Slaapt de baby de nacht niet door? Oorzaken en wat ouders kunnen doen!

Als de baby ’s nachts niet doorslaapt, moeten ouders de oorzaak tot op de bodem uitzoeken. Van pijn tijdens de groeispurt tot het verkeerde babybedje tot honger of lawaai van buiten, er zijn vele redenen. …

Slaapt de baby de nacht niet door? Oorzaken en wat ouders kunnen doen!

So schläft ihr Baby durch
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Ontwikkeling van het kind
 6. »
 7. Slaapt de baby de nacht niet door? Oorzaken en wat ouders kunnen doen!
 • Als de baby ’s nachts niet doorslaapt, moeten ouders de oorzaak tot op de bodem uitzoeken. Van pijn tijdens de groeispurt tot het verkeerde babybedje tot honger of lawaai van buiten, er zijn vele redenen.
 • Zonder geduld lukt het niet. Soms loont het om anderen om hulp te vragen – vooral als de zenuwen op scherp staan. De stress wordt ook overgedragen op het kind en maakt het onrustig.
 • Vaak voelt de baby zich gewoon onzeker of alleen in zijn bedje. Kleine trucjes zoals een warm korrelkussen kunnen al uitkomst bieden.

De baby slaapt de nacht niet door, de ouders zijn oververmoeid, gestrest en de frustratie slaat snel toe. Als daar de babyblues bij komt, is het voor veel ouders vaak moeilijk om te genieten van de eerste tijd samen met hun kind.

In deze gids leggen we uit wat de mogelijke oorzaken zijn van het niet kunnen doorslapen van de baby en wat u eraan kunt doen.

1. de baby slaapt niet de hele nacht door omdat hij verpleegd moet worden.

Geduld is belangrijk

Sommige baby’s hebben een paar maanden nodig om te leren “doorslapen”. Met een peuter van 8 maanden moet je nog een beetje geduld hebben!

In principe moeten ouders beseffen dat het volkomen normaal is als bijvoorbeeld een baby van 6 maanden ’s nachts nog niet doorslaapt. Veel ouders moeten ook eerst leren of het kind echt wakker is of misschien gewoon onrustig slaapt of geluiden maakt tijdens de slaap. Het kind bij het geringste geluid of de geringste beweging uit bed halen en “goed wakker maken” zou fataal zijn omdat het vaak onnodig is.

Zelfs wij volwassenen worden ’s nachts wel eens wakker, draaien ons om en vallen na korte tijd weer in slaap. Bij een baby is dat niet anders! Doe in ieder geval het licht niet aan tijdens een nachtelijke waakfase. Licht of zelfs veel geluiden (muziek, veel tegen het kind praten) maken het kind alleen maar wakkerder in plaats van het weer in slaap te brengen.

Maar soms zitten er echte behoeften achter. Is het mogelijk dat de baby ’s nachts wakker wordt vanwege honger? Als de baby ’s nachts honger heeft, ondanks het eten van pap of borstvoeding, kan dit een teken zijn dat hij te vroeg is om de nacht door te slapen en nog minstens één keer ’s nachts moet voeden (stel niet te hoge eisen aan uw kind en geef hem de tijd) of dat de maaltijd ’s avonds niet voldoende was.

De volgende trucs kunnen ook helpen als de baby niet kan doorslapen:

s Avonds/’s nachts Overdag
Blijf in het begin dicht bij uw baby, zodat u hem alleen al met uw aanwezigheid kunt kalmeren (ook handig als de fopspeen omvalt). Leg de baby alleen in zijn bedje om te slapen. Zo associeert de baby het bed met slapen en niet met andere activiteiten.
Zorg ervoor dat de baby rustig is voordat hij naar bed gaat. Luide muziek of de televisie mogen het kind niet wakker maken. Zorg ervoor dat uw kind ’s avonds moe is. Lichaamsbeweging (vooral in de frisse lucht) kan een goede en ononderbroken slaap bevorderen.
Warmte kan helpen om in slaap te vallen. Een warm korrelkussen is bijvoorbeeld ideaal als het kind tot nu toe vaak alleen met lichamelijk contact (en de daarmee gepaard gaande warmte) de slaap heeft gevonden. Let specifiek op het eten. Dit mag niet leiden tot buikpijn of winderigheid, waardoor het kind niet in slaap kan vallen en vervolgens de nacht kan doorslapen.

Soms is pijn ook de reden waarom de baby de nacht niet kan doorslapen.

Baby schläft nicht durch
Soms is een groeispurt de reden waarom de baby ’s nachts niet kan doorslapen. Geduld is hier geboden.

Slaapt je baby van negen maanden ’s nachts niet door? Misschien heeft hij momenteel last van zijn tanden of heeft hij plotseling een nieuwe groeispurt gehad? Meestal wordt gezegd dat een baby zelfs in de 55e levensweek vaak een groeispurt heeft. Als een baby van 1 jaar die altijd goed heeft geslapen ’s nachts plotseling heel onrustig wordt, kan dat een aanwijzing zijn.

Slaapt de baby niet meer door sinds hij of zij bijvoeding of pap eet? Dan kan dit een teken zijn dat het kind de voeding niet verdraagt en bijvoorbeeld buikpijn heeft. Soms wordt de babyvoeding te snel of in een te grote hoeveelheid gegeven, waardoor het maagdarmkanaal de vertering nog niet goed aankan en er pijn of winderigheid optreedt.

3. babybedje en trucjes als de baby de nacht niet doorslaapt

baby schläft nicht durch
Soms is een geruststellende hand ’s nachts voldoende om de baby weer in slaap te leiden.

Sommige kinderen voelen zich bijvoorbeeld in het begin vreemd en ongemakkelijk in hun eigen bed (en eigen kamer). Geen wonder, want het kind heeft voor het begin van het leven veilig in de baarmoeder gelegen en is dus nooit alleen geweest. Als het kind ’s nachts onrustig is, zet dan het babybedje naast uw eigen bed en leg, als het onrustig wordt, gewoon uw hand op zijn buik, been of arm. Vaak is het contact van mama voldoende om het kind te kalmeren (vooral inwendig) en het weer in slaap te brengen.

Er bestaan ook flexibele zijbedden met een zijwaartse opening die zich aan het bed van de ouder aanpassen. Met dergelijke babybedden hebt u altijd contact met de pasgeborene en hoeft u ’s nachts veel minder op te staan om de baby te kalmeren.

Als de baby tot nu toe de nacht heeft doorgeslapen, maar dat plotseling niet meer doet, moet u hulp inroepen. We worden vaak “blind” in ons eigen huis:

 • Sleept de baby misschien in zijn bedje?
 • Blaft de hond van de buren regelmatig ’s nachts, waardoor het kind bang wordt?
 • Begint het spitsverkeer elke ochtend na 5 uur voor het raam, waardoor uw kind wakker wordt?

Tip: Soms veranderen situaties waarvan wij volwassenen ons niet eens bewust zijn. Hulp van anderen (oma, beste vriendin) kan al helpen om een duidelijk beeld van de situatie te krijgen en snel een oplossing te vinden.

4 Belangrijke vragen en antwoorden

4.1 Ik heb al zoveel dingen geprobeerd en toch slaapt mijn baby ’s nachts niet door, wat kan ik nog doen?

Baby schläft nicht durch
Soms helpt het om overdag een slaapfase over te slaan. Ze bezig houden – in welke vorm dan ook – is vooral belangrijk
.

De baby van 11 maanden slaapt ondanks alle trucjes de nacht niet door en zelfs de behoeften lijken allemaal bevredigd? Ouders vergeten vaak de meest natuurlijke van alle redenen: De baby is misschien gewoon helemaal niet moe! Als u uw baby van 10 maanden overdag af en aan laat slapen, is het logisch dat hij of zij ’s avonds niet moe is.

Houd een lijstje bij en noteer een paar dagen lang hoeveel uur uw baby per dag slaapt. Soms helpt het om de ene of de andere slaapfase over te slaan en het kind in die tijd bezig te houden. Dan is het kind ’s avonds meestal vanzelf moe.

Voordelen en nadelen van “wakker houden” overdag

 • De baby wordt overdag zo moe dat hij ’s avonds meestal veel beter slaapt – en slaapt dan de hele nacht door.
 • Daardoor went het kind sneller aan het dag-nachtritme – ook wat eten betreft.
 • De ouders zelf kunnen zich ’s avonds ontspannen omdat het kind eindelijk de nacht doorslaapt.
 • Veel kinderen zijn in het begin erg chagrijnig door de onbekende situatie. De ouders moeten zich hier doorheen slaan.
 • In het begin is het voor de ouders vaak moeilijk in te schatten welke eerdere slaapfasen achterwege gelaten moeten worden. Vaak werkt het bewust wakker houden van de baby ook op de zenuwen van de ouders.
 • Overdag hebben ouders minder tijd omdat het kind bezig gehouden wil worden. Dit wordt vaak pas duidelijk als het kind geleerd heeft zichzelf bezig te houden.

Gerelateerde berichten