Een mooi kinderfeestje plannen – hoe u het perfecte verjaardagsfeestje kunt organiseren

Elk jaar kijken kinderen van alle leeftijden uit naar hun kinderverjaardag, omdat er veel cadeautjes zijn en vriendjes en vriendinnetjes kunnen worden uitgenodigd. Misschien staat er een themafeestje op de agenda of gaat de jarige …

Een mooi kinderfeestje plannen – hoe u het perfecte verjaardagsfeestje kunt organiseren

Kindergeburtstag feiern: Planen, Gäste einladen, Essen zubereiten... alles Wichtige im Überblick
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Een mooi kinderfeestje plannen – hoe u het perfecte verjaardagsfeestje kunt organiseren

Elk jaar kijken kinderen van alle leeftijden uit naar hun kinderverjaardag, omdat er veel cadeautjes zijn en vriendjes en vriendinnetjes kunnen worden uitgenodigd. Misschien staat er een themafeestje op de agenda of gaat de jarige naar een Escape Room. De mogelijkheden zijn eindeloos en ouders kunnen met een beetje creativiteit een geweldig en onvergetelijk kinderverjaardagsfeestje organiseren. Om ervoor te zorgen dat het verjaardagsfeestje een compleet succes wordt en niet in chaos eindigt, geven we in ons artikel een paar eenvoudige tips voor de planning ervan.

Afhankelijk van de vraag of het kinderfeestje buiten of binnen wordt gehouden, moet ook rekening worden gehouden met het weer en het bijbehorende seizoen. Een barbecue in de winter is minder waarschijnlijk een optie, en schaatsen in de zomer op een zomerijsbaan is misschien niet zo aantrekkelijk als een bezoek aan een avonturenzwembad. Controleer dus zeker enkele dagen voor het feestje de weersvoorspellingen en ga na wat de kansen zijn op regen, windvlagen en andere feestkillers.

De verjaardagsgasten

Voordat de planning van het verjaardagsfeestje van het kind echt van start gaat, moet met het jarige kind worden afgesproken welke vrienden op het verjaardagsfeestje worden uitgenodigd.

Het kind moet zelf beslissen wie hij/zij op het feestje te gast wil hebben en wie niet. Ouders moeten vriendschappen niet “opdringen”, maar inspelen op de behoeften en wensen van hun kind. Het weer en de ruimte spelen ook een belangrijke rol bij de vraag hoeveel kinderen kunnen worden uitgenodigd.

Een feestje in huis of flat heeft minder capaciteit qua ruimte dan een eigen tuin, een verjaardagslocatie of een speeltuin.

Belangrijk: informeer de ouders van de feestgangers zeker over bestaande allergieën en voedselintoleranties.

Cateringservice of pizzaparty?

De volgende stap in een geslaagde planning is na te gaan welk eten er op het kinderverjaardagsfeestje moet worden geserveerd. Kinderen moeten voldoende lekkere hapjes krijgen die vooral gezond en niet te vet zijn. Of de ouders van het jarige kind een beroep doen op een cateringdienst of overwegen hun eigen pizza te bakken als themafeest is aan de ouders en het jarige kind zelf.

Een pizzafeestje kan echter een geslaagd idee zijn en er kan gezorgd worden voor lekkere en vooral gezonde ingrediënten zoals champignons, magere ham, mozzarella, groenten en co. Zo kan elk kind zijn eigen individuele pizza of een pizzahoek maken. Een cateringservice is niet veel werk, maar kost wel veel geld. Als u het eten zonder hulp van de kinderen wilt bereiden, kan pasta een optie zijn.

Kinderen zijn dol op pizza, pasta en patat. Maar met ketchup of tomatensaus kan het gemakkelijk uit de hand lopen.

Wees voorzichtig met tomatensaus!

Alle kinderen houden van pasta, maar tomatensaus kan problemen veroorzaken, vooral voor jonge kinderen. Je moet kinderen niet naar huis sturen met tomatenvlekken en vieze kleren. Als goed en lekker alternatief voor de klassieke pastasaus kunt u pastaboter of kruidenboter bij de pasta serveren. Het voordeel is dat u uit verschillende smaken kunt kiezen, zodat er voor elk kind wel iets bij zit.

Gepersonaliseerde verjaardagsuitnodigingen om uw gasten te verblijden

Met individueel ontworpen verjaardagsuitnodigingen kunnen de ouders van het jarige kind de gasten laten weten wanneer en waar het verjaardagsfeestje plaatsvindt. Als het verjaardagsfeestje een bepaald thema heeft, zoals “Astronauten” of “Rock and Roll”, moet dit in de uitnodiging worden vermeld, zodat de kinderen een passende outfit kunnen meenemen.

Het adres is een belangrijk punt, omdat niet alle ouders misschien precies weten waar de verjaardag plaatsvindt. Als u een datum met een toezegging op de uitnodiging zet, is het veel gemakkelijker om het verjaardagsfeestje te plannen. Ballonnen die langs de straat zijn bevestigd om de weg naar het feest te wijzen, dragen bij tot de voorpret.

Idealiter worden verjaardagskaarten en uitnodigingen twee weken voor de verjaardag van het kind verstuurd. Zo heeft elk kind ook de tijd om voor een passend cadeau te zorgen.

Belangrijke zaken die niet op verjaardagskaarten mogen ontbreken:

 • Datum van het verjaardagsfeestje
 • Duur (begin en verwacht einde)
 • Locatie van het feestje (huisadres of adres van de Escape Room)
 • Vermeld de volgende informatie over een bevestiging of annulering
 • Telefoonnummer en e-mailadres
 • Noteer of ook de ouders zijn uitgenodigd
 • Graag weersbestendige kleding, zwemkleding, mackintosh, etc. aangeven.

De ideale duur voor plezier en spelletjes op een kinderfeestje

Jonge kinderen moeten niet overbelast worden met te lange feestjes. Daarom zijn een paar uur voldoende. Oudere kinderen hebben al meer uithoudingsvermogen en kunnen zich tot 4 of 5 uur met hun kleine vriendjes vermaken, mits het programma van het feestje voldoende gevarieerd is en de hapjes lekker.

Voor oudere kinderen kan het verjaardagsfeestje enkele uren tot een halve dag duren als het plaatsvindt op een paardenboerderij of in een zwembad. U moet letten op de algemene stemming van de gasten. Als lusteloosheid en frustratie om zich heen grijpen omdat niemand meer energie heeft om te spelen, kan het feest langzaam worden afgebroken.

Zijn ouders een no-go op een kinderfeestje?

Bij kleine kinderen is het aan te raden dat ouders aanwezig zijn op het kinderfeestje. Veel kinderen voelen zich simpelweg veiliger als er een ouder in de buurt is. Dit geldt vooral als de kinderen elkaar nog niet zo lang kennen. Oudere kinderen daarentegen voelen zich vaak gecontroleerd door de aanwezigheid van hun eigen ouders. Voor tieners moeten de ouders absoluut thuisblijven om van het feestje geen frustratiefeestje te maken.

Toch moeten de ouders van het jarige kind regels stellen. Alcohol en sigaretten, evenals te lang doorfeesten tot diep in de nacht, moeten natuurlijk absoluut taboe zijn.

Samenvatting van het perfecte kinderfeestje

Natuurlijk zijn er ook enkele punten die je absoluut niet moet maken bij het plannen. We noemen ze kardinale fouten. Deze omvatten

 • te veel gasten uitnodigen
 • het feest veel te lang maken
 • de cadeaus als bijzaak behandelen
 • te veel verwachtingen wekken bij het jarige kind
 • vergeten rekening te houden met slecht weer en alternatieve programma’s
 • het programma van het verjaardagsfeestje onvoldoende voorbereiden en improviseren
 • te veel spelletjes plannen
 • zwaar en vet eten

Er bestaat geen patentmiddel voor een perfecte planning, maar met een bepaalde structuur en de bovengenoemde tips zal elk verjaardagsfeestje voor kinderen slagen en stralende ogen achterlaten.

Gerelateerde berichten