Communicatiespellen zijn groepsspellen waarbij de deelnemers met elkaar moeten communiceren.
Communicatie verloopt niet alleen via taal, maar ook via gebaren, gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal.
Bij communicatiespellen zoals toren bouwen of tic-tac-toe is de teamcohesie bijzonder belangrijk.
Communicatie speelt een zeer grote rol in ons leven. Met behulp van woorden, gebaren en gezichtsuitdrukkingen kunnen we een ander bijvoorbeeld vertellen hoe we zijn en hoe we ons voelen. Het vermogen om te communiceren is echter onderhevig aan een leerproces en moet voortdurend worden ontwikkeld. Want samenwerking is alleen mogelijk door goed overleg.
In onze gids leggen we uit hoe je de teamgeest kunt bevorderen met behulp van communicatiespelletjes. Eerst leggen we uit welke rol communicatie in ons leven speelt. Daarna laten we je kennismaken met enkele communicatiespelletjes die zowel geschikt zijn voor de crèche als voor verjaardagen of uitjes.
[button]Meer literatuur over het onderwerp[/button]
Inhoudsopgave
1. communicatiespellen scheppen vertrouwen
Communicatiespellenzijn spellen waarin communicatiegedrag centraal staat. Als je in een team wilt optreden, moet je afstemmen met de andere spelers. Als de communicatie centraal staat, zijn dit groepsspellen. Ze zijn vooral gericht op het bevorderen van de teamgeest.
Onze wereld is tegenwoordig zeer intercultureel. Veel mensen leren Duits alleen als vreemde taal. Des te belangrijker is het om over taalbarrières heen met elkaar te kunnen communiceren. In deze context vormen spelletjes de perfecte basis voor een eerste toenadering.
Een geweldig communicatiespel om andere culturen te leren kennen is het spel Elkaar kennen – Met elkaar praten – Van elkaar leren. De instructies en het benodigde spelmateriaal vindt u hier.
Communicatie is de theoretische component van de spellen, dus kan het als de basis worden beschouwd. Samenwerking, dus de praktische component, bouwt hierop voort. Daarom worden communicatiespellen ook vaak samenwerkingsspellen genoemd. Eerst worden de taken besproken die het team moet uitvoeren, en vervolgens worden ze uitgevoerd.
Tip: Communicatie en samenwerking spelen ook een belangrijke rol in het latere beroepsleven. Werkgevers zorgen ervoor dat sollicitanten in teamverband kunnen werken. Alleen zo is een goede samenwerking mogelijk.
2 Communicatie vindt op verschillende manieren plaats
Communicatie- en samenwerkingsspellen worden op veel verschillende gebieden gebruikt. Vooral in de sport is teambuilding essentieel om een wedstrijd te winnen. Daarom praten de spelers met elkaar voordat het spel begint, bijvoorbeeld om de rollen te verdelen.
Als de deelnemers dan in het spel zijn, is ook non-verbale communicatie vereist. Bij sommige spellen staan de mensen namelijk zo ver van elkaar af dat directe communicatie niet mogelijk is. In dat geval kunnen de spelers zichzelf echter helpen met gebaren of gezichtsuitdrukkingen.
Er zijn bepaalde doelen die met communicatiespellen kunnen worden bereikt.
Communicatieoefeningen zijn bijvoorbeeld bedoeld om:
- leuk te zijn
- contact te leggen
- mensen te helpen elkaar te leren kennen
- het groepsgevoel versterken
- vertrouwen bevorderen
- sociale interactie ondersteunen
- motivatie en betrokkenheid stimuleren
- Zelfvertrouwen en verantwoordelijkheidsgevoel versterken
Terwijl sommige spellen discussie stimuleren en zo de taalvaardigheid bevorderen, spelen bij andere spellen bindende afspraken een grote rol. Soms zijn de spellen vooral leuk en soms ligt de nadruk op concentratie.
Het communicatievierkant van Schulz von Thun
Dit model stelt dat er in een boodschap altijd vier boodschappen zitten: de feitelijke inhoud, de zelfonthulling, de relatieaanduiding en de oproep. Bij de overdracht van woorden spelen dus niet alleen feiten een rol, maar bijvoorbeeld ook de toon of de onderlinge verhouding.
Hieronder vindt u een kleine lijst van communicatiespelletjes die voor verschillende gelegenheden kunnen worden gebruikt. Enkele van deze spellen worden hieronder nader toegelicht.
- Torenbouw
- Stille post
- Zeeotterspel
- Tic Tac Toe
- Groep en buitenstaanders
- Blind schilderen
- Groepjes tellen
- Moord in het donker
- Vliegend tapijt
3. torenbouw – het populaire behendigheidsspel
Torenbouw is een behendigheidsspel waarbij de groepsdynamiek centraal staat. Het doel is om een toren te bouwen van verschillende materialen die verstrekt worden. Deze toren moet hoger zijn dan de toren van de andere teams. Naast vaardigheid is ook teamwork vereist.
Er kunnen materialen zoals bouwstenen worden gebruikt. Maar ook karton, rietjes of kranten zijn geschikt om een toren te bouwen. Om de materialen met elkaar te verbinden kunnen de deelnemers gebruik maken van plakband, tandenstokers of paperclips.
Het proces is heel eenvoudig. De spelleider verdeelt de deelnemers in groepen. De materialen worden aan iedereen ter beschikking gesteld. De deelnemers krijgen vervolgens ongeveer 10 minuten de tijd om de hoogste toren te bouwen. Daarbij moeten ze onderling afstemmen hoe ze deze opdracht het beste kunnen uitvoeren. Door als team samen te werken, moeten de rollen duidelijk verdeeld worden. Na afloop kunnen de deelnemers samen met de spelleider reflecteren op het spel.
4 Silent Post – een spel voor jong en oud
Iedereen kent dit spel waarschijnlijk wel, want het is razend populair. Silent Post is een heel eenvoudig spel waarvoor geen spelmateriaal nodig is. Het kan overal gespeeld worden en is ideaal voor kinderfeestjes of uitjes. Met behulp van dit spel wordt duidelijk wat er gebeurt als zinnen of berichten door veel mensen worden doorgegeven. Oudere kinderen kunnen gemakkelijk begrijpen hoe bijvoorbeeld geruchten zich kunnen verspreiden.
De kinderen zitten in een grote kring of in een lange rij. Nu bedenkt de eerste speler een zin en fluistert die in het oor van degene die naast hem zit. Deze boodschap wordt dan doorgegeven aan de volgende speler. Tenslotte moet de laatste speler hardop zeggen welke boodschap hem heeft bereikt. Het resultaat is meestal heel anders dan het origineel, vooral in grote groepen, dus veel plezier is onvermijdelijk.
Tip: In plaats van een zin kunnen ook plaatjes worden getekend op de rug van de persoon die naast je zit.
Alternatief: Een andere mogelijkheid is het navertellen van een verhaal. Hiervoor verlaten alle spelers op twee na de kamer. Nu vertelt de ene speler een kort verhaal aan de andere. Dan mag een derde speler de kamer binnenkomen. Nu moet het kind aan wie het verhaal eerder werd verteld het doorgeven aan de derde speler. Dan komt de vierde speler binnen en zo verder. De andere spelers kunnen goed zien hoe verschillend het interpretatiegedrag is.
5 Tic Tac Toe – non-verbale communicatie is hier heel belangrijk.
De meeste mensen kennen Tic Tac Toe alleen in de versie waarbij pen en papier worden gebruikt. Dit spel werkt echter ook uitstekend met stoelen en mensen. Het doel van het spel is om drie mensen van hetzelfde team op een rij te zetten. Dit kan horizontaal, verticaal of diagonaal. De spelers moeten met elkaar communiceren, maar ze mogen niet praten. Alleen gebarentaal mag worden gebruikt.
Er zijn twee teams van elk drie spelers. De stoelen worden in drie rijen van elk drie stoelen geplaatst. Deze vormen het speelveld. Nu plaatsen twee teams om de beurt een persoon op een van de vrije stoelen. Het spel wordt gespeeld totdat één team drie spelers op een rij heeft geplaatst of het resultaat remise is. Zodra een speler praat, wint de tegenpartij.
6 Verdere literatuur over het onderwerp
No products found.