Babycursussen: Welke cursussen zijn er en hoe nuttig zijn ze?

Voor de vroegtijdige begeleiding van baby’s vanaf de geboorte worden in het eerste levensjaar verschillende babycursussen aangeboden. Ouders ontmoeten elkaar en kunnen vragen over hun kroost uitwisselen. Daarnaast bieden de professioneel geleide cursussen een goede …

Babycursussen: Welke cursussen zijn er en hoe nuttig zijn ze?

Babys beim Babykurs
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Babycursussen: Welke cursussen zijn er en hoe nuttig zijn ze?
Welke positieve aspecten kunnen babylessen hebben?

Babyklassen bevorderen de natuurlijke ontwikkeling van het kind en bieden een platform waar ouders informatie kunnen uitwisselen.

Voor wie zijn babyklassen geschikt?

Babycursussen zijn geschikt voor ouders met kinderen jonger dan één jaar die op zoek zijn naar contacten en ondersteuning willen bij de vroege ontwikkeling.

Hoe vindt u de juiste cursus?

Bij het kiezen van een cursus moet rekening worden gehouden met de leeftijd van het kind en zijn reacties op invloeden van buitenaf.

Voor de vroegtijdige begeleiding van baby’s vanaf de geboorte worden in het eerste levensjaar verschillende babycursussen aangeboden. Ouders ontmoeten elkaar en kunnen vragen over hun kroost uitwisselen. Daarnaast bieden de professioneel geleide cursussen een goede basis om ideeën op te doen voor de ontwikkeling van de baby.

1. babylessen bevorderen de ontwikkeling van kinderen

Babycursussen zijn een belangrijk onderwerp onder jonge ouders. In veel grotere steden en gemeenten worden verschillende mama-babycursussen aangeboden. Maar hoe nuttig zijn ze eigenlijk?

Of een cursus nuttig is voor je baby hangt af van verschillende factoren.

1.1 Wat voor soort cursus is het?

Babykurse fördern die Entwicklung des Kindes
Afhankelijk van de babycursus kun je heel verschillende vaardigheden en vermogens bij je kind bevorderen.

Er is een breed scala aan cursussen waaruit je kunt kiezen en het is belangrijk dat zowel jij als je kind zich op hun gemak voelen. Sommige cursussen hebben een specifiek doel, zoals babyzwemmen. Je kind moet in contact komen met water en een kalmerend en ontspannend effect voelen.

Andere cursussen zijn vooral bedoeld om ouders met elkaar in contact te brengen en ideeën te geven over hoe ze hun baby kunnen verzorgen. Hier kun je tips krijgen over het eerste jaar, over regressie na de geboorte, over borstvoeding en over aanvullende voeding.

Elk van deze cursussen kan nuttig zijn – als je bereid bent je met de onderwerpen bezig te houden en de cursus professioneel gestructureerd is.

Opmerking: Let op de leeftijdsinformatie. Veel babycursussen zijn afgestemd op specifieke leeftijdsgroepen. Veel voorkomende indelingen zijn cursussen voor pasgeborenen tot de leeftijd van drie maanden, voor kinderen van drie maanden tot negen maanden, voor baby’s van negen maanden tot een jaar en dan zijn er nog babycursussen vanaf 1 jaar.

1.2 Zijn mijn kind en ik klaar voor babycursussen?

Mutter beobachtet Kind bei Babykurs
Het is belangrijk dat u uw kind niet overbelast – observeer dus zijn of haar reactie tijdens en na de cursus.

Luister hier naar je gevoel:

 • Huilt je baby veel?
 • Merk je dat hij erg gestrest is na een wandeling?
 • Heeft u het gevoel dat hij tijd en rust nodig heeft?

Dan is het beter om wat meer tijd te nemen met de babylessen.

Een bevalling is voor iedere vrouw anders en ook de eerste weken na de bevalling kunnen moeilijk zijn. Naast de aanpassing aan het leven met een kind kun je nog lichamelijke beperkingen hebben. Een cursus kan hier te verplichtend en belastend lijken.

Tip: Kijk eens rond voor een opvoedingsgroep bij jou in de buurt die open en gratis is. Er zijn veel groepen waar je spontaan terecht kunt. Dit is een goede kennismaking met babycursussen.

1.4 Al van meer dan één cursus kan het stressvol worden

Uw baby is net op de wereld gekomen en heeft misschien nog moeite om zijn weg te vinden. Ook voor u als ouders is het leven veranderd. Het is natuurlijk begrijpelijk dat u uw kind snel wilt ondersteunen. Babylessen kunnen hierbij een goede keuze zijn.

Mütter mit Kindern beim Babykurs
Te veel cursussen kunnen al snel stress opleveren. Soms is minder meer.

Pas echter op dat je niet overdrijft. Babycursussen zijn vrijwillig en moeten zowel informatief als leuk zijn. Als ze een dwang worden, zal je baby dat merken.

Veel ouders zeggen uit ervaring dat zelfs meer dan één les stress kan veroorzaken. Hoe meer lessen je volgt, hoe moeilijker het wordt om flexibel te reageren, je aan te passen aan de baby en ontspannen te genieten van de eerste tijd samen.

Het is beter om u eerst voor slechts één cursus in te schrijven en te kijken of u en uw baby zich op hun gemak voelen in de nieuwe omgeving. Reageer flexibel, speel in op uw kind en zeg zo nodig de cursus af. U moet geen slecht geweten hebben.

Opmerking: Vroege interventie voor baby’s is populair. Deskundigen wijzen er echter op dat uw kind ook zonder vroegtijdige interventie zijn vaardigheden kan ontwikkelen en zich normaal kan ontplooien.

2. babylessen kunnen al na de postnatale periode beginnen.

EHBO-cursussen voor baby’s kunnen levens redden

In deze periode kun je ook een EHBO-cursus voor kinderen volgen. Hier leer je hoe je correct kunt reageren in noodsituaties met een kind. Dit geeft u vertrouwen in de omgang met uw baby.

Wanneer je nadenkt over de leeftijd waarop babycursussen geschikt zijn, is het ook belangrijk om na te denken over de cursus. Sommige cursussen kunnen vanaf de geboorte worden gevolgd.

Na de geboorte zijn ouder-baby cursussen populair, waarbij bijvoorbeeld de onderwerpen babyverzorging, voeding en borstvoeding op de lijst staan. Het belangrijkste doel is om met elkaar van gedachten te wisselen.

In principe is het belangrijk dat een cursus is afgestemd op de leeftijd. Terwijl een babymassage al geschikt is voor de allerkleinsten, zijn kruipgroepen meer aan te bevelen wanneer je baby doelgericht begint te bewegen, te grijpen en actiever wordt in zijn bewegingen.

3. babylessen: van babyzwemmen tot PEKiP

Afhankelijk van waar je woont, is het mogelijk dat er een groot aantal babycursussen is en dat de keuze je een beetje overweldigt. Met een snel overzicht van de inhoud van de afzonderlijke cursussen kun je een eerste idee krijgen en dan beslissen welke cursus je zou willen volgen.

3.1 Een snel overzicht van de populairste babycursussen en hun inhoud

In de volgende tabel vindt u meer informatie over de populairste babycursussen en hun inhoud:

Babycursus Inhoud
PEKiP Het Prague Parent-Child Programme richt zich op de vroege ontwikkeling. Baby’s mogen naakt bewegen in een warme kamer en de band tussen ouder en kind wordt versterkt.
Babyzwemmen Uw kind is al vertrouwd met het element water en babyzwemmen is bedoeld om hem of haar daar weer mee in contact te brengen. Met muziek en beweging beweegt uw kind spelenderwijs in het water. Dit kan meestal vanaf de leeftijd van drie tot vier maanden.
Peutergroep De peutergroep kan begeleid of vrij zijn. Kinderen ervaren sociaal contact, kunnen samen spelen of gewoon de omgeving verkennen.
Musikgarten De Musikgarten is bedoeld voor vroege muzikale vorming. Hier werken kinderen met rammelaars, houtblokken en trommels. De Musikgarten is ontwikkeld door Dr. Lorna Lutz Heyge, een muzieklerares. Het doel is de creatieve, muzikale en communicatieve ontwikkeling van de kinderen te bevorderen. Meestal kan al bij de geboorte worden begonnen.
Babymassage Veel baby’s kunnen zich ontspannen tijdens een babymassage. De zachte aanraking is ook goed voor de relatie tussen ouders en kind. De massages kunnen vanaf de geboorte worden gegeven.
DELFI-cursus In de DELFI-cursus staan de bewegingen en zintuigen van de baby centraal. Het gaat over denken, ontwikkelen, liefhebben, voelen en individualiteit. Dit is ook de oorsprong van de naam.
Ouder-baby cursus De ElBa wordt aangeboden door de DKR en bevordert de optimale ontwikkeling van het kind en het samenkomen van het gezin. Hier kunnen ook open vragen worden gesteld.
Pikler cursus Emmi Pikler wordt beschouwd als de grondlegger van een bijzondere stroming in de zuigelingenopvoeding. Bij deze cursussen gaat het erom baby’s te helpen dingen uit te proberen en hun zelfstandigheid te stimuleren.
Babygebarentaal Bij een cursus babygebarentaal leer je vanaf het begin met je kind te communiceren door middel van gebaren. Je spreekt en maakt tegelijkertijd bepaalde gebaren. Na verloop van tijd leert je baby deze gebaren te gebruiken.
Cursussen over voeding, ontwikkeling en babyverzorging In deze cursussen leer je meer over het leven met een baby en krijg je tips over voeding en babyverzorging.

3.2 Voor- en nadelen van Pekip

Pekip-cursussen zijn erg populair – maar wat zijn de voor- en nadelen van het Praagse ouder-kind programma?

 • Concentratie op de baby en zijn ontwikkelingsfase
 • vrije beweging zonder beperkingen
 • de eerste sociale contacten van baby’s met leeftijdsgenootjes
 • vroege ontwikkeling van motorische vaardigheden
 • uitwisseling tussen ouders
 • mogelijke overstimulatie
 • mogelijke ontwikkeling van competitie
 • risico van verspreiding van besmettelijke ziekten

4) Conclusie: Babyklassen zijn een goede manier om uw kroost aan te moedigen.

Dankzij het ruime aanbod aan babycursussen kun je tegenwoordig de beste ondersteuning voor je baby vinden, inspiratie opdoen en ouders ontmoeten van wie de kinderen dezelfde leeftijd hebben.

Tip: Als je je baby wilt ondersteunen, kun je bij je zorgverzekeraar informeren of de kosten voor mama-babycursussen naar rato worden vergoed. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij een cursus babymassage.

Gerelateerde berichten