In feite zijn beide namen sterk bevooroordeeld. Ongeacht of het waar is of niet, kinderen met deze namen worden helaas vaker bevooroordeeld als minder intelligent of met gedragsproblemen.
In principe is deze term een satirische voorstelling over naamgeving en wordt hij gelijkgesteld aan een ziekte. Hoewel het grappig bedoeld is, zit er ook veel kritiek achter.
Je kunt je het beste niet te veel laten beïnvloeden door de huidige trends. Bedenk in plaats daarvan wat voor soort namen je zelf mooi zou vinden.
Wie tegenwoordig Kevin of Chantal heet, heeft het niet al te gemakkelijk in de moderne maatschappij. Ondanks de onbestaande invloed om een eigen naam te kiezen, zijn bepaalde voornamen nu sterk bevooroordeeld.
Zo zijn de termen Chantalisme en Kevinisme ontstaan om de tendens te karakteriseren dat ouders hun kinderen ongewone namen geven.
[button]Hier vindt u interessante boeken over de betekenis van voornamen[/button].
Inhoudsopgave
1. chantalisme en kevinisme – de rol van een voornaam wordt onderschat
Hoewel het Kevin-syndroom of Chantalisme zich niet lenen voor een duidelijke definitie, omdat ze meestal als ludieke termen worden gebruikt, zit er toch heel wat waarheid achter dit fenomeen.
Veel wetenschappers geloven dat namen een beslissende invloed hebben op de toekomst van een kind .
Ook al kan omstreden worden betoogd of Chantal en Kevin, als voornaamste voorbeelden van namen voor kinderen met gedragsproblemen, het daadwerkelijk moeilijker hebben dan andere kinderen, dit kan in ieder geval niet volledig worden verworpen.
Natuurlijk bepaalt de naam zelf niet hoe slim je kind vanaf zijn geboorte is, hoe ijverig hij of zij leert of hoe getalenteerd hij of zij is op bepaalde gebieden. Toch kan de naamgeving de ontwikkeling van je kind beïnvloeden, al dan niet opzettelijk.
Kevin en Chantal zijn niet de enige namen die vaak belachelijk worden gemaakt. Kinderen met de namen Mandy, Jacqueline, Justin, Sandy of Dennis worden ook vaak beschouwd als “dom” en “gedragsgestoord” – ook al is dat niet noodzakelijk waar.
2 Chantal en Kevin – namen uit de lagere klasse
De reden hiervoor is het sociale stigma waarvan zelfs de meest ruimdenkende en tolerante persoon zich nooit helemaal kan bevrijden. Zelfs in onze moderne cultuur sluipen vooroordelen binnen, zoals bij de namen Kevin of Chantal.
Het vooroordeel dat ouders die zulke babynamen kiezen meestal uit de lagere klassen komen, blijft bestaan. Maar dit argument is maar half waar. Uit studies blijkt dat de naamkeuze uiteraard nauw samenhangt met de rolmodellen, wensen en ervaringen van de ouders. Dit geldt ook voor de wensen en ervaringen van de ouders.
Je noemt je kind bijvoorbeeld geen Anna-Lena als je in je kennissenkring een Anna-Lena hebt die je minder leuk vindt. Evenmin zou je je kind de naam van je zwager of zus geven.
Als het gaat om rolmodellen, zijn er wel degelijk trends die in verband kunnen worden gebracht met sociale klasse. Men kan zeggen dat uit academische kringen historische figuren, wetenschappers of fictieve personen uit de hoge literatuur eerder als rolmodel dienen voor de naamgeving. In de lagere klassen zijn de rolmodellen eerder afkomstig uit film en televisie of popcultuur. Dit verklaart ook de populariteit van de namen Kevin of Justin. In de jaren negentig was de film “Kevin Alone at Home” erg populair. In het begin van de jaren 2000 werd Justin Timberlake op en neer gedraaid op de radio.
3 “Kevins en Chantals zijn dom” – Wat is de waarheid?
Maar zoals gezegd is de naam alleen niet bepalend voor de onderwijskansen of individuele talenten van je kind. Toch zijn er steeds weer vermeende bewijzen voor deze stelling te vinden als men er specifiek naar zoekt.
Als een Kevin problemen veroorzaakt op school, ruzie krijgt of niet meekomt in de klas, worden zinnen als “Wat had je verwacht met die naam?” of “Het was duidelijk dat Kevin erbij betrokken was .
Hoewel het absoluut wenselijk zou zijn dat onze samenleving buiten dergelijke vooroordelen zou kunnen leven, zijn we nog niet zover.
Niet alleen medeleerlingen kunnen kinderen met namen als Kevin, Chantal, Sandy of Justin pesten of zelfs pesten. Helaas zijn ook leerkrachten en opvoeders niet geheel vrij van innerlijke vooroordelen. Ook al mag een goede leerkracht of opvoeder dit nooit openlijk tonen, het kan gebeuren dat hij of zij het kind onbewust minder vertrouwt vanwege de naam en een Marie of Katharina verkiest.
4 Tips voor het kiezen van een naam
Dit betekent dat er problemen kunnen ontstaan die een negatieve invloed kunnen hebben op het sociale leven van je kind of zelfs op zijn schoolcarrière.
Daarom stellen wij voor dat u bij het kiezen van een naam rekening houdt met een aantal belangrijke punten, zodat uw kind zich vrij en zonder belemmeringen kan ontwikkelen en ontplooien.
Daarom houdt u zich best aan de volgende tips:
- Kies geen namen uit films die nu actueel zijn. Frodo of Mogli zijn over een paar jaar misschien nog steeds bekend, maar ze zullen anderen eerder het hoofd doen schudden van onbegrip.
- Regionaal typische namen zijn niet geschikt om in de wereld mee om te gaan. Geef daarom de voorkeur aan voornamen die niet alleen in bepaalde gebieden voorkomen.
- Buitenlands klinkende voornamen klinken meestal vreemd als de achternaam typisch Duits is (Müller, Maier, Schmidt, enz.).
Dit geldt vooral als er geen verwijzing is naar het land in kwestie. - Gebruik geen andere, kunstmatige schrijfwijzen van een naam, anders komen er altijd vervelende vragen. De spelling Yann voor Jan dient als voorbeeld.
- Bijnamen als Willi of Rudi zijn heel schattig in de kindertijd, maar bedenk dat uw kind op een dag ook volwassen zal worden en misschien geen “schattige” naam meer wil dragen.
Opmerking: Wij willen u geenszins verbieden uw kind Chantal, Justin, Kevin enz. te noemen. Als u de naam/namen mooi vindt, is dat helemaal prima en uw vrije beslissing. Het is belangrijk dat ieder van ons zijn kinderen opvoedt tot onbevangen en onbevooroordeelde volwassenen. Dat zou het doel moeten zijn in plaats van bepaalde namen te vermijden vanwege uw stigma’s.
Welke andere vooroordelen aan dergelijke namen kleven, kunt u bijvoorbeeld zien in de volgende video:
5. naamdiversiteit in Duitsland – Kevin en Chantal bevinden zich niet in de hogere rangen
In het algemeen is het in Duitsland toegestaan om kinderen veel verschillende namen te geven. Er zijn maar een paar verboden, die een beetje verschillen per registratiekantoor.
Maar waarom het is toegestaan een kind Matt-Eagle (Mettigel) te noemen, maar Pfefferminza als voornaam is afgewezen, blijft waarschijnlijk een geheim van de burgerlijke stand.
In het algemeen moet de voornaam overeenkomen met de achternaam van de familie. Natuurlijk, hoe algemener de achternaam lijkt, hoe meer speelruimte je hebt bij het kiezen van de voornaam.
Hoewel exoten het niet altijd gemakkelijk hebben, kan het ook tot problemen leiden als de derde Marie Schmidt in de klas zit.
Veel aanstaande ouders zoeken op een blog op Tumblr of gebruiken een generator om de juiste voornaam te vinden.
Zeker, het kan geen kwaad om een kijkje te nemen in de ene of de andere lijst.
Uiteindelijk moet je echter beslissen op basis van je gevoel en niet afhankelijk zijn van andere mensen en meningen. Vraag jezelf in plaats daarvan af hoe je genoemd zou willen worden.
Overigens kun je de lijsten met de top tien voornamen van de afgelopen jaren hier bekijken.