Ballon spelletjes: Leuke ideeën voor kinderspelletjes met ballonnen

Ballonnen worden op bijna elk kinderfeestje gebruikt. Als de ballonnen eenmaal zijn opgeblazen, is er bijna geen kind dat stil kan blijven zitten als er een ballon door de kamer zweeft. In ons artikel laten …

Ballon spelletjes: Leuke ideeën voor kinderspelletjes met ballonnen

kinder spielt mit luftballons
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Groepsspellen
 8. »
 9. Ballon spelletjes: Leuke ideeën voor kinderspelletjes met ballonnen
Zijn ballonspellen vandaag de dag nog steeds actueel?

Er is bijna niets zo eenvoudig als een ballon, maar het inspireert jong en oud.

Welke ballonspellen zijn geschikt voor jonge kinderen?

Het beste is om de betreffende spelideeën aan te passen. Voor kinderen vanaf 3 jaar zijn bijvoorbeeld ballonspelletjes die geen ingewikkelde bewegingen vereisen geschikt.

Zijn er ook spellen met ballonnen die oudere kinderen leuk vinden?

Wij hebben hier enkele spelideeën voor u samengesteld die met kinderen vanaf 6 jaar prachtig kunnen worden uitgevoerd.

Ballonnen worden op bijna elk kinderfeestje gebruikt. Als de ballonnen eenmaal zijn opgeblazen, is er bijna geen kind dat stil kan blijven zitten als er een ballon door de kamer zweeft.

In ons artikel laten we daarom zien welke ballonspelletjes geschikt zijn voor kinderen van verschillende leeftijdsgroepen.

[Button]Aanbeveling van de redactie: Bestel kleurrijke ballonnen in grote hoeveelheden online[/button].

1. ballonspellen zijn er voor elke leeftijdsgroep.

eine familie spielt im park mit luftballons
Enthousiasme voor ballonnen neemt zelden af met de leeftijd.

Ook al zijn er ballonspelen die meer gericht zijn op peuters of vooral op wat oudere kinderen, er is nauwelijks een spel dat niet zowel de jongeren als de ouderen boeit.
Volwassenen worden overigens geenszins uitgesloten en worden uitgenodigd om naar hartenlust mee te spelen.

Omdat de meeste kinderen en volwassenen toch al te veel zitten, kunt u de ballonspellen gebruiken om wat beweging te bieden op het kinderfeestje, het zomerfeestje in de kleuterschool of op de basisschool.

Ballonspellen zijn ook geschikt voor sportlessen, omdat de ballonnen in de sporthal relatief goed bestuurd kunnen worden. Er zijn dus veel mogelijkheden om de hand-oog coördinatie te trainen, de motoriek te verbeteren en samen te groeien als team.

Tip: Je kunt ook ballonspelletjes doen in het water. Maar omdat het met veel ballonnen snel onoverzichtelijk kan worden, moeten alle kinderen veilig kunnen zwemmen.

2. ballonspelletjes voor kinderen – deze ideeën zorgen voor veel plezier

Ballonnen zijn goedkoop, nemen om te beginnen geen ruimte in en bieden toch veel mogelijkheden om ze te gebruiken voor spel.

In de volgende paragrafen presenteren we enkele ballonspelletjes voor verschillende leeftijdsgroepen, zodat u uw eigen favoriete spelletjes kunt samenstellen voor de volgende verjaardag of het volgende kinderfeestje.

2.1 Ballonspelletjes voor kinderen vanaf 3 jaar

Het is waar dat baby’s in het algemeen ook met ballonnen kunnen spelen. Maar omdat ze kunnen knappen en de resten een potentieel risico vormen voor inslikken, moet dit goed in de gaten worden gehouden.

Daarom besteden wij onze aandacht aan de spelletjes die kinderen in de kleuterschool vanaf 3 jaar zonder problemen kunnen spelen:

kinder spielen auf einer geburtstagsfeier luftballonspiele
Ballonnen zijn een vast onderdeel van de meeste verjaardagsfeestjes voor kinderen.
 • Rondgaan: Alle kinderen zitten in een kring en geven een ballon door aan hun buurman tot de ballon eenmaal de kring is rondgegaan. Het is wat moeilijker als de ballon achter de rug of met gesloten ogen wordt doorgegeven.
 • Ballonvoetbal: Vorm eerst twee groepen. Elk team moet nu proberen de ballon in het doel van de tegenstander te krijgen, net als bij gewoon voetbal.
  Het is nu echter zinvol om het gebruik van de handen toe te staan. De kinderen mogen de ballon echter niet vasthouden, maar alleen kort aanraken.
 • Dansen met de ballon – een verjaardagsklassieker: Bij gezelschapsspelletjes mag de ballondans natuurlijk niet ontbreken. Vorm eerst tweetallen en geef elk team een ballon. Zodra de muziek begint, moeten de kinderen dansen terwijl ze proberen de ballon niet te laten vallen.
  De handen zijn bij dit spel echter taboe, dus de ballon mag alleen tussen de lichamen worden vastgehouden.
 • Kleurrijke verwarring: Vorm voor dit spel weer twee teams. Nu stellen de kinderen van de twee teams zich links en rechts van een lijn op. Vervolgens plaatst de spelleider enkele ballonnen in het midden. Het doel van de kinderen is om de ballonnen naar de kant van de tegenstander te schieten, te porren of te boksen, maar zonder de lijn te overschrijden.
  Na één of twee minuten eindigt het spel en wordt gekeken aan welke kant er meer ballonnen op de grond liggen.
 • Ballonnen in de lucht houden: Bij dit spel streeft elke speler hetzelfde doel na. Het beste is om buiten met krijt een grote cirkel te tekenen of binnen een touw te leggen om een cirkel af te bakenen.
  Alle kinderen krijgen nu een ballon en samen moeten ze proberen alle ballonnen binnen de cirkel in de lucht te houden. Elke ballon buiten de cirkel is verloren.

Het wordt wat rustiger als je met ballonnen gaat knutselen. Je kunt bijvoorbeeld zelf lampionnen maken of papieren lampionnen maken.
Op de website van Geo kun je zien hoe je ballondieren kunt vormen.

2.2 Spelletjes met ballonnen voor kinderen vanaf 6 jaar

Natuurlijk kun je de ballonspelletjes voor de jongere kinderen nog steeds met de wat oudere doelgroep spelen. Omgekeerd kan het echter op een gegeven moment moeilijker zijn omdat de coördinatie nog niet voldoende is.

De volgende ballonspelletjes zijn vooral geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar:

verschiedenfarbige luftballons haengen an einer wand
Bij doelwerpen is het de bedoeling de ballon precies te raken.
 • Gezamenlijk drijfvermogen: Bij dit teamspel moeten alle kinderen samenwerken om een of meer ballonnen in de lucht te houden door te blazen.
  Hoe lang lukt het en wanneer verslapt de concentratie?
 • Hindernisbaan: Zet een klein parcours uit dat de kinderen onder de knie moeten krijgen. Het doel is om zo snel mogelijk te gaan, maar de ballon niet te laten vallen.
  De ballon mag alleen met de vlakke hand (of iets moeilijker met een vinger) geleid worden.
 • Ballonnen pletten: Elk kind krijgt een ballon en een touwtje. De ballon wordt met het touwtje aan de achterkant van de broekband gebonden.
  Vervolgens is het de bedoeling om in een wilde strijd de ballonnen van de andere kinderen af te scheuren, maar ongedeerd te blijven. De winnaar is degene die als laatste zijn ballon nog heeft.
 • Natuurkunde gebruiken: Vorm opnieuw twee teams en geef elk team hetzelfde aantal ballonnen in twee kleuren.
  Nu hebben de kinderen de taak om zoveel mogelijk ballonnen aan de muur te hangen zonder dat ze de grond raken. Dit kan door de ballonnen tegen elkaar aan te wrijven. Een deken helpt ook bij de elektrostatische lading.

3. tips voor het proces

Omdat het vaak snel hectisch kan worden, moet u ervoor zorgen dat u de ballonnen van tevoren opblaast. Omdat dit wat langer kan duren, afhankelijk van het aantal benodigde ballonnen, is een luchtpomp een goede manier om tijd te besparen.
U kunt natuurlijk ook een kleine wedstrijd organiseren, zodat de kinderen hun eigen ballonnen moeten opblazen voor de volgende spelletjes.

Zorg er dan wel voor dat de iets kleinere kinderen het nog te moeilijk vinden.

In het algemeen is het verstandig niet te veel spelletjes te plannen. Bovendien is na één of twee zeer inspannende ballonspellen een rustiger spel precies goed.

Tip: De meeste ballonspellen zijn nog leuker met de juiste muziek.

4e aanbeveling van de redactie: Bestel kleurrijke ballonnen online in grote hoeveelheden.

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten