Lotusbevalling: Hoe nuttig is een bevalling zonder spenen?

Bij de geboorte van kinderen zijn er altijd nieuwe praktijken die een trend worden. Terwijl het de laatste decennia volkomen normaal is geworden om de navelstreng na de geboorte door te knippen, geniet de lotusbevalling …

Lotusbevalling: Hoe nuttig is een bevalling zonder spenen?

lotusgeburt
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Na de zwangerschap
  6. »
  7. Lotusbevalling: Hoe nuttig is een bevalling zonder spenen?
Wat is een lotusgeboorte?

Bij een lotusbevalling wordt de navelstreng na de bevalling niet doorgeknipt. In plaats daarvan blijft hij liggen tot hij vanzelf loslaat. Dit is het geval na ongeveer drie tot tien dagen.

Hoe werkt een lotusbevalling?

Een lotusbevalling volgt op de natuurlijke bevalling of de keizersnede. De placenta wordt afgewassen en in een schone doek gelegd. Daarna moet de placenta dagelijks worden geconserveerd met zout, essentiële oliën en kruiden.

Wat zijn de risico’s van een lotusbevalling?

Een lotusbevalling kan gevaarlijk zijn als er infecties ontstaan in de placenta. Daardoor worden deze overgedragen op het kind. Vanwege de ziektekiemen wordt een lotusbevalling niet uitgevoerd in ziekenhuizen en klinieken.

Bij de geboorte van kinderen zijn er altijd nieuwe praktijken die een trend worden. Terwijl het de laatste decennia volkomen normaal is geworden om de navelstreng na de geboorte door te knippen, geniet de lotusbevalling sinds kort populariteit.

Bij een lotusbevalling blijft de navelstreng verbonden met de placenta totdat hij vanzelf loslaat. In dit artikel lees je hoe een lotusgeboorte werkt en welke voor- en nadelen of risico’s het met zich meebrengt.

1. bij een lotusgeboorte wordt de navelstreng niet doorgeknipt.

Lotusgeboorte bij chimpansees

Bij chimpansees is het volkomen normaal dat de navelstreng na de geboorte niet wordt doorgeknipt. In plaats daarvan blijft hij verbonden met de placenta totdat hij op natuurlijke wijze wordt doorgeknipt.

Wie de term lotusgeboorte hoort, denkt waarschijnlijk eerst aan een bevalling die in de bekende lotushouding plaatsvindt. Dit is echter helemaal niet het geval. Volgens de naam gaat de bevallingsmethode terug op de Amerikaanse vrouw Claire Lotus Bay.

Zij was de eerste westerse vrouw die erop stond dat de navelstreng van haar baby niet meteen werd doorgeknipt. Veel historici gaan er echter van uit dat de methode al door sommige primitieve volkeren werd toegepast.

Het op natuurlijke wijze ter wereld brengen van het eigen kind is een steeds grotere trend. De lotusgeboorte is niet direct een bevallingsmethode, maar eerder een latere overgang van de baarmoeder naar de wereld. Daarom kan de lotusbevalling zowel voor een keizersnede als voor een natuurlijke bevalling worden gebruikt.

Bij een lotusbevalling wordt de navelstreng na de geboorte niet doorgeknipt, maar blijft deze verbonden met de placenta. Na ongeveer drie tot tien dagen valt de navelstreng vanzelf af. Tot die tijd moeten de ouders ermee leven dat de baby nog met de placenta verbonden is en altijd meegedragen moet worden. In de tussentijd kun je zelfs bijbehorende zakjes kopen.

De lotusgeboorte is dus een zeer spirituele benadering. Bij sommige inheemse volkeren wordt de placenta beschouwd als de zetel van de ziel, zodat de zielsdelen geleidelijk worden overgedragen aan het kind.

Lotusbevalling – zo werkt het

arzte halten ein baby nach der geburt
Bij de lotusbevalling wordt de navelstreng niet kunstmatig doorgeknipt.

In de eerste minuten na de geboorte wordt de baby lager gehouden dan de placenta om de bloedstroom te reguleren. Daarna wordt de placenta afgewassen en in een schone doek gewikkeld. Totdat de navelstreng is afgevallen, moet de placenta regelmatig worden schoongemaakt en bewaard. Daartoe wordt hij dagelijks ingewreven met essentiële oliën, zout en kruiden.

Zo droogt de placenta op natuurlijke wijze uit. Bovendien kan ontbinding worden voorkomen. Als de navelstreng daarna afvalt, is het een ritueel dat de placenta in de tuin wordt begraven. Op deze plaats zou daarna een levensboom groeien.

Vanwege het verhoogde infectierisico mag een lotusbevalling niet in een ziekenhuis of kliniek plaatsvinden. Daarom wordt een thuisbevalling of een geboorte in een geboortecentrum aanbevolen. Volgens de Gesellschaft für Qualität in der außerklinischen Geburtshilfe e.V. werd in 2017 in Duitsland slechts 1,28% van de kinderen buiten een kliniek geboren.

Bij sommige vrouwen is het niet mogelijk om de placenta te bewaren, zodat een snelle scheiding onvermijdelijk is.

3. De lotusbevalling is bedoeld als een zachte kennismaking met het leven.

mutter mit ihrem neugeborenen baby
Veel moeders beschrijven deze ervaring als heel bijzonder.

Wanneer de baby in het ziekenhuis wordt geboren, is het meestal de taak van de vader om de navelstreng door te knippen. Dit gebeurt direct nadat de baby het levenslicht heeft gezien.

Uitverschillende studies en onderzoeken blijkt echter dat het later doorknippen van de navelstreng zeer nuttig kan zijn. Zo kan de baby worden voorzien van een extra portie ijzer en zuurstof, zodat een tekort aan voedingsstoffen wordt voorkomen.

De WHO beveelt daarom aan de navelstreng ongeveer twee tot drie minuten te laten pulseren voordat hij wordt doorgeknipt. Dat de verbinding langer moet duren, heeft daarentegen geen medisch voordeel meer.

De lotusgeboorte wordt verondersteld de moeder de gelegenheid te geven zich bijzonder zacht en voorzichtig van haar kind te scheiden. Het resultaat is een diepere band. Volgens vele berichten is de baby na een lotusgeboorte meer ontspannen en rustiger.

Volgens voorstanders zou een lotusbevalling de volgende extra voordelen bieden:

  • vermindering of afwending van traumatische geboorte-ervaringen
  • betere fijne motoriek
  • hoger IQ
  • snellere genezing van de navelstreng
  • lager risico op geelzucht
  • gemakkelijkere gewichtstoename
  • versterking van het immuunsysteem

Let op: Al deze argumenten en voordelen moeten echter met een korreltje zout worden genomen. Tot nu toe is er geen wetenschappelijk bewijs dat deze beweringen ondersteunt.

4. gezondheidsrisico’s van een lotusgeboorte

neugeborenes baby bekommt eine spritze
In het ergste geval kan een levensbedreigende infectie optreden.

Artsen en klinieken staan echter kritisch tegenover deze trend, omdat de lotusbevalling in sommige gevallen zeer gevaarlijk kan zijn. Het feit dat de placenta langzaam wegrot en uiteindelijk dood weefsel wordt, verhoogt het risico op infectie.

Zodra zich daar bacteriën vestigen en zich daardoor infecties in de placenta vormen, kunnen deze via de opgedroogde navelstreng op de pasgeborene worden overgedragen. Bijzonder gevaarlijk in dit verband zijn stafylokokken, die in één bekend geval al bloedvergiftiging bij de baby hebben veroorzaakt.

Als u toch besluit tot een lotusbevalling, moet u daarom onmiddellijk een arts raadplegen als uw baby tekenen van infectie vertoont.

Het feit dat de navelstreng op zijn plaats blijft, betekent ook dat er constante spanning is tussen de navel en de placenta, wat een risico op letsel inhoudt. Elke beweging die een trek aan de navel kan veroorzaken, moet daarom koste wat kost worden vermeden.

Conclusie: Hoewel het klinkt als een zachte bevallingsmethode, moet de lotusbevalling momenteel over het geheel genomen nogal negatief worden beoordeeld. Enerzijds biedt het volgens de huidige stand van de wetenschap geen voordelen voor de pasgeborene. Anderzijds stelt het de baby bloot aan een iets hoger risico op verwondingen en infecties. Een late spening daarentegen is, zoals hierboven reeds vermeld, zeer aan te bevelen.

U kunt de voordelen en risico’s van een lotusgeboorte ook bekijken in deze video:

Gerelateerde berichten