Ontspanning voor kinderen: creatieve ideeën voor een time-out van het dagelijkse leven

[Meer ontspanningsideeën [/button]. De wereld van vandaag is snel en vol verschillende prikkels. Geen wonder dat zelfs kleuters soms overweldigd worden en stress ervaren. Veel kinderen die net aan de basisschool beginnen, nemen een hobby …

Ontspanning voor kinderen: creatieve ideeën voor een time-out van het dagelijkse leven

Entspannung für Kinder
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Ontspanning voor kinderen: creatieve ideeën voor een time-out van het dagelijkse leven
Waarom is ontspanning noodzakelijk voor kinderen?

Ontspanning voor kinderen is meer dan een modegril. Steeds meer kinderen vinden het dagelijks leven te stressvol, zodat gerichte rustfasen noodzakelijk worden. Het is elementair dat u als rolmodel optreedt.

Hoe uitgebreid wordt het thema ontspanning voor kinderen behandeld?

Al voor kinderen op de kleuterschool bieden veel voorzieningen ontspanningsverhalen aan, zodat kinderen leren naar hun lichaam te luisteren en voor zichzelf te zorgen.

Welke ontspanningsmethoden zijn er?

Er zijn veel manieren waarop kinderen zich kunnen ontspannen, die niet noodzakelijkerwijs gepaard gaan met weinig activiteit.

[Meer ontspanningsideeën [/button].

De wereld van vandaag is snel en vol verschillende prikkels. Geen wonder dat zelfs kleuters soms overweldigd worden en stress ervaren.

Veel kinderen die net aan de basisschool beginnen, nemen een hobby en leren er een instrument bij. Zolang de nadruk ligt op plezier en de kinderen niet overweldigd worden, is er niets op tegen.

Alle ouders moeten er echter voor zorgen dat er voldoende mogelijkheden zijn voor kinderen om zich te ontspannen. In onze tekst laten we u daarom zien met welke ideeën u kunt bijdragen aan wat meer rust.

1. ouders als rolmodel – ontspanning is overdraagbaar

Vater und Sohn entspannen sich gemeinsam am Strand
Kinderen leren van hun ouders.

Ontspanning is uiterst belangrijk voor kinderen. Het is waar dat kinderen graag actief zijn en de wereld ontdekken om zich te kunnen ontwikkelen. Aan de andere kant hebben kinderen echter bewust rustfasen nodig om de opgedane informatie te kunnen verwerken.

Een ontspannen ouderlijk huis draagt in belangrijke mate bij tot ontspanning voor kinderen. Hoe meer ontspannen u met situaties omgaat, hoe groter de kans dat dit wordt overgedragen op uw kinderen.

Is het daarentegen voortdurend lawaaiig, staat de tv vaak aan en zijn er geen rustige periodes, dan lijden kinderen al heel jong aan stress.

Er is dus absoluut niets in te brengen tegen een volledige dag. Maar ook individuele fasen waarin kinderen zich vervelen mogen niet worden verwaarloosd. Juist in deze tijd leren kinderen creatief te zijn en kunnen ze zich bewust afsluiten.

Tip: Veel ideeën voor lichamelijke en geestelijke ontspanning, zoals ontspanningsverhalen, zijn niet alleen iets voor kinderen, maar worden ook aanbevolen voor volwassenen.
Dus misschien werkt u in de toekomst samen met uw kind aan wat meer ontspanning en een vertraagde manier van leven.

2. ontspanningsoefeningen voor kinderen

Kinder machen Yoga in einer Gruppe
Sommige ontspanningsoefeningen vergen wat geduld.

Als school te inspannend was of er geen tijd overblijft tussen de hobby en het huiswerk, is het moment aangebroken dat ouders moeten ingrijpen.

Vaak uit overspanning zich in hoofd- en buikpijn, toenemende rusteloosheid en nervositeit en spanning.

Soms zijn er slaapproblemen of verlies van eetlust. Deze symptomen leiden al snel tot een vicieuze cirkel waaraan veel kinderen niet lijken te kunnen ontsnappen.

Als u meer wilt weten over mogelijke ontspanningsoefeningen voor kinderen, bekijk dan ons aparte artikel. Daar leest u hoe autogene training werkt, wat yoga al betekent voor heel jonge kinderen, in hoeverre progressieve spierontspanning schoolkinderen kan helpen en waarom fantasiereizen spanning verminderen.

Geschikte ontspanningsmuziek voor kinderen vind je hier:

3. laat het dagelijks leven achter je – zo lukt stressmanagement

Cursussen stressmanagement:

Veel ziektekostenverzekeraars, zoals de Techniker Krankenkasse, bieden gezinnen gerichte ondersteuning door een overeenkomstig cursusaanbod voor kinderen en ouders.

Er zijn echter niet altijd bewuste ontspanningsoefeningen en gerichte ontspanningsmuziek nodig om kinderen het dagelijkse leven aan te laten kunnen.

Veel belangrijker dan het aanleren van specifieke technieken is een fundamenteel ontspannen levenshouding. Neem daarom bewust de tijd om aan de behoeften van je kind tegemoet te komen en samen uit te schakelen.

Oriënteer je op de interesses van je kind om erachter te komen welke vorm van ontspanning je kind het meest helpt.

Vooral bij zeer actieve kinderen helpt het minder als u zich alleen richt op ontspanningsoefeningen waarbij geen beweging nodig is. Als kinderen erg actief zijn, kan dit zelfs contraproductief werken, omdat de kinderen gedwongen worden in de betreffende situatie te blijven, hoewel ze eigenlijk iets anders zouden willen doen.

Een fantasiereis is daarom geschikter als kinderen vooraf voldoende tijd hebben gehad om zich uit te leven.

Tip: Voor kleine kinderen onder de drie jaar is een grot ook geschikt als toevluchtsoord.
Oudere kinderen moeten zich op hun kamer kunnen terugtrekken wanneer ze deze time-out nodig hebben.

4. ideeën om ontspanning voor kinderen tot een succes te maken

In principe mogen kinderen niet aan te veel prikkels tegelijk worden blootgesteld. Let daarom vooral op de mediaconsumptie van uw kinderen.

Daarnaast zou beweging een belangrijke rol moeten spelen in het dagelijks leven van elk kind (liefst ook van elke ouder).

Familienausflug in die Berge
Gebruik de natuur om als gezin samen af te schakelen.

Daarnaast zijn activiteiten geschikt die niet gepaard gaan met stress en druk, maar kinderen een nieuw perspectief laten zien. Zo laten kinderen het dagelijks leven achter zich en kunnen ze zich daarna beter concentreren.

De volgende ideeën zijn geschikt voor een paar ontspannende uurtjes:

 • een bezoek aan een ijssalon
 • een bezoek aan een klimtuin
 • samen wandelen in de bergen of gewoon een boswandeling
 • zwemmen in het meer (buitenzwembaden zijn meestal nogal hectisch, dus het gewenste effect is snel omgekeerd)
 • een fietstocht maken
 • sleeën of skiën in de winter

Zorg ervoor dat uw kind na de activiteitsfase niet direct weer in de stressvolle dagelijkse routine terechtkomt, maar dat er voldoende tijd overblijft voor een gerichte rustfase.

6. verdere ideeën voor ontspanning

No products found.

Gerelateerde berichten