Fitness voor kinderen: In hoeverre is fitnesstraining nuttig voor kinderen?

Met de vele fitnessstudio’s in Duitsland is het geen wonder dat ook kinderen als doelgroep in aanmerking komen. Fitness voor kinderen is in de mode en beperkt zich geenszins tot klassieke toestellen. Wij laten u …

Fitness voor kinderen: In hoeverre is fitnesstraining nuttig voor kinderen?

fitness fuer kinder
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Fitness voor kinderen: In hoeverre is fitnesstraining nuttig voor kinderen?
Is fitness aanbevolen voor kinderen?

Elke vorm van lichaamsbeweging is gunstig voor kinderen. In het algemeen moet alleen overdreven spieropbouwende training in de kindertijd en adolescentie worden vermeden.

Hoe ziet een goede fitnesstraining voor kinderen eruit?

Wie jonge kinderen traint, moet er altijd voor zorgen dat de nadruk ligt op plezier. Als dit wordt geïnternaliseerd, staat niets een sportieve toekomst in de weg.

Heeft fitness voor kinderen alleen betrekking op het aspect van spieropbouw?

Fitness is veelomvattend en zeker niet beperkt tot één gebied. Bij het werken met kinderen en jongeren is het des te belangrijker dat alle aspecten van fitness in aanmerking worden genomen en getraind.

Met de vele fitnessstudio’s in Duitsland is het geen wonder dat ook kinderen als doelgroep in aanmerking komen. Fitness voor kinderen is in de mode en beperkt zich geenszins tot klassieke toestellen.

Wij laten u zien hoe een fitnesstraining voor kinderen eruit zou kunnen zien en waar de kleintjes beter nog een of andere oefening kunnen missen.

[button]Verdere literatuur over het onderwerp[/button]

1. fitness voor kinderen – een verstandig idee

eine frau unterrichtet kinder im yoga
Afhankelijk van de interesse verschillen de trainingsdoelen sterk.

Sporten voor kinderen is nuttig op elke leeftijd. Klassieke training, zoals veel volwassenen dagelijks in de sportschool doen, is geen uitzondering.
In tegenstelling tot conditietraining op apparaten is het echter ook mogelijk om verschillende cursussen te volgen om op verschillende gebieden fit te worden.

Sommige trainingen zijn gericht op het opbouwen van kracht, andere op uithoudingsvermogen, en veel oefeningen zijn een gezonde mix van verschillende gebieden.


Er is vaak kritiek op fitnesstraining voor kinderen. Het kernargument is dat overmatige krachttraining de gewrichten schaadt en de groei negatief beïnvloedt.


In feite is er echter weinig bewijs dat dit standpunt ondersteunt. Los daarvan mag sport voor kinderen, of het nu gaat om krachttraining in de sportschool of om voetbal, volleybal of tennis, nooit extreem zijn.

Het kernprobleem van de jeugd van de 21e eeuw is echter geenszins een te zware training, maar een gebrek aan beweging. Zelfs jonge kinderen op de basisschool hebben soms overgewicht en zitten veel te veel. Dit leidt tot een slechte houding, een gebrek aan spierontwikkeling en bovendien lijdt het zelfvertrouwen onder de overtollige kilo’s.

Tip: Moedig uw kinderen aan om te sporten. Als de kleintjes hun ouders willen evenaren en fit willen worden, wees dan dankbaar en blij. Fitness voor kinderen is belangrijk, ook als de training met fitnessapparatuur gebeurt.

2. focus op het plezier van bewegen

Zoals uit een recente studie is gebleken, herstellen de spieren van kinderen extreem snel in vergelijking met volwassenen, zodat overtraining bijna onmogelijk is. Houd er echter rekening mee dat er nog steeds grenzen zijn aan de belasting van de gewrichten die niet mogen worden overschreden.

Fitness voor kinderen is een goede zaak. Als kinderen op jonge leeftijd al fit zijn, verandert dat zelden in de loop van hun leven. Dit geldt vooral als hun eigen ouders grote rolmodellen zijn.

Maar niet alle fitness is hetzelfde. Het typische bezoek aan de sportschool, waar volwassenen op machines zitten, is minder bevorderlijk, omdat op deze manier alleen afzonderlijke spiergroepen specifiek worden getraind, maar het samenspel van het hele spierstelsel niet belangrijk is.


Hoewel dit vooral geldt in de context van de ontwikkeling van kinderen en adolescenten, is het geenszins de bedoeling te impliceren dat volwassenen zonder meer op apparaten moeten trainen. Goede training op apparatuur kan in het beste geval worden gebruikt als aanvulling , maar mag in geen geval de kern van de fitnesstraining vormen.

Voor kinderen geldt als hoofdregel dat veelzijdigheid vereist is. Fitness voor kinderen moet er daarom op gericht zijn het lichaam uitgebreid te versterken, mobiel te houden en de coördinatie uit te dagen.
Vroegtijdige specialisatie op één gebied zal er eerder toe leiden dat kinderen bepaalde verkeerde houdingen aannemen.

3 Fitness voor kinderen omvat vele facetten

Wie fitnesstraining louter ziet als spieropbouw of krachttraining heeft de betekenis van het woord fitness nog niet begrepen. Fitnesstraining is veelzijdig en een fit kind kan niet alleen een paar kilo met een halter tillen, maar moet naast push-ups, pull-ups en squats ook geen problemen hebben met een korte sprint of een wat langere duurloop.

fitnesstraining fuer kinder
Kinderen moeten kennismaken met verschillende fitnessrichtingen.

Een goede conditietraining voor kinderen richt zich op de volgende aspecten:

 • Uithoudingsvermogen: kinderen moeten geneigd zijn kortere afstanden te lopen om hun gewrichten te beschermen. Hoe sneller de kinderen echter zijn, hoe groter de kans dat zij langere afstanden lopen, aangezien de factor tijd een doorslaggevende rol speelt.
 • Kracht: kinderen hoeven nog niet te werken aan maximale kracht. De verbetering van de gemiddelde trainingsintensiteit (krachtuithoudingsvermogen) en het gebied van de snelle kracht moeten centraal staan.
 • Snelheid: Kinderen moeten leren snel te reageren. Dit kan bijzonder goed worden getraind in gevechts- of balsporten.
 • Flexibiliteit: Vooral wanneer kinderen relatief veel spieren opbouwen, is een tegenwicht belangrijk. Rekoefeningen en specifieke mobiliteitstraining mogen daarom niet worden verwaarloosd.
 • Coördinatie: Coördinatie-uitdagende oefeningen zijn een vaak vergeten gebied als het gaat om fitness voor kinderen.
  Oefen daarom complexe bewegingen, zoals die nodig zijn bij kindergymnastiek, springfitness of veel bal- en racketsporten.

Afhankelijk van hoe serieus de training wordt genomen, verbetert het uithoudingsvermogen. Naarmate de vaardigheden toenemen, neemt ook het zelfvertrouwen toe, wat niet alleen bij sport een voordeel is.

In deze mini-fitnessvideo zie je hoe kleine kinderen op een leuke manier meer sport in hun dagelijks leven kunnen integreren:

4. fitness voor kinderen – deze tips zijn geschikt voor verschillende leeftijdsgroepen

In de volgende regels laten we zien hoe fitness voor kinderen er in bepaalde leeftijdsgroepen uit moet zien:

Leeftijd typische oefeningen en vaardigheden
Vanaf de leeftijd van 3 jaar Op deze leeftijd moeten kinderen spelenderwijs leren bewegen. Groepen met andere kinderen waar de kleintjes zich echt kunnen uitleven zijn daarom bij uitstek geschikt. De nadruk moet liggen op bewegings- en coördinatievaardigheden. Deze worden het best aangevuld met versterkende oefeningen.
Vanaf 5 of 6 jaar Kinderen kunnen zich nu veel langer en beter concentreren, zodat de eerste ervaringen kunnen worden opgedaan met racketsporten, klimmen of zelfs met klassieke fitness.
Op deze leeftijd moet de nadruk liggen op het versterken van de samenhangende spieren. Dit kan bijvoorbeeld worden verbeterd door middel van planken, push-ups, burpees of soortgelijke combinatie-oefeningen.
Vanaf 10 jaar Veelvuldig zitten op school wordt steeds meer een probleem, dus is het belangrijk de buik- en rugspieren te versterken.
Als deze oefeningen worden aangevuld met lenigheidsoefeningen, kunnen houdingsproblemen, nek- of schouderpijn aanzienlijk worden verminderd.
Inmiddels zouden kinderen motorisch fit genoeg moeten zijn om elke vorm van sport te kunnen beoefenen. Als er op één gebied nog problemen zijn, werk daar dan specifiek aan.
Vanaf 16 jaar Pas op deze leeftijd kunnen jongeren beginnen met intensieve spieropbouwende training. De groei is grotendeels voltooid en de basisspieren en het skelet zijn klaar om zwaardere belastingen aan te kunnen. Dit betekent echter niet dat de nadruk vanaf nu per se moet liggen op het opbouwen van de spieren op machines. Deze kunnen ook specifiek worden uitgedaagd door middel van vele andere oefeningen thuis.

5 Verdere literatuur over het onderwerp

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten