa-traditie thuis in te voeren: Wil je deze traditie ook thuis invoeren? Hier zijn een paar tips voor je:


Overzicht: 4 tips voor een stressvrije uitvoering van de Secret Santa traditie:

  1. Plan vooruit!
  2. Geef je kinderen uitleg over de Secret Santa deur!
  3. Veel plezier met de uitvoering! Minder is meer!
  4. Secret Santa neemt soms een dagje vrij!

Plan vooruit: Bedenk welke verrassingen je elke dag wilt geven en haal alles wat je daarvoor nodig hebt.

Leg de Secret Santa-traditie uit aan uw kinderen: Vooral als uw kinderen de traditie nog niet kennen, moet u hen aan het begin van de Secret Santa-traditie uitleg geven en de regels duidelijk maken. Als u bijvoorbeeld hebt besloten dat de surprises alleen op 24 december geopend mogen worden, houd u daar dan aan. Dit bespaart uw kinderen frustratie. Het is gemakkelijker voor hen om mee te doen als ze weten wat ze kunnen verwachten.

wichteltür
kerstman deur

Wat telt is het plezier en niet de perfecte uitvoering: de traditie mag niet ontaarden in stress. Beter minder dan te veel, zodat je van de traditie kunt genieten. Als je bijvoorbeeld niet van knutselen houdt, zijn Secret Santa sets een goed idee. Combineer de Secret Santa traditie met dingen die voor jullie allemaal makkelijk zijn.

Erhoeft niet elke dag iets te gebeuren: Kleine Nisse kan een dag of twee pauze nemen. Dan zijn er verschillende verrassingen op dag 3 ;). Nisse verrast met kleine dingen! Het hoeft niet elke dag een nieuw speeltje te zijn! Soms is een walnoot, een foto of een nieuw krijtje genoeg. Bedenk hoe je de traditie realistisch en zonder stress kunt uitvoeren.

wichteltür
kerstman deur

10 tips voor de uitvoering van de Secret Santa-traditie

Het internet staat vol ideeën en nu zijn er zelfs knutselboeken met leuke ideeën over het onderwerp Secret Santa deuren. Hieronder hebben we een paar suggesties voor je op een rijtje gezet over hoe je de Secret Santa-deurtraditie kunt uitvoeren.

1 Een welkom van de Secret Santa

Als Tomte is ingetrokken, verwelkomt hij het gezin met een briefje waarin hij zich voorstelt. Op deze manier kunt u de traditie ook op een speelse manier aan uw kinderen introduceren en in de welkomstbrief uitleggen waarom het elfje nu bij u woont en wat hij allemaal doet.

2 Een ladder voor de kabouterdeur

Als je plinten erg hoog zijn, kun je een klein laddertje voor de elf maken, bijvoorbeeld van het hout van een ijslollystokje. De Secret Santa deur wordt dan boven de plint bevestigd.

3 Secret Santa-koekjes

Als je graag kerstkoekjes bakt met je kinderen, is het een goed idee om kleine koekjes te bakken voor hun Secret Santa.

wichteltür
Geheime Kerstman deur

4 cadeaus van de Secret Santa en voor de Secret Santa

Kinderen vinden het erg leuk om de Secret Santa een cadeautje te geven. Wat dacht je van een klein boekje of een kussentje voor de Secret Santa?

5 De geheime kerstman stuurt een kaart uit Groenland

Zelfs elfen willen een dagje pauze. De elf kondigt dit meestal aan, zodat de kinderen hem niet te veel missen. Als hij dan op vakantie is, stuurt hij een kaartje, in Secret Santa formaat natuurlijk.

6 Maak een tekening voor de elf

Laat je kinderen een tekening maken voor de Secret Santa, bijvoorbeeld van een mandarijn of een kaars. De kinderen zetten het plaatje ’s avonds voor de deur van de Secret Santa – en de volgende ochtend heeft de Secret Santa het plaatje geruild voor een echt voorwerp.

wichteltür
Secret Santa deur

7 Het sneeuwde voor de Secret Santa deur

Met een beetje bloem en een zeef kun je het voor de deur van de Secret Santa laten sneeuwen. Dit is vooral spannend voor kinderen als ze kleine voetafdrukken van de elf in de sneeuw ontdekken.

8 De elf heeft zijn muts verloren

Als uw kinderen ’s morgens opstaan, vinden ze een mutsje op de ontbijttafel. Ze zullen blij zijn en het mutsje naar de deur van de Secret Santa brengen.

9 Schoenen voor de geheime kerstman

Misschien vinden uw kinderen iets in hun speelgoed dat ze aan de Secret Santa kunnen geven? Bijvoorbeeld een paar poppenschoenen of een jasje? Trouwens, de grootte van de elf staat niet vast in de Scandinavische mythologie; uw elf kan elke grootte hebben, van vingergroot tot kindergroot.

10 De elf pakt zijn koffer

Op 24 december verhuist de elf weer. Dan moeten u en uw kinderen afscheid nemen van de elf. Om het vertrek aan te kondigen zet de elf de avond tevoren zijn koffer voor de deur. Uw kinderen kunnen een afscheidscadeautje op de koffer leggen. Wat dacht u van een pinda als tussendoortje?


Voordelen en nadelen van de Secret Santa gewoonte op een rijtje

Tot slot hebben we enkele voor- en nadelen van de uitvoering van het gebruik op een rijtje gezet. Ze moeten u helpen beslissen of een Secret Santa deur past in uw pre-kerstseizoen.

VoordelenNadelen
+ Stimuleert de verbeelding– Relatief tijdrovend om de eerste keer uit te voeren
+ Kinderen zijn actief betrokken– Er moeten cadeaus worden gekocht
+ kan met veel of weinig moeite worden uitgevoerd– Sterke commercialisering

En tot slot: prettige kerstdagen en veel plezier met uitproberen!

Zoals we u hopelijk hebben laten zien, is de Secret Santa-traditie een prachtige manier om de adventstijd op te fleuren en de anticipatie op Kerstmis te vergroten. Met een beetje planning en creativiteit kunt u de traditie ook gemakkelijk thuis toepassen en samen met uw gezin van de adventstijd genieten.

Wij van de redactie vinden de Secret Santa deur zelfs nog iets leuker dan de klassieke adventskalender, omdat je de kinderen heel mooi bij de traditie kunt betrekken en je eigen verhaal kunt verzinnen rond de Secret Santa. Het gebruik opent immers veel ruimte voor je eigen creativiteit en fantasie. Veel plezier dus en fijne kerstdagen!

FAQ geheime kerstman deur

Hoe wordt de Secret Santa deur aan de muur bevestigd?

De Secret Santa deur kan aan de muur worden bevestigd met dubbelzijdig plakband of kleine spijkers.

Wat zit er eigenlijk achter het Secret Santa deurtje?

Wat een vraag, achter het Secret Santa deurtje zit natuurlijk het kamertje van de Secret Santa waar hij cadeautjes inpakt, koekjes bakt en overdag uitrust.

Gerelateerde berichten