Heksen spelletjes: Spelideeën voor kleine tovenaars en magiërs

Het thema heksen, tovenaars en magiërs is bijzonder populair bij kinderen. Als de heksen eenmaal bijeen zijn, willen ze zich natuurlijk vermaken en spannende spelletjes spelen om zich onder te dompelen in de wereld van …

Heksen spelletjes: Spelideeën voor kleine tovenaars en magiërs

Kind als Hexe vor einem Zauberkessel
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Groepsspellen
 8. »
 9. Heksen spelletjes: Spelideeën voor kleine tovenaars en magiërs
Hoe maak je het heksenfeest echt griezelig en magisch?

Je kunt op een heksenfeest een griezelige omgeving creëren met passende kostuums, versieringen, eten en drinken. Hoe authentieker het is, hoe beter de kinderen zich kunnen inleven in de rol.

Welke spelletjes zijn bijzonder geschikt voor heksen en tovenaars?

Actierijke bewegingsspelletjes houden de verveling zeker tegen. Bereid de heksenspellen ruim van tevoren voor, zodat er geen lange wachttijden zijn.

Kunnen heksenspelen alleen buiten worden gehouden?

Nee, afhankelijk van het weer kun je de heksenspelen zowel binnen als buiten houden.

Het thema heksen, tovenaars en magiërs is bijzonder populair bij kinderen. Als de heksen eenmaal bijeen zijn, willen ze zich natuurlijk vermaken en spannende spelletjes spelen om zich onder te dompelen in de wereld van de magie. Met geschikte heksen spelletjes wordt het feest een onvergetelijke ervaring.

Als je een heksenfeest plant, moet je ervoor zorgen dat je het motto zo authentiek mogelijk overbrengt. Om dit mogelijk te maken, geven wij u in dit artikel veel verschillende tips, ideeën en aanwijzingen voor heksenspellen.

[button]Tip voor slecht weer: Bordspellen voor het heksenfeest[/button]

1. creëer een spookachtige omgeving met de juiste decoratie

Dekoration zu Halloween
Je kunt een griezelige sfeer creëren met creatieve accessoires.

Of het nu gaat om een verjaardag, Halloween of kleuterfeest – het heksenthema is geschikt voor elk feest. Met de juiste heksen verjaardagsspelletjes komt het feest dan pas echt op stoom.

Terwijl meisjes zich meestal verkleden als heks, komen jongens naar zo’n evenement als tovenaar. Met behulp van passende schmink veranderen de kinderen in enge sprookjes- of fabelfiguren.

Maar ook de versiering mag niet worden verwaarloosd. Creëer een spookachtige omgeving in huis, bijvoorbeeld door spinnenwebben te maken, witte muizen van vruchtengelei uit te delen en passend versierde lantaarns neer te zetten. De verschillende knutselideeën voor een heksenfeest kunnen ook samen met de kinderen worden gedaan.

Bordspellen en kinderverhalen over het thema heksen zullen de kleintjes ook in de stemming brengen voor het heksenfeest. Deze kunnen leuk of eng zijn. Zorg er wel voor dat de kinderen alleen bang zijn en niet echt schrikken.

Tip: Als het verjaardagsfeestje van uw kind als thema “heksen” heeft, moet u dit expliciet in de uitnodigingskaarten vermelden. In dit verband kunt u er ook op wijzen dat alle kinderen verkleed naar het feestje moeten komen.

2. bewegingsspelletjes voor een heksenfeestje

Kinderen, vooral heksen, hebben veel beweging nodig. Bewegingsspelletjes komen dus goed van pas op het heksenfeest. Met deze spelletjes kunnen de kinderen zich uitleven en voelen ze zich echte heksen. Hieronder vind je instructies voor twee verschillende bewegingsspelletjes.

2.1 De heksentest

Als hexen verkleidete Kinder brauen etwas zusammen
In verschillende proefjes moeten de kinderen hun heksenskills bewijzen.

Om heks te worden moeten de kinderen zich natuurlijk eerst kwalificeren. Want wie zich een echte heks wil noemen, moet absoluut een heksentest ondergaan.

Deze kan bijvoorbeeld bestaan uit de volgende drie disciplines:

 • De smaaktest: Om toverdranken te kunnen brouwen, moeten kleine heksen beslist een scherp gevoel voor smaak hebben. Bij deze discipline worden tien verschillende voedingsmiddelen geblinddoekt geproefd. Voor elk correct geïdentificeerd ingrediënt wordt een punt toegekend. Als de heks ten minste drie voedingsmiddelen heeft herkend, is ze voor dit onderdeel van de test geslaagd.
 • De griezelige doos: Nu moeten de kleine heksen bewijzen dat ze een goed tastgevoel hebben. Doe wat enge voorwerpen in een doos. Deze kun je bijvoorbeeld van karton maken. De een na de ander steekt zijn hand door een kleine opening in de doos en probeert een voorwerp te voelen.
 • De bezemvergunning: Heksen vliegen meestal met hun bezems door de lucht. Hiervoor is echter een bezemvergunning nodig. Zet enkele obstakels op die de kinderen moeten overwinnen met de bezem tussen hun benen. Als ze het parcours zonder fouten afleggen, is het kind ook voor deze test geslaagd en mag het zich nu officieel heks noemen.

2.2 Ras van de Heksen

Kind als Hexe verkleidet auf einem Besen
Het kind dat het snelst door het parcours rent, wint de heksenrace.

Wie geslaagd is voor de heksentest kan het nu natuurlijk opnemen tegen andere heksen in verschillende heksenspellen.

Zet hiervoor verschillende hindernissen op die de heksen zo snel mogelijk moeten overwinnen. Markeer bovendien een start- en finishlijn.

Bij de heksenrace worden de kinderen in twee teams verdeeld. De heksen uit de twee teams nemen het steeds individueel tegen elkaar op.

Wie de race wint, krijgt een punt voor zijn team. Het team dat aan het eind de meeste punten heeft verzameld, wint het spel.

Tip: Op een heksenfeest in de kleuterschool kunnen bijvoorbeeld jongens het opnemen tegen meisjes, dus heksen tegen tovenaars.

3. heksenverjaardagsspelletjes – voor binnen en buiten

Afhankelijk van detijd van het jaar waarin het feest plaatsvindt, kunnen de heksenspellen binnen of buiten plaatsvinden. In het volgende willen we je kennis laten maken met elk één spel voor binnen en buiten.

3.1 Quiz – Wat weet jij over heksen?

Heksenjacht

Een heks is een vrouwelijk demonisch wezen dat magische krachten bezit en heult met de duivel. Uit angst voor deze bovennatuurlijke krachten werden heksen door de kerk vervolgd en vermoord. Deze zogenaamde heksenjacht bereikte zijn hoogtepunt in de 17e eeuw. Veel meer kindvriendelijke informatie over dit onderwerp vind je hier.

Bijna elk kind weet hoe heksen eruit zien. Carnavalskleding bestaat meestal uit een jurk, een hoed, een heksenneus en een bezem. Maar wat weten kinderen nog meer over heksen? Dat kun je testen in een speciale heksenquiz.

In deze quiz zou je de volgende vragen kunnen opnemen:

 • Waar wordt Walpurgisnacht gevierd?
 • Wanneer vindt dit feest plaats?
 • In welk sprookje van de gebroeders Grimm komt een heks voor?
 • Met wie sluit de heks volgens de legende een pact?
 • Welke martelmethode werd tijdens de heksenjacht gebruikt om heksen te ontmaskeren?
 • Bestaat de heksenjacht vandaag de dag nog steeds?
 • Hoe heet de spreuk die Bibi Blocksberg gebruikt om haar bezem te laten vliegen?

Voor oudere kinderen kunnen de vragen eventueel open worden gesteld, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad. Om de quiz wat te vereenvoudigen is het zinvol om bijvoorbeeld drie mogelijke antwoorden te geven.

3.2 Speurtocht naar echte heksen

als Hexen verkleidete Mädchen lösen ein Rätsel
Bij een speurtocht moeten de kinderen speciale heksenopdrachten oplossen.

Een speurtocht is altijd iets heel bijzonders voor kinderen. Het kan bijvoorbeeld plaatsvinden in een park of in het bos. Als de kinderen nog wat jonger zijn, moet er altijd minstens één begeleider bij zijn.

Het doel van de speurtocht is het vinden van de schat op de Blocksberg. De weg daarheen kan bestaan uit verschillende stations die allemaal iets met heksen te maken hebben.
De volgende stations zijn bijvoorbeeld mogelijk:

 • Een heksendans uitvoeren
 • Een heksenhuis bouwen van verschillende materialen
 • een toverdrank mengen
 • een klein heksenparcours afleggen

Er zijngeen grenzen aan je creativiteit bij het kiezen van de stations. Zodra de afzonderlijke opdrachten zijn voltooid, is er een hint voor de weg die nog moet worden afgelegd. De groep die als eerste de schat vindt, mag hem houden.

4. tip voor slecht weer: gezelschapsspelen voor het heksenfeest

No products found.


No products found.


No products found.

Gerelateerde berichten