Wat zit er achter de kerstman en waarom moeten kinderen in hem geloven?

De kerstman is niet meer weg te denken uit de adventstijd, maar hij blijft omstreden. Sommigen zien hem als een heilige, voor sommigen is hij slechts een reclamefiguur voor suikerwater, en anderen beschouwen hem als …

Wat zit er achter de kerstman en waarom moeten kinderen in hem geloven?

weihnachtsmann
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Ouders
  4. »
  5. Wat zit er achter de kerstman en waarom moeten kinderen in hem geloven?
Waar komt het verhaal van de Kerstman vandaan?

Het verhaal van de Kerstman gaat zeer waarschijnlijk terug tot Sint Nicolaas.

Wie zit er achter de kerstman?

Sint Nicolaas was de bisschop van Myra in het huidige West-Turkije. Een aantal verhalen beschrijft zijn liefdadigheid voor kinderen.

Hoe is de kerstman in de kersttraditie gekomen?

De dag van Sinterklaas is eigenlijk 6 december. In sommige landen brengt hij dan de cadeautjes. Door de vermenging van verschillende lokale tradities is zijn verschijning toen verschoven naar eerste kerstdag.

De kerstman is niet meer weg te denken uit de adventstijd, maar hij blijft omstreden. Sommigen zien hem als een heilige, voor sommigen is hij slechts een reclamefiguur voor suikerwater, en anderen beschouwen hem als een instrument van de zwarte pedagogie. Hier vindt u alles wat u moet weten over de oorsprong van de kerstman, waarom het goed is dat kinderen in hem geloven en wat u kunt doen om te helpen.

Van de kerstman tot de kerstman

De legende van de kerstman is een diepgewortelde traditie die zich gedurende vele eeuwen en culturen heeft ontwikkeld. De oorsprong van de kerstman gaat terug tot de heilige Nicolaas van Myra, een bisschop in de 4e eeuw na Christus in de Romeinse provincie Klein-Azië. Sint Nicolaas stond bekend om zijn vrijgevigheid en daden van barmhartigheid, vooral voor kinderen in nood.

De kerstman is een van de bekendste figuren van de kersttijd en een onmisbaar onderdeel van de kerstcultuur. Maar wie is de kerstman en hoe is hij dit symbool geworden?

Late Oudheid en Middeleeuwen

Sint Nicolaas was een man wiens leven werd gekenmerkt door vriendelijkheid en vrijgevigheid. Er wordt gezegd dat hij arme gezinnen financieel hielp en geschenken achterliet voor hun kinderen. Hij zou arme meisjes goud hebben gegeven om te trouwen en weeskinderen uit de slavernij hebben gered.

Deze daden hebben hem een speciale plaats in de harten van veel mensen bezorgd en hem tot beschermheilige van kinderen en zeelieden gemaakt. Zijn herdenkingsdag op 6 december werd een belangrijke feestdag en zijn legende verspreidde zich in de loop der tijd over heel Europa.

weihnachtsmann
Sint Nicolaas wordt beschouwd als de beschermheilige van kinderen.

De kerstman in de moderne tijd

Wie de Kerstman vandaag de dag is, is het resultaat van een lang proces waarin verschillende gebruiken zich met elkaar hebben vermengd. Met de verspreiding van het christendom en de groei van de legende van Sint Nicolaas ontwikkelden zich ook verschillende gebruiken en tradities rond zijn herdenking. In Noord-Europa werden deze tradities gecombineerd met die van de Noorse god Odin, wiens optocht door de hemel geschenken aan kinderen bracht. Dit gebruik is in de loop der tijd steeds veranderd.

De Amerikaanse cultuur veranderde de tradities en gebruiken rond Sinterklaas verder en vestigde de kerstman als de symbolische geschenkenbrenger. Naarmate de Amerikaanse cultuur zich over de wereld verspreidde, werd de kerstman een wereldwijd bekende figuur en een belangrijk onderdeel van de kerstcultuur.


Opmerking: Het is niet waar dat de kerstman is uitgevonden door Coca-Cola. Het frisdrankbedrijf liet zich inspireren door de reeds bestaande figuur, maar gaf er een eigen interpretatie aan.


De kerstman in Duitsland

In Duitsland wordt de kerstman traditioneel gevierd op 6 december, de dag van Sinterklaas. Op deze dag zetten veel kinderen hun schoen voor de deur zodat de kerstman ze kan vullen. Ook scholen en kinderdagverblijven krijgen vaak bezoek van de man in de rode jas. De traditie van het zetten van schoentjes is een belangrijk onderdeel van de Duitse kerstcultuur en wordt van generatie op generatie doorgegeven. Het staat symbool voor de hoop op cadeaus en het wachten op de komst van de Kerstman.

Naast Sinterklaas vieren veel families in Duitsland ook de kerstman op 24 december. Op deze dag brengt hij cadeautjes. De laatste decennia heeft de figuur van de kerstman ook zijn invloed gehad op de Duitse economie.

Het kerstseizoen is een van de belangrijkste winkeltijden van het jaar en bedrijven gebruiken het idee van de kerstman om hun producten te promoten en de verkoop te stimuleren. Kerstmarkten in heel Duitsland bieden een verscheidenheid aan kerstcadeaus en versieringen om de feestvreugde te verhogen.

Kinderen moeten in de kerstman geloven

Elk gezin kent het probleem: jaar na jaar wordt het moeilijker om de kinderen ervan te overtuigen dat de kerstman bestaat. Dit roept de vraag op of men überhaupt moeite moet doen.

weihnachtsmann
Voor jongere kinderen is de wereld vol magie…

Sommigen beweren dat de fictie van de kerstman kinderen in verwarring brengt en hen later in de problemen kan brengen wanneer zij ontdekken dat hij niet echt is. Anderen beweren echter dat het idee van de kerstman belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen en het culturele erfgoed.

Een argument voor het geloof in de Kerstman is dat hij kinderen een positief idee geeft van geven en empathie. Van wie de Kerstman is, kunnen kinderen leren dat het goed is om geschenken aan anderen te geven.

Een ander argument is dat de legende van de Kerstman deel uitmaakt van het culturele erfgoed en daarom belangrijk is voor kinderen. Kinderen kunnen leren hoe belangrijk tradities zijn voor de identiteit en cultuur van een samenleving en kunnen delen in de vreugde en verwondering die veel mensen met Kerstmis voelen.

Anderzijds zijn er ook argumenten tegen het geloof in de kerstman. Eén argument is dat het voor kinderen verwarrend kan zijn om erachter te komen dat hij niet echt is. Kinderen kunnen zich bedrogen voelen en hun vertrouwen in volwassenen verliezen.

Bovendien kan de kerstman sommige kinderen ook bang maken. Een grote, dikke man die weet of ze goed zijn of niet en ’s nachts het huis binnenkomt – dat is ook een beetje eng. Het verhaal met de roede en de sinistere Knecht Ruprecht draagt ook bij aan de griezelfactor. Die griezelfactor komt ook voort uit het feit dat de kerstman traditioneel een opvoedkundige functie vervult.


Belangrijke opmerking: wie braaf is geweest krijgt cadeautjes, wie dat niet is geweest moet het doen met kolen of wordt zelfs in de zak gestopt. Veel mensen kennen dergelijke uitspraken uit hun eigen jeugd. Voor kinderen betekent dit echter angst en onzekerheid. Daarom is het voor alle betrokkenen beter om af te zien van de “goed of slecht?”-lijst. De Kerstman blijft toch wie hij is. Ook omdat geschenken niet gekoppeld mogen worden aan wederkerigheid, anders zouden het geen geschenken zijn.


weihnachtsmann
De Kerstman moet niet overkomen als iemand waar kinderen bang voor moeten zijn.

Leuk weetje: Niet overal in Duitsland is het erg als de Kerstman kolen achterlaat. Tijdens de economische crisis van de jaren twintig stopten veel mijnwerkers in het Ruhrgebied kolen in de sokken van hun kinderen omdat de waarde stabiel bleef ten opzichte van de inflatie. Je moet tenslotte altijd verwarmen.


Uiteindelijk kan de Kerstman deel uitmaken van het leven van een kind. Voor kinderen is de wereld vol magie en mysterie. Dat kan een tijdje zo blijven, want de magie vervaagt vrij snel. De meeste kinderen geloven niet meer in de kerstman als ze naar de basisschool gaan.

De kerstman in huis halen


Er zijn een paar dingen die je kunt doen om het kerstseizoen magisch te maken:

  • Houd tradities in ere
  • Verhalen vertellen
  • Magische momenten creëren
  • Open en eerlijk communiceren

weihnachtsmann
Ouders kunnen veel doen om de kersttijd spannend en magisch te maken.

Allereerst is het belangrijk een omgeving te creëren die vol vreugde en opwinding voor Kerstmis is. Dit kan kinderen helpen de magie van Kerstmis en het geloof in de Kerstman te ervaren. Een manier om dit te doen is bestaande tradities in stand te houden, zoals het ophangen van kerstkousen of het schrijven van een brief aan de Kerstman.

Verhalen en boeken over de kerstman kunnen ook helpen om het geloof in hem te versterken. Kinderen kunnen deze verhalen lezen en ervan genieten om hun verbeelding en opvattingen te ontwikkelen.

No products found.

Ouders kunnen ook magische momenten creëren door voor kleine verrassingen te zorgen, zoals voetafdrukken in de sneeuw of speciale cadeautjes die onder de kerstboom liggen. Misschien woont het hulpje van de Kerstman wel achter een Secret Santa-deur?

Als kinderen vragen hebben over de kerstman, is het belangrijk dat ouders open en eerlijk met hen communiceren en hun een realistisch antwoord geven dat hun ideeën respecteert. Het is belangrijk om kinderen aan te moedigen hun eigen relatie met de Kerstman en Kerstmis te bepalen, in plaats van hen onder druk te zetten om in een bepaald idee te geloven.

Ten slotte moet het geloof in de Kerstman een bron van vreugde en inspiratie zijn die kinderen aanmoedigt om vriendelijkheid en mededogen in hun leven te beoefenen. Het is een kans voor kinderen om de magie en schoonheid van Kerstmis te ervaren en hun eigen ideeën over geven en delen te ontwikkelen.

Wanneer de magie vervaagt

In de loop van de eerste jaren van de basisschool worden de meeste kinderen steeds sceptischer over de kerstman. Dat komt deels doordat ze over het algemeen ouder worden en dingen in twijfel beginnen te trekken, maar ook doordat ze op school in contact komen met kinderen die zelf niet meer in de kerstman geloven.

weihnachtsmann
Wanneer de kinderen niet meer in de kerstman geloven, is het tijd om zelf de gebruiken te creëren.

Dit is hoe u moet reageren als uw kind niet langer kan worden overtuigd van het bestaan van de Kerstman:

  • Acceptatie:
  • Communicatie
  • Voortzetting van tradities
  • Creatie van nieuwe herinneringen
  • Complicatie

Wanneer kinderen ontdekken dat de Kerstman een verzonnen figuur is, kan dat voor hen een teleurstelling zijn. Ouders kunnen in dit geval op verschillende manieren reageren, afhankelijk van de omstandigheden en de leeftijd van het kind. Eén manier is om het kind aan te moedigen de magie en betovering van Kerstmis op een andere manier te beleven.

U kunt praten over welke tradities vooral belangrijk zijn, zoals het maken van kerstkaarten of het zingen van kerstliederen. Een andere manier is het kind te betrekken bij de planning en voorbereiding van de festiviteiten, zodat het deel uitmaakt van het proces.

Een andere aanpak kan zijn om het kind aan te moedigen zelf cadeaus te maken of te geven. Zo kan hij/zij leren dat Kerstmis niet alleen draait om het ontvangen van cadeaus, maar ook om het brengen van vreugde aan anderen.

En als er een jonger broertje of zusje is voor wie de Kerstman nog heel reëel is, kun je het oudere kind bij het complot betrekken en hem of haar aanmoedigen het jongere kind nog een tijdje in de Kerstman te laten geloven. Het oudere kind zal dan extra trots zijn en er veel moeite voor doen.

Oud, maar niet achterhaald

Ondanks de commerciële focus van het kerstseizoen blijft de figuur van de Kerstman een belangrijk onderdeel van de kersttradities. Kinderen en volwassenen over de hele wereld wachten elk jaar op de Kerstman en zijn cadeautjes, en de legende van de Kerstman wordt nog steeds van generatie op generatie doorgegeven.

Daarnaast heeft de figuur van de Kerstman ook een positieve invloed op de gemeenschap. Het idee dat iedereen een beetje vreugde en vriendelijkheid in de wereld kan brengen, inspireert veel mensen om goed te doen tijdens de kersttijd en daarna.

Al met al blijft de legende van de kerstman een van de belangrijkste en meest geliefde tradities van de kersttijd, die generaties mensen heeft geïnspireerd en nog steeds inspireert.

FAQ over de kerstman

Hoe oud is de kerstman?

Historici geloven dat Sinterklaas tussen 270 en 286 na Christus is geboren.

Is de Kerstman getrouwd?

In veel recente films en verhalen is de Kerstman getrouwd en heeft hij een gezin.

Waar woont de Kerstman?

De hedendaagse popcultuur plaatst zijn woonplaats meestal op de Noordpool of in het noorden van Scandinavië.

Gerelateerde berichten