Gymnastiek voor kinderen: oefeningen en activiteiten voor de gezondheid van uw kind

Gymnastiek is niet alleen iets voor volwassenen, maar biedt ook kinderen uitstekende mogelijkheden om hun eigen lichaam uit te dagen. Gymnastieklessen voor kinderen verschillen meestal fundamenteel van de programma’s die vaak voor volwassenen worden aangeboden, …

Gymnastiek voor kinderen: oefeningen en activiteiten voor de gezondheid van uw kind

gymnastik-kinder
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Gymnastiek voor kinderen: oefeningen en activiteiten voor de gezondheid van uw kind
Moeten kinderen aan gymnastiek doen?

Elk kind moet goed kunnen bewegen. Gymnastiek biedt kinderen een uitstekende gelegenheid om het lichaam op allerlei manieren te trainen en soepel te houden.

Kunnen jonge kinderen ook turnen?

Ja, maar in veel gevallen zijn de ouders er nog actief bij betrokken. Vooral bij kinderen tot 3 jaar ligt de nadruk op evenwichtsoefeningen.

Kan ik thuis met kinderen gymnastiekoefeningen doen?

In principe zijn clubs en sportgroepen ideaal vanwege de actieve interactie. U kunt echter ook samen met een kind thuis individuele oefeningen doen.

Gymnastiek is niet alleen iets voor volwassenen, maar biedt ook kinderen uitstekende mogelijkheden om hun eigen lichaam uit te dagen. Gymnastieklessen voor kinderen verschillen meestal fundamenteel van de programma’s die vaak voor volwassenen worden aangeboden, omdat de nadruk ligt op plezier en spel en individuele oefeningen minder centraal staan.

Toch wordt de flexibiliteit niet verwaarloosd en worden ook de spieren geactiveerd. Het aanleren van basisbewegingen loont later bij het aanleren van vele andere sporten, ongeacht of kinderen later nog plezier beleven aan turnen of overgaan op andere oefeningen en activiteiten.
[button] Geschikte kleding vinden voor gymnastiekoefeningen [/button]

1. worden gymnastiekoefeningen aanbevolen voor kinderen?

Gymnastiek:

De term gymnastiek gaat terug tot het Grieks en verwijst naar lichamelijke oefeningen die in het oude Griekenland meestal naakt werden gedaan. Het belangrijkste doel was om het lichaam in het algemeen op alle gebieden te versterken en niet om op slechts één specifiek gebied maximaal te kunnen presteren.

Gebrek aan lichaamsbeweging is een van de grootste problemen van de 21e eeuw. Zelfs op de kleuterschool zijn er veel jonge kinderen die onvoldoende motorische vaardigheden hebben en een ontwikkelingsachterstand hebben.

Het is daarom niet alleen raadzaam, maar ook noodzakelijk om kinderen te helpen met oefeningen thuis of in een cursus. Uiteraard moet dit niet onder dwang gebeuren. Het gaat er veel meer om kinderen zo vroeg mogelijk te leren genieten van bewegen.

Dit is precies wat er gebeurt in een gezamenlijke gymnastiekles, waar kinderen van verschillende leeftijdsgroepen samen kunnen ravotten en dingen kunnen uitproberen.

Vanaf welke leeftijd mogen kinderen turnen?

kinder machen gymnastik
Veel kinderen zijn nu erg onbeweeglijk.

Zelfs op de vroegste leeftijd van één of twee jaar is er niets mis mee om samen met ouders thuis of zelfs samen in een online klas of een groep in de buurt de eerste oefeningen te doen.

Gymnastiek om mee te doen is veelzijdig, zodat veel oefeningen gemakkelijk kunnen worden aangepast aan de respectievelijke leeftijd of motorische vaardigheden van kinderen.

Gymnastiek kan al op de kleuterschool worden toegepast, ook als de kinderen nog geen twee jaar oud zijn. Hier gaat het vooral om het aanleren of gestaag verbeteren van het evenwichtsgevoel, terwijl bij oudere kinderen ook complexe oefeningen plaatsvinden.

Welke uitrusting hebben kinderen nodig om aan gymnastiek te doen?

Het maakt niet uit of u besluit zich in te schrijven voor een plaatselijke cursus of thuis te trainen – in ieder geval moeten kinderen een aantal basisuitrustingen krijgen. Deze bestaat uit gymnastiekschoenen voor kinderen en geschikte sport- of functionele kleding.

Een compleet turnpakje voor kinderen is niet per se nodig. In de regel worden echter kinderleggings voor gymnastiek gebruikt, omdat deze een hoge mate van mobiliteit mogelijk maken zonder kunstmatige beperkingen.

De kleding kan niet alleen voor turnen worden gebruikt, maar ook voor gymnastiek, yoga of andere fitnessoefeningen.

Tip: De benodigde kleding is erg goedkoop, maar maakt speelse trainingen veel gemakkelijker.

Naast de kleding zijn de volgende materialen nuttig en soms noodzakelijk:

 • Een turnmat (als basis) – is niet noodzakelijk voor staande oefeningen, maar wordt wel heel vaak gebruikt.
 • Ballen – zijn ideaal als aanvulling en voor de afwisseling.
 • Ringen, kegels en palen (sommige verkrijgbaar in sets) – zijn uitstekend voor het creëren van kleine parcoursen met hindernissen.

4. Welke gymnastiekoefeningen voor kinderen kan ik thuis doen?

maedchen macht gymnastik
Veel oefeningen kunnen ook thuis worden uitgevoerd.

Als je geen zin hebt om je in te schrijven voor een plaatselijke cursus, of als je je voorlopig niet wilt inschrijven voor een online cursus, kun je ook je eigen programma samenstellen en op die manier oefeningen doen.

Neem altijd de volgende basisregels ter harte:

 • Voer alle oefeningen uit in een langzaam of gemiddeld tempo. Vermijd schokkerige bewegingen.
 • Adem zo gelijkmatig mogelijk. Een geforceerde ademhaling moet absoluut worden vermeden, zelfs bij zwaardere oefeningen.
 • Bij alle gymnastiekoefeningen voor kinderen moet de nadruk liggen op plezier hebben. Zelfs als de oefeningen niet correct worden uitgevoerd, is de kans op letsel zeer klein, dus moet de controle niet te streng zijn.

In de volgende hoofdstukken presenteren we kort enkele mogelijke gymnastiekoefeningen voor kinderen.

4.1 Opwarmingsoefeningen – hoe het lichaam te mobiliseren

Ga samen op een gymnastiekmat staan en begin met gematigde bewegingen. U kunt bijvoorbeeld ter plekke rennen en de benen activeren door ze op te lichten, de knieën op te trekken of kleine sprongetjes te maken.

Naast de benen moeten ook de spieren van de armen en de romp worden geactiveerd. U kunt dit doen door grote cirkels te maken met uw schouders. Door 10 keer naar voren en 10 keer naar achteren te cirkelen wordt de schouderpartij opgewarmd.

Activeer nu de rug door op schouderbreedte van elkaar te gaan staan, de armen op schouderhoogte te brengen en van links naar rechts te draaien. De beweging moet zo vloeiend mogelijk zijn. De armen zwaaien losjes mee met de beweging.

4.2 Bevordering van het evenwicht bij kinderen

Voor dit eenvoudige spel is alleen een uitgezet pad nodig. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit naast elkaar geplaatste bierviltjes, die dienen als een netwerk in de ruimte. Alleen deze lijnen mogen worden betreden.

Als de oefening te gemakkelijk is, kun je de moeilijkheidsgraad gemakkelijk aanpassen door de lijnen smaller te maken. U kunt ook een omgekeerde bank gebruiken (in de kinderkamer) om het spel wat meer hoogte te geven.

Bovendien kan de eenvoudige evenwichtsoefening worden uitgebreid door de kinderen alleen achterwaarts, zijwaarts of op één been over de lijnen te laten springen. Het is bijzonder lastig als meerdere kinderen over een “straat ” moeten lopen om de overkant te bereiken.

Tip: Een slackline is ook een geschikt cadeau voor oudere kinderen. Deze wordt gespannen tussen twee bomen of tussen twee vaste balken.

4.3 Versterking van de rug – een elementair onderdeel om het zitten uit te balanceren

Zelfs jonge kinderen zitten veel op de kleuterschool en de lagere school. Zelfs thuis zitten kinderen op de bank voor de televisie of aan tafel met hun tablet. Zitten speelt een doorslaggevende rol bij het eten en het samenzijn, maar leidt helaas tot veel verkeerde houdingen die met behulp van geschikte gymnastiekoefeningen voor kinderen grotendeels vermeden kunnen worden.

We willen hier kort enkele oefeningen voorstellen:

kinder machen gymnastikuebungen
Kinderen zijn meestal verrassend beweeglijk als ze gewoon wat oefeningen doen.
 • Kattenbult en holle rug: Ga in de viervoetige houding staan en strek je rug omhoog. Kijk tussen je benen door. Verander nu in de tegenovergestelde richting zodat je een holle rug hebt. Kijk nu omhoog naar het plafond. Wissel af tussen de twee posities om de rug soepel te houden.
 • Rol op en neer: Ga op uw rug liggen. Buig uw benen en plaats uw voeten net achter uw billen. Kom nu langzaam met het bovenlichaam omhoog door elke ruggenwervel op te rollen. Strek uw armen naar voren om het wat makkelijker te maken. Rol dan terug omhoog in de tegenovergestelde richting.
 • Strek de rug: Ga op uw buik liggen en probeer met uw handen uw enkels vast te pakken (met gebogen benen). Breng nu zowel uw hoofd als uw knieën omhoog door uw rug actief aan te spannen.

5. de juiste set kleding om er goed uit te zien tijdens alle oefeningen.

No products found.

Gerelateerde berichten