Belangrijke feesten en festivals voor kinderen in een oogopslag

Belangrijke vieringen voor kinderen zijn zowel terugkerend als uniek. Ze zijn leuk en wijzen tegelijkertijd altijd op vooruitgang, wat voor kinderen indrukwekkend is. Welke vieringen voor kinderen bijzonder spannend zijn, vindt u hier. 1. belangrijke …

Belangrijke feesten en festivals voor kinderen in een oogopslag

Mädchen mit Partyhüten pusten Konfetti
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Kinderen
  4. »
  5. Kinderopvang
  6. »
  7. Festiviteiten in de kleuterschool
  8. »
  9. Belangrijke feesten en festivals voor kinderen in een oogopslag
Wat zijn belangrijke vieringen voor kinderen?

Vooral de eigen verjaardagen van kinderen, Pasen en Kerstmis zijn vaste punten in het feestjaar, maar ook alle vieringen die een speciale mijlpaal markeren – zoals het begin van de schooltijd.

Waarom zijn festivals zo belangrijk voor kinderen?

Festivals onderscheiden zich van het dagelijks leven, markeren de dag als iets bijzonders en helpen tradities te creëren en te onderbouwen.

Welke kerkelijke feesten zijn belangrijk voor kinderen?

Naast de jaarlijkse feesten nemen vooral communie, vormsel of jeugdwijding een belangrijke plaats in.

Belangrijke vieringen voor kinderen zijn zowel terugkerend als uniek. Ze zijn leuk en wijzen tegelijkertijd altijd op vooruitgang, wat voor kinderen indrukwekkend is. Welke vieringen voor kinderen bijzonder spannend zijn, vindt u hier.

1. belangrijke unieke vieringen voor kinderen

Sommige vieringen zijn uniek in het leven. Ze markeren altijd een bijzonder keerpunt in het leven. Er worden foto’s gemaakt, familieleden en vrienden uitgenodigd en in de meeste gevallen begint een nieuwe levensfase. Deze vieringen blijven meestal lang in het geheugen van de kinderen gegrift.

1.1 De start op school is bijzonder belangrijk

kleines Mädchen mit Ranzen und Schultüte
Het naar school gaan is een van de bijzonder belangrijke vieringen voor kinderen omdat het een spannende overgang markeert.

Kinderen die met school beginnen zijn meestal erg trots en ook een beetje opgewonden. Ze behoren niet meer tot de allerjongsten en zullen binnenkort veel dingen leren die ze voorheen niet wisten. De kinderen krijgen een boekentas en een complete schoolkit. Maar ook de schoolkegel mag niet ontbreken!

Ter gelegenheid van de eerste schooldag is er meestal een grotere of kleinere viering met familie en vrienden na de schoolceremonie. Plan dit tijdig om er een onvergetelijke dag van te maken.

Tip: In winkels als wunderkarten.de kunt u zelfs de uitnodigingskaarten laten personaliseren met een foto van het kind. Dit is snel, ongecompliceerd en zorgt ervoor dat de gasten zich deze viering altijd gemakkelijk zullen herinneren.

1.2 Belangrijke vieringen voor kinderen in een religieuze context

Veel kinderen kennen huneigen doopsel niet of kunnen zich dat in ieder geval niet herinneren. In de meeste gevallen zijn ze daar nog te jong voor.

Spannender zijn communie, vormsel of wijding: deze vieringen betekenen een keerpunt in het leven, een volwassen worden, een opgroeien. Daarom is het belangrijk dat ze op gepaste wijze worden gevierd. De kinderen zullen zich deze vieringen nog lang herinneren.

Deze vieringen zijn feestelijker en verfijnder dan de meeste andere vieringen en de kinderen zijn er helemaal op gekleed en “volwassen” voor. Meestal komen grote delen van de familie op bezoek.

Dit geldt natuurlijk ook voor de feesten en tradities in de islam, het jodendom of andere religieuze gemeenschappen.

1.3 Afscheidsfeesten zijn bitterzoet

vier Kinder lächeln Arm in Arm
Als een kind naar school gaat, is het tijd om afscheid te nemen – idealiter met een feest.

Er zijn altijd momenten in het leven waarop je afscheid moet nemen: Dat kan zijn vanwege een verhuizing, maar ook omdat het kind de kleuterschool verlaat en naar school gaat. Elk afscheidsfeest zegt: “Het was fijn met je, we zullen je missen.”

Daarom zijn deze vieringen ook heel persoonlijk. Cadeautjes, felicitaties voor de toekomst en herinneringsbrieven horen erbij. De kinderen denken met plezier terug aan hoe fijn deze dag voor hen was – zelfs als er tranen vielen.

2. een overzicht van terugkerende belangrijke vieringen voor kinderen

Er zijn verschillende belangrijke vieringen voor kinderen die elk jaar terugkomen. Sommige zijn kerkelijk of traditioneel, andere hebben een persoonlijk karakter. Ze zijn allemaal op hun eigen manier belangrijk voor kinderen, omdat er altijd rituelen zijn, waarvan sommige voor hen bijzonder leuk zijn.

Niet alle hier genoemde feesten zijn voor alle kinderen even belangrijk, maar voor de meesten wel. In plaats van de christelijke feesten spelen feesten als Eid en Offerfeest in de islam of Chanoeka en Jom Kippoer in het jodendom een belangrijke rol, afhankelijk van de geloofsgemeenschap.

2.1 Hoe mooi dat je geboren bent

Kinder an einem dekorierten Tisch mit Torte
Verjaardagen zijn belangrijke vieringen voor kinderen, omdat het hun eigen persoonlijke eredagen zijn.

Wat is er belangrijker en persoonlijker dan een verjaardag? Een dag waarop iedereen viert dat je een jaartje ouder bent geworden, is ook een dag waarop je in het middelpunt van de belangstelling staat. Dat iedereen een kind feliciteert, cadeautjes geeft en viert is een indrukwekkende en prachtige ervaring.

Het wordt dienovereenkomstig gevierd – met taarten, liedjes, kaarsen, spelletjes en zelfs themafeesten. De dag is alleen van het kind en dus kostbaar.

2.2 Kerstmis is een familiefeest

Met Kerstmis komt de hele familie samen. Voor veel kinderen is het onlosmakelijk verbonden met het mooie kerstverhaal, met liedjes en cadeautjes, met koekjes, kaarsen en samenzijn met familieleden die je niet zo vaak ziet.

De versierde boom heeft iets sprookjesachtigs en het gezellige huis, dat een schril contrast vormt met het vaak natte en koude weer buiten, is behaaglijk.

Kerstmis is ook voor veel niet-religieuze gezinnen een belangrijk feest.

2.3 Pasen betekent vernieuwing

Kinder bemalen Ostereier
Paaseieren schilderen is een mooie traditie voor kinderen.

Voor christenen is Pasen de hoogste feestdag van het jaar. Maar omdat het in heel Duitsland een feestdag is, komen ook alle niet-religieuze families samen om tijd door te brengen en samen te vieren.

Pasen is echter niet alleen een feest van vernieuwing vanwege de verrijzenis van Jezus Christus: het vindt ook plaats op een moment dat alles weer groen wordt en bloeit na de winter. Daarom is het voor kinderen ook een feest om in de tuin paaseieren te kunnen zoeken , als het weer het toelaat.

2.4 Het zomerfeest wordt nog lang herinnerd

Zoals in veel bedrijven wordt ook op kleuterscholen vaak een zomerfeest gevierd. De tijd van het jaar leent zich daar eenvoudigweg voor: Het is warm en mooi, en veel gezinnen zijn in deze tijd op vakantie. Zomerfeesten worden gekenmerkt door buitenspelen, misschien kleine speurtochten of andere leuke opdrachten voor de kinderen. Vermoeid naar huis gaan, gespeeld door de avondzon, heeft ook zijn eigen charme.

2.4 Het oogstfeest is vooral belangrijk in kerkelijke instellingen

Het oogstfeest is een van de oudste christelijke feesten. De wortels ervan gaan zelfs terug tot voorchristelijke tijden. Op deze dag dankt men God voor de rijke oogst en viert men feest met veel lekkers.

Voor kinderen kan het feest heel leerzaam zijn: ze leren dat het voedsel dat ze eten niet zomaar vanzelfsprekend is.

2.5 Sint Maarten is het lantaarnfeest

Junge zeigt stolz seine Laterne
Kinderen zijn vaak bijzonder trots op de lampionnen die ze zelf hebben gemaakt.

Sommige kinderen associëren de lampionoptocht in de herfst niet met Sint Maarten. Op veel kleuterscholen wordt hen echter het verhaal voorgelezen van de heilige die zijn jas deelde met de bedelaar. Ondertussen maken de kinderen hun eigen lampionnen. s Avonds met hen door de duisternis lopen en zingen is een van de meest gedenkwaardige tradities.

2.6 Sinterklaas biedt een zoete verrassing

Sinterklaas staat aan het begin van de advent en helpt de kinderen zich voor te bereiden op Kerstmis. Sommigen poetsen gretig hun schoenen zodat Sinterklaas er daadwerkelijk iets in stopt. Het heeft zijn eigen magie om ’s morgens snoepjes in de schoenen te vinden en aan te nemen dat de sint ’s nachts een bezoek aan het huis heeft gebracht.

2.7 Oud en nieuw is nog niet voor de allerkleinsten

Heel jonge kinderen kunnen nog niet omgaan met het idee dat de volgende dag een nieuw jaar begint. Bovendien hebben ze hun slaap nodig. Maar hoe ouder kinderen worden, hoe spannender dit feest voor hen wordt: Als ze voor het eerst mogen opblijven, is dat een geweldig gevoel: ze zijn dan immers “groot”.

Gerelateerde berichten