De eerste schoentjes voor je baby: Hier moet je op letten

De eerste schoentjes van uw kind moeten zorgvuldig worden gekozen. De juiste, bij de leeftijd passende schoentjes helpen het kind te lopen, bevorderen een goede houding en ondersteunen botten en spieren bij een gezonde ontwikkeling. …

De eerste schoentjes voor je baby: Hier moet je op letten

Tipps für die ersten Schuhe ihres Babys
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Ontwikkeling van het kind
  6. »
  7. De eerste schoentjes voor je baby: Hier moet je op letten
  • De eerste schoentjes van uw kind moeten zorgvuldig worden gekozen. De juiste, bij de leeftijd passende schoentjes helpen het kind te lopen, bevorderen een goede houding en ondersteunen botten en spieren bij een gezonde ontwikkeling.
  • De beste plaats om de eerste schoentjes van je baby te kopen is een speciaalzaak. Het personeel daar is opgeleid om de juiste schoenen voor je kind in de juiste maat te vinden. De keuze van de schoenen moet niet gebaseerd zijn op welk merk op dat moment in de mode is.
  • Het is belangrijk het kind te ondersteunen bij het leren lopen. Daartoe is het zinvol het kind zo vaak mogelijk op blote voeten te laten lopen. Als het kind nog niet goed kan lopen, zijn schoenen niet nodig. Pas als je baby goed heeft leren lopen, moet je de eerste schoentjes kopen.

1. de eerste schoenen mogen niet te hard of onbuigzaam zijn.

Tussen de 10e en de 24e levensmaand zetten kinderen hun eerste wankele stapjes. Kindervoeten zijn erg gevoelig en hun huid is dun en teer. Daarom is het essentieel dat de eerste schoentjes voor de baby zacht en huidvriendelijk zijn.

Om de natuurlijke ontwikkeling van de voeten niet negatief te beïnvloeden, is het ook belangrijk dat de zolen in het schoentje zo flexibel mogelijk zijn. Bovendien moet de breedte van het schoentje ruim bem eten zijn, zodat de tenen van het kind vrij kunnen bewegen.

De juiste vorm van de schoen is essentieel.

Deskundigen bevelen aan dat schoenen de enkels van het kind moeten bereiken tussen de leeftijd van 12 en 24 maanden. Dit voorkomt dat de voeten uit de schoenen glijden en zorgt tegelijkertijd voor een veilige en stabiele voet.

Waar moet ik nog meer op letten? De algemene aanbeveling is om natuurlijke materialen te gebruiken in plaats van synthetische.

Echt leer is bijzonder geschikt omdat het zeer huidvriendelijk en ademend is. Het past zich ook perfect aan de voeten van uw kind aan. Een andere aanbeveling is om een zo dun mogelijke zool te gebruiken.

Ookmodellen met gespen of klittenband worden aanbevolen, omdat ze in de breedte kunnen worden versteld.

Tip: Voor kinderen vanaf 24 maanden moet u schoenen kopen met ademende, stevige maar flexibele zolen. Op deze leeftijd neemt de fysieke activiteit van de kleintjes aanzienlijk toe.

3. eerste schoentjes voor de baby hebben de juiste maat nodig

baby probiert schuhe des vaters
Voor een natuurlijk looppatroon is het vooral belangrijk dat de eerste schoentjes van je baby zo goed mogelijk passen.

Waar moet je hier op letten? Het is vooral belangrijk dat je niet te kleine schoentjes kiest, want die zouden een negatief effect hebben op de groei van de voeten van je kind. Zorg er daarom altijd voor dat de schoenen van je kind perfect passen.

Met een test kun je nagaan of een schoen de juiste maat heeft: Druk gewoon de binnenzool van de schoen tegen de voetzool van het kind en controleer of de tenen uitsteken. Controleer ook of de hiel gelijk ligt met de schoen en of de voet gestrekt blijft. Er moet ongeveer een centimeter vrije ruimte zijn tussen de tenen en de teen van de schoen.

4. Let bij kinderschoenen op het seizoen van het jaar.

De keuze van de eerste babyschoentjes wordt beïnvloed door de seizoenen. In de winter is het bijvoorbeeld belangrijk dat de schoenen waterdicht en ademend zijn. Zo kan het kroost ook bij slecht weer buiten ravotten.

Voor het overgangsseizoen zijn leren schoenen met een soepele zool aan te bevelen. In de zomer zijn sandalen ideaal. Sandalen moeten echter bij de hiel gesloten zijn om het kind een stabiele ondergrond te geven.

5 Je baby mag niet zweten in zijn eerste schoentjes.

Kinderen zweten meer aan hun voeten dan volwassenen

Kindervoeten hebben evenveel zweetklieren als voeten van volwassenen, hoewel het huidoppervlak veel kleiner is.

Veel ouders weten niet dat kindervoeten meer transpireren dan die van volwassenen. Ademende schoenen zijn daarom een absolute must voor je kind.

Na het dragen vanbezwete schoenen moeten ze aan de lucht worden gedroogd voordat ze weer worden aangetrokken. Anders kan uw kind meer blaren krijgen. Daarom is het ook raadzaam om per seizoen over twee paar schoenen te beschikken.

Om zweten tegen te gaan, is het raadzaam om kinderen in de zomer buiten op blote voeten te laten lopen. Als ouder moet u natuurlijk oppassen voor gebroken glas en andere bronnen van letsel.

6 Uitneembare inlegzolen zijn zeer nuttig.

erste schuhe baby an wäscheleine
Zweetschoenen moeten eerst drogen!

Zweten bevordert natuurlijk ook de ontwikkeling van bacteriën in de schoen. Om dit te verhelpen is het aan te raden de zolen regelmatig te wassen.

Daarom is het zo belangrijk om schoenen met uitneembare zolen te kopen. Vooral natuurlijk leer verdient de voorkeur. Orthopedische zolen zijn niet nodig voor de baby en zijn eerste schoentjes, omdat kinderen tot ongeveer 3 jaar meestal platvoeten hebben die zich eerst moeten vormen.

7. Bij gebruikte babyschoentjes moet erop worden gelet dat de zool niet aan één kant is afgesleten.

In principe is het geen probleem om de eerste schoentjes van je baby tweedehands te kopen. Kleintjes groeien immers heel snel uit hun schoentjes, dus zelfs gebruikt schoeisel vertoont vaak nauwelijks sporen van slijtage.

Schoenen van oudere broers en zussen zijn hier bijzonder geschikt. Natuurlijk kun je de schoentjes ook kopen bij kennissen of in een tweedehandswinkel.

Het is belangrijk dat ook tweedehands schoenen aan de kwaliteitseisen voldoen. Let erop dat de schoenen niet aan één kant worden gedragen, want dat zou een negatief effect hebben op het looppatroon van uw kind.

Gerelateerde berichten