Apps voor peuters: hoe nuttig zijn ze en welke worden aanbevolen?

Over apps voor jonge kinderen lopen de meningen uiteen. Terwijl sommige ouders de smartphone zien als een goede bezigheid voor de kleintjes als ze onderweg zijn, demoniseren anderen technologie en media voor jonge kinderen. In …

Apps voor peuters: hoe nuttig zijn ze en welke worden aanbevolen?

kleines mädchen spielt am smartphone
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Kinderen
  4. »
  5. Vrije tijd
  6. »
  7. Apps voor peuters: hoe nuttig zijn ze en welke worden aanbevolen?
Vanaf welke leeftijd kunnen kinderspel-apps worden gebruikt?

In principe zijn de meeste apps sowieso pas gericht op kinderen van drie jaar. Vanaf de kleuterschool kunnen vooral leer-apps of eerste logica-spelletjes nuttig zijn voor kinderen. De duur van het spel moet beperkt blijven tot een korte tijd.

In welke situaties kunnen apps voor peuters worden gebruikt?

Natuurlijk mogen apps voor peuters geen gewoonte worden om het kind bezig te houden. Wel kan de smartphone of tablet gebruikt worden tijdens een lange reis.

Wat zijn de voordelen van betaalde apps?

Betaalde apps zijn vrij van reclame. Ze zijn ook met meer liefde ontworpen en bieden kinderen meestal meer te ontdekken en te leren.

Over apps voor jonge kinderen lopen de meningen uiteen. Terwijl sommige ouders de smartphone zien als een goede bezigheid voor de kleintjes als ze onderweg zijn, demoniseren anderen technologie en media voor jonge kinderen. In het volgende artikel bespreken we in hoeverre apps voor peuters zinvol zijn en presenteren we enkele succesvolle educatieve spelletjes.

[button]Studies over de mediaconsumptie van kinderen[/button]

1. spelletjes voor kinderen op Android en iOS: hoe zinvol is het?

Smartphone voor het kind
Als je het kind tijdens een autorit bezig wilt houden met apps voor peuters, hoef je je eigen toestel niet weg te geven. Gebruik gewoon een afgedankte smartphone van jezelf of van een vriend. De meeste apps werken offline, maar op de lange termijn en uiterlijk vanaf de basisschool kunnen goedkope prepaidtarieven voor gebruik onderweg lonend zijn.

Feit is dat de smartphone voor veel tieners en volwassenen een onmisbaar onderdeel van het dagelijks leven is geworden. Dat hoeft echter niet voor kinderen te gelden.

Het onderwerp mediaconsumptie en mediacompetentie op kleuterleeftijd is momenteel onderwerp van verhit debat. Terwijl sommigen vinden dat kinderen zo vroeg mogelijk met digitale media in aanraking moeten komen, zijn critici tegen het gebruik van digitale media voordat ze naar school gaan.

Maar zoals bij veel publieke discussies is er ook hier geen zwart of wit. Uiteindelijk hangt het altijd af van het individuele geval.

Enerzijds maakt het uit wanneer, hoe lang en hoe vaak jonge kinderen in contact komen met digitale media. In ons aparte artikel zijn we hier dieper op ingegaan.

Ten tweede hangt het af van wat de kinderen precies spelen op de smartphone of tablet. Naast apps die uiteraard geen hoge educatieve waarde hebben, zijn er nu ook veel nuttige apps voor kinderen waarbij de kleintjes hun eerste vormen, kleuren of letters leren.

2. apps voor kinderen: we hebben deze gratis aanbevelingen voor je

Wat vroeger de Gameboy of de Tamagotchi was, is nu de smartphone. Steeds meer app-ontwikkelaars breiden hun assortiment uit met educatieve spelletjes die geschikt zijn voor kinderen.

Ook al zijn behendigheidsspelletjes of ingewikkelde logica-spelletjes nog niet weggelegd voor het driejarige jongetje of meisje, er zijn nu heel wat verschillende leer-apps die je kind niet alleen iets te kijken geven, maar ook helpen de eerste kennis op te doen.

2.1 Ballon Pop! Knal kleurrijke ballonnen kapot en leer tegelijkertijd

Het eerste spel dat we u willen voorstellen is gratis beschikbaar voor Android en iOs. Het is geschikt voor kinderen vanaf drie jaar.

Balloon Pop App Icon

Het spel heeft verschillende spelmodi. In de eenvoudige spelmodus, die ook geschikt is voor heel jonge kinderen, hoef je alleen maar op de kleurrijke ballonnen te tikken die op het scherm rondzweven om ze te laten knallen voordat je het spelscherm weer verlaat.

Daarnaast heeft het spel ook spelmodi waarin het kind het ABC, de eerste kleuren of de cijfers van 1-20 kan leren door op de bijbehorende ballonnen te tikken. Dit maakt het spel bijzonder geschikt voor kinderen vlak voor of in de kleuterleeftijd.

Extra modi kunnen worden vrijgespeeld voor een paar euro. De in-app aankopen zijn beschermd tegen de nieuwsgierige vingers van de kleintjes door een rekenopdracht.

2.2 App voor kleuters: leren over dieren, instrumenten en fruit

app icon von app fuer kleinkinder

De volgende app is direct getiteld “App voor peuters”. Daar kunt u een modus voor uw kind kiezen, bijvoorbeeld dieren, vruchten, meubels, instrumenten en nog veel meer. Dan verschijnen er verschillende plaatjeskaarten met schattige tekeningen van de voorwerpen en dieren. Door op een van de plaatjes te klikken verschijnt een foto van het voorwerp of dier met het bijbehorende geluid.

In een andere modus verschijnen vier fotokaarten en vraagt de stem van een verteller bijvoorbeeld: “Waar is de eend?”. Het kind moet nu de juiste foto van het dier kiezen.

Helaas zijn alleen de dieren gratis te spelen in de app. De volledige versie moet gekocht worden voor €3,49.

2.3 App voor peuters: leuke animaties en geluiden

app icon von app fuer die kleinsten

Vergelijkbaar met de app voor peuters werkt de app voor de jongste kinderen. Ook hier kunnen kinderen leren over verschillende dieren, instrumenten en voertuigen. Je kunt de app met boerderijdieren gratis spelen, maar de volledige versie kost je ook €3,49.

In tegenstelling tot de app voor peuters, verleidt deze app niet met mooie foto’s van de dieren en voorwerpen, maar maakt hij de ogen van kinderen groter met schattige animaties .

Ook hier is er een modus waarin het kind het juiste dier of voorwerp moet kiezen.

2.4 Dieren Geheugenspel

app icon von animals memory game

Vooral op lange autoritten is het minder handig om populaire kinderspelletjes zoals memory mee te nemen. Ook in de trein heb je niet altijd de ruimte om het spelbord op te zetten.

Daarom raden wij de app “Dieren Memory Spel” aan. Hier heeft de kleuter de taak om verschillende fotokaarten met dierenmotieven bloot te leggen en geleidelijk de paren te ontdekken. In de gemakkelijke spelmodus moet het kind 3 paren vinden, in de medium 6 en in de moeilijke 10.

De app is gratis, maar de advertenties kunnen worden verwijderd door een aankoop te doen.

Alle door ons gepresenteerde apps zijn even geschikt voor jongens als voor meisjes.

3. voordeel van betaalde apps

We waren geneigd om u in ieder geval gedeeltelijk gratis apps voor te stellen, maar het ware aanbod van apps voor peuters wordt pas duidelijk als u bereid bent een paar euro uit te geven.

De spelletjesfabrikant Ravensburger biedt bijvoorbeeld een breed scala aan apps voor peuters om mee te spelen, te leren en plezier te hebben. Ook betaalde luisterboeken en interactieve e-books leggen kinderen met behulp van bekende jeugdfiguren zoals Raupe Nimmersatt de wereld uit of sussen hen in slaap.

Naast het grotere aanbod en de meestal liefdevoller vormgegeven spelletjes hebben betaalde apps het voordeel dat ze volledig vrij zijn van reclame. Er wordt altijd flink gehuild als de peuter op de advertentie heeft geklikt en het spel ineens niet meer zichtbaar is.

Bovendien zijn niet alle apps met in-app aankopen apart beveiligd, zodat het kind per ongeluk een of andere spelwereld voor geld zou kunnen vrijspelen.

Verstandige apps voor kinderen zijn meestal al voor €2-3 te koop.

4 Tablets voor kinderen: nuttig of niet?

Tablets voor kleuters voor schooltijd zijn twijfelachtig. Bovendien moet je de tijd die je met de digitale moetjes doorbrengt sterk beperken.

Bovendien zijn er nu tablets voor kleuters waarop al verschillende gratis spelletjes zijn voorgeïnstalleerd. Met deze speciale tablets voor kinderen kunt u ook de duur van het spel vooraf regelen.

Het voordeel van deze apparaten ligt vooral in de gebruiksvriendelijkheid, die speciaal is afgestemd op de behoeften van kinderen. Maar ook hier is de aanschaf vóór de schoolinschrijving twijfelachtig.

Als alternatief zijn er nu apps voor de iPad of uw eigen Android-tablet waarmee u het apparaat in een kindermodus kunt zetten.

5. tips voor het juiste gebruik van digitale media bij jonge kinderen

klines mädchen im streichelzoo
Jonge kinderen moeten ervaring en kennis opdoen in de echte wereld.

Ook al zijn game-apps voor kinderen natuurlijk leuk voor ze, je moet ervoor zorgen dat het spelen op de tablet of smartphone geen gewoonte wordt voor de kleintjes .

Er zijn tegenwoordig veel nuttige apps voor kinderen, maar het is belangrijk, vooral voor jonge kinderen, dat ze hun omgeving ontdekken en dingen in de echte wereld leren kennen. Daarom moeten kinderapps slechts sporadisch worden gebruikt, bijvoorbeeld tijdens lange autoritten of in het vliegtuig.

Daarom adviseren wij om apps voor peuters vanaf 1 jaar nog taboe te houden. Kleuters daarentegen kunnen hun eerste ervaringen met digitale media opdoen. De duur van het gebruik moet echter sterk gereguleerd worden.

6 Studies over de mediaconsumptie van kinderen

No products found.


No products found.


No products found.

Gerelateerde berichten