Voogdij voor vaders: dit zijn uw rechten en plichten

Het gezagsrecht geeft de vader het recht om belangrijke beslissingen voor het kind te nemen en ook om op alle plaatsen informatie te ontvangen. Ook zonder gezag heeft de vader een omgangsrecht, dat zelfs bij …

Voogdij voor vaders: dit zijn uw rechten en plichten

Wenn Väter das Sorgerecht bekommen
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Ouders
  4. »
  5. Voogdij voor vaders: dit zijn uw rechten en plichten
  • Het gezagsrecht geeft de vader het recht om belangrijke beslissingen voor het kind te nemen en ook om op alle plaatsen informatie te ontvangen.
  • Ook zonder gezag heeft de vader een omgangsrecht, dat zelfs bij wet is geregeld ten behoeve van het kind.
  • In het geval van een echtpaar is het gezag automatisch na de geboorte. Bij een ongehuwd paar moet de vader eerst het gezag aanvragen.

Het gezag voor vaders is ook na een echtscheiding of scheiding van tafel en bed niet onbelangrijk – vooral voor het kind. Zonder gezag kan de vader veel beslissingen niet nemen of beïnvloeden en krijgt hij ook geen informatie in noodgevallen (met artsen bijvoorbeeld).

In deze gids leggen we uit welke rechten en ook plichten het gezag voor vaders inhoudt en wat het omgangsrecht betekent als er geen gezag is.

1. voogdij voor vaders is niet altijd automatisch

Als een echtpaar bij de geboorte van het kind niet met elkaar getrouwd is, hebben de vaders niet automatisch het gezag over het kind. Als de vader het gezag wil aanvragen, moet een gezagsverklaring worden ingevuld. Als een echtpaar daarentegen getrouwd is, gaat het gezag automatisch over op de vader of de getrouwde echtgenoot.

Voordelen van het aanvragen van voogdij voor vaders:

  • De ouders kunnen gezamenlijk beslissingen nemen (vooral als het kind ernstig ziek is, kan dit nuttig zijn).
  • Beide ouders krijgen informatie als er iets mis is met het kind (school, artsen, enz.).
  • Zelfs na een scheiding is de vader er nog steeds en verantwoordelijk voor zijn kind (wat veel kinderen zekerheid geeft).

2. het omgangsrecht hoeft niet in strijd te zijn met het gezagsrecht voor vaders.

Wat houdt het omgangsrecht in?

Omgangsrecht betekent dat de vader (of moeder) zonder gezag het kind toch mag zien en er contact mee mag hebben.

Als de vrouw bijvoorbeeld het alleenrecht heeft gekregen, kan de vader toch een omgangsrecht hebben. Aangezien dit in het belang van het kind is, voorziet de wet zelfs in een bezoekrecht of in de mogelijkheid voor de vader om tijd met zijn kind door te brengen. Dit moet – als er geen gewelddadige redenen zijn die zich daartegen verzetten – ook in het belang van de moeder zijn.

De kans dat een vader zonder toestemming van de moeder, bijvoorbeeld na een scheiding in Duitsland, met succes zijn omgangsrecht kan afdwingen, is dan ook groot.

Omgangsrecht Recht op omgang
Er is recht op contact met het kind, maar er mogen geen belangrijke beslissingen worden genomen (bijvoorbeeld schoolkeuze). Maakt het mogelijk alle beslissingen voor het kind te nemen.
Helaas betekent omgangsrecht ook dat de persoon geen informatie krijgt (bijvoorbeeld over artsen). Bij een minderjarig kind krijgt de voogd het volledige recht op informatie.

3. gedeeld gezag betekent dat beide ouders evenveel voor het kind moeten zorgen – ook financieel.

kleines maedchen spielt mit vater
Als ouders de voogdij delen, zijn de kinderen vaak gelukkiger.

Als er geen sprake is van gezamenlijk gezag maar van gedeeld gezag, moeten de ouders rekening houden met een aantal punten. Zo is er de optie van het alternerend model. Beide ouders hebben dezelfde verantwoordelijkheden, plichten en ook rechten. Het kind woont afwisselend bij de moeder en de vader voor dezelfde periode.

Voor- en nadelen van het alternerend model

  • Beiden hebben dezelfde rechten om dingen met het kind te doen, maar ook om informatie te ontvangen (bv. school of dokter).
  • De sociale contacten kunnen door beide ouders in gelijke mate worden bevorderd, ook al gebeurt dat onafhankelijk van elkaar.
  • Op die manier ervaart zelfs een buitenechtelijk kind niet de verlating van de vader, maar kan het van zijn jeugd genieten met beide ouders.
  • Voor alleenstaanden is het vaak gemakkelijker om na de geboorte van een kind weer professioneel aan de slag te gaan als niet de hele zorg voor het kind nodig is.
  • Als een van de ouders in het buitenland wil gaan wonen, kan gedeelde voogdij erg moeilijk zijn (vooral bij verhuizing naar verre steden).
  • Als een van de partners niet voor het kind zorgt, kan vaak alleen met behulp van een advocaat het alleenrecht voor de vader worden aangevraagd.
  • Dit vereist duidelijke verplichtingen van beide ouders om zich aan de overeengekomen afspraken te houden.

4. Hulp van de familierechtbank en Bureau Jeugdzorg indien nodig bij meningsverschillen tussen de ouders.

Indien een van de ouders het gezag aan de ander wil ontnemen, moeten de redenen daarvoor zeer duidelijk zijn en met een verzoekschrift aan de familierechter worden afgedwongen. De verplichtingen voor niet-huwelijkse paren met gezamenlijk gezag zijn identiek aan die voor gehuwde paren. Bij geschillen over opvoeding, onderwijs of dure aankopen en verblijfsrecht kan vaak alleen de familierechter helpen. Beslissingen worden altijd in het voordeel van het kind genomen.

Tip: Als een paar ongehuwd is en weigert elkaar te helpen, kan bijvoorbeeld Bureau Jeugdzorg vaak bemiddelen en met ondersteuning ingrijpen.

5 Belangrijke vragen en antwoorden

Vader zonder gezag: Wat mag hij doen?

vater spielt mit tochter
Ook zonder gezag mag een vader zijn kind zien – dat bevordert niet alleen de hechting, maar vaak ook de sociale ontwikkeling.

Als er geen rechten zijn voor de vader door gezamenlijk gezag, heeft hij toch een omgangsrecht. Uiteraard is hij ook wettelijk verplicht alimentatie te betalen. Een vader zonder gezag maar met omgangsrecht mag ook bepalen wat het kind eet, speelt of ontmoet gedurende de tijd dat hij bij het kind is.

Foto’s van het kind zijn ook toegestaan, mits ze niet openbaar worden gebruikt.

Wat mag de vader zonder gezag niet doen?

Het is nu duidelijk welke rechten hij heeft als hij geen gezag heeft. Maar deze rechten hebben grenzen: zo mag de vader zijn kind niet het contact met de moeder ontzeggen of het kind meenemen op vakantie of naar het buitenland in het algemeen zonder toestemming van de moeder.

Hoe vaak het kind zien zonder gezag maar met omgangsrecht?

Mann in der kueche beim einraeumen
Hoe vaak een vader zijn kind mag zien is niet voorgeschreven, maar als hij het kind wil zien, moet hij daarvoor zorgen – ook voor de tijd dat het kind bij hem is.

Als de vader geen gezag heeft maar wel omgangsrecht, is het aan de ouders zelf om te bepalen hoe vaak een vader zijn kind mag zien. Idealiter vinden de ouders een wederzijds aanvaardbare oplossing. Er zijn geen wettelijke vereisten. Als een echtpaar het niet eens kan worden, kan de familierechter helpen.

In principe moet je niet bang zijn om hulp van buitenaf in te schakelen. Soms lopen ex-partners zo vast dat eenvoudige oplossingen niet meer samen gevonden kunnen worden.

Vader zonder gezag: Hoeveel kinderbijslag kan hij fiscaal claimen?

Zolang de vader aan zijn onderhoudsplicht voldoet, kan hij aanspraak maken op de helft van de kinderbijslag volgens het halfverdelingsprincipe.

Gerelateerde berichten