Gids voor verschillende soorten pijn tijdens de zwangerschap

Vooral buikpijn komt vaak voor tijdens de zwangerschap. Veel andere pijnen kunnen ook optreden als gevolg van de veranderingen in uw lichaam Raadpleeg bij twijfel altijd een arts, vooral als er bloedingen optreden Je licht …

Gids voor verschillende soorten pijn tijdens de zwangerschap

Schmerzen in der Schwangerschaft
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Tijdens de zwangerschap
  6. »
  7. Gids voor verschillende soorten pijn tijdens de zwangerschap
  • Vooral buikpijn komt vaak voor tijdens de zwangerschap.
  • Veel andere pijnen kunnen ook optreden als gevolg van de veranderingen in uw lichaam
  • Raadpleeg bij twijfel altijd een arts, vooral als er bloedingen optreden

Je licht onwel voelen tijdens de zwangerschap is helaas heel normaal en verschillende pijnen komen ook vaak voor. Uw hele lichaam verandert immers. Het groeit voortdurend, en in ongewone richtingen, om plaats te maken voor de foetus. Vooral in de eerste 6 weken van de zwangerschap komt buikpijn vaak voor. Dit veroorzaakt onrust bij aanstaande moeders, maar gelukkig is het in veel gevallen groeigerelateerd. Er kan sprake zijn van trekken en drukken rond de navel, maar ook in het gebied van de eierstokken.

Hieronder lees je meer over de verschillende soorten pijn die tijdens de zwangerschap kunnen optreden. Als je twijfelt, kun je natuurlijk beter uit voorzorg een keer naar de dokter gaan of je verloskundige raadplegen. Het zal blijken dat veel pijnen normaal zijn. Als de pijn bijzonder hevig is of aan één kant zit, of als er onverwacht bloedverlies optreedt, moet u zo snel mogelijk naar de dokter gaan.

1. herkennen welke pijnen normaal zijn

Buikpijn die lijkt op menstruatiepijn, maar ook spanning in de borsten, eileiders en billen zijn heel gewoon tijdens de zwangerschap. Trekpijn zoals tijdens de menstruatie is geen reden tot bezorgdheid. Pas als deze pijnen ondraaglijk worden, moet u naar de dokter gaan. Vrouwen die voor het eerst zwanger zijn, voelen zich vaak onzeker en worden snel ongerust als er pijn optreedt. Besef dat uw hele lichaam verandert en leer het verschil te zien tussen typische zwangerschapspijnen en andere pijnen.

Tip: U kunt veel zwangerschapspijnen verlichten door ontspanningstechnieken of massages.

Deze pijnen zijn heel gewoon, vooral in het begin van de zwangerschap, en zijn niets om u zorgen over te maken zolang ze nog draaglijk zijn en weggaan:

schwangere frau hält sich kopf und rücken aufgrund starker schmerzen
Rugpijn en hoofdpijn komen vaak voor tijdens de zwangerschap en kunnen stressgerelateerd zijn.
  • Buikpijn en pijn in de onderbuik (bijvoorbeeld bij de baarmoederhals).
  • Hoofdpijn
  • Pijnlijke borsten en tepels
  • Pijn in de billen of binnenkant van de dij
  • Rugpijn en lage rugpijn (neemt toe naarmate de zwangerschap vordert)
  • Steken in de zij

Natuurlijk kunt u ook pijn ervaren die niets met de zwangerschap te maken heeft. Tandpijn staat bijvoorbeeld los van uw ongeboren kind en vereist vaak een bezoek aan de tandarts. Daar is het belangrijk om zowel de receptioniste als de arts zelf te informeren over uw zwangerschap, zodat de behandelmethode daarop kan worden afgestemd.
Polspijn daarentegen kan ook worden veroorzaakt door zwangerschapsgerelateerde zwelling van de gewrichten. Ook de knieën, dijen, botten, voeten of voetzolen kunnen pijn doen. In deze gevallen zal de verloskundige u helpen met aangepaste oefeningen tegen overbelasting.

1.1 Bij twijfel kan een arts of verloskundige u helpen

Als u niet zeker weet waarom de pijn optreedt, moet u beslist uw gynaecoloog of verloskundige raadplegen. Ook als de pijn niets met de zwangerschap te maken heeft, is het in veel gevallen belangrijk om de pijn te behandelen. Als u bijvoorbeeld de typische tekenen van griep heeft, zoals

  • Keelpijn
  • Hoofdpijn
  • Pijn in de ledematen (bv. vingergewrichten)

moet u in overleg met uw arts passende maatregelen nemen om de aandoening te bestrijden.
Deze tabel geeft een overzicht van de meest voorkomende soorten pijn en hun oorzaken. Ook hier geldt echter dat u bij twijfel beter een arts kunt raadplegen.

Soort pijn Waarschijnlijke oorzaak
Buikpijn, maagpijn, pijn op de borst Zwangerschapsgerelateerd, maar vaak niet gevaarlijk
Tandpijn Onafhankelijk van de zwangerschap
Hoofdpijn, keelpijn, hoesten Verkoudheid of griep, kan de zwangerschap compliceren

Als vuistregel geldt dat u naar de dokter moet gaan als de pijn langer dan een paar uur aanhoudt, heviger wordt of bijvoorbeeld alleen aan de linkerkant van de buik optreedt. Hevig bloedverlies is ook een reden om onmiddellijk naar de dokter te gaan. Als u pijn heeft bij het plassen of in de blaas, moet u ook naar de dokter gaan. Zwangere vrouwen hebben vaker last van blaasontstekingen door de hormonale veranderingen in het vaginale milieu. In de eerste weken van de zwangerschap treden vaak zogenaamde innestelingsbloedingen op, die veel vrouwen verkeerd interpreteren als een menstruatie. De kleur (donkerrood, eerder bruin) en de sterkte (zwak, lijkend op spotting) verschillen echter duidelijk van een normale menstruatie en zijn volkomen normaal. In de meeste gevallen kunt u afwachten hoe de bloeding en de pijn zich ontwikkelen.

2. buikpijn tijdens de zwangerschap

Buikpijn komt vooral voor bij zwangere vrouwen. Als er een kinderwens is, kan pijn in de buik een signaal zijn van zowel een geslaagde bevruchting als het begin van de volgende menstruatie. In het begin van de zwangerschap is trekpijn in de buik volkomen normaal, omdat de baarmoeder zich aanpast aan de zwangerschap. Bovendien rekken de baarmoederbanden die de baarmoeder aan het bekken hechten op, wat ook kan leiden tot buikpijn, die vaak voor buikpijn wordt aangezien.

schwangere frau haelt sich den bauch
Buikpijn wijst er vaak op dat je baby groeit – het kan dus een goed teken zijn.

Het is ook niet ongewoon om andere pijnen in de buikstreek te hebben, zoals in het schaambeen, een lendenwervel, de nierstreek, de bovenbuik, het middenrif, de billen, de stuit, de liezen of tussen de benen. Ook zijsteken en het gevoel een harde buik te hebben behoren tot de bekende zwangerschapspijnen. Deze laatste komen vooral in een laat stadium van de zwangerschap voor en duiden op oefenweeën, de zogenaamde Braxton-Hicks weeën.
De verloskundige kan veel van deze pijnen met een aangepaste therapie verlichten en ook uitleggen wat u in uw gedrag kunt veranderen om bepaalde pijnen te voorkomen. Massages, kalmerende thee en kleine oefeningen helpen vaak.

2.1 Hoofdpijn tijdens de zwangerschap

Deze pijnen tijdens de zwangerschap komen ook vaak voor. Zolang u een verkoudheid of problemen met uw gebit kunt uitsluiten, is het waarschijnlijk dat de hoofdpijn verband houdt met de zwangerschap. Oorzaken zijn onder meer stress, hormonale veranderingen en spanning. Soms komt ook migraine voor, maar dat is waarschijnlijker als u daar voor uw zwangerschap al gevoelig voor was. Een van de manieren waarop je een migraine kunt herkennen is dat je hoofd pijn doet, vooral als je hoest en als je opstaat.
Veel medicijnen uit uw medicijnkastje mag u tijdens de zwangerschap niet innemen. Paracetamol is toegestaan in kleine hoeveelheden, maar voordat u het medicijn inneemt, moet u proberen de pijn te bestrijden met huismiddeltjes. Deze omvatten massage, acupunctuur, lavendelolie op de nek en slapen, en een kopje espresso met citroen. Dit geldt voor de hele zwangerschap, zowel voor de 5e week als voor de 3e of 8e maand.

2.2 Pijn in het begin van de zwangerschap is heel normaal

Vooral in het begin van de zwangerschap klagen veel vrouwen over pijn, trekkend gevoel en misselijkheid. Dit komt vooral doordat je lichaam moet wennen aan de vele veranderingen die een zwangerschap met zich meebrengt. Als de pijnen in de zwangerschap echter samengaan met koorts of bloedingen, is voorzichtigheid geboden. Er bestaat een risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap in de eerste 12 weken en eenzijdige buikpijn kan daarop wijzen.
Als de klachten niet te ernstig zijn, moet u eerst proberen de pijn tijdens de zwangerschap te verlichten met huismiddeltjes en oefeningen. De verloskundige kan u daarbij helpen en ook uw partner kan u helpen met massages of rekoefeningen.

3. Geniet ondanks de pijn van uw zwangerschap

Eén ding is zeker: een zwangerschap is geen pretje en als aanstaande moeder krijg je veel pijn te verduren. U zult snel het onderscheid leren maken tussen gevaarlijke pijn en normaal ongemak. Zo weet u ook hoe u het betreffende probleem het beste kunt aanpakken en wanneer het tijd is om naar de dokter te gaan.
Probeer ondanks de pijn te genieten van de vele mooie momenten van de zwangerschap, en u mag ook activiteiten zoals fietsen blijven doen. Vergeet niet dat veel klachten fysiologische redenen hebben en dienen om ervoor te zorgen dat uw baby gezond ter wereld komt. In deze tabel laten we je de voor- en nadelen van zwangerschapspijn zien, zodat je ook de positieve kanten ervan kunt zien:

  • Veel pijn in de zwangerschap bevordert uiteindelijk de gezonde groei van de baby
  • Door pijn kun je sneller reageren als er iets mis is
  • Veel pijnen kunnen gemakkelijk worden verlicht met een beetje kennis of huismiddeltjes
  • Uw tolerantieniveau voor pijn neemt toe, wat de bevalling vergemakkelijkt
  • Ongemak en pijn zelfs op onbekende plaatsen
  • Kan leiden tot meer prikkelbaarheid

Gerelateerde berichten