Langzaam leven, Slow Family of Slow your life – al deze dingen leiden tot een vertraagd dagelijks leven. Bewust dingen doen om mindfulness in je leven te brengen.
In het algemeen is het altijd nuttig om bepaalde dingen in te plannen en deze afspraak te behandelen als elke andere afspraak. Neem het jezelf echter niet kwalijk als alles niet volgens plan verloopt, want ook dat is niet erg, zolang je in principe niet te weinig tijd hebt voor de mooie momenten die een groot deel van het ouderschap zouden moeten uitmaken.
Het is nuttig als je elke dag, niet alleen in het weekend, even de tijd neemt om iets mindfuls te ervaren. Deze ontspanning kan heel goed samen met kinderen worden toegepast om de verbondenheid met elkaar te versterken.
Het leven kan behoorlijk hectisch zijn, zodat het niet altijd gemakkelijk is om ons te concentreren op de essentiële dingen. Toch zijn het juist die dingen die lang in ons geheugen blijven hangen en ons beïnvloeden.
Niet alleen kinderen maar ook volwassenen herinneren zich meestal nog jaren een bewust meegemaakt fietstochtje, terwijl het laatste seizoen van de huidige favoriete serie meestal alweer vergeten is tegen de tijd dat de volgende door Netflix en co. voorgestelde serie amper begonnen is.
Dit is precies waar het boek Slow Family over gaat, dat we in ons artikel onder de loep nemen. Ook bekijken we hoe een meer ontspannen leven kan worden gecombineerd met het moderne dagelijkse leven.
[button] Klik hier om het boek te bestellen [/button].
Inhoudsopgave
Wat betekent het concept Slow Family?
Stress en hectiek zijn aspecten die het dagelijks leven van veel mensen in Duitsland bepalen. Keer op keer blijkt uit enquêtes dat volwassenen, maar ook kinderen, zich overweldigd en lusteloos voelen. Interessant is dat minder stress niet betekent dat je daadwerkelijk minder gedaan krijgt. Veeleer speelt het bewuste zelfbewustzijn een grote rol en moeten er momenten worden gevonden waarop we volledig in een bepaalde taak kunnen opgaan.
Het boek Slow Family – Seven Ingredients for a Simple Life with Children van Nicola Schmidt en Julia Dibbern verscheen in 2016 en heeft sindsdien veel mensen geïnspireerd. Concreet gaat het over vertragen en bewust beleven van het dagelijks leven en ook weekenden en vakanties met het gezin.
Om dichter bij een definitie van de Slow Family te komen, zou die er misschien als volgt uit kunnen zien:
De term Slow Family beschrijft een opvoedingsconcept dat zich richt op mindfulness en een vertraagde dagelijkse routine in de interactie tussen ouders en kinderen. De auteur van het gelijknamige boek is ervan overtuigd dat bewust leven helpt om te genieten van het gezinsleven.
Het moet echter heel duidelijk zijn dat de definitie niet gaat in de richting van op de bank liggen en samen series kijken. In plaats daarvan ligt de nadruk op een actief gezinsleven waarin veel waarde wordt gehecht aan de natuur.
Tip: Als u in de stad woont en het leven van het hele gezin zich daar afspeelt, zullen veel tips u helpen. Kinderen die in het dorp opgroeien zijn meestal al geoefend in het meer belang hechten aan zelfs de kleinere dingen in de natuur. Af en toe hebben kinderen echter behoefte aan uitleg van hun ouders.
2 Is een motto als Slow Family te verzoenen met de realiteit van het leven vandaag?
Druk is een last:
Als het een keer niet lukt om het geplande uitje te doen, kwel jezelf dan niet met een slecht geweten. Het maakt deel uit van het Slow Family-concept dat niet alles perfect hoeft te gaan, want soms is minder meer.
Traag zijn is zeker een kwaliteit die bijna niemand waardeert. Maar gelukkig gaat het volgens de definitie van het Slow Family concept niet om niets doen of extra tijd nemen voor een bepaalde taak. Er moet juist tijd zijn om met het hele gezin samen op excursie te gaan in het bos of om een fietstocht te plannen gevolgd door een picknick.
Dit zijn precies de dingen die kinderen en volwassenen zo mogelijk met al hun zintuigen moeten beleven om hun eigen energiereserves te vullen. Gaandeweg groeit de gevoeligheid voor het milieu en het verlangen om de natuur te behouden.
Soms betekent dit echter ook dat men sommige dingen moet weglaten om andere dingen te kunnen realiseren. Niet alles is mogelijk. Dit zou echter niet veranderen, ook al had je 2, 3 of 4 uur meer tijd per dag.
Zelfs met vele uren meer tijd zou je niet elke hobby kunnen uitoefenen, regelmatig vrienden ontmoeten, tijd doorbrengen met je gezin en overigens succesvol zijn in je werk. Maar als je je daar eenmaal bewust van bent geworden, zal het makkelijker voor je zijn om afscheid te nemen van deze of gene (minder belangrijke) activiteit om bewust iets anders te beleven.
Deze momenten hoeven overigens niet altijd veel tijd in beslag te nemen, maar kunnen heel gemakkelijk worden geïntegreerd in het dagelijks leven, ook als de tijd lijkt te versnellen.
Een netwerk van vrienden en familie is in dit verband ook nuttig. Ook hier verzamelen kinderen ervaringen die in hun geheugen gegrift blijven. Dat kan zijn appelpannenkoeken bakken met oma of een dam bouwen met vrienden.
Tip: Wees je ervan bewust dat je niets mist, maar juist iets wint.
3. op welke gebieden kan het concept worden toegepast?
In principe kan het Slow Family-concept worden uitgebreid tot bijna alle gebieden van het leven. Baby’s en kinderen leren automatisch hun weg te vinden in het gezin en de stress van hun ouders op te vangen.
Daarom is het des te belangrijker zo vroeg mogelijk tegenmaatregelen te nemen om latere problemen te voorkomen. De volgende tips moeten u helpen meer uit uw eigen leven te halen:
- Neem elke dag de tijd om eilandjes van rust te creëren. 10 minuten is beter dan niets.
- Overweeg of alle geplande activiteiten en hobby’s echt belangrijk zijn. Dit is een snelle manier om wat tijd te besparen.
- Probeer aan activiteiten deel te nemen met al je zintuigen. Voel bijvoorbeeld het gras onder je voeten als je op blote voeten loopt of ruik aan verschillende planten in het bos.
- Gebruik je tijd voor actieve ervaringen. In tegenstelling tot je bezighouden met je smartphone, tablet of tv, blijven deze activiteiten beter in je geheugen hangen.
In een blog (de Sigikid blog) vind je een interview met Julia Dibbern, een van de twee auteurs van het boek Slow Family.
Omdat het boek inmiddels enkele jaren oud is, kun je het ook tweedehands kopen of alvast een leesvoorbeeld bekijken om een eigen indruk te krijgen van de schrijfstijl.
4. koop het boek of luisterboek direct
No products found.