Een gezin stichten: Belangrijke overwegingen vooraf

Wanneer en of mensen een gezin stichten hangt af van verschillende factoren: De partner moet geschikt zijn, de financiën moeten kloppen en de potentiële ouders moeten klaar zijn voor de taak en de bijbehorende verandering …

Een gezin stichten: Belangrijke overwegingen vooraf

Vater und Mutter mit Baby
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Voor de zwangerschap
  6. »
  7. Een gezin stichten: Belangrijke overwegingen vooraf
Wanneer moet ik een gezin stichten?

Het antwoord op deze vraag hangt af van uzelf, uw partner en uw levenssituatie – maar vooral van de vraag of u een eigen gezin wilt.

Wat is de ideale leeftijd om ouders te worden?

Ook deze vraag kan niet algemeen worden beantwoord, want elke mogelijke leeftijd heeft voor- en nadelen.

Welke invloed heeft het hebben van een gezin op uw financiën?

Sterk. U zult kosten hebben die u voorheen niet had, maar u hoeft geen andere kosten meer te dragen. De staat steunt jonge gezinnen ook financieel.

Wanneer en of mensen een gezin stichten hangt af van verschillende factoren: De partner moet geschikt zijn, de financiën moeten kloppen en de potentiële ouders moeten klaar zijn voor de taak en de bijbehorende verandering in het leven. Waar je vooraf aan moet denken, lees je hier.

1. sociale omstandigheden hebben een sterke invloed

Als u een gezin wilt stichten, bent u misschien al een paar jaar ouder dan bijvoorbeeld uw eigen grootouders of overgrootouders. Veranderingen in de maatschappij zijn van invloed op deze wens: Liefdeshuwelijken hebben lang de overhand gehad over schijnhuwelijken.

Vrouwen willen ook carrière maken en niet uitsluitend afhankelijk zijn van hun echtgenoot. Deze video geeft een goed overzicht van de veranderingen in het verlangen naar huwelijk en kinderen:

https://www.youtube.com/watch?v=Pq9ljSivqMs

2. er is geen perfecte leeftijd om een gezin te stichten

Sommige mensen pleiten ervoor om zo jong mogelijk ouders te krijgen. Anderen vinden het beter dat paren de tijd nemen met gezinsplanning. Over het algemeen heeft niemand gelijk, want beide opties hebben voor- en nadelen.

2.1 Jonge ouders zijn energieker en onzekerder

junge Eltern auf dem Sofa, Kinder spielen auf dem Boden
Jonge ouders kunnen zich gemakkelijk inleven in hun kinderen.

Biologisch gezien zijn vrouwen het meest vruchtbaar tussen de 20 en 24 jaar. Daarna neemt de curve langzaam af. Vanaf 35 jaar wordt zwanger worden bemoeilijkt. Jonge moeders hebben ook een sterker moederinstinct. Zij kunnen er beter mee omgaan als de baby hen ’s nachts wakker houdt en vinden het gemakkelijker om de overgang naar het gezinsleven te maken.

Anderzijds zijn er ook onzekerheden, vooral op jonge leeftijd: Veel jongeren hebben hun beroepsopleiding nog niet afgerond of hebben nog geen werkervaring opgedaan. Voor hen is het moeilijker om later aan het beroepsleven te beginnen. Ze kunnen ook het gevoel hebben dat ze iets missen vanwege de baby.

2.2 Oudere ouders zijn relaxter, maar hebben een biologisch nadeel

lächelndes Paar mit einer Ärztin
Oudere stellen met een kinderwens hebben soms medische ondersteuning nodig.

Voor paren die op latere leeftijd een gezin willen stichten, lukt een zwangerschap vaak niet meteen. Dat komt niet alleen doordat het aantal vrouwelijke eicellen afneemt: Ook het sperma van mannen is minder talrijk. Deze ontwikkeling vindt echter meestal enkele jaren later plaats dan bij vrouwen – als man een gezin willen stichten op 40-jarige leeftijd is meestal geen probleem.

Bovendien komen zwangerschapscomplicaties en geboorteafwijkingen vaker voor bij vrouwen die al wat ouder zijn. Beide ouders zijn ook minder flexibel: als ze erg gewend zijn geraakt aan een bepaalde levensstijl, kan het voor hen moeilijk zijn om hun weg te vinden in de nieuwe routine.

Oudere ouders daarentegen hebben veel ervaring en gaan met veel dingen rustiger om. Zij zijn meestal al lang bezig met het krijgen van kinderen en hebben zich goed voorbereid op hun nieuwe taak.

Zij hebben vaak stabiele relaties en kennen elkaar goed. Financieel staan ze er meestal beter voor dan de jonge stellen en ze hebben minder problemen om na het ouderschapsverlof hun weg terug naar het werk te vinden. Het gevoel iets te missen is bij hen niet wijdverbreid.

3. Ze moeten een gezin stichten als ze er allebei klaar voor zijn.

Paar spricht über die Zukunft
Als je misschien een gezin wilt stichten, moet je over veel dingen uitgebreid praten.

Zo is er geen ideale leeftijd voor een huwelijk en/of kinderen. In plaats daarvan moeten beide partners er klaar voor zijn. Daartoe zouden jullie beiden een paar vragen voor jezelf moeten beantwoorden:

  • Zijn we het zo eens in onze waarden dat we ons kind met gezond verstand kunnen opvoeden?
  • Weten we dat we op elkaar kunnen vertrouwen, zelfs in stressvolle en moeilijke tijden?
  • Kan ik me mijn partner voorstellen als de moeder of vader van mijn kind?
  • Voel ik me financieel zeker genoeg om een kind te krijgen?
  • Kan ik het krijgen van een kind nu combineren met mijn carrièreplannen?
  • Ben ik bereid mijn leven ingrijpend te veranderen en mijn eigen behoeften ondergeschikt te maken aan die van mijn kind?
  • Hoe vinden we ruimte voor onze relatie als we kinderen krijgen?

Pak belangrijke kwesties van tevoren aan: Hoe ga je de nieuwe taken verdelen? Wie doet welk werk, wanneer en hoe lang?

Hoe plannen jullie beiden het ouderschapsverlof, en wie gaat wanneer weer aan het werk? Dit laatste punt heeft uiteindelijk zelfs gevolgen voor de hoogte van uw pensioen – u zult hier waarschijnlijk extra voorzieningen moeten treffen. Maak vooraf duidelijk hoe kinderopvang geregeld kan worden. Vraag ook aan andere familieleden of zij bereid zijn regelmatig te helpen.

Opmerking: grootouders zijn vaak bereid om te helpen bij de zorg voor de kinderen, maar neem dit niet als vanzelfsprekend aan!

4. financiën zijn belangrijk als je een gezin wilt stichten

Een kind is een zegen, maar het kost ook geld. Daarom moet je overwegen of je in je huidige situatie wel een gezin moet stichten. In eerste instantie klinkt daterger dan het is: zelfs heel jonge gezinnen waar de baby niet gepland was, kunnen meestal wel rondkomen.

Maar u heeft ook een bepaalde levensstandaard en wilt uw kind iets kunnen bieden. Bovendien kunnen zwangerschappen tegenwoordig dankzij diverse anticonceptiemethoden worden voorkomen tot het juiste moment daar is. Je kunt dus eerst even rekenen.

4.1 Sommige kosten vallen weg, andere komen erbij

In de eerste levensjaren van hun kinderen geven jonge ouders vaak dingen en ervaringen op die vroeger belangrijk voor hen waren: Ze gaan nauwelijks meer samen uit eten, gaan niet meer op lange vakanties, feesten niet meer in clubs. Er is meestal ook geen tijd voor dure hobby’s. Zo besparen ze geld dat ze vroeger zouden hebben uitgegeven.

Baby zwischen Babysachen
De kosten die kinderen maken veranderen in de loop der jaren.

Anderzijds zijn er verschillende kosten voor het kind: Naast voeding, medicijnen en kleding en de complete babyuitrusting hebben kinderen ook speelgoed nodig.

Later is er de uitrusting voor de kleuterschool of crèche en de school. Alleen al de kleding voor het onophoudelijk groeiende kind vormt een niet onaanzienlijk bedrag. Kosten voor hobby’s, clubs en schoolreisjes worden in de loop der jaren verdere posten op de kostenlijst.

Met kind(eren) heb je ook meer woonruimte nodig dan als stel. Veel gezinnen met kinderen willen een eigen huis als zekerheid in plaats van in een huurwoning te blijven wonen. In dit geval, of voor andere aankopen zoals een gezinsauto, moet je op zoek gaan naar goedkope leningen als je die nodig hebt. U kunt deze bijvoorbeeld vinden bij smava.

4.2 De staat steunt jonge gezinnen

De staat steunt gezinnen met kinderen op verschillende manieren. Zo zijn kinderen over het algemeen via hun ouders verzekerd tegen ziektekosten. Ook is er

  • Kinderbijslag
  • Zwangerschapsuitkering voor werkende vrouwen
  • Ouderschapsuitkering voor wie minder dan 30 uur per week werkt
  • Belastingaftrek voor kinderen

Alleenstaande ouders en mensen met een laag inkomen hebben nog recht op andere vormen van steun, zoals kindertoeslag, huursubsidie of voorschotten op alimentatie. U kunt ook samen met uw partner uitzoeken welk belastingklassenmodel voor u het voordeligst is.

Tip: Doe de betreffende aanvragen zo vroeg mogelijk – na de geboorte van het kind heeft u andere dingen aan uw hoofd!

Gerelateerde berichten