Baby huilen: hoe ouders kunnen omgaan met huilen

Wanneer echtparen voor het eerst ouders worden, staan ze voor veel uitdagingen. Omgaan met een pasgeborene kan soms behoorlijk vermoeiend en zenuwslopend zijn. Vooral als de baby huilt, bereiken veel moeders en vaders snel hun …

Baby huilen: hoe ouders kunnen omgaan met huilen

schreiendes baby
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Ouders
 4. »
 5. Onderwijs voor kinderen
 6. »
 7. Baby huilen: hoe ouders kunnen omgaan met huilen
Waarom huilen baby’s?

Voor baby’s is huilen de enige manier om zich verstaanbaar te maken. Door te huilen drukken ze hun behoeften uit, die dan zo snel mogelijk verpleegd moeten worden.

Is het goed om baby’s te laten huilen?

Als baby’s huilen, hebben ze in de eerste plaats behoefte aan veiligheid en nabijheid. Daarom moet u de behoeften van uw baby serieus nemen en niet negeren. Als het huilen van de baby op je zenuwen werkt, kun je ook een koptelefoon opzetten terwijl je voor je kind zorgt.

Wordt babygehuil beschouwd als geluidsoverlast?

Nee, babygehuil wordt beschouwd als normaal lawaai dat de buren moeten verdragen. Er zijn echter grensgevallen waarbij bijvoorbeeld een huurverlaging mogelijk is.

Wanneer echtparen voor het eerst ouders worden, staan ze voor veel uitdagingen. Omgaan met een pasgeborene kan soms behoorlijk vermoeiend en zenuwslopend zijn. Vooral als de baby huilt, bereiken veel moeders en vaders snel hun grenzen.

Hoewel babyhuilen volkomen normaal is, kan het op den duur voor ouders een beproeving van de zenuwen worden. We leggen uit waarom baby’s huilen en hoe je ze op deze momenten het beste kunt kalmeren. Tot slot geven we u informatie over of en in hoeverre babygehuil in Duitsland als ordeverstoring wordt beschouwd.

[button]Vroegtijdig luisteren naar huilen met een babyfoon[/button]

1. huilen is de enige manier voor baby’s om te communiceren.

verzweifelte mutter bei ihrem schreienden baby am bettchen
Het is allesbehalve gemakkelijk voor ouders om het gehuil van een baby te interpreteren
.

Pasgeboren baby’s huilen in het begin niet alleen heel vaak, maar ook heel hard. Volgens onderzoekers kan babygehuil een volume bereiken van wel 120 decibel. Ter vergelijking: een cirkelzaag produceert een volume van ongeveer 100 decibel.

Het is dus geen wonder dat babygehuil ouders irriteert en soms zelfs gek maakt. We moeten ons nu echter realiseren dat huilen de enige manier is waarop baby’s kunnen communiceren. Ze kunnen zich laten horen en onmiddellijk de aandacht van hun ouders krijgen.

Vooral nieuwe ouders hebben in het begin moeite om de reden van het huilen te herkennen. Zij vragen zich af wat hun kind wil als het voortdurend huilt.

2 Aanhoudend babygehuil kan verschillende oorzaken hebben

Huilbaby’s

Het is volkomen normaal dat baby’s veel huilen en krijsen. Maar als een baby ten minste drie weken lang, meer dan drie dagen per week meer dan drie uur huilt, is het per definitie een huilbaby. Als overrompelde ouders hulp nodig hebben, kunnen ze naar een huilkliniek gaan.

Zoals gezegd is de betekenis van huilen voor ouders niet altijd helemaal duidelijk. Omdat een baby bijzonder behoeftegericht is, huilt hij meestal als hij iets nodig heeft.

Hieronder geven we de meest voorkomende redenen waarom baby’s huilen. Bovendien krijgt u aanwijzingen over welk soort huilen voor welke behoefte kan staan.

 • Honger: Pasgeborenen willen ongeveer om de twee tot drie uur gevoed worden. Flesmelk duurt meestal iets langer. Baby’s die honger hebben, maken dat kenbaar door steeds harder te huilen. Ze smakken ook op hun lippen en zuigen op hun vinger of vuist. Ze zoeken naar manieren om op iets te zuigen om hun honger te stillen.
 • Moe: Een baby kan door de vele indrukken al na korte tijd overprikkeld raken en daardoor moe worden. Toch kan hij in deze opgewonden toestand niet in slaap vallen. Een licht gejank verandert in zeer korte tijd in een luid gehuil. Bovendien is er voortdurend knipperen, gapen en roeien met de armen.
 • Verveling: Piepen, janken of gillen komt ook vaak voor als een kind erg wakker is en bezig gehouden wil worden. Hij is rusteloos en woelt en draait in zijn bedje.
 • Angst: Harde geluiden, felle kleuren of plotselinge bewegingen – baby’s zijn erg schrikachtig, vooral in de eerste levensweken. Ze beginnen te huilen uit angst en stoppen pas als ze denken dat ze veilig zijn in de armen van hun ouders.
 • Pijn: Buikpijn is een veel voorkomende reden voor een baby om te huilen. Meestal is het vooral winderigheid waardoor het buikje hard en bol wordt. Een kreet van pijn is de meest intense van alle kreten en is meestal zeer hoog en doordringend.

3. baby kalmeren vs. laten huilen – hoe ouders kunnen omgaan met huilende baby’s

mutter beruhigt ihr baby
Geef je baby liefde en geborgenheid door lichaamswarmte.

Het is niet verwonderlijk dat huilen op den duur vervelend is. Veel ouders vragen zich daarom uit wanhoop af wat ze kunnen doen om op de een of andere manier aan het volume te ontsnappen. De wanhoop kan zo groot zijn dat ouders hun kinderen door elkaar schudden om eindelijk rust te krijgen.

Schud uw baby in geen geval. Dit creëert zoveel kracht dat deze actie grote gevolgen kan hebben voor de gezondheid van uw kind. In het ergste geval kan dit fataal zijn. In 2017 is hierover een campagne gestart in Berlijn.

Om beter met de situatie om te gaan is het helemaal niet verwerpelijk om een koptelefoon te dragen. Wel is het belangrijk dat je je kind blijft verzorgen. Je brengt namelijk automatisch je eigen stemming over op je kind. Als u onrustig bent, kunt u uw kind niet vragen te kalmeren. Geef je kind het gevoel van nabijheid, liefde en geborgenheid. Soms kan een liedje ook kalmerend werken.

Toch denken veel ouders dat ze niets kunnen doen om hun baby rustig te krijgen. Maar kun je de baby ergens neerleggen en gewoon laten huilen? Een pasgeborene in deze situatie aan zijn lot overlaten is geen goede methode. Een huilende baby betekent dat een kind hulp nodig heeft en het liefst getroost wil worden.

Als u het niet alleen redt, moet u op deze momenten hulp krijgen van grootouders, familieleden of dierbare vrienden. Zo krijgt u wat ruimte en tijd om te ontspannen.

4. Het geluid van kinderen telt niet als geluidsoverlast

teddybaer mit einem gerichtshammer
Normaal babygehuil telt wettelijk niet mee als geluidsoverlast.

Als baby’s voortdurend en op vol volume huilen, kan dat niet alleen de ouders storen, maar ook de mensen in de directe omgeving. Dit geldt vooral als u en uw kind in een huurwoning of in een flatgebouw wonen.

Sommige buren voelen zich zo gestoord dat ze ’s nachts niet meer kunnen slapen en overdag dus uitgeput zijn. Maar wat gebeurt er dan? Welke rechten hebben de betrokkenen? Wordt het huilen van een baby beschouwd als ordeverstoring?

Babygehuil behoort tot kinderlawaai in juridische zin. Het gaat om natuurlijk lawaai dat niet kan worden uitgeschakeld en ook niet kan worden beperkt tot bepaalde momenten van de dag. In principe moeten de buren met dit geluid leven.

Er zijn echter ook grensgevallen waarin het babygehuil onaanvaardbare proporties aanneemt. In die gevallen kan een huurverlaging van toepassing zijn. In het ergste geval kan de huurovereenkomst worden opgezegd. In principe staat echter het welzijn van het kind voorop.

5 Vroegtijdig luisteren naar huilen met een babyfoon

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten