Drie maanden koliek: Hoe je een huilende baby kunt helpen

“Koliek van drie maanden” is een verouderde term voor de symptomen van een huilende baby. De oorzaken van aanhoudend huilen zijn meestal te wijten aan een reguleringsstoornis in de eerste levensmaanden van de baby. Een …

Drie maanden koliek: Hoe je een huilende baby kunt helpen

So helfen sie ihrem Baby bei einer Dreimonatskolik
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Na de zwangerschap
  6. »
  7. Drie maanden koliek: Hoe je een huilende baby kunt helpen
  • “Koliek van drie maanden” is een verouderde term voor de symptomen van een huilende baby.
  • De oorzaken van aanhoudend huilen zijn meestal te wijten aan een reguleringsstoornis in de eerste levensmaanden van de baby.
  • Een vast dagritme en een empathische reactie op de behoeften van de baby kunnen het huilen verminderen.

Als de baby zowel overdag als ’s nachts huilt, een harde buik krijgt en zich niet kan ontspannen, spreekt men van driemaandskoliek. We leggen uit wat de symptomen veroorzaakt en welke trucs en tips je kunt gebruiken om je baby in de eerste levensmaanden te ondersteunen.

1. symptomen van drie maanden koliek bij baby’s: urenlang huilen

Dreimonatskoliken Baby
Bij drie-maand-koliek huilen baby’s om ogenschijnlijk geen enkele reden.

Wanneer men zegt dat baby’sdriemaandskoliek hebben, wordt bepaald door de duur van het huilen: als baby’s in de eerste drie levensmaanden meer dan drie uur onafgebroken huilen op ten minste drie dagen per week gedurende een periode van meer dan drie weken, lijden ze aan driemaandskoliek.

De huilfase begint bij zuigelingen vaak laat in de middag en vroeg in de avond. In ernstige gevallen kunnen ze de hele nacht doorgaan. Door het zware huilen slikken baby’s lucht in en wordt hun buik vaak opgeblazen.

2 Er bestaat niet zoiets als “echte” koliek van drie maanden.

ab wann können Dreimonatskoliken auftreten?
Nabijheid en rust kunnen wonderen doen bij huilbaby’s.

De baby huilt, de ouders kijken elkaar aan en zeggen met zekerheid: “Tuurlijk, driemaandskoliek”. Zoals de naam al zegt, zouden deze huilbuien na de eerste drie maanden relatief snel moeten verdwijnen.

Deze naam is echter misleidend: hoe lang de huilfase duurt, hangt af van de individuele ontwikkeling van het kind. Ze kunnen tot zes maanden duren. Ook daarom wordt koliek in Engelstalige landen “infant colic” genoemd.
Inhet algemeen is de term “huilbaby” ingeburgerd als alternatief, ook omdat de huilaanvallen geen koliek zijn. Slechts in zeldzame gevallen zitten er echt spijsverteringsproblemen achter de symptomen.

De meest voorkomende oorzaken van driekoliek

Er zijn veel verschillende redenen waarom baby’s vaker huilen dan hun leeftijdsgenootjes. Zelden zijn er ernstige lichamelijke oorzaken. Veel vaker is het huilen en de onrust van de baby een uiting van ontevredenheid. Zorgzame ouders willen alles doen voor hun kleine schat en weten niet zeker, vooral bij het eerste kind, wat de baby nodig heeft. Dat is vooral rust en tijd om aan te komen. Krijgt het dit niet, dan is het overprikkeld en reageert het met huilen.

3.1 Ongezond waak-slaapritme

Was tun bei Dreimonatskoliken?
Als baby’s overprikkeld zijn, reageren ze vaak met huilen.

De eerste weken van het leven zijn een spannende tijd voor baby’s – maar ook voor moeders. Bij problemen met de borstvoeding, het eerste snotje of invloeden van buitenaf, zoals een verhuizing, kan het gevoelige waak-slaapritme verstoord raken.

Alsje baby overdag geen dutje doet, kan hij of zij overprikkeld raken. Het gevolg is aanhoudend huilen en schreeuwen. Als de baby dan tot rust komt en nog wat mag drinken, kan hij relatief snel weer kalmeren.

Als de omgeving in principe te irritant is, kunnen baby’s op den duur uit hun gezonde ritme raken. De oververmoeidheid, te weinig rust en problemen met drinken leiden dan tot een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden.

3.2 Buikkrampen bij baby’s die borstvoeding geven

Het is ook mogelijk dat het huilen eigenlijk veroorzaakt wordt door normale buikpijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij baby’s die borstvoeding krijgen. In dat geval nemen baby’s de voeding van hun moeder ook op via haar moedermelk.
Moeders die borstvoeding geven, kunnen proberen winderig voedsel op te geven en kijken of dit het huilen na de borstvoeding vermindert.

Tip: Sommige baby’s reageren ook gevoelig als de moeder tomaten heeft gegeten.

3.3 Noodgeval: darminslag

Darmeinstülpung bei Babys
Acuut huilen kan een teken van nood zijn.

Een van de gevaarlijke oorzaken van aanhoudend huilen is darminvaginatie. Dit is wanneer de darm letterlijk invagineert, wat kan leiden tot een levensbedreigende situatie. Baby’s hebben plotseling veel pijn, trekken hun benen tegen hun lichaam en huilen voortdurend.

Symptomen van darminvaginatie:

  • bloed in de luier
  • slijmerig-bloedige ontlasting
  • apathisch gedrag
  • braken
  • bleek uiterlijk

Voorzichtig: Bij verdenking van darminslag moet onmiddellijk een arts worden geraadpleegd. Medische behandeling is dringend noodzakelijk.

Darminvaginatie komt meestal voor bij kinderen tussen 6 en 12 maanden oud. Daarom is darminvaginatie zelden een oorzaak van vermeend huilbabygedrag.

3.4 Intoleranties/allergieën

Allergieën of intoleranties, zoals lactose-intolerantie, zijn zelden de oorzaak van koliek bij baby’s van drie maanden. Uit studies blijkt dat koliek even vaak voorkomt bij baby’s die borstvoeding krijgen als bij baby’s die geen borstvoeding krijgen, zodat voedsel meestal als oorzaak kan worden uitgesloten.

Lactose-intolerantie

In dit geval kan de getroffen persoon geen melksuiker (lactose) verdragen. Zij reageren vooral met buikpijn en diarree op de consumptie van voedingsmiddelen die lactose bevatten.

Als intoleranties of allergieën de oorzaak zijn, herkennen ouders dit meestal aan tekenen zoals een slechte algemene conditie. Door de verstoorde verwerking van voedsel ontwikkelen baby’s zich niet volgens hun leeftijd.

Bovendien zijn symptomen als diarree, braken of bloed in de ontlasting zichtbaar. Als de spijsvertering daardoor een pijnlijk proces is, kunnen er huilfasen optreden, vooral direct na het drinken. Als u vermoedt dat uw baby een intolerantie heeft, praat er dan over met uw kinderarts.

3.5 Regelingsstoornis als belangrijkste reden voor huilbaby’s

Was hilft wirklich bei Dreimonatskoliken?
In de meeste gevallen helpt nabijheid.

In de meeste gevallen is er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak voor het huilen van baby’s, maar gaat het om een diffuus ziektebeeld. Het kind is gezond, goed ontwikkeld en bevindt zich in een comfortabele omgeving – dus wat is het probleem?

Tegenwoordig wordt een regulatiestoornis vermoedals belangrijkste reden voor aanhoudend huilen.
In de eerste levensweken groeit het zenuwstelsel. Daarbij vindt een levendige uitwisseling plaats tussen de hersenen en de darmen.

Sinds de bestseller “Gut mit Charme” weten we dat de darmen reageren op stress. Dat geldt ook voor baby’s. Zij moeten eerst leren alle indrukken te verwerken die zij gedurende de dag opdoen. Dit geldt vooral voor premature baby’s, wier zenuwstelsel nog onvoldoende ontwikkeld is. Bij een overload aan prikkels ontstaat er een chaos aan boodschappen die van en naar de darmen worden gestuurd.

Dreimonatskoliken
Massages kunnen baby’s helpen ontspannen en de darmactiviteit stimuleren.

Het is geen toeval dat huilbaby’s meestal beginnen te huilen na de laatste maaltijd in de avond. Door de regulatiestoornis kan zelfs een normale stoelgang als pijnlijk worden ervaren; de stress heeft de baby “in de maag geraakt”.

Vanaf hun geboorte hebben baby’s echter behoefte aan rust, een vertrouwde omgeving en vooral nabijheid, zodat ze geleidelijk aan hun omgeving wennen. Het is moeilijk te zeggen wanneer het huilen zal stoppen. Maar met de volgende stap, de eerste ontdekkingsfase vanaf de vierde levensmaand, houden de huilaanvallen vaak plotseling op.

4 Wat u kunt doen: Heb geduld

Als u merkt dat uw kind regelmatig huilt en krijst, observeer dan goed de omstandigheden. Huilt hij of zij altijd na het laatste drankje? Huilt hij na bijzonder spannende dagen?

Misschien kunt u de oorzaak achterhalen door een patroon te ontdekken. Wanneer het ergste gebeurt en de piek van drie maanden koliek wordt bereikt, verschilt van geval tot geval. De huilfase eindigt meestal vrij plotseling. Tot die tijd kunt u uw baby met verschillende maatregelen ondersteunen.

Dos Niet doen
Lichamelijk contact: Ontdek de voorkeuren van uw kind. Sommige kinderen worden rustiger als ze worden geknuffeld, andere kalmeren als ze worden rondgedragen. Borstvoeding/voeding: Als baby’s pijn hebben tijdens de stoelgang, zal proberen te voeden niet werken.
Draagdoek: Dragen in een draagdoek, waarin u de baby zachtjes kunt wiegen, werkt ontlastend. Schudden: Ook al is aanhoudend huilen erg vermoeiend, de baby mag nooit door elkaar geschud of onzacht aangeraakt worden.
Wrijven: Masseren met een olie kan helpen bij spijsverteringsproblemen. Masseer altijd met de klok mee rond de navel. Wisselen van strategie: U moet niet voortdurend van strategie wisselen, want dat veroorzaakt nog meer stress voor de baby.

Afhankelijk van de ernst van de huilfasen en de stress van de jonge ouders kunnen homeopathische middelen worden gebruikt: Een verloskundige of een homeopathisch consulent adviseert bolletjes, waarvan het type en de dosering precies zijn afgestemd op de situatie van de baby.

Ook osteopathie behoort tot de populaire tips. Medicijnen hoeven zelden te worden voorgeschreven. Wie advies wil of in een acute fase verkeert, kan terecht bij een van de vele huilpoliklinieken die er in het hele land zijn.

Tip: Heb geduld met uzelf en uw kind. Hoe rustiger u reageert, hoe zekerder uw baby zich zal voelen.

Gerelateerde berichten