- Doekluiers zijn milieuvriendelijker dan wegwerpluiers, maar ze vergen ook meer zorg en tijd omdat ze regelmatig moeten worden gewassen. Bovendien moet je voldoende luiers hebben als je ze niet elke dag wilt wassen.
- Wegwerpluiers zijn bijzonder praktisch voor op reis, omdat ze gemakkelijk weg te gooien zijn en vaak een betere bescherming tegen lekken bieden, maar ze zijn in vergelijking veel duurder.
- Er bestaat niet zoiets als de juiste luier. Sommige ouders combineren de voordelen van beide soorten luiers: wegwerpluiers voor onderweg en stoffen luiers voor thuis. Aangezien elk type luier zijn voor- en nadelen heeft, moeten ouders kiezen wat ze het prettigst vinden.
Wegwerpluiers zijn hygiënischer, terwijl stoffen luiers milieuvriendelijker zijn. Beide luiermodellen hebben voor- en nadelen, dus de keuze is vaak niet eenvoudig.
In dit verslag lichten we de voor- en nadelen van zowel stoffen als wegwerpluiers toe, geven we praktische tips en laten we zien waarom het soms de moeite waard kan zijn om beide luiermodellen te gebruiken.
Inhoudsopgave
1. stoffen luiers zijn milieuvriendelijker en besparen geld
Lakenluiers van bijvoorbeeld katoen zijn niet alleen bijzonder aangenaam voor de huid, maar zijn nu ook in alle kleuren verkrijgbaar. Kleurrijk, met bloemen en als je een beetje talent hebt, kun je gewoon je eigen stoffen luierset naaien. Ze zijn milieuvriendelijk omdat enerzijds een grote hoeveelheid afval kan worden vermeden, de stoffen luiers bij het tweede kind (of dat van de beste vriendin?) opnieuw kunnen worden gebruikt en ze alleen voor reiniging in de wasmachine hoeven.
Een nog onconventionelere manier is het gebruik van een eenvoudige wollen doek. Deze kan rond het kind worden gevouwen, zodat de sluitingen (die er al zijn) net zo gemakkelijk kunnen worden gesloten als die van een kant-en-klare stoffen luier. Op lange termijn bespaart het gebruik van stoffen luiers of katoenen doeken veel geld in vergelijking met wegwerpluiers.
Voor- en nadelen van stoffen luiers
- Milieuvriendelijk alternatief voor plastic wegwerpluiers.
- Kosten minder (ondanks wassen).
- Zelf te naaien.
- Kan ook gebruikt worden voor een tweede kind.
- Op reis kan het onhandig zijn als de volle doekluier na het verschonen lange tijd vervoerd moet worden.
- Er moeten voldoende stoffen luiers zijn als je ze niet elke dag wilt wassen.
1.1 Doekluiers goed schoonmaken: zo doe je dat
Nieuwe luiers wassen
Als je stoffen luiers hebt gekocht, moet je ze wassen voordat je ze voor het eerst gebruikt. Dit betekent: doe ze gewoon in de normale was en laat ze één keer reinigen om eventuele resten van het fabricageproces te verwijderen (dit leidt vaak tot irritatie).
Lakenluiers kunnen samen met normaal wasgoed (bijvoorbeeld het ondergoed van de ouders) worden gewassen. Zo kan de wasmachine gevuld worden, wat nog meer energie bespaart.
Grove resten in de luier moeten voor het wassen worden verwijderd (tenzij een bamboe wegwerpinlegger wordt gebruikt). De luiers kunnen vervolgens worden gewassen met normaal wasmiddel in het kookwasprogramma (temperatuur afhankelijk van de verschillende soorten stof).
Om te drogen hangen de stoffen luiers in de zomer gewoon op het waspaard in de zon (milieuvriendelijke optie) of anders in de droger.
1.2 Zijn stoffen luiers onpraktisch voor dagelijks gebruik? Niet noodzakelijk!
Natuurlijk is de stoffen luier onpraktisch voor onderweg. Wegwerpluiers zijn overtuigender, maar er zijn nu ook inleggers van milieuvriendelijke bamboe voor stoffen luiers. Deze inleggers van biologische bamboe worden in de stoffen luier gestopt, absorberen de uitwerpselen van de pasgeborene en kunnen vervolgens net zo gemakkelijk worden weggegooid als de klassieke wegwerpluier. De bamboe-inleggers zijn verkrijgbaar als wegwerpinleggers en als herbruikbare inleggers.
Wegwerpluiers zijn hygiënischer en nemen vaak beter vocht op.
Wegwerpluiers zijn nog steeds een van de populairste luiers voor het verschonen van pasgeborenen. Ze zijn er in verschillende maten, zijn gemakkelijk te gebruiken, zelfs voor ouders die voor het eerst een luier gebruiken, en als u niet per se de dure merkluiers wilt kopen, kunt u goedkope alternatieven vinden in discountwinkels.
https://www.youtube.com/watch?v=r5vnpD7fK_g
Maar wegwerpluiers hebben ook hun voor- en nadelen. Ze absorberen goed, houden de billen droog en bieden een zeer veilige bescherming tegen doorlekken, vooral ’s nachts. Maar de nadelen zijn niet te versmaden:
- Met wegwerpluiers produceren ouders veel afval tijdens de eerste jaren van de baby.
- Luieren kan een procedure worden als de baby de luier niet goed om krijgt omdat hij steeds pijn krijgt.
- Ouders moeten uitproberen welke maat de juiste is. Er zijn grote verschillen in maten en pasvormen tussen merken, en stoffen luiers passen in vergelijking gemakkelijker.
- Wegwerpluiers zijn duur. Zelfs als ouders alleen goedkope wegwerpluiers gebruiken, lopen de kosten na verloop van tijd op tot een aanzienlijk bedrag.
Doekluiers | Wegwerpluiers |
---|---|
Milieuvriendelijk. | Bijzonder praktisch voor dagelijks gebruik. |
Zelf te maken. | Duurder dan stoffen luiers. |
Bamboe wegwerpluiers zijn praktisch voor op reis. | Bieden meestal een betere bescherming tegen lekkage. |
Baby’s krijgen minder vaak pijn dan bij plastic luiers. | Ook verkrijgbaar als speciale waterdichte zwemluiers. |
3. Wegwerpluiers versus stoffen luiers: De “ene juiste” luier bestaat niet
.
Of het nu gaat om stoffen luiers of wegwerpluiers: Er bestaat niet zoiets als de ene juiste luier. Sommige ouders geven de voorkeur aan dit type vanwege de bijzonder praktische voordelen van wegwerpluiers, terwijl andere ouders pasgeborenen van meet af aan alleen met stoffen luiers willen verschonen. Wat betreft milieubescherming is de aanbeveling meestal dat het gebruik van stoffen luiers beter, duurzamer en uiteindelijk ook goedkoperis.
Als je echter geen wegwerpbare bamboe-inleggers voor je doekluier wilt kopen als je onderweg bent, is een wegwerpluier veel prettiger.
Wegwerpluiers versus stoffen luiers:Beide soorten luiers hebben hun voor- en nadelen, dus alle ouders kunnen alleen voor zichzelf beslissen of ze liever doekluiers of wegwerpluiers gebruiken. Niemand mag worden veroordeeld voor zijn keuze, want ondanks hun duurzaamheid zijn stoffen luiers aanzienlijk onderhoudsintensiever (en kosten ze tijd). Er is dus geen goed of fout.
4 Belangrijke vragen en antwoorden
4.1 Wonderbillen: gebruik ik de verkeerde luier?
Net als veel andere jonge ouders zijn ouders van baby’s met pijnlijke billetjes snel onzeker of misschien de verkeerde luierkeuze is gemaakt. Als de billetjes bij een wegwerpluier voortdurend pijn doen of zelfs onder de uitslag zitten, kan het de moeite waard zijn om over te stappen op een (vooral huidvriendelijke) stoffen luier.
Een pijnlijke onderkant kan ook de oorzaak zijn als de luier niet vaak genoeg wordt verschoond en de onderkant daardoor voortdurend nat is (ongeacht of er een stoffen of wegwerpluier wordt gebruikt). Het vaker verschonen van de luier kan dus de oplossing zijn.
Tip: Bij twijfel is het de moeite waard om met je verloskundige of een (ervaren) moeder te praten. Vooral jonge ouders zien in het begin veel kleine dingen over het hoofd.
4.2 Hoe lang dragen baby’s luiers?
Sommige kinderen kunnen op 2-jarige leeftijd al aan de bel trekken als ze “moeten”. Maar dit is geen maatstaf. Ouders melden vaak dat hun kinderen pas op 4-jarige leeftijd volledig luiervrij werden. Vroeg oefenen kan de moeite waard zijn, want uiterlijk als het kind naar de dagopvang gaat, moet het zijn eigen stoelgang kunnen controleren.