Baby Blues: Alles over de huilende dagen na de geboorte

Tijdens de hele zwangerschap wachten aanstaande ouders koortsachtig op het moment dat hun kind eindelijk het levenslicht ziet. Maar tijdens de eerste uren en dagen wordt het lichaam overspoeld met zoveel hormonen dat er in …

Baby Blues: Alles over de huilende dagen na de geboorte

baby blues
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Na de zwangerschap
 6. »
 7. Baby Blues: Alles over de huilende dagen na de geboorte
Waarom schommelen gevoelens na een bevalling?

Na de geboorte van een baby past het lichaam van een vrouw zich snel aan, zodat er een daling van de hormonen optreedt. De veel lagere concentratie van de hormonen progesteron en oestrogeen heeft een sterk effect op de gemoedstoestand van een vrouw. Meestal duurt het echter maar een paar dagen voordat de hormoonspiegels zich weer reguleren.

Wat is het verschil tussen de babyblues en een postnatale depressie?

De babyblues is een volkomen natuurlijke reactie op de hormonale verandering. Er is geen speciale behandeling nodig en uiterlijk na 10 dagen verdwijnen de symptomen. Een postnatale depressie daarentegen is ernstiger en moet, afhankelijk van het geval, ambulant of klinisch worden behandeld.

Hoe kunnen ouders de babyblues het beste overleven?

Om je aan de nieuwe situatie te kunnen aanpassen, heb je tijd en rust nodig. Breng veel tijd door met uw baby, zodat u een band kunt opbouwen. Het helpt veel ouders ook als ze met een vertrouwd persoon over hun gevoelens kunnen praten.

Tijdens de hele zwangerschap wachten aanstaande ouders koortsachtig op het moment dat hun kind eindelijk het levenslicht ziet. Maar tijdens de eerste uren en dagen wordt het lichaam overspoeld met zoveel hormonen dat er in plaats van pure vreugde enorme emotionele schommelingen kunnen optreden, ook wel babyblues genoemd.

In dit artikel leggen we het verschil uit tussen baby blues en postnatale depressie en vertellen we je hoe de emotionele chaos ontstaat. Daarnaast geven we je tips over de beste tegenmaatregelen die je kunt nemen om de emotionele schommelingen te doorstaan.
[button]Koop amusementsliteratuur over dit onderwerp direct online[/button]

1. baby blues in plaats van moederlijk geluk – wanneer gevoelens en hormonen op hol slaan

Zwangerschapsblues
Naast de babyblues is er ook de zwangerschapsblues, die al voor de geboorte begint. De getroffen vrouwen voelen zich opgeblazen, onaantrekkelijk en overweldigd door alle voorbereidingen. Beproefde tegengiffen zijn sport, massages en ontspanning. Spreek af met vrienden, breng veel tijd door met je partner en blijf een hele dag rustig op de bank of in bed liggen.

Kort voor de geboorte zijn aanstaande ouders meestal ongelooflijk opgewonden en vol verwachting dat ze binnenkort eindelijk hun kind in hun armen kunnen houden. Ze stellen zich voor dat ze zullen worden meegesleurd door een golf van geluk bij het zien van hun kind en dat geluk is perfect.

Des te meer ontgoocheling treedt op wanneer in plaats van gevoelens van geluk, angsten, zorgen en buitensporige eisen de overhand krijgen. Ze vragen zich af wanneer de emotionele chaos zal ophouden en de vreugde eindelijk zal intreden.

Ongeveer 80 % van de nieuwe moeders wordt getroffen door de babyblues in de eerste dagen na de geboorte, die ook terecht huildagen worden genoemd. Het is per definitie de psychologische gevoeligheid die bij de moeder optreedt na de geboorte van een baby.

Veel moeders zijn onrustig als ze geen overweldigend geluk voelen zoals ze hadden gehoopt, maar verdriet en neerslachtigheid. De geboorte moet eerst mentaal verwerkt worden. Vooral na een keizersnede geven veel moeders zichzelf de schuld. Toch maken deze gevoelens deel uit van het natuurlijke geboorteproces.

Tijdens de zwangerschap is de concentratie van de twee hormonen oestrogeen en progesteron bijzonder hoog. Na de geboorte daalt deze echter snel, wat een bijzonder negatief effect heeft op de stemming.

De emotionele toestand van een vrouw is op dat moment zo onstabiel dat zij zich bij elk klein ding overweldigd voelt en begint te huilen. Bovendien is er sprake van uitputting, slaaptekort en het besef dat zij verantwoordelijk is voor een levend wezen. Zodra de hormoonhuishouding zich echter reguleert, nemen de symptomen snel af. De duur van een babyblues is meestal niet langer dan 7 tot 10 dagen.

2 Baby blues of postpartum depressie – dit zijn de verschillen

junge mutter leidet unter einer wochenbettdepression
Als er sprake is van aanhoudende neerslachtigheid, paniekaanvallen of zelfs suïcidale gedachten, moet je in handen komen van professionals.

Hoewel babyblues vaak postpartum blues wordt genoemd, is er een belangrijk verschil met postpartum depressie, ook wel postpartum depressie (PPD) genoemd. Het enige wat ze gemeen hebben is dat het stemmingswisselingen zijn die optreden tijdens de postpartumperiode.

Postpartum depressie uit zich onder andere door de volgende symptomen:

 • permanente droefheid
 • extreme vermoeidheid
 • vreugdeloosheid
 • slaapstoornissen
 • overdreven zorgen en angsten
 • paniekaanvallen
 • Agressie
 • hartkloppingen
 • veelvuldig en aanhoudend huilen
 • zelfmoordgedachten

Er zijn ook verschillen in duur tussen baby blues en postnatale depressie. Terwijl de symptomen van baby blues slechts enkele dagen duren, houden de stemmingswisselingen van postnatale depressie niet op en duren ze tot zes maanden.

In tegenstelling tot de babyblues vereist een postnatale depressie ook een behandeling. Als u denkt dat u of uw partner aan een postnatale depressie lijdt, moet u beslist hulp zoeken.

Volgens de Duitse diabetesvereniging lijdt tot 15% van alle jonge moeders in Duitsland aan een postnatale depressie. In het ergste geval kan dit leiden tot langdurige depressie en hechtingsproblemen met het kind. Volgens een nieuwe metastudie hebben vrouwen met zwangerschapsdiabetes er veel vaker last van.

Wat helpt bij postnatale depressie zie jein deze video:

3. Mannen kunnen ook last hebben van de babyblues.

vater leidet unter baby blues
Niet alleen vrouwen, maar ook mannen kunnen even in een mentaal dieptepunt glijden.

Hoewel de babyblues een psychologisch verschijnsel is dat vooral de moeder van een baby treft, leert de ervaring dat ook mannen door dergelijke emotionele schommelingen kunnen worden getroffen.

Hoewel de emotionele schommelingen in dit geval niet te wijten zijn aan een daling van de hormonen, heeft ook een vader te kampen met gevoelens van overweldiging en machteloosheid. Na de geboorte van een kind beseft niet alleen de moeder maar ook de vader dat er een nieuwe levensfase aanbreekt waarin de verantwoordelijkheid voor een levend wezen centraal staat.

Mannen voelen zich soms hulpeloos en volledig overweldigd door de hele situatie. De vreemde omgeving van het ziekenhuis kan het fysieke en emotionele ongemak nog vergroten.

4. Maatregelen om uit de lage stemming te komen

junge mutter haelt ihr baby fest im arm
Om de stemmingswisselingen te verlichten, moet u een hechte band met uw kind opbouwen.

De geboorte van een kind geeft het leven een geheel nieuwe betekenis waar zowel moeders als vaders aan moeten wennen. Dit proces kost wat tijd. Gun jezelf voldoende rust en slaap. Na ongeveer een week voelen de meeste ouders zich weer veel beter.

Omdat de babyblues geen ziekte is, hoeft hij niet behandeld te worden. Het is belangrijk om uw gevoelens en angsten de vrije loop te laten. Praat met uw partner of een naast familielid over hoe u zich voelt en wat u het meeste dwars zit. Dit is de beste manier om uw angst voor de toekomst te verminderen.

Zorg er ook voor dat u de eerste dagen na de bevalling zoveel mogelijk rust krijgt en dat u veel tijd met uw baby kunt doorbrengen. Bouw een sterke band op zodat de positieve gevoelens na verloop van tijd de overhand krijgen. Wees in deze situatie niet bang om het bezoek uit te stellen tot een paar dagen later.

Homeopathische middelen kunnen ook worden gebruikt om de stemmingswisselingen te verlichten. Het effect van dergelijke middelen is echter nog steeds omstreden.

Tip: Verloskundigen en artsen weten heel goed hoe een moeder of vader zich voelt na de geboorte van hun eerste kindje. Praat daarom gerust openlijk over hoe uw gevoelsleven verloopt.

5. grappige boeken die je helpen om de tijd van de babyblues op een veel meer ontspannen manier te bekijken

No products found.

Gerelateerde berichten