- Een baby inbakeren betekent hem strak in een doek wikkelen om hem te kalmeren zodat hij zich veilig voelt.
- Inbakeren heeft voor- en nadelen. Veel baby’s vallen gemakkelijker in slaap als ze goed in een doek zijn gewikkeld, houden hun temperatuur beter op peil en concentreren zich beter als ze wakker zijn.
- Verkeerd inbakeren kan het risico op Sudden Infant Death Syndrome verhogen, zoals studies hebben aangetoond. Daarom mag de techniek van het inbakeren niet meer worden gebruikt na de vierde levensmaand.
Het inbakeren van een baby wordt al eeuwenlang toegepast en heeft een grote invloed op het slaapgedrag. Bij correct gebruik helpt het om onrustige baby’s te kalmeren, hen een veilig gevoel te geven en de stress te verlichten die wordt veroorzaakt door oververmoeidheid. Uit ervaringen op kinderafdelingen blijkt dat er dan minder gehuild wordt, de baby’s zich beter kunnen concentreren in de waakfasen en het slaap-waakritme tot rust komt. De techniek van het inbakeren heeft voor- en nadelen en die hangen vooral af van het tijdstip en de duur van het inbakeren.
Inhoudsopgave
1. inbakeren kalmeert en geeft een gevoel van veiligheid
Baby’s moeten veel doen, want ze leren elke dag veel. De indrukken die verwerkt moeten worden, in combinatie met een gebrek aan slaap, leiden ertoe dat een baby op een gegeven moment onrustig wordt, gaat huilen, vaak gaapt van vermoeidheid, jankt en in zijn ogen wrijft. Op zijn laatst moet de baby dan te slapen worden gelegd, maar zelfs dit is geen garantie voor rust: veel baby’s trekken zich steeds weer terug uit de slaap en slapen dus over het geheel genomen zeer onrustig omdat ze zichzelf wakker maken door reflexmatige bewegingen van armen en benen (mororeflex).
2. inbakeren in bijzondere gevallen
Borstvoeding geven in speciale gevallen – ja of nee? Gezondheidsbeperkingen, zoals heupproblemen, moeten altijd door een arts worden opgehelderd voordat je gaat swaddlen. Je moet ook voorzichtig zijn als je koorts hebt, want de strakke zwaddertechniek leidt tot meer warmte. Baby’s vinden dit normaal erg knus en voelen zich daarom ook op hun gemak, maar koorts verhoogt het risico op oververhitting.
Vooral in het begin weten veel ouders niet goed hoe ze moeten inbakeren en soms hebben ze de indruk dat de baby niet van inbakeren houdt. Probeer in zulke gevallen wat strakker of losser te wikkelen, gebruik het wikkelen als ritueel en geef niet meteen op.
3. Verkeerd inbakeren kan het risico op Sudden Infant Death Syndrome (SIDS) vergroten.
Tip: Van de draagdoek naar de slaapzak
Of je nu een kind van 4 maanden of van 8 maanden hebt – de behoefte aan vertrouwde opsluiting is hetzelfde. In plaats van inbakeren kun je bijvoorbeeld na de vierde levensmaand overstappen op een slaapzak, die meer beweging toelaat. Het is vaak niet zo gemakkelijk om de gewoonte van het inbakeren te doorbreken. Het is echter beter om geen losse deken te gebruiken, omdat baby’s die over hun hoofd kunnen trekken en kunnen stikken.
We lezen vaak dat inbakeren de kans op overlijden van je baby aan het Sudden Infant Death Syndrome kan verhogen. Wat betekent dat precies? Ook wetenschappelijke studies hebben een mogelijk verband onderzocht en konden hiervoor daadwerkelijk bewijs vinden. De resultaten van de metastudie kun je hier lezen.
Het risico op verstikking van een spuugbaby tijdens de slaap wordt echter alleen significant verhoogd als de baby op de buik of zij wordt gelegd om te slapen. Dit is overigens ook gevaarlijk voor baby’s die niet zijn bespuugd, omdat de buikligging de luchtwegen in het algemeen kan belemmeren. Het wordt problematisch als de baby al zoveel en zelfstandig beweegt dat hij zich zelfstandig op zijn buik kan draaien. Daarom wordt inbakeren alleen aanbevolen voor pasgeborenen of baby’s tot ongeveer vier maanden, en moet u de ontwikkeling van uw kind in de gaten houden. In de meeste gevallen is een baby van 5 maanden al te beweeglijk en moet hij niet in bad worden gedaan. Dit geldt ook als uw baby al zo groot en sterk is dat hij zich uit de draagdoek kan bevrijden, zich kan omdraaien en zich eventueel zelfs tegen het draagdoek kan verzetten.
4. baby inbakeren: stap voor stap instructies voor de techniek
Goed inbakeren is niet zo moeilijk en, zoals we allemaal weten, oefening baart kunst. Hoe je het goed moet doen wordt in een paar stappen uitgelegd. Het is belangrijk om de baby niet te strak of te losjes in te wikkelen. De beste manier om dit te doen is om iemand te laten zien hoe je moet inwikkelen. Veel fabrikanten van inbakerdoeken, maar ook bijvoorbeeld klinieken en geboortecentra, laten in uitlegvideo’s zien hoe het werkt.
- Stap 1: Je hebt een geschikte, liefst vierkante en ademende doek nodig, bijvoorbeeld van licht katoen. Een goede maat is kussenformaat, dus ongeveer 80 bij 80 centimeter. Een handdoek is meestal te dik, dus het is beter om iets lichters te gebruiken, zoals een molletjedoek.
- Stap 2: Spreid de handdoek uit als een diamant, met een punt naar boven. Dit maakt het gemakkelijk om de baby in te wikkelen.
- Stap 3: Vouw vervolgens de bovenste hoek om en leg uw baby op de doek. De schouder zit net onder de bovenrand.
- Stap 4: De rechterarm moet aan de kant van het lichaam van de baby zijn, vouw dan de rechterkant van de omslagdoek over de baby, draai of til de baby even opzij en stop de hoek van de omslagdoek onder het lichaam.
- Stap 5: Vouw dan de onderste hoek van de doek omhoog, gevolgd door de linkerkant van de doek, waarvan de hoek weer onder het lichaam van de baby wordt geklemd. Het geheel werkt ook als je bij stap 4 begint met de linkerkant van de doek.
Let op: Als de baby zichzelf bevrijdt, is het beter te stoppen met spugen. Dit geldt ook voor de vraag wanneer of tot welke leeftijd spugen is toegestaan – de vuistregel hier is maanden 1 tot 4. Afgezien van eventuele gezondheidsbeperkingen (zie hierboven) hoeft u verder nergens op te letten. Hoe vaak je spuugt hangt helemaal af van jou en de slaapbehoefte van je baby. Het maakt niet uit of het zomer of winter is, dag of nacht – je kunt op elk moment inbakeren. Door de grotere warmte die inbakeren biedt, hoef je er niet veel onder te doen, vaak is een dun rompertje voldoende.
5 Een overzicht van de voor- en nadelen van inbakeren
- Kalmeert de baby
- Stabiliseert het slaap-waakritme
- Geeft een gevoel van veiligheid
- kan de temperatuur van de baby doen stijgen
- kan het risico op SIDS verhogen
- is daarom alleen geschikt voor een bepaalde leeftijd